Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

2023.04.14.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. április 28. 13:47

5 évig, 10 évig vagy végig fix kamatozású lakáshitel a jobb opció? A választás hosszú évekre meghatározza a kiadásokat. Miért fontos a kamatperiódus? Változó vagy fix kamatozás? Melyiket lakáshitelt válaszd? Miért válaszd azt a lakáshitelt? Mutatjuk a lehetőségeidet.

Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

Fix vagy változó kamatozású lakáshitelt válasszunk?

A kamatperiódusról

A kamatperiódus az a periódus, amely alatt a kamatokat a pénzintézet rögzíti. Ez az időszak lehet rövidebb vagy hosszabb, a pénzintézetek változó hosszúságú kamatperiódusokat alkalmaznak. A kamatperiódus alatt a kamatok csak fixek lehetnek. Ha a kamatok fixek, akkor az adott kamatperiódus alatt azonosak maradnak, és a törlesztőrészlet is változatlan marad az adott periódus végéig. Azonban a kamatperiódus végén a hitelintézet újra meghatározza a kamatokat a következő periódusra, és az új kamatokat a következő törlesztő részleteknél alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek megváltozhatnak, tehát nőhetnek is.

A kamatperiódus fontos szerepet játszik a hitel törlesztési tervében és a hitelfelvevő pénzügyi tervezésében. A kamatperiódus hossza befolyásolja a havi törlesztőrészletet, és az adott kamatperiódus végén az új kamatok szintén befolyásolják a törlesztőrészleteket. Ezért fontos alaposan megérteni a kamatperiódus fogalmát és az azt befolyásoló tényezőket, amikor hitelt tervezünk felvenni.

A változó kamatozásról

A változó kamatozás egy olyan hitelkonstrukció, amelynek kamata változik az idő múlásával a piaci kamatok változásával. Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek idővel változhatnak. Az ilyen típusú hitel általában kezdetben alacsonyabb kamattal rendelkezik, de az idő múlásával a kamatok emelkedhetnek vagy csökkenhetnek.

A változó kamatozású hitel a piaci kamatok változásától függ, amelyek lehetnek az alapkamat, a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamat) vagy más kamatindexek. A változó kamatozású hitel esetén a kamatok változása lehet pozitív vagy negatív hatással a törlesztőrészletekre, ami azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek növekedhetnek vagy csökkenhetnek a kamatváltozások miatt.

A változó kamatozású hitel előnye, hogy az alacsonyabb kamatok miatt a kezdeti törlesztőrészletek is alacsonyabbak lehetnek, mint a fix kamatozású hitel esetében. Emellett, ha a piaci kamatok csökkennek, akkor a törlesztőrészletek is csökkenhetnek, ami jelentős megtakarítást eredményezhet. Azonban a változó kamatozású hitelnek magasabb a kockázata a kamatváltozások miatt, és ezért az előre kiszámíthatóság és stabilitás kisebb, mint a fix kamatozású hitel esetében. Az is fontos szempont, hogy a kamatok emelkedése jelentős terhet jelenthet, különösen hosszú távon.

Mielőtt döntést hozunk a változó kamatozású hitel felvételéről, fontos alaposan átgondolni a kockázatokat és az előnyöket, és meggyőződni arról, hogy a hitel törlesztőrészletei megfelelnek jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetünknek.

5 évig fix kamatozás kontra végig fix kamatozás

Az öt évig fix kamatozású és a végig fix kamatozású lakáshiteleknek vannak eltérő kamatozási feltételeik, és mivel a lakáshitel a legtöbb ember életének legnagyobb pénzügyi döntése, ezért fontos alaposan átgondolni és összehasonlítani a lehetőségeket.

Az öt évig fix kamatozású hitel esetén a kamatot az első öt évben fixen rögzítik, ami azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek az első öt évben nem változnak, függetlenül attól, hogy a piaci kamatok hogyan változnak. Ez előnyös lehet, ha a piaci kamatok várhatóan emelkedni fognak, mert az öt évig fix kamatozású hitelnél fix kamatot fogunk fizetni, ami potenciálisan alacsonyabb lehet a piaci kamatokhoz képest. Ezzel csökkentjük a kockázatot, hogy a kamatok emelkedése miatt a törlesztőrészletek növekedni fognak az első öt évben.

