fbpx

Építési hitel kalkulátor 2022

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Válassz bankot

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
ERSTE

Piaci kamatozású lakáscélú hitel

Induló költségek visszatérítésre kerülnek

Törlesztőrészlet 86087 Ft
THM 8.78 %
Visszafizetendő 20729640 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Hirdetés
Unicredit

Stabil Kamat hitel lakáscélra

Többféle kamatkedvezménnyel elérhető

Törlesztőrészlet 83023 Ft
THM 8.89 %
Visszafizetendő 20326200 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Takarekbank

Takarék Fix20 Otthon Lakáshitel

Futamidő végéig változatlan havi törlesztőrészletek

Törlesztőrészlet 89651 Ft
THM 9.38 %
Visszafizetendő 21601840 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

Építési hitel – nem lakásvásárlásra

Az építési hitelt akkor igényelhetjük, ha magánemberként építünk a saját telkünkre. A finanszírozó pénzintézet el fogja várni, hogy legyen jogerős építési engedélyünk és tervdokumentációnk is. Már rendelkeznünk kell saját telekkel, arra építkezhetünk. Építhetünk családi házat, ikerházat vagy lakást, de akár nyaralót vagy üdülőt is. Az építési hitelt nem használhatjuk fel garázs építésére, és gazdasági épületet sem építhetünk fel belőle, mert a lakóingatlan bruttó alapterületének növekednie kell, és az építkezés során legalább egy darab, minimum 12 négyzetméter hasznos alapterületű szobát kell kialakítanunk. Építkezhetünk, bővíthetünk, de csak a szigorú szabályok szerint. Az elképzeléseinket mindig előre egyeztessük a finanszírozó pénzintézettel, mert elképzelhető, hogy az általunk megálmodott megoldásra nem kapunk építési hitelt.

A saját telkünkre kell építkeznünk

Az építési hitel igénylésének egyik feltétele, hogy rendelkezzünk saját építési telekkel. Erre fogjuk majd felépíteni a családi otthonunkat. Az építési kedv jelentős Magyarországon, sokan építkeznek, sokan építtetnek maguknak lakást. A gazdasági környezet és a nagy kereslet miatt az árak pedig nem csak a már felépült ingatlanok piacán emelkednek, hanem az építési telkek is folyamatosan drágulnak. Mivel az építési telket már az építési hitel igénylése előtt meg kell vásárolnunk, ne is gondoljunk arra, hogy nagyobb megtakarítás nélkül belevághatunk egy építkezésbe még akkor sem, ha építési hitelt igényelünk.

Igényléskor vizsgáljuk meg alaposan az ajánlatokat, hiszen több bank is építési hitelnek nevez olyan termékeket, amik nem azok. A különbség pedig az árazásban lesz, az építési hitel kamata ugyanis jelentősen alacsonyabb, mint egy másik hitelé. Ezekből a hitelekből is építkezhetünk persze, de ez a várhatóan magas hitelösszeg miatt a futamidő végéig többmilliós plusz kiadást jelenthet számunkra. Egy szabad felhasználású jelzáloghitelből is felépíthetjük a házunkat, de attól, hogy építkezünk belőle, a hitel még nem lesz építési hitel.

Figyeljünk tehát az elnevezésre, és figyeljünk a kamatokra. Az építési hitel jellemzője az alacsony kamatozás mellett, hogy mindig szükség van önerőre, és a beruházásunk utófinanszírozott lesz. Ez persze nem a legelőnyösebb megoldás, de ez az ára az alacsony kamatozásnak. Ha egy építési hitel túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor talán nem is az. Vigyázzunk, hogy ne tévesszen meg bennünket egy jól hangzó elnevezés.

Önerő kell az építési hitelhez

Amikor az ingatlanunkat építési hitelből szeretnénk finanszíroztatni, mindig szükségünk lesz önerőre. Meg kell vásárolnunk az építési telket, ami már önmagában is milliós nagyságrendű kiadás. Mivel az építési hitel utófinanszírozott, az elvégzett munkák ellenértékét is csak utólag fogjuk megkapni. Ehhez is szükségünk lesz önerőre. A hitel igénylésekor a bank meghatároz egy bizonyos százalékú önerőt, amivel rendelkeznünk kell. Ez pénzintézeteknél eltérő, de mivel magas százalékról lesz szó, azzal is kell kalkulálnunk, hogy az önerőt be kell építenünk a házunkba, mielőtt a bank megkezdi a hitel részfolyósítását.

