Adósságrendező hitel kalkulátor 2024

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Válassz bankot

Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés
Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
magnet

MagNet Stabil Tízes Lakáshitel

Nincs folyósítási díj*

Törlesztőrészlet 76739 Ft
THM 7.10 %
Visszafizetendő 18466960 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

K&H

K&H Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel

Induló díjkedvezményekkel

Törlesztőrészlet 76871 Ft
THM 7.19 %
Visszafizetendő 18507360 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

ERSTE

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Induló költségek visszatérítésre kerülnek

Törlesztőrészlet 103023 Ft
THM 11.55 %
Visszafizetendő 24738120 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Unicredit

Stabil Kamat hitel lakáscélra

Többféle kamatkedvezménnyel elérhető

Törlesztőrészlet 83345 Ft
THM 7.77 %
Visszafizetendő 20018400 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

OTP

Végig Fix Forint Jelzáloghitel Egyszeri kamatcsökkentéssel

Kamat- és díjkedvezménnyel

Törlesztőrészlet 107885 Ft
THM 12.64 %
Visszafizetendő 26070650 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Több hitelből egy hitel – az adósságrendező hitel a megoldás

Az adósságrendező hitel célja leginkább a praktikusság. Amikor több hitelünk van, de azokat lecseréljük egyetlen hitelre, a kiadásaink átláthatóbbá és kezelhetőbbé válnak. Ilyenkor már nem többfele fizetünk, csak egy törlesztő részletet kell havonta fizetnünk. Vehettünk fel hitelt autóra, bútorra, és telefonra is. A három hitelből lehet egyetlen, így egyszerűbbé válik az életünk. Csökkenhetnek a költségeink, mert az adósságrendező hitel célja majdnem minden esetben az, hogy kevesebbet fizessünk a hiteleinkért. Persze az is lehet, hogy újabb kölcsönre van szükségünk, és annak igénylésével egyidőben szabadulunk meg a többi hitelünk törlesztő részletétől. 

Adósságrendezés új hitel igénylésekor

Az adósságrendezés egy új hitel igénylésekor jó ötlet lehet. Ilyenkor azt kell megnéznünk, hogy a már meglévő hiteleink mellé igényelt hitel kamata kedvezőbb-e, mint a régi hiteleké. Ha a válasz igen, akkor dönthetünk úgy, hogy az új hitelből annyit igénylünk, hogy nem csak az aktuális céljainkat tudjuk belőle megvalósítani, de meglévő hiteleinket is vissza tudjuk belőle fizetni. És máris kész is az adósságrendezés. Ezzel átláthatóbbá tehetjük a pénzügyinket, és teljes visszafizetendő összeg is alacsonyabb lehet. 

A költségeink csökkentése adósságrendezéssel

Az adósságrendező hitel esetében több módszer is van a költségeink csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztő részlet mellett változatlan futamidővel fizetjük tovább a kölcsönünket. A másik, hogy a futamidő lesz rövidebb, de törlesztő részlet változatlan marad. Mindkét eset megtakarítást hozhat. Abban az esetben azonban, ha egy újabb hitel felvételével rendezzük hiteleinket, a futamidő várhatóan növekedni fog, míg a fenti példáknál a hitelösszeg nem változik. 

A klasszikus adósságrendezés azonban nem ezt jelenti. Arról ugyanis akkor beszélünk, ha a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztő részletek nagyságát nem változtatjuk meg. Ez azt eredményezi, hogy bár ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, a kedvezőbb kamatozás miatt több hitelhez jutunk. A többlethitelt pedig felvesszük, és arra fordítjuk, amire csak akarjuk. Ebben az esetben tehát nem másról van szó, mint arról, hogy egy kedvező kamatozású hitel felvételekor az addig meglévő hiteleinket visszafizetjük, és csak egyetlen hitelünk marad. A leggyakoribb eset azonban az, hogy a futamidő és a törlesztő részlet is növekszik, úgy, hogy új hitelt veszünk fel, és a régi hiteleket pedig előtörlesztjük. Az, hogy a fentiek közül melyik történik meg, attól függ, hogy mekkora hitelre van szükségünk. Ha elegendő az a hitelösszeg, ami a változatlan futamidő és törlesztő részlet párossal nyerünk, akkor nem kell változatnunk sem a futamidőn, sem a törlesztő részleten, ha azonban több pénzre van szükségünk, az azt jelenti, hogy változhat a futamidő és a törlesztő részlet nagysága is. 

Adósságrendező hitel

A hitelkiváltás feltételei

Akár személyi kölcsönt, akár jelzálog alapú hitelt használunk adósságrendezésre, meg kell felelnünk a hitelbírálaton. Ez azt jelenti, hogy nem szerepelhetünk a KHR-ben tartozással, megfelelő jövedelemmel, és munkahellyel is rendelkeznünk kell, és ha szükséges, egy olyan ingatlannal, amit fedezetként bevonhat a pénzintézet a jelzáloghitelbe. Ha az előző hitelfelvételnél már megfeleltünk a hitelbírálaton, és azóta nem állt be fontos változás a helyzetünkben, akkor valószínűleg újra kaphatunk hitelt. Ez persze nem biztos, még akkor sem, ha a hitelt a saját bankunktól igényeljük, akkor pedig főleg nem, ha egy másik pénzintézettől, hiszen a pénzintézetek eltérő hitelezési gyakorlatot folytatnak. Hitelfelvétel előtt mindenképpen tájékozódnunk kell az aktuális feltételekről. 

Adósságrendezés – kedvezőbb kondíciók

Az adósságrendező hitel azt jelenti, hogy a hiteleinket lecseréljük egy kedvezőbb konstrukcióra. Ha jelentős kamatkülönbséggel találunk egy új hitelt, a megtakarításunk a több millió forintot is elérheti. Megéri időnként megvizsgálni a lehetőségeket, és elgondolkodni azon, hogy az elavult hiteleinket egy modernebb, kedvezőbb konstrukcióval helyettesítsük. 

Lényeges, hogy az adósságrendezés nem feltétlenül egy rossz döntés miatt történik. Körültekintő választás, alapos elemzés után meghozott döntésünket is felülírhatja a gazdasági környezet változása. Amikor felveszünk egy hitelt, az adott hitelekből választhatunk. A kondíciók azonban változhatnak, ahogy a bankok hitelezési gyakorlata is. Szakértők is csak feltételes módban elemeznek, mert a gazdasági környezet összetett, és a folyamatokat ugyan meg lehet jósolni, de biztosat senki nem tud mondani. 

Miért éri meg az adósságrendezés?

Az adósságrendező hitel fő célja, ha nem egyetlen, az, hogy egy kedvezőbb, olcsóbb hitelt találjunk, és erre cseréljük le a meglévő hiteleinket. Amikor a személyi kölcsöneinket akarjuk lecserélni egy új személyi kölcsönre, számolnunk kell. Össze kell hasonlítanunk a régi és az új hitelünk havi törlesztő részleteit, és ki kell számolnunk, hogy mennyi pénzt takarítunk meg, ha az új konstrukciót választjuk. Akkor éri meg az adósságrendező hitel, ha a nyereségünk több, mint a váltásból adódó költségünk. 