Az öt évig fix kamatozású hitel előnyei közé tartozik továbbá az előre kiszámíthatóság, mivel az első öt évben a törlesztőrészletek fixek. Az öt év lejárta után azonban a kamatot újraszámítják a piaci viszonyoknak megfelelően, és a törlesztőrészletek változhatnak. Ez kockázatot jelenthet, ha a piaci kamatok emelkednek az öt év lejárta után, és magasabb kamatot kell fizetnünk, mint az első öt évben. Ebben az esetben a törlesztőrészletek növekedhetnek, és előfordulhat, hogy a törlesztési terveinket módosítanunk kell.

Végig fix – a biztonságos

A végig fix kamatozású hitel előnye, hogy az egész futamidő alatt a kamat fix, így a törlesztőrészletek minden hónapban ugyanakkorák maradnak. Ez nagyobb biztonságot és stabilitást jelent, mivel nem kell aggódnunk a kamatváltozások miatt, és könnyebben tervezhetünk. Azonban a végig fix kamatozású hitelnek magasabb lehet a kezdeti törlesztőrészlete, mint az öt évig fix kamatozású hitel esetén.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét típusú hitel esetén a kamatokat érdemes összehasonlítani több hitelintézet ajánlatával, és alaposan tanulmányozni a kamatokat és a díjakat, mielőtt döntést hozunk. Az is fontos szempont, hogy az általunk választott hitel törlesztőrészletei megfeleljenek jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetünknek, és ne terheljenek túlzottan a havi költségvetésünket.

A végig fix kamatozású lakáshitel a jobb?

A cikk megírásakor a változó kamatozású lakáshitel kamata magasabb, mint a fix kamatozásúé. Ez azt jelenti, hogy a végig fix kamatozású lakáshitel nem csak biztonságosabb, de a törlesztőrészlete is alacsonyabb.

Az, hogy melyik kamatozású lakáshitel a jobb a számunkra, nekünk kell eldöntenünk. A statisztikák például azt mutatják, hogy ugyanannyi változó lakáshitel igénylést adtak be az elmúlt időszakban, mint végig fix kamatozásút. Ez azonban ne tévesszen meg bennünket, mert a felmérésben az államilag támogatott konstrukciókat változó kamatozású lakáshitelnek számolták.

Összefoglalás

A lakáshitel kiválasztása során több szempontot érdemes mérlegelni. A kamatperiódus hossza és a kamatok fix vagy változó jellege hatással lehet a havi törlesztőrészletekre. A változó kamatozású hitel kezdetben alacsonyabb kamattal rendelkezhet, de a kamatok idővel emelkedhetnek vagy csökkenhetnek. Az 5 évig fix kamatozású lakáshitel esetében az első öt évben a kamat és törlesztőrészlet fix, utána viszont változhatnak. A végig fix kamatozású lakáshitel egész futamidő alatt biztosítja a fix kamatot és törlesztőrészletet, ezáltal nagyobb biztonságot nyújt. A döntésnél figyelembe kell venni a jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetet, valamint az egyes hitelkonstrukciók kockázatait és előnyeit.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

2024.06.04.

Egy tudatos hiteligénylő pontosan tudja, hogy nagyon nem mindegy, hogy mennyi az általa igényelt hitel kamata. De valóban ennyire fontos ez? És tehetünk-e valamit? Érdemes elhalasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva? Szakértőnk válaszol a kérdésekre.

Tovább olvasom
Miért érdemes fix kamatozású hitelt választani?

Miért érdemes fix kamatozású hitelt választani?

2020.12.30.

Érdemesebb fix kamatozású, vagy inkább változó kamatozású lakáshitelt igényelni? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Tovább olvasom
Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

2020.12.02.

Sokan teszik fel nekünk a fenti kérdést, hogy változó vagy fix kamatozási hitelt érdemes-e választani, így jobbnak láttuk, ha írunk róla pár sort, hiszen eléggé lényeges téma, különösen mostanában. Ha olvastál az utóbbi időben pénzügyi híreket, akkor valószínűleg benned is felébredt a gyanú, hogy a Magyar Nemzeti Bank valószínűleg hamarosan alapkamatot emel, és nem várja meg az előrejelzések szerinti 2020-as évet. Éppen emiatt gondoljuk úgy, hogy érdemes egy kicsit foglalkozni a jelenleg drágább hitelkonstrukciókkal is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával