Hirdetés

Mit érdemes tudni az egyszerűsített értékbecslésről?

2021.04.06.
Szerző: banknavigator.hu

Az egyszerűsített értékbecslésről mindent megtudhatsz alábbi cikkünkből!

Mit érdemes tudni az egyszerűsített értékbecslésről?

Megjelent a rendelet a jelzáloghitelek esetében alkalmazható egyszerűsített értékbecslésről, és a február 5. után beadott lakáshitel-igénylésekre már ez is vonatkozhat. A hagyományos értékbecslés jelentősen lelassította a lakáshitelek ügyintézését, és persze meglehetősen drága is volt, az új módszer azonban az alapjaitól kezdve teljesen más.

Milyen esetekben alkalmazható az egyszerűsített értékbecslés?

Az egyszerűsített értékbecslést a 150 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű lakóingatlanok esetén lehet alkalmazni, ám nem minden településen. Az ingatlannak ugyanis Budapesten, valamelyik megyeszékhelyen, megyei jogú városban, vagy a budapesti agglomerációban kell lennie. Fontos, hogy az egyszerűsített értékbecslés előtti évben legalább 10 ingatlannak hivatalos adásvétel keretein belül kellett gazdát cserélnie, és ezek fajlagos árának egymástól vett eltérése kevesebb, mint 30% kell, hogy legyen – erre a statisztikai számítás miatt van szükség. Az egyszerűsített értékbecslés egy meglévő jelzálog adósságrendezése esetén is igénybe vehető, ráadásul sokkal szélesebb körben, mint lakásvásárlási hiteleknél, hiszen a 150 négyzetmétert meghaladó ingatlanok esetében is használható.

Hogyan történik az egyszerűsített értékbecslés?   

Az egyszerűsített értékbecslés során a fentebb említett, már eladott lakások ára alapján történik a hitelbe bevonandó ingatlan értékének becslése. Ennek azonban hátránya, hogy a környékbeli ingatlanok állapotát nem veszi figyelembe, illetve a különféle kiegészítéseket sem számolják bele az ingatlan értékébe, azaz ha rossz állapotú, akkor túlbecslés jöhet létre, ha pedig kimagaslóan jó, sok extrával, akkor alábecsülik az értékét. Ebből levonható a következtetés, hogy az átlagnál olcsóbb lakások, illetve az azokat megvásárolni kívánó személyek komoly előnyt élveznek az egyszerűsített értékbecslésnek köszönhetően.

Az egyszerűsített értékbecslés hátrányai

Van az egyszerűsített értékbecslésnek egy hitelezhetőségi szempontból igen komoly hátránya: a bank csupán a felbecsült érték 60%-ára ad hitelt a megszokott 80% helyett. Emellett nem minden banknál érhető el, tehát, ha ennek igénybe vétele lenne a cél, erre külön figyelni kell. Fontos, hogy a folyamat elindításához 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot kell benyújtani.

Kalkulátorok

Archívum

Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Ajánlott hitelek

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések