fbpx

Szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor 2022

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Válassz bankot

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
ERSTE

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Induló költségek visszatérítésre kerülnek

Törlesztőrészlet 95774 Ft
THM 10.41 %
Visszafizetendő 23054280 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Takarekbank

Takarék Fix20 Szabad Felhasználású Jelzáloghitel

Bármilyen hitelcélra felhasználható

Törlesztőrészlet 97498 Ft
THM 10.70 %
Visszafizetendő 23485120 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
OTP

Végig Fix Forint Jelzáloghitel - Online kedvezménnyel

Kamat-, díj- és költségkedvezménnyel

Törlesztőrészlet 103423 Ft
THM 11.90 %
Visszafizetendő 24993010 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

A szabad felhasználású jelzáloghitel – kell ingatlanfedezet

Ha szabad felhasználásra keresünk hitelt, többféle lehetőség közül is választhatunk. A személyi kölcsön egy egyszerűen és könnyen igényelhető hitel, gyorsan hozzájuthatunk. Személyi kölcsönhöz nincs szükség ingatlanfedezetre, a jövedelmünk elég lesz az igényléshez. A jelzálog alapú szabad felhasználású hitelekhez viszont ingatlanfedezetet kell biztosítanunk. Kell, hogy legyen ingatlanunk, erre pedig a pénzintézet jelzálogjogot jegyeztet majd be. Hitelfelvételnél a pénzintézetek mindig elvárnak egy biztosítékot, és ez a szabad felhasználású jelzáloghitel esetén egy ingatlan lesz.

A szabad felhasználású jelzáloghitel – előzetes költségek

A szabad felhasználású jelzáloghitelhez kell egy ingatlan, amit felajánlunk biztosítékként. A fedezeti ingatlant a bank fel fogja értékeltetni, és ez az érték lesz az, amit hitelként igényelhetünk. Illetve ennek az értéknek egy része, hiszen a pénzintézetek mindig túlbiztosítják a hiteleiket.

Arra kell számítanunk, hogy szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésekor még a hitelfelvétel előtt lesznek költségeink. Ki kell fizetnünk az értékbecslőt és a közjegyzőt is, aki okiratba foglalja majd a hitelszerződést. Okiratba kell ugyanis foglalni a szerződést az ingatlanfedezet miatt. Ez költség pedig bennünket fog terhelni. Elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztethetnek az ingatlanra, és az ingatlan-nyilvántartási ügyintézésnek is van díja. A pénzintézet kötelezően előírhatja egy lakásbiztosítás megkötését is, ezt is fizetnünk kell majd havonta a törlesztő részletekkel együtt. Ezeknek a díjaknak változó a mértékük, és az is előfordul, hogy sikeres elbírálás esetén a pénzintézet valamelyiket, vagy akár mindegyiket átvállalja tőlünk.

Az induló költségeken felül arra is gondolnunk kell, hogy az elbírálás hosszú időt vesz igénybe. Bár ez ideális esetben egy hónapon belül megtörténik, fontos lehet, hogy tudjuk, mikor jutunk hozzá az igényelt kölcsönösszeghez.

A szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésének folyamata

A hiteligénylés folyamata szinte azonos minden kölcsönnél. Az igényléshez meg kell felelnünk az alapfeltételeknek. Ha megfelelünk a feltételeknek, és az előzetes hitelbírálat alapján jogosultak leszünk a hitelre, akkor be kell nyújtanunk a kért dokumentumokat. A személyes okmányainkat, és a jövedelemigazolásunkat is kérni fogják. Ez lehet munkáltatói igazolás, nyugdíjszelvény vagy NAV jövedelemigazolás. Az utolsó havi bankszámlakivonatunk is kelleni fog. Szabad felhasználású jelzálogkölcsön igénylésénél a bank el fogja várni tőlünk, hogy a fedezetként felajánlott ingatlant felértékeltessük. Egy a bank által kijelölt ingatlan értékbecslő fogja ezt megtenni. Ez általában egy hét alatt megtörténik. Az értékbecslés időbe telik, és a költségét nekünk kell állnunk. Ezután következik az időpont egyeztetés a közjegyzővel, és végül aláírhatjuk a bankban a hitelszerződést. A bank pedig pozitív elbírálás esetén, néhány napon utalja számunkra az igényelt összeget.