Építési hitel – utófinanszírozással

Az építési hitel összegét nem kapjuk meg előre. Ez egy utófinanszírozott hitel, ami azt jelenti, hogy az építkezés ütemének megfelelően, utólag kapjuk csak meg a pénzt. Az építkezés készültségi fokát a bank helyszíni szemével ellenőrzi, csak ezután utalják a részteljesítés összegét a számlánkra. Ráadásul az utolsó részletet, ami általában 10 százalék, csak akkor kapjuk meg, ha már van jogerős használatbavételi engedélyünk.

Rendelkeznünk kell tehát megtakarítással az építési telek megvásárlásához, és az elvárt önerő beépítéséhez is. Azzal is érdemes számolnunk, hogy az eredetileg tervezettnél többe kerül majd az építkezés, hiszen az építőanyagárak meredeken emelkednek, ezért a teljes bekerülési költség gyakorlatilag tervezhetetlen.

Építési hitel kalkulátor

Mennyibe kerül az építési hitel?

Az építési hitelt az különbözteti meg a többi, építésre is felhasználható hiteltől, hogy jelentősen olcsóbb azoknál. Az építési hitelnél kötött a hitelcél, azt csak építésre vagy bővítésre fordíthatjuk. Tervdokumentációt kell benyújtanunk a finanszírozó pénzintézetnek, és attól később nem térhetünk el. Az építési hitel sok adminisztrációval jár, bizonyítanunk kell, hogy mire költöttük el a pénzt. Építési hitelből nem vehetünk kanapét, és nem vehetünk belőle új autót sem. Cserébe egy hosszú távú, olcsó megoldást kapunk az építkezésünk finanszírozására.

Az építési hitel kiválasztása – legyünk körültekintőek

Az építési hitelkonstrukció kiválasztása kiemelten fontos. A konstrukciók között milliós eltérések lehetnek egy hosszabb futamidő alatt. A kiválasztást nagyban segítheti, ha egy szakértő weboldalon található hitelkalkulátort hívunk segítségül. A kalkulátorba beírhatjuk az igényelni kívánt kölcsön összegét és a tervezett futamidőt. A kalkulátor kiszámolja, hogy az adott kamatok mellett mennyi lesz a THM, és mennyi lesz a teljes visszafizetendő összeg. Az adatok alapján egyszerűen és gyorsan ki tudjuk választani a legkedvezőbb megoldást. Természetesen van lehetőségünk másik hitelfajtát is igénybe venni, de azok kamata akár háromszoros is lehet. Válasszunk körültekintően. A saját pénzünkről van szó.

Államilag támogatott építési hitelek

Építkezni vagy bővíteni állami támogatással is tudunk. A kormány Otthonteremtési programja keretében több konstrukció is elérhető. Mielőtt építkezni kezdünk, fontos, hogy utánajárjunk annak, hogy jogosultak vagyunk-e állami támogatásra. Ha igen, mindenképpen meg kell fontolnunk ezek igénybevételét.

Az egyik ilyen állami támogatás a Babaváró hitel. A Babaváró hitel egy szabad felhasználású személyi kölcsön, ugyanakkor a szakértők szerint a Babavárót igénylők több, mint kétharmada lakáscélra fordítja ezt a támogatást. A Babaváró hitel a feltételek teljesülése esetén kamatmentes, így az igényelhető 10 millió forintból kedvező feltételekkel építkezhetünk, ráadásul önerő sem kell, számlákat sem kell bemutatnunk, és nem utólag finanszírozzák a kiadásainkat.

A CSOK és a falusi CSOK is jó választás lehet építkezésre vagy bővítésre. Ez egy vissza nem térítendő támogatási forma, ráadásul, ha megfelelünk a feltételeknek, akkor CSOK hitelt is igényelhetünk. A CSOK hitel egy kamattámogatott, 3 százalékos hitel, ami jóval kedvezőbb, mint a piaci építési hitelek kamatozása.

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programjában is elérhető egy rendkívül kedvező konstrukció új lakás építésére. Ez a végig fix 2,5 százalékos kamatozású zöld hitel akár 70 millió forintig igényelhető, és 25 év alatt kell majd visszafizetnünk. Egy ekkora összeg pedig elég lehet az ingatlanunk felépítéséhez.

