Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

2023.04.14.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. április 28. 13:47

5 évig, 10 évig vagy végig fix kamatozású lakáshitel a jobb opció? A választás hosszú évekre meghatározza a kiadásokat. Miért fontos a kamatperiódus? Változó vagy fix kamatozás? Melyiket lakáshitelt válaszd? Miért válaszd azt a lakáshitelt? Mutatjuk a lehetőségeidet.

Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

Fix vagy változó kamatozású lakáshitelt válasszunk?

A kamatperiódusról

A kamatperiódus az a periódus, amely alatt a kamatokat a pénzintézet rögzíti. Ez az időszak lehet rövidebb vagy hosszabb, a pénzintézetek változó hosszúságú kamatperiódusokat alkalmaznak. A kamatperiódus alatt a kamatok csak fixek lehetnek. Ha a kamatok fixek, akkor az adott kamatperiódus alatt azonosak maradnak, és a törlesztőrészlet is változatlan marad az adott periódus végéig. Azonban a kamatperiódus végén a hitelintézet újra meghatározza a kamatokat a következő periódusra, és az új kamatokat a következő törlesztő részleteknél alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek megváltozhatnak, tehát nőhetnek is.

A kamatperiódus fontos szerepet játszik a hitel törlesztési tervében és a hitelfelvevő pénzügyi tervezésében. A kamatperiódus hossza befolyásolja a havi törlesztőrészletet, és az adott kamatperiódus végén az új kamatok szintén befolyásolják a törlesztőrészleteket. Ezért fontos alaposan megérteni a kamatperiódus fogalmát és az azt befolyásoló tényezőket, amikor hitelt tervezünk felvenni.

A változó kamatozásról

A változó kamatozás egy olyan hitelkonstrukció, amelynek kamata változik az idő múlásával a piaci kamatok változásával. Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek idővel változhatnak. Az ilyen típusú hitel általában kezdetben alacsonyabb kamattal rendelkezik, de az idő múlásával a kamatok emelkedhetnek vagy csökkenhetnek.

A változó kamatozású hitel a piaci kamatok változásától függ, amelyek lehetnek az alapkamat, a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamat) vagy más kamatindexek. A változó kamatozású hitel esetén a kamatok változása lehet pozitív vagy negatív hatással a törlesztőrészletekre, ami azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek növekedhetnek vagy csökkenhetnek a kamatváltozások miatt.

A változó kamatozású hitel előnye, hogy az alacsonyabb kamatok miatt a kezdeti törlesztőrészletek is alacsonyabbak lehetnek, mint a fix kamatozású hitel esetében. Emellett, ha a piaci kamatok csökkennek, akkor a törlesztőrészletek is csökkenhetnek, ami jelentős megtakarítást eredményezhet. Azonban a változó kamatozású hitelnek magasabb a kockázata a kamatváltozások miatt, és ezért az előre kiszámíthatóság és stabilitás kisebb, mint a fix kamatozású hitel esetében. Az is fontos szempont, hogy a kamatok emelkedése jelentős terhet jelenthet, különösen hosszú távon.

Mielőtt döntést hozunk a változó kamatozású hitel felvételéről, fontos alaposan átgondolni a kockázatokat és az előnyöket, és meggyőződni arról, hogy a hitel törlesztőrészletei megfelelnek jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetünknek.

5 évig fix kamatozás kontra végig fix kamatozás

Az öt évig fix kamatozású és a végig fix kamatozású lakáshiteleknek vannak eltérő kamatozási feltételeik, és mivel a lakáshitel a legtöbb ember életének legnagyobb pénzügyi döntése, ezért fontos alaposan átgondolni és összehasonlítani a lehetőségeket.

Az öt évig fix kamatozású hitel esetén a kamatot az első öt évben fixen rögzítik, ami azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek az első öt évben nem változnak, függetlenül attól, hogy a piaci kamatok hogyan változnak. Ez előnyös lehet, ha a piaci kamatok várhatóan emelkedni fognak, mert az öt évig fix kamatozású hitelnél fix kamatot fogunk fizetni, ami potenciálisan alacsonyabb lehet a piaci kamatokhoz képest. Ezzel csökkentjük a kockázatot, hogy a kamatok emelkedése miatt a törlesztőrészletek növekedni fognak az első öt évben.