Az adósságrendezés nem ingyenes. És nem csak az új kölcsönünk költségeivel kell számolnunk, hanem azzal is, hogy a régi hitelek felmondásakor a pénzintézetek díjat kérnek a végtörlesztésért. Ez általában egy százalék körül van, de a díjak bankonként eltérnek. Az új hitelszerződés megkötése is pénzbe kerül. Fontos tehát, hogy osszunk-szorozzunk, megéri-e a váltás, mert lehet, hogy a csere költsége magasabb lesz, mint az alacsonyabb kamatok miatt elért nyereségünk.

Adósságrendezés – személyi kölcsön helyett egy másik személyi kölcsön

A személyi kölcsöneink egy új személyi kölcsönre cserélése talán a legegyszerűbb megoldás az adósságrendező hitel. Személyi kölcsönt ugyanis egyszerűen és gyorsan, különösebb probléma nélkül tudunk igényelni. Ez azért van, mert a személyi kölcsön igénylésénél a bank által elvárt biztosíték csupán a rendszeres jövedelmünk. Nem lesz szükség ingatlanfedezetre, ami amellett, hogy drága, meg is hosszabbítja az ügyintézést. Amikor személyi kölcsönöket cserélünk le személyi kölcsönre, meg kell vizsgálnunk a THM-eket. Az kisebb THM kisebb havi törlesztő részletet is jelent, és bár a THM nem tartalmazza a hitel teljes árát, tökéletes módszer az összehasonlításra. És egyértelművé teszi, hogy egy alacsonyabb THM-el rendelkező hitelt kell választanunk az adósságrendezéshez.

Adósságrendezés jelzálog alapú hitellel

Az adósságrendező hitelnél az is előfordulhat, hogy egy másik hiteltípussal helyettesítjük a már meglévő hiteleinket. Ez egyébként a leggyakoribb eset. Ilyenkor nem személyi kölcsönre cseréljük le a személyi kölcsöneinket, hanem egy jelzáloghitelre. A jelzáloghitelek lehetnek szabad felhasználásúak, és mindig alacsonyabb kamatozásúak, mint a személyi kölcsönök. Ez a legfontosabb érv a váltás mellett, bár jelzáloghitel igényléséhez ingatlannal kell rendelkeznünk, mert azt a hitelhez fel kell használnunk biztosítékként. 

A jelzáloghiteleknek induló költségei lesznek. Ki kell fizetnünk az értékbecslés díját, fizetnünk kell a közjegyzőnek az okiratba foglalásért, és a jelzálogjog bejegyzésnek is lesz díja, mert elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztethet be a pénzintézet az ingatlanunkra a futamidő végéig. A költségekkel mindenképpen számoljunk. Egy jelzáloghitel igénylése több tízezer forintunkba is kerülhet, és így már nem biztos, hogy érdemes az adósságrendező hitelt választanunk. Számolnunk kell ebben az esetben is, hogy lássuk, a haszon több lesz-e, mint a kiadás. A számolásban segítségünkre lehet egy hitelkalkulátor. Szakértő weboldalak segítenek nekünk abban, hogy a lehetséges konstrukciókat könnyen és gyorsan összehasonlíthassuk. A hitelkalkulátor a kamat és a THM mellett tájékoztat majd bennünket a teljes visszafizetendő összeg nagyságáról is. Így meghozhatjuk a megfelelő döntést.

Az adósságrendező hitel előnyei

Sokfelé kell fizetni a hiteleket, de hol vannak a csekkek? Ismerős a helyzet? Az adósságrendező hitellel csak egy fizetendő törlesztőrészlet lesz. És ez könnyebbé teszi a hitel nyomon követését.

Kevesebbet is kell fizetni. Az adósságrendezést választó ügyfelek nagy része azért vált hitelt, hogy a törlesztő részlete kisebb legyen. Érdemes időnként felülvizsgálni a hiteleket, hiszen több tízezer forintot, sőt, akár százezreket is megtakaríthatunk egy adósságrendezéssel. A döntésnél figyelembe kell venni ugyanakkor azt is, hogy az új hitel megkötésének lesz díja, és a végtörlesztéseknek is. Ha ezzel együtt is jobban járunk, érdemes lehet energiát és időt szánni a váltásra, hogy megszabaduljunk az előnytelen, elavult hitelkonstrukcióktól.

Amikor a váltás mellett döntünk, az éppen aktuális élethelyzetünkhöz igazíthatjuk az új konstrukciót. Az adósságrendező hitel szerződésének megkötésekor dönthetünk úgy, hogy meghosszabbítjuk a futamidőt, ezzel is csökkentve a havi kiadásainkat. Ha az anyagi helyzetünk engedi, és szeretnénk gyorsabban visszafizetni a kölcsönt, akkor a futamidő rövidítését is választhatjuk. Olyan döntést is hozhatunk, hogy az adósságrendezéssel egy időben újabb összeget veszünk fel a banktól a céljaink megvalósítására, akár úgy is, hogy a havi törlesztőrészletünk nem változik, hiszen az általunk választott konstrukció kedvezőbb lesz a réginél, így ugyanakkora törlesztő részlettel egy magasabb hitelösszeget is kifizethetünk.

Az adósságrendező hitel felvétele egyszerű, a pénzintézeteknél kiforrott folyamatok várnak bennünket. Érdemes tehát megvizsgálni időnként a hiteleket, és amennyiben az kedvezőbb számunkra, lecserélni azt egy másik, korszerűbb konstrukcióra. A váltásnál mindenképpen figyeljünk az állami támogatásokra is, és ha jogosultak vagyunk rá, éljünk vele.

A világ változik, változzunk vele mi is.

Adósságrendezés kedvező kamatokkal

Adósságrendezéssel a hitelünket egy kedvezőbb konstrukcióra cseréljük. Nagy kamatkülönbséggel találhatunk új kölcsönt, a megtakarításunk pedig akár a több millió forintot is elérheti. Érdemes időközönként újra vizsgálni a lehetőségeinket, mert lehet, hogy a régi hitelünket egy modernebb, kedvezőbb módozattal helyettesíthetjük. Fontos tudnunk, hogy a hitelkiváltást nem feltétlenül egy rossz múltbéli döntésünk eredményezi. Körültekintő kiválasztás, és rendkívül alapos elemzés után meghozott döntésünkön is lehet később javítani. Amikor felveszünk egy kölcsönt, csak a kínált kölcsönök közül tudunk választani. A kamatok azonban változhatnak, ahogy a pénzintézetek hitelezési gyakorlata is. A gazdasági környezet nagyon összetett, és a folyamatokat csak megjósolni lehet, de biztosat még a szakértők sem mondhatnak.

Az adósságrendezéssel több lehetőségünk is van a költségek csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztőrészlet mellett változatlan hosszúságú futamidővel fizetünk tovább. A másik, hogy a futamidő ugyan rövidebb lesz, de törlesztőrészlet nem változik. Mindkét eset eredményezhet nagy összegű megtakarítást.