A szabad felhasználású jelzáloghitel költségei – mikor fontos ez?

A jelzálogkölcsön igénylésének mindig vannak kezdeti költségei, amiket ki kell fizetnünk, akár szabad felhasználású, akár lakáscélú hitelt igényelünk. Lakásbiztosítás, közjegyzői díj, ingatlan-nyilvántartásba vétel, ingatlan értékbecslés. Ezekért fizetnünk kell. Mikor lehet ez lényeges? Akkor, ha ezek a költségek már olyan magasak, hogy egy másik hitelfajtával, például egy szintén szabadon felhasználható személyi kölcsönnel jobban járunk.

Szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor

Magas hitelösszeg – a szabad felhasználású jelzáloghitel a megoldás

Amikor szabad felhasználású hitel felvétele mellett döntünk, felmerülhet bennünk a gondolat, hogy ingatlanfedezetes hitelt igényeljünk vagy fedezetlent. Ennek a kérdésnek a megválaszolásához számolnunk kell. Először is tudnunk kell, hogy mennyire gyorsan van szükségünk a hitelre. Ha egy hónapon belül, vagy akár pár napon belül akarunk hitelhez jutni, akkor csak a személyi kölcsönt választhatjuk. Ha van időnk várni, akkor mindkét hitelfajtával tervezhetünk. Nagyobb hitelösszegnél általában nem okoz problémát az egy hónapos elbírálás. A jelzálog alapú szabad felhasználású hitelek bonyolultabbak, ezért ezeket a magasabb hiteleknél érdemes igényelnünk. Akkor éri meg az induló költségeket kifizetni, ha ezek később megtérülnek az alacsonyabb kamat miatt. A jelzálog alapú hitelek kamata mindig alacsonyabb, mint a személyi kölcsönöké. Itt kell elvégeznünk a már említett számítást, mert csak akkor éri meg a szabd felhasználású jelzáloghitelt felvenni, ha kamatokon többet nyerünk, mint amennyivel többet költöttünk a hitel felvétele előtt értékbecslésre, közjegyzőre és a zálogjog bejegyzésre. Ez csak magasabb hitelösszeg esetén valószínű, mégis fontos, hogy gondoljunk erre, mert egy magas hitelösszeg és hosszabb futamidő esetén óriási lehet az eltérés. Akár több millió forint is.

Van még egy eset, amikor a személyi kölcsön nem jöhet szóba. Ez pedig az az eset, amikor 10 millió forintnál több hitelt akarunk igényelni. Bár ez ritka a szabad felhasználású jelzálogkölcsönöknél, de előfordulhat. Ebben az esetben semmiképpen nem igényelhetünk személyi kölcsönt, ugyanis a maximális hitelösszeg, amit személyi kölcsön igénylésekor kaphatunk, az 10 millió forint. Ha ez az összeg nem elegendő a céljainkhoz, akkor csak a szabad felhasználású jelzáloghitel marad, nem választhatunk más megoldást.

A szabad felhasználású jelzáloghitel kiválasztása – a hitelkalkulátor használata

A hitel kiválasztása rendkívül fontos. Hosszú távra kötelezzük el magunkat, jól kell döntenünk. Számtalan bank számtalan konstrukciója közül tudunk választani. Szakértő weboldalak segítenek bennünket ebben, itt percek alatt eldönthetjük, hogy melyik hitel lesz számunkra a megfelelő. A szakértő weboldalakon hitelkalkulátorok segítenek nekünk, csak be kell írnunk az igényelt összeget, és a tervezett futamidőt. A kalkulátor rögtön megmutatja, hogy milyen lehetőségeink vannak. Látni fogjuk az egyes konstrukciók kamatát, azt hogy mennyi lesz a teljes visszafizetendő összeg, és a THM is feltüntetésre kerül. Elképzelhetetlen módon könnyíti meg ez a döntést, mert már nem kell a pénzintézetek végigjárva megkeresnünk a legjobb hitelt. Otthonról, gyorsan választhatunk, és biztosan tudhatjuk, hogy jól döntöttünk. Használjuk a hitelkalkulátort, érdemes.