Az építési hitel igénylése

Egy építési hitel igénylése bonyolultabb a többi hitelnél. Szükség lesz ugyanis tulajdoni lapra, építési engedélyre és engedélyezési tervre is. Amikor felépült az ingatlanunk, a használatbavételi engedélyt is be kell mutatnunk. Ezeknek az iratoknak a beszerzése nagyobb kiadás is lehet, ezért érdemes megvizsgálni a pénzintézetek ajánlatait, mert van köztük olyan, ami kedvezményeket ad olyan módon, hogy egyes kiadásainkat átvállalják pozitív hitelbírálat esetén.

A szükséges dokumentumok

A fent említettek mellett a hiteligénylésnél szokásosnak tekinthető dokumentumokra is szükség lesz. Igazolnunk kell a jövedelmünket, be kell mutatnunk a személyes okmányainkat, és el fogják kérni a bankszámlakivonatainkat is.

Így kaphatod meg a hitelt

Építési hitel kalkulátor 2022 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Építési hitel kalkulátor 2022 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Építési hitel kalkulátor 2022 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Építési hitel kalkulátor 2022 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Ahogyan a nevében is benne van, ingatlan építéshez, bővítéshez lehet felhasználni. Az építkezés különféle állomásit lehet vele megfinanszírozni. Saját telekre épített ingatlannál használható fel és érvényes építési engedéllyel kell rendelkezni.

Alapvetően két típus létezik. A termékek egyik része államilag kamattámogatott, a másik piaci kamatozású. A különbség az, hogy előbbi esetében az állam segítséget nyújt, azáltal, hogy a kamattámogatás miatt kedvezőbb lesz a törlesztőrészlet, utóbbinál az aktuális piaci kamatlábnak megfelelően kell fizetni a havi törlesztőt. A támogatott időszak szolgáltatástól függően öt, vagy akár 20 évig tarthat, miután lejárt az időszak, hitelünk piaci kamatozású lesz.

Az építési hitel folyósítását általában szigorú feltételekhez kötik a bankok, különösen ha államilag támogatott konstrukcióról van szó. Az igényléshez szükség van saját telekre és azon kívüli önerőre, amely akár 20-30 százalékos is lehet. A különböző állami támogatások a legtöbb esetben bevonhatók önerőként. Az építési hitel igénylésének ügyintézéséhez sok beadandó dokumentumra (például: tulajdoni lap, építési engedély, engedélyezési terv, használatbavételi engedély, plusz egyéb közjegyző által hitelesítendő okiratok) van szükség.

A bankok szakaszosan fizetik ki az építkezési hitelt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy értékbecslő fokozatosan vizsgálja az építkezés menetét. Ha mindent rendben talál, a bank folyósítja a következő szakaszra szánt összeget. Egy átlagos építkezés nagyjából három-négy szakaszra bontható fel.

Igen, sokszor ráadásul jelentős végösszeggel kell számolni a plusz díjakat tekintve. Az engedélyek jelentős része pénzbe került, s ez irányú költségeink akár a több százezer forintot is elérhetik. Mint más hitelek esetében, az építési kölcsönöknél is érdemes átböngészni, vannak-e akciós ajánlatok a különböző pénzintézeteknél. A bankok ugyanis sokszor átvállalnak, vagy jóváírnak különböző költségeket a piaci verseny miatt, a céljuk ezzel az, hogy minél több ügyfelet szerezzenek, azaz, hogy náluk vegyük fel építkezési hitelünket.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Melyik bankoknál igényelhetők a Széchenyi MAX hitelek?

Melyik bankoknál igényelhetők a Széchenyi MAX hitelek?

2022.09.29.

A bankok már felkészültek a nagy rohamra, így már igényelhetők az új Széchenyi MAX hitelek, amit a kisvállalkozások szuperkedvezményes hitelének is neveznek. Az új Széchenyi MAX hitelek elsősorban a mikrovállalkozások számára nyújtanak kedvező kamatozású vállalkozói hiteleket az átmeneti likviditási problémák áthidalására.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

2022.09.23.

Sok házaspár, család veszi igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, vagyis a CSOK-ot, mert jelentős segítséget nyújt számukra a közös lakásvásárlásához, a családi fészek kialakításához, meglévő ingatlan kibővítéséhez, felújításához. A támogatás igénylése akár már az első gyermek tervezésekor is benyújtható, de kérhető gyermekes családok esetén is.

Tovább olvasom
Hogyan változik a katások nyugdíja?

Hogyan változik a katások nyugdíja?

2022.09.20.

Változik a katások nyugdíja a 2022-es módosítással együtt – az alábbi cikkben erről a témakörről olvashatsz.

Tovább olvasom