A klasszikus adósságrendezés azt jelenti, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztőrészleteket nem változtatjuk meg. Ilyenkor ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, de a kedvezőbb kamatozás miatt magasabb hitelösszeggel gazdálkodhatunk. A többletet pedig arra költjük, amire csak akarjuk. Ebben az esetben tehát nem másról van szó, mint arról, hogy egy kedvező kamatozású hitel felvételekor az addig meglévő hitelünket visszafizetjük, és egy magasabb összeghez jutunk, mint eredetileg. Ha elegendő az a hitelösszeg, amit a változatlan futamidő és törlesztőrészlet mellett kapunk, akkor nem kell változatnunk sem a futamidőn, sem a törlesztő részleten, ha azonban magasabb összegre van szükségünk, akkor változhat a futamidő és a törlesztőrészlet is.

Az adósságrendezésnél is van hitelbírálat

Akár személyi kölcsönt, akár jelzálog alapú hitelt veszünk fel adósságrendezésre, meg kell felelnünk a hitelbírálaton. Nem szerepelhetünk ugyanis a KHR-ben negatív adósként, és megfelelő jövedelemmel, és munkahellyel is rendelkeznünk kell, és lehet, hogy ingatlannal is, amit fedezetként bevonhatunk a hitelügyletbe. Ha az előző hitelfelvételnél már megfeleltünk a feltételeknek, és azóta nem állt be változás az élethelyzetünkben, akkor nagy valószínűséggel újra kaphatunk hitelt. Ez persze egyáltalán nem biztos, még akkor sem, ha a kölcsönt a számlavezető bankunktól igényeljük. A pénzintézetek legtöbbször egymásétól eltérő hitelezési gyakorlatot folytatnak. Igénylés előtt fontos, hogy tájékozódjunk az aktuális feltételekről.

Az adósságrendezés célja, hogy egy kedvezőbb kamatozású, olcsóbb hitelt találjunk, és erre cseréljük le a meglévő hitelünket. Amikor a régi hitelünket akarjuk lecserélni egy új hitelre, számolnunk kell. Fontos, hogy összehasonlítsuk a régi és az új kölcsönünk havi törlesztőrészleteit, és kiszámoljuk, hogy mennyi pénzt takaríthatunk meg, ha az új hitelt veszünk fel. Akkor éri meg az adósságrendezés, ha a nyereségünk több, mint a váltásból adódó költségeink. Az adósságrendezés ugyanis nem ingyenes. És nem csak az új hitelünk igénylésének költségeivel kell számolnunk, hanem azzal is, hogy a régi kölcsön felmondásakor a bankok díjat kérnek majd a végtörlesztésért. Ez többnyire egy százalék körül van, de a díjak pénzintézetenként eltérhetnek. Az új kölcsönszerződés megkötése is pénzbe kerül. Ha a csere költsége magasabb, mint az alacsonyabb kamatok miatt elért nyereségünk, akkor nem érdemes adósságrendező hitelt igényelni.

Az adósságrendezés célja az egyszerűség. Amikor több hitelünk van, és azokat lecseréljük egyetlen kölcsönre, a kiadásaink átláthatóbbá válnak, könnyebb lesz őket kezelni. Ilyenkor ugyanis már csak egy törlesztőrészletet kell havonta fizetnünk. Több hitelből lesz egy, így egyszerűbbé válnak a mindennapjaink. Csökkennek a költségeink, mert az adósságrendezés célja minden esetben az, hogy kevesebbet fizessünk a hiteleinkért. De az is lehet, hogy újabb kölcsönre van szükségünk, és annak igénylésekor szabadulunk meg a többi hitelünk törlesztő részletétől. Az adósságrendezés nem más, mint hogy minden meglévő hitelünket egyszerre váltjuk ki.

Adósságrendező hitellel kevesebbet fizethetünk

Az adósságrendezés eredménye jó esetben kisebb havi törlesztőrészlet lesz. Az alacsonyabb törlesztőrészlet alacsonyabb teljes visszafizetendő összeget eredményez, ezáltal pedig az igénylő pénzt takaríthat meg. És ez az adósságrendezés célja. Az adósságrendezés célja, hogy ugyanazért a kölcsönösszegért kevesebbet kelljen fizetni. De hogy érhető el a kisebb havi törlesztőrészlet? Alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészlet, ha az adósságrendezéshez igényelt hitel kamata és a THM is kisebb. Az alacsonyabb THM kisebb teljes visszafizetendő összeget eredményez, ez pedig csökkenti a havi törlesztőrészlet nagyságát.

Minél kisebb a teljes visszafizetendő összeg, annál kevesebbet kell fizetni a hitelért, és ez kedvező az igénylőnek. A gazdasági folyamatok változást hozhatnak a kamatok nagyságában, lehetnek akciók, az igénylő kaphat kedvezményt, de akár egy államilag támogatott konstrukcióval is érdemes rendezni az adósságot. Érdemes nyitott szemmel járni, olvasni a híreket, és ha olyan eseményről szerzünk tudomást, ami hatással lehet a hitelek kamatára, akkor érdemes utánajárni, hogy elérhető-e olyan konstrukció, ami adósságrendezéssel megtakarítást eredményez. Ez közel sem olyan ritka eset, mint gondolnánk. Egy hosszú futamidő alatt sok minden történhet a világgazdaságban, ami kedvezően hathat az ajánlatokra, és lehetővé teszi az adósságrendezést. Ehhez tényleg nem kell sok, csak egy kicsit figyelni kell a nagyvilágban történtekre.

Adósságrendezés szabad felhasználású hitelből

A szabad felhasználású kölcsönöket adósságrendezésre is lehet igényelni. Mivel az igénylésnél nem kell hitelcélt megadni, ezért a hitelösszeg adósságrendezésre is fordítható. A szabadon felhasználható kölcsönöket sokszor használják az igénylők adósságrendezésre. Miért lehet ez előnyös? Az adósságrendezés azért jó, mert a havi törlesztőrészlet alacsonyabb lesz, és így megtakarítás érhető el. Szabad felhasználású kölcsönnel az adósságrendezés egyszerű és gyors folyamat. A kölcsön igénylése után már csak a meglévő kölcsönt vagy kölcsönöket kell végtörleszteni. A végtörlesztéssel a kölcsön megszűnik, és csak a szabad felhasználású kölcsön marad. Csak annak a részleteit kell kifizetni, ami amellett, hogy olcsóbbá teszi a kölcsönt az ügyfélnek, még egyszerűbbé is teheti a pénzügyeket.

Szabad felhasználású kölcsön többféle is van Magyarországon. A személyi kölcsön mellett elérhető szabad felhasználású jelzáloghitel is. A szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése azonban többe kerül, és több időt vesz igénybe. Ráadásul a szabad felhasználású jelzáloghitel igényléséhez ingatlanfedezetre lesz szükség. Ha valakinek nincs ingatlana, vagy nem szeretné azt bevonni az ügyletbe, akkor a megoldás a személyi kölcsön lehet. Minden jelzáloghitel igénylésnél magasabbak a költségek, hiszen olyan költségei is vannak, amik egy személyi kölcsön igénylésekor nincsenek. Mik ezek a kiadások? Mik ezek a költségek? És miért olcsóbb és egyszerűbb személyi kölcsönnel rendezni a meglévő kölcsönt vagy kölcsönöket?