A szabad felhasználású jelzáloghitel előnyei

A szabad felhasználású hiteleket, ahogy a nevük is jelzi, szabadon felhasználhatjuk, bármire elkölthetjük. Akár egy wellness hétvégét is kifizethetünk szabad felhasználású hitelből. Erre persze senkit nem bátorítunk, hiszen rendkívül fontos a tudatos hitelfelhasználás, de a szabad felhasználású kölcsön elköltésének nincsenek korlátai. Számlát sem kell utólag a pénzintézetnek bemutatnunk, arra költjük a hitelt, amire csak akarjuk. A szakértők megállapították, hogy a szabad felhasználású hiteleket egy bizonyos célra használják fel az igénylők. Ez főleg egy gépkocsi, valamilyen lakberendezési tárgy vagy egy nagyobb értékű elektronikai cikk megvásárlását jelenti. Nincs olyan cél, amire ne lehetne felhasználni a szabad felhasználású jelzáloghitelt. Ez pedig egy olyan előny, amivel nehéz versenyezni.

Így kaphatod meg a hitelt

Szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor 2022 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor 2022 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor 2022 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor 2022 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A szabad felhasználású hitelek nagyon népszerűek. A felvett összeg bármire elkölthető, bármire felhasználható. Szabad felhasználású jelzáloghitellel ráadásul akár több tízmillió forint is igényelhető.

A szabad felhasználású jelzálog hitelösszegének meghatározásakor az igénylő jövedelmét és a fedezetként felajánlott ingatlan értékét veszi figyelembe a bank. A hitelösszeg akár több tízmillió forint is lehet.

Igen. Leggyakrabban biztosítékként ingatlanfedezetet kérnek a pénzintézetek, de arra is van példa, hogy más biztosítékra is adnak hitelt.

Hitelbírálati díj, kamat, folyósítási díj. Ezek mellett az ingatlannal kapcsolatos költségek is az igénylőt terhelik. Ezek a jelzálog bejegyzés díja, a közjegyző költsége és az értékbecslés díja.

Mivel két szabad felhasználású hiteltermékről van szó, azt kell megvizsgálni, hogy melyik előnyösebb a cél eléréséhez. A szabad felhasználású jelzáloghitel általában alacsonyabb kamatozású, de néhány nap helyett három hét az elbírálás ideje, és az ingatlanfedezet miatt plusz költségek is keletkeznek.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Már csak 5 százalék a büntetőkamat a CSOK igénylőknek

Már csak 5 százalék a büntetőkamat a CSOK igénylőknek

2022.10.03.

Fellélegezhetnek azok a CSOK igénylők, akik nem tudják teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségüket. A kormány ugyanis 5 százalékban maximalizálja a kamat mértékét a szerződés megszegése esetén. Ez egy igazán jó hír az érintetteknek. Lássuk, kiket érinthet a változás.

Tovább olvasom
Melyik bankoknál igényelhetők a Széchenyi MAX hitelek?

Melyik bankoknál igényelhetők a Széchenyi MAX hitelek?

2022.09.29.

A bankok már felkészültek a nagy rohamra, így már igényelhetők az új Széchenyi MAX hitelek, amit a kisvállalkozások szuperkedvezményes hitelének is neveznek. Az új Széchenyi MAX hitelek elsősorban a mikrovállalkozások számára nyújtanak kedvező kamatozású vállalkozói hiteleket az átmeneti likviditási problémák áthidalására.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

2022.09.23.

Sok házaspár, család veszi igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, vagyis a CSOK-ot, mert jelentős segítséget nyújt számukra a közös lakásvásárlásához, a családi fészek kialakításához, meglévő ingatlan kibővítéséhez, felújításához. A támogatás igénylése akár már az első gyermek tervezésekor is benyújtható, de kérhető gyermekes családok esetén is.

Tovább olvasom