Az öt évig fix kamatozású hitel előnyei közé tartozik továbbá az előre kiszámíthatóság, mivel az első öt évben a törlesztőrészletek fixek. Az öt év lejárta után azonban a kamatot újraszámítják a piaci viszonyoknak megfelelően, és a törlesztőrészletek változhatnak. Ez kockázatot jelenthet, ha a piaci kamatok emelkednek az öt év lejárta után, és magasabb kamatot kell fizetnünk, mint az első öt évben. Ebben az esetben a törlesztőrészletek növekedhetnek, és előfordulhat, hogy a törlesztési terveinket módosítanunk kell.

Végig fix – a biztonságos

A végig fix kamatozású hitel előnye, hogy az egész futamidő alatt a kamat fix, így a törlesztőrészletek minden hónapban ugyanakkorák maradnak. Ez nagyobb biztonságot és stabilitást jelent, mivel nem kell aggódnunk a kamatváltozások miatt, és könnyebben tervezhetünk. Azonban a végig fix kamatozású hitelnek magasabb lehet a kezdeti törlesztőrészlete, mint az öt évig fix kamatozású hitel esetén.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét típusú hitel esetén a kamatokat érdemes összehasonlítani több hitelintézet ajánlatával, és alaposan tanulmányozni a kamatokat és a díjakat, mielőtt döntést hozunk. Az is fontos szempont, hogy az általunk választott hitel törlesztőrészletei megfeleljenek jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetünknek, és ne terheljenek túlzottan a havi költségvetésünket.

A végig fix kamatozású lakáshitel a jobb?

A cikk megírásakor a változó kamatozású lakáshitel kamata magasabb, mint a fix kamatozásúé. Ez azt jelenti, hogy a végig fix kamatozású lakáshitel nem csak biztonságosabb, de a törlesztőrészlete is alacsonyabb.

Az, hogy melyik kamatozású lakáshitel a jobb a számunkra, nekünk kell eldöntenünk. A statisztikák például azt mutatják, hogy ugyanannyi változó lakáshitel igénylést adtak be az elmúlt időszakban, mint végig fix kamatozásút. Ez azonban ne tévesszen meg bennünket, mert a felmérésben az államilag támogatott konstrukciókat változó kamatozású lakáshitelnek számolták.

Összefoglalás

A lakáshitel kiválasztása során több szempontot érdemes mérlegelni. A kamatperiódus hossza és a kamatok fix vagy változó jellege hatással lehet a havi törlesztőrészletekre. A változó kamatozású hitel kezdetben alacsonyabb kamattal rendelkezhet, de a kamatok idővel emelkedhetnek vagy csökkenhetnek. Az 5 évig fix kamatozású lakáshitel esetében az első öt évben a kamat és törlesztőrészlet fix, utána viszont változhatnak. A végig fix kamatozású lakáshitel egész futamidő alatt biztosítja a fix kamatot és törlesztőrészletet, ezáltal nagyobb biztonságot nyújt. A döntésnél figyelembe kell venni a jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetet, valamint az egyes hitelkonstrukciók kockázatait és előnyeit.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

2020.12.02.

Sokan teszik fel nekünk a fenti kérdést, hogy változó vagy fix kamatozási hitelt érdemes-e választani, így jobbnak láttuk, ha írunk róla pár sort, hiszen eléggé lényeges téma, különösen mostanában. Ha olvastál az utóbbi időben pénzügyi híreket, akkor valószínűleg benned is felébredt a gyanú, hogy a Magyar Nemzeti Bank valószínűleg hamarosan alapkamatot emel, és nem várja meg az előrejelzések szerinti 2020-as évet. Éppen emiatt gondoljuk úgy, hogy érdemes egy kicsit foglalkozni a jelenleg drágább hitelkonstrukciókkal is.

Tovább olvasom
Miért érdemes fix kamatozású hitelt választani?

Miért érdemes fix kamatozású hitelt választani?

2020.12.30.

Érdemesebb fix kamatozású, vagy inkább változó kamatozású lakáshitelt igényelni? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Tovább olvasom