Adósságrendezés személyi kölcsönből

Személyi kölcsön igénylésénél nincs szükség ingatlanfedezetre. Elég a jövedelmet igazolni. A szabad felhasználású jelzáloghitelhez viszont ingatlanfedezetre lesz szükség. A fedezet bevonása miatt pedig az elbírálás ideje három hétre növekszik, szemben a személyi kölcsön egy-két napos elbírálásával. Sokkal gyorsabban igényelhető tehát a személyi kölcsön, ezért ez a megoldás népszerűbb az igénylőknél. A gyorsaság mellett pedig az egyszerűség a másik ok, mert a fedezetként felajánlott ingatlant fel kell értékeltetni, és a közjegyzőhöz is el kell menni a szerződés aláírásához. Ráadásul a személyi kölcsön igénylése olcsóbb, mint a szabad felhasználású jelzáloghiteleké.

Extra költségek lesznek, amit az ügyfélnek kell kifizetni. Ilyen az értékbecslés költsége, a közjegyző díja, és a jelzálogjog bejegyzés is költség lesz. Az ingatlan tulajdoni lapját is le kell kérni, és a térképmásolat is szükséges lehet. És ezekért fizetni kell. Lakásbiztosítást is kell kötni a fedezetként bevont ingatlanokra, és ez is plusz kiadással jár A személyi kölcsönnel történő adósságrendezés tehát egyszerűbb, gyorsabb, és a költségei is sokkal kisebbek. Lehet azonban olyan eset is, amikor megéri a szabad felhasználású jelzáloghitelt választani az adósságrendezéshez, ezért fontos tájékozódni a választás előtt. Ez a döntés ugyanis hosszú távra szól, ezért nem mindegy, hogy melyik változatot választja az ügyfél.

Az adósságrendező hitel vagy hitelkiváltás?

A pénzintézetek sokszor nevezik hitelkiváltásnak az adósságrendező hitelt. Ez egy találó elnevezés, ami tökéletesen leírja az adósságrendezés lényegét abban az esetben, ha egy kölcsönt fizet ki az igényelt kölcsönnel az igénylő. Mitől lesz adósságrendezés vagy hitelkiváltás? Attól, hogy az ügyfél rendbe teszi a pénzügyeit oly módon, hogy az átláthatóbb és jó esetben olcsóbb is lesz. Amikor valaki az autóhitelét, a kanapéra és a TV-re felvett kölcsönét egyszerre váltja ki, akkor három hitel helyett csupán egyre kell figyelnie, egyet kell nyomon követnie, és csak egy részletet kell kifizetnie havonta. Ha csak egy törlesztő részletet kell kifizetni, az lényegesen leegyszerűsíti a pénzügyek intézését, egyszerűbbé teszi, és ezzel terhet vesz le az ügyfél válláról.

Ez persze csak az egyik lehetséges oka az adósságrendező hitel igénylésének. A fő cél ebben az esetben is ugyanaz, mint a hitelkiváltásnál: kevesebb havi kiadás. Azt is tudni kell, hogy mindkét elnevezés mögött álló konstrukció alkalmas egy kölcsön kiváltására ugyanúgy, mint kettő vagy több kölcsön egyidejű kiváltására. Az adósságrendezés tehát nem más, mint egy hitelkiváltás. Két elnevezés, egy tartalom. És mindkét kifejezés tökéletesen mutatja, hogy mire is jó ez a kölcsön: arra, hogy egy kölcsön ki legyen váltva és arra, hogy egy kölcsönnel rendezzük az adósságainkat.

Az adósságrendező hitel előnyei

Az adósságrendezés mellett az egyik fő érv, hogy az ügyfél kiadásai csökkennek. Az alacsonyabb törlesztőrészlet miatt a teljes visszafizetendő összeg is alacsonyabb, és ez megtakarítást eredményezhet. A adósságrendezés célja pedig pont ez. Kevesebbet fizetni ugyanakkora hitelösszegért. Ezt egyszerű és könnyű elérni, nincs más dolga az ügyfélnek, mint kiválasztani egy olyan kölcsönt, ahol kevesebbet kell fizetni.

Az adósságrendező hitel másik előnye, hogy egyszerűsíti az ügyfél életét. Nem kell több kölcsön törlesztésére gondolnia. Nem kell megjegyezni több kölcsön lejáratát. Nem kell több pénzintézettel kapcsolatban állni, csak eggyel. A leegyszerűsített pénzügyi helyzet pedig jó. Kevesebb a stressz, nincs annyi aggódás. A pénzügyek minden közösség számára fontosak, de nem kell, hogy teljesen eluralják a mindennapokat. Érdemes csak annyit foglalkozni a pénzügyekkel, hogy azok jól menjenek. A többi időt pedig a szeretteivel és a barátaival, a hobbijával töltheti az ügyfél. Az, hogy kevesebbet kell kifizetni, nagyon fontos. De az is fontos lehet, hogy ez könnyebbé teszi a mindennapokat. A mindennapok pedig maga az élet. Ha lehet, ki kell váltani egy rosszabb kölcsönt. Hogy jobb élete legyen az ügyfélnek és a szeretteinek.

Mi a fontos?

Az adósságrendezésben fontos, hogy a törlesztőrészlet kisebb legyen. Ezt könnyen leellenőrizheti az ügyfél. Van azonban egy olyan része az adósságrendezésnek, ami már nem ennyire átlátható, és nem ennyire egyszerű. Ez pedig az adósságrendezésnél felmerülő kiadások. Az adósságrendezés ugyanis csak akkor tekinthető sikeresnek anyagilag, ha az adósságrendezés során felmerülő kiadások alacsonyabbak, mint az alacsonyabb törlesztő részlettel elért nyereség. De milyen költségek merülnek fel adósságrendezésnél?

Az egyik költség a végtörlesztés díja. A bankok ugyanis díjat számítanak fel azért, ha egy felvett kölcsön előbb lesz visszafizetve. A végtörlesztés díja általában 1 százalék körül van, de a pénzintézetek eltérő hitelezési gyakorlata miatt lehetnek eltérések. Az is előfordulhat, hogy a pénzintézet egyáltalán nem kér pénzt a végtörlesztésért.

A másik költség az adósságrendezésre használt hitel igénylésékor keletkezik. Ez lehet a hitelbírálati díj, a folyósítási díj, és ha a pénzintézet kötelezően előírja a bankszámlanyitást, akkor a bankszámlának is lesz havi számlavezetési díja. Lehet biztosítási díj, és egyéb kiadások is felmerülhetnek attól függően, hogy milyen hiteltípussal történik az adósságrendezés.

Fontos lesz tehát a körültekintés az adósságrendezéskor. Hogy az adósságrendezés pozitívan hasson az ügyfélre, és ne a problémái sokasodjanak.

Rövidítésekről

Számtalan szakértő cikk foglalkozik pénzügyi kérdésekkel. Segítünk eligazodni a rövidítések között.

MNBMagyar Nemzeti Bank

THMTeljes Hiteldíj Mutató

JTM – Jövedelemarányos Törlesztési Mutató

CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény

NHP ZOP – Növekedési Hitelprogram Zöld Otthon program

KHR – Központi Hitelinformációs Rendszer

NHP – Növekedési Hitelprogram

A reprezentatív példáról

A pénzintézetek a hitelkonstrukcióikat reprezentatív példákon keresztül mutatják be. Mit jelent ez pontosan? A pénzintézetek a reprezentatív példáknál adott paraméterekkel számolják ki a kölcsön adatait. Adott a kölcsönösszeg, a futamidő, és fontos a hitel célja is. Mindig megadják a számítás dátumát, és figyelembe veszik az aktuális akciókat, kedvezményeket is. Az is fontos, hogy a folyósítás egyösszegű-e.

De ha adottak a paraméterek, akkor mire jó a reprezentatív példa? Bár a megadott adatok nem fognak egyezni az igénylő által kértekkel, mégis jó iránymutatást adhat ez a példa. A THM így ugyanis pontosan kiszámítható. A reprezentatív példa olyan, mint a kiállítási darab egy boltban. Nem azt fogjuk megvenni, mégis segíthet a kiválasztásban. És éppen ez a célja. Segíteni, irányt matatni. A THM egy fontos szám, de egy hozzá nem értő számára lehetetlen vállalkozás a kiszámítása. Ez a példa segít eligazodni a rengeteg adat, és a szám között.

Alacsonyabb lesz a visszafizetendő összeg

Az adósságrendezés már többször említett oka, hogy az ügyfél kiadásai csökkenjenek. Kevesebbet kelljen fizetni. A teljes visszafizetendő összeg csökkenése együtt jár azzal, hogy a kölcsön olcsóbb, és így kedvezőbb lesz. Ha a visszafizetendő összeg alacsonyabb, az jó az igénylőnek. Minél alacsonyabb, annál jobb. Ráadásul ez egy közérthető adat. Persze azt gondoljuk, hogy tudjuk, mi az a Teljes Hiteldíj Mutató, és azt is tudjuk, hogy mi a kamat. A visszafizetendő összeg azonban nagyon egyszerű. Egy szám, ami forintra pontosan mutatja meg, hogy mennyit kell visszafizetni az igényelt hitel után. Nem kell semmin gondolkodni. Nem kell elemezni vagy számolni. Ha a visszafizetendő összeg alacsony, az a jó az ügyfélnek.

A teljes visszafizetendő összegnek a döntés meghozatalakor lehet jelentősége. Mégpedig nagy jelentősége. Az egyszerűsége és a közérthetősége miatt ez az a szám, ami leginkább befolyásolja a döntéshozót. Minél alacsonyabb ez az összeg, annál kedvezőbb a kölcsön az ügyfél számára. Mivel ez a szám megjelenik az adósságrendező hitel kalkulátorban is, így könnyen hozzáférhető, hiszen akár otthonról is könnyedén megtudható, hogy az aktuálisan elérhető hitelek közül melyiknél a legkedvezőbb a teljes visszafizetendő összeg. Ez alapján úgy hozhat döntést az ügyfél, hogy biztosan tudja, hogy a legjobb lehetőséget választotta ki. Erre a kamat nem jó. A kamat egy fontos mutatószáma a kölcsönnek, de mert a kamaton kívül is vannak költségek az igénylésnél, így nem alkalmas az összehasonlításra.

A tájékoztatás sosem teljes körű

Amikor azt írja egy bank, hogy a tájékoztatás nem teljes körű, az valami olyasmi, mint amikor egy gyógyszerreklámban az hallható, hogy meg kell kérdezni a kezelőorvost vagy a gyógyszerészt. Törvény írja elő, hogy ezek a mondatok le legyenek írva vagy elhangozzanak. Nem kell tehát arra gondolni, hogy a pénzintézetek az apróbetűs részben elrejtenek valami fontos információt. A pénzintézetek érdeke ugyanis nem az, hogy minél több kölcsönt folyósítsanak, hanem az, hogy minél több olyan kölcsönt helyezzenek ki, amit az igénylők vissza is fizetnek.

Akkor van értelme ennek a mondatnak? Nagyon is. Azt kell tudni, hogy a bankok weboldalán vagy egy hirdetésben szinte lehetetlen minden információt átadni. Ez nem is lehet cél, hiszen ezek gyakran csak a figyelem felkeltését szolgálják. Akkor viszont, amikor az ügyfél már eljut az igénylésig, a pénzintézetek biztosítják számára azt, hogy minden, a kölcsönt érintő fontos információt megkapjon. Akkor a tájékoztatás már teljes körű lesz. Hiszen akkor már személyre szabott információkat adhatnak át.

Csökkenthetők a költségek adósságrendezéssel

Az adósságrendezésnél több lehetőség is van a költségek csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztőrészlet mellett változatlan hosszúságú futamidővel fizetünk tovább. A másik, hogy a futamidő ugyan rövidebb lesz, de törlesztőrészlet nem változik. Mindkét eset eredményezhet nagyobb összegű megtakarítást.

Az adósságrendezés azt jelenti, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztőrészleteket nem változtatjuk meg. Ilyenkor ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, de a kedvezőbb kamatozás miatt magasabb kölcsönösszeget kapunk. Ebben az esetben ugyanis arról van szó, hogy egy kedvező kamatozású kölcsön felvételekor az addig meglévő hitelünket visszafizetjük, és egy magasabb összeghez jutunk, mint eredetileg. Ha elegendő az a hitelösszeg, amit a változatlan futamidő és törlesztőrészlet mellett kapunk, akkor nem kell változatnunk sem a futamidőn, sem a törlesztő részleten, ha azonban magasabb összegre van szükségünk, akkor megváltozhat a futamidő és a akár a törlesztőrészlet nagysága is.

A Teljes Hiteldíj Mutató

A hatályos jogszabályok értelmében a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mértéke a személyi hiteleknél nem haladhatja meg az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. Személyi hitelnek számít a gyorskölcsön, az autóhitel és a személyi kölcsön. Fogyasztási hitelnél magasabb lehet a THM. A hitelkártyák és a folyószámlahitelek Teljes Hiteldíj Mutatója 39 százalékponttal lehet magasabb a jegybanki alapkamatnál.

A Teljes Hiteldíj Mutató bevezetése előtt csak a kamat nagysága volt az iránymutató, a kamattal tudtuk összehasonlítani a hiteleket. A kamat azonban nem a teljes költsége a hitelnek, mert egy hitel felvételekor számítanunk kell más kiadásokra is. Az egyéb kiadások is fontosak, még úgy is, hogy tudjuk, a kamat határozza meg leginkább a THM nagyságát. A kamat mellett számolnunk kell a folyósítási díjjal és a hitelbírálati díjjal is. Ezek is bennünket terhelnek, a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt. Lehet díja a (kötelezően) megnyitandó folyószámlának is, és adott esetben a közvetítőnek is kell jutalékot fizetni.

A THM nem tartalmazza a közjegyzői és ügyvédi díjat, pedig ezeket is nekünk kell kifizetnünk (bizonyos esetekben a közjegyző díját a bank átvállalja). A fedezetül szolgáló ingatlan biztosításának is lesz díja, és azt szintén mi fizetjük. Lehetnek még más költségeink is elő vagy végtörlesztés esetén vagy szerződésmódosításkor. Ezeket nem tartalmazza a THM, így ezek kimaradnak az összehasonlításból. Mivel vannak olyan költségek, amiket a THM nem tartalmaz, ezért igényléskor ezeket is figyelembe kell venni, hogy jó döntést lehessen hozni.

Az adósságrendezés folyamata

Az adósságrendezés első lépése a döntés. Ahogy már fent írtuk, ez alapos mérlegelést és egy kis számolást kíván meg az ügyféltől. Ahhoz, hogy az adósságrendezésnek legyen értelme, biztosan tudni kell, hogy az alacsonyabb törlesztő részlettel elért nyereség nagyobb lesz minden felmerülő kiadásnál. Ha döntés megszületett, és megvan a megfelelő konstrukció is az adósságrendezéshez, akkor jöhet a következő lépés.

A második lépés a kölcsön igénylése. Ehhez hitelképesnek kell lenni, és megfelelő jövedelemmel kell rendelkezni. Össze kell szedni a pénzintézet által kért dokumentumokat, és be kell azokat mutatni. A hitelkérelem beadása után következik a hitelbírálat, és pozitív döntés esetén következik a folyósítás. Ekkor az adósságrendezésre szánt összeg már a kezünkben van.

A harmadik lépés a rendezni kívánt kölcsön végtörlesztése. Ezt a hitelező pénzintézetnél kell jelezni, ahol kiszámítják, hogy mekkora az az összeg, amit fizetni kell. Ez a fennmaradó hitelrészből és a végtörlesztés díjából áll. Az összeg befizetése után a kölcsön megszűnik, amiről a bank hivatalos levélben értesíti az ügyfelet. Ha pontosan akkora összeget igényeltünk, amekkora a visszafizetendő összeg, akkor ezzel a folyamat lezárul, de tudni kell, hogy adósságrendezéssel lehetőség van arra, hogy nagyobb összeget igényeljünk, és a kölcsön kifizetése után fennmaradó összeg szabadon felhasználható lesz. Az igénylők sokszor élnek ezzel a lehetőséggel, akár azon az áron is, hogy a kiváltott hitelnél hosszabb futamidőt választanak.

Aztán már nincs más hátra, csak élvezni az adósságrendezés nyújtotta előnyöket.

Miért jó a fix kamat adósságrendezéskor?

A fix törlesztőrészlet legnagyobb előnye az, hogy kiszámítható. A fix kamatozású hitelek éppen ezért rendkívül kedveltek. A biztonságot ad az az érzés, hogy mindent megtettünk a környezetünk pénzügyi helyzetének állandóságáért. A biztonság a döntéskor mindig az elsők között van a listán. És a fix törlesztőrészlet hozzájárulhat a biztonsághoz. Hiszen a futamidő alatt végig tudni lehet, hogy mekkora havi kiadással kell számolni.

A legmegfelelőbb fix kölcsönt könnyű kiválasztani. Egy adósságrendező hitel kalkulátor kell hozzá. A hitelkalkulátor felsorolja az aktuális hiteleket, megmutatva azok paramétereit. Megmutatja a kamatot, a Teljes Hiteldíj Mutatót és a teljes visszafizetendő összeget is. Látni lehet, hogy melyik hitel kerül kevesebbe a kiválasztott futamidőre. A futamidő és a hitelösszeg megadása után tudni lehet, hogy mennyit kell havonta fizetni. Adósságrendező hitel kalkulátorral gyorsan és egyszerűen, otthonról hozható meg a felelős döntés. Használni kell az adósságrendező hitel kalkulátort!

A fix kölcsön előnyös. Miért? A törlesztőrészlet nem változik a futamidő végéig, a kölcsönt forintban folyósítja a bank, ezért tervezhető kiadással vehető fel a kölcsön. Nem érhet meglepetés. Meglepetés helyett fix személyi kölcsön. Ez a megoldás. A megoldás arra, hogy tudjuk, mikor és mennyit fizetünk. És ezt tudni kell!

A fix kamatozású kölcsön törlesztő részlete állandó. Ez biztonságot ad, kiszámítható lesz a kölcsön az egész futamidő alatt. A kölcsönök futamideje többnyire hosszú. És a hitelösszeg is magas. Lehet több 10 millió forintot is igényelni a kölcsönből, de általában magas összeget igényelnek. Ez a gyorsan és egyszerűen igényelhető hitel különösen népszerű. És fix törlesztőrészletekkel biztonságos is.

A változó és fix kamatozású kölcsön árazása különbözik. A fix, nem változó kamatozású kölcsön általában drágább. A döntésnél fontos lesz, hogy a rövid távú nyereség a fontos, vagy a biztonságos, kiszámítható kiadások. Döntsünk bölcsen! Önmagunkért és a szeretteinkét. Egy hitel felvétele mindig nagy döntés, még kisebb hitelösszeg esetén is. Olyan döntést kell hozni, hogy a hitelfelvétel áldás legyen, ne egy kellemetlen esemény, ami aztán évekig nyomaszt, megterhelve a család anyagi helyzetét.

A Központi Hitelinformációs Rendszerről

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) a hazai pénzintézetek adatbázisa. A hiteligényléskor aláírt hozzájáruló nyilatkozat teszi lehetővé a bankoknak, hogy fenntartsák ezt a rendszert. Negatív és pozitív listát is tartalmaz, a hitelek és a hitelfelvevők minden adatával. Egy jó ügyfél számára előnyös, de a rosszul fizetőkről minden bank tudni fogja, hogy mikor, mennyit nem fizetetek vissza. A negatív adóslista negatív hatású a lista szereplőire. A rossz adósok igénylése ugyanis később elutasításra kerül.

A negatív adóslistán szereplők ellen végrehajtást kezdeményezhettek, ráadásul többször nem fog kölcsönt kapni. A negatív listán sok évig marad fenn a rossz adós, és hiába évül el ez, a pénzügyi múltja mindig fekete marad. A bankok nem felejtenek. Nincs bocsánat.

Minden lehetőséget ki kell használni, és el kell kerülni a negatív listára való felkerülést. A hátrányok ugyanis súlyosak. Ha adódik egy váratlan élethelyzet, nehezebbé válik a törlesztő részletek fizetése, akkor még lehet tenni annak érdekében, hogy a hitel visszafizetésre kerüljön, és így az igénylő elkerülheti a negatív adóslistát.

Hitelfedezeti biztosítás

Minden kölcsönre lehet biztosítást kötni. A kölcsönt az igénylők többnyire a családjuk, szeretteik életének jobbá tételére fordítják. Azt akarják, hogy jobban és boldogabban éljenek. és a boldogság egyik alapköve a biztonság. Egy hitelfelvétel, bármennyire is körültekintően történik, kockázatos lehet. Történhet olyan, előre nem látott esemény, ami megnehezítheti vagy teljesen el is ellehetetlenítheti a kölcsön visszafizetését. Ez pedig súlyos következményekkel járhat. A hitelfedezeti biztosítás biztonságot adhat, hiszen keresőképtelenség, tartós táppénz vagy munkanélküliség esetén is fizetheti egy ideig a részleteket a biztosító az igénylő helyett.

Az emberek egy része akkor érzi biztonságban a javait, ha biztosítja azokat. Biztosítják az autójukat, lakásbiztosítást kötnek az ingatlanjukra. Ha elutaznak, utasbiztosítást kötnek, poggyászbiztosítással kiegészítve. Tudják, hogy az értéket nem csak megteremteni kell, de meg is kell óvni azt. A kölcsön is egy ilyen érték, azt is meg kell óvni. Ha az igénylő olyan helyzetbe kerül, hogy nem tudja fizetni a részleteket, akkor büntetőkamatokkal és végrehajtással kell számolnia, és azzal, hogy felkerül a KHR negatív adóslistájára. A kölcsön biztosítása a hitelfedezeti biztosítás. A megkötése nem kötelező. De érdemes megfontolni az előnyeit.

Már a hitelszerződés megkötésekor is igényelhető a hitelfedezeti biztosítás. Abban az esetben pedig, ha akkor nem kerül megkötésre, később, bármikor a futamidő alatt lehetőség van az igénybevételére. A biztosítás egy furcsa termék. Akkor a legjobb, ha nincs rá szükség. Ha azonban szükség lenne rá, de nincs, az nagyon nem jó, és akkor már késő azon gondolkozni, hogy bizony meg kellett volna kötni azt a biztosítást. Amikor valaki elgondolkodik a hitelfedezeti biztosítás megkötésén, a fenti érveket veheti figyelembe a döntésnél. Meg kell fontolni azt a döntést is, és ha úgy látja jónak az igénylő, akkor köthet egy biztosítást a kölcsöne mellé.

Mikor lehet jó egy adóstárs?

A kölcsön igénylésénél szükség lehet adóstárs bevonására. Ilyen eset, amikor az igénylő külföldi állampolgár. Ebben az esetben az igénylés beadásához egy magyar állampolgárságú társigénylőre, vagyis adóstársra lesz szükség.

Ha az igénylő jövedelme alacsonyabb az elvártnál, akkor is bevonásra kerülhet egy adóstárs, és így pozitív lehet a hitelbírálat.

Ha az igénylő magasabb hitelösszeget szeretne, vagy magasabb törlesztőrészletet vállalna, mint amit a jövedelme megenged, akkor is segítség lehet az adóstárs bevonása. Adóstárssal történő igénylésnél ugyanis a pénzintézet figyelembe veszi az adóstárs jövedelmét is a hitelbírálatnál.

A túlzott eladósodottság kockázatai

Hitel igénylése előtt a felelős hitelfelvevő mindig tájékozódik a feltételekről. Ez nem mindig könnyű, hiszen számos tévhit ivódott be a köztudatba. A közszájon forgó információk gyakran hiányosak vagy tévesek, és ez kellemetlen meglepetést okozhat a hitelfelvétel során.

A felelős hitelfelvétel lényege a tudatosság. Először is alaposan át kell gondolni, hogy a pénz, amit igényelni szeretnénk, valóban szükséges-e. Csak akkor indítsuk el a folyamatot, amikor minden egyéb lehetőséget kizártunk. Az eladósodás, illetve az adósságspirál veszélyes lehet. Amikor már úgy tűnik, hogy nincs semmilyen egyéb lehetőség, csak a kölcsön, akkor is körültekintően kell eljárni. Akkor forduljunk egy bankhoz, ha nincs más megoldás. Tudni kell, hogy a pénzintézetek kamatot számítanak fel a kölcsönadott pénzre, és az esetenként nagyon magas is lehet. Néhány százalék nem is tűnik soknak. De sok lehet. Például egy hitel 9 százalék körüli kamattal 20 éves futamidőre, 28 millió forint felvétele esetén már sok millió forintot is kifizethet ki az igénylő feleslegesen az igényelt összegen felül egy rossz választással.

Amikor eldőlt, hogy nincs más megoldás, mint a banki hitel, akkor kell azt átgondolni, hogy hová forduljunk az igényléssel. Melyik bankhoz. A felelős hitelfelvétel másik fontos része ugyanis a tudatos választás, vagyis az, hogy nem az első, szembejövő ajánlatot fogadjuk el, hanem megvizsgáljuk azt, hogy melyik hitelkonstrukció felel meg leginkább az igényeinknek és a pénztárcánknak. Ez utóbbi azért fontos, hogy nehogy túlvállaljuk magunkat, mivel a vissza nem fizetett adósság először csak késedelmi kamat formájában jelentkezik, később azonban komolyabb problémák is származhatnak abból, ha kimaradnak a törlesztések.

A túlzott eladósodottságot a Magyar Nemzeti Bank is rendkívül komolyan veszi. Már 2019-ben kiadott egy tájékoztatót, amiben a túlzott eladósodottság kockázataira hívja fel a figyelmet. A nem megfelelően megválasztott konstrukció vagy a túl nagy részlet vállalása ugyanis komoly negatív hatást gyakorolhat nem csak az igénylőre, de a környezetére is.

Döntsünk körültekintően hitelfelvételkor!

A visszafizetendő teljes összegről

A visszafizetendő teljes összeg az az összeg, ami azt mutatja meg, hogy mennyit kell kifizetni egy kölcsönért. Tartalmazza a tőkén kívül a kamatokat, minden felmerülő díjat és költséget. A teljes összeg azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyibe kerül egy kölcsön az igénylőnek. Egy húszmillió forintos hitel igénylésekor, ha a teljes összeg Huszonötmillió háromszázezer forint, Akkor a költségek összesen ötmillió háromszázezer forintból jönnek ki, a tőke pedig húszmillió forint. Ez azt jelenti, hogy a teljes futamidő alatt ekkora összeget kell összesen kifizetni.

A teljes fizetendő összeg minden díjat tartalmaz, azokat is, amik a hiteligényléskor merülnek fel, például az elbírálás díját és a folyósítási díjat. (ha van ilyen, sok bank ugyanis elengedi ezeket a költségeket)

Fontos információ a teljes összeg, hiszen befolyásolhatja a döntésében az ügyfelet. Ha túl magas az összeg, és az igénylő úgy gondolja, hogy ennyit nem ér meg neki a kölcsön felvétele, elállhat a hitelfelvételtől. Ezért fontos, hogy még a szerződés aláírása előtt tisztában legyen vele az igénylő, hogy mekkora lesz az az összeg, amit vissza kell fizetnie.

Néhány igénylő csak a havi részlet nagyságára koncentrál. Ha azt ki tudja fizetni, akkor úgy gondolja, hogy a hitel rendben van, mehet az igénylés. Ez is egyfajta hozzáállás, de a hitelfelvevő érdeke az, ha olyan kölcsönt tud igényelni, ami nem lehetetlenül nagy költségekkel terheli meg a kiadásait. Ha egy kétmillió forintos hitel összköltsége hárommillió egyszázezer forint, alaposan meg kell fontolni az igénylést, hiszen a hitel költségeire fordított összeget az igénylő másra is fordíthatná. A szakértők mindig kiemelik a teljes összeg fontosságát. Fontos erre figyelni.

Annyira fontos a teljes összeg, hogy az az adósságrendező hitel kalkulátorokban is megjelenik. Ez a szám az, ami tökéletesen, és egyszerűen összehasonlíthatóvá teszi az ajánlatokat. Erre sem a kamat, sem a THM nem alkalmas. A kamat és a THM persze egy fontos mutató szám, de a teljes összeg közérthető. Minél alacsonyabb a teljes összeg egy adott igénylésnél, annál jobban megéri az ügyfélnek. Mivel komoly eltérések is lehetnek, körültekintően kell eljárni.

Ebben lehet segítségre az adósságrendező hitel kalkulátor. A kalkulátorral otthonról, egyszerűen és gyorsan összehasonlíthatóak az ajánlatok, és biztosan tudható, hogy a legjobb döntés született. A legjobb döntés a családnak és az igénylőnek. Használni kell az adósságrendező hitel kalkulátort!

Mi az az adósságrendező hitel kalkulátor?

Az adósságrendező hitel kalkulátor egy olyan program, ami segítséget nyújt a kiválasztott hitelkonstrukció összehasonlításában. A megadott adatok (hitelösszeg, futamidő) alapján megadja az elérhető hitelek adatait. Az igénylő láthatja a teljes visszafizetendő összeget, amiből kiszámítható, hogy mennyibe fog kerülni a hitelfelvétel. A kamat mellett a THM is látható lesz, és mivel az adatok egy oldalon, egymás alatt jelennek meg, könnyen kiválaszthatóvá válik a legideálisabb konstrukció.

A hitelkalkulátor használat minden hitelfelvétel előtt javasolt. Nem csak azért, mert könnyen, egyszerűen, gyorsan és kényelmesen, otthonról teszi összehasonlíthatóvá a hiteleket. Hanem azért is, mert a hiteligénylők többsége arra törekszik, hogy a legolcsóbb hitelt válassza ki. Ez érthető is, hiszem egy adott hitelösszeg mellett a legalacsonyabb költségek a legvonzóbbak.

A legjobb konstrukció az adósságrendező hitel kalkulátorral választható ki a legegyszerűbben. Nincs akadálya persze annak sem, hogy a nyakunkba véve a várost, minden bankfiókban kikérdezzük az ügyintézőket. Néhány évtizede az volt a bevett módszer, de akkor még hírből sem ismerték az internetet, okostelefon pedig csak a fantasztikus filmekben volt.

Ma már nincs erre szükség. És nem is ajánljuk. Miért? Az összehasonlítás egy komplex folyamat. Több adatot figyelembe kell venni, erre pedig egy professzionális program a legalkalmasabb. Amellett tehát, hogy egy otthonról, a nappaliból érhető el a hitelkalkulátor, pontosabb eredményt is hoz annál, mintha mi magunk szeretnénk kinyomozni a legjobb hitel lelőhelyét.

Használjuk az adósságrendező hitel kalkulátort! Profi segítség a legjobb döntéshez.

adósságrendező hitel kalkulátor

Jövedelemigazolások

Jövedelemigazolás alkalmazott esetén: munkáltatói igazolás, amely 30 napnál nem lehet régebbi. A munkáltatói igazolás helyett NAV online kereset kimutatás is megfelelő.

Fizetési számla 2 hónapnál nem régebbi kivonata (bankszámlakivonat) minden oldalának másolata (a netbankból nyomtatott kivonat esetén csak teljes havi kivonatot fogadja el a bank, tört havi számlatörténet nem megfelelő)

Nyugdíjasként: nyugdíj éves elszámoló lap másolata. Rokkantsági ellátás esetén, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított határozat fénymásolata is kell

Egyéni vállalkozóknak: előző éves NAV jövedelemigazolás

Gyermek után családi pótlékra jogosultaknak: Magyar Állam Kincstár által kiállított igazolás fénymásolata, vagy saját névre szóló bankszámlakivonat, amelyre a családi pótlék utalás érkezik a kincstártól

Egyéb jövedelemigazolás (például: ingó, ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, cafeteria): az egyéb jövedelem típusától függően NAV által kiállított jövedelemigazolás fénymásolata.

OBA

A hitelfedezeti biztosítás mellett az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is óvja betéteseket. A pénz addig van biztonságban egy bankban, amíg az megfelelően működik. De mi a helyzet akkor, ha bank csődöt jelent? Amikor egy bank fizetésképtelenné válik, akkor a betétesek nem tudnak a pénzükhöz jutni. Azért, hogy az ebből adódó bizalmatlanságot csökkentsék, a magyar pénzintézetek életre hívták az Országos Betétbiztosítási Alapot. Az Országos Betétbiztosítási Alap 1993-ban alakult meg. Lényeges információ, hogy a Magyarországon székhellyel rendelkező bankok kötelesek csatlakozni hozzá. Akármelyik magyar pénzintézetben van bankszámlánk, az védve lesz. Az OBA egy pénzintézet tevékenységi engedélyének visszavonása után az előírt 10 napon belül kártalanítja az érintett ügyfeleket. Az OBA 1993-as alapítása óta erre már többször is szükség volt. Az OBA munkatársai a kártalanításban, és a pénzintézet végelszámolásában is részt vesznek. A kártalanításnak nincs önrésze, ezért a teljes összeg jár, és ezt kérni sem kell, hiszen a kártalanítás folyamata automatikusan elindul. Ez a biztosítás nem kerül pénzbe, számlatulajdonosként ezért fizetni nem kell. Az ingyenesség oka, hogy az OBA megalakulása nem csak az ügyfelek érdeke, mert ez az intézmény hozzájárul az ország pénzügyi stabilitásához, ami minden tagszervezet érdeke.

Az érvényben lévő szabályok miatt a betét minden magyarországi banknál védve van. Az OBA megalakulásáig a betétekben elhelyezett összeget az állam garantálta. Már az OBA vállalja ezt a garanciát. Ha az OBA működésének megkezdése előtt helyezték el a pénzt, arra a jogszabályok miatt továbbra is az állam garanciája érvényes. Amikor egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, és az ott elhelyezett pénzhez nem fér hozzá a tulajdonosa, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap 10 munkanapon belül kártalanít 100 ezer eurónak megfelelő összegig, mindig forintban. Egyes speciális esetekben ez a keret a másfélszeresére is nőhet. Röviden összefoglalva: minden magyarországi pénzintézetben védve van a betét összege. Ha egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, az OBA kártalanítani fog. A kártalanítás összege maximum 100 ezer euró betétesenként. Fontos, hogy ez minden bankra külön-külön érvényes. Ha több pénzintézetnél is van betét, akkor mindegyik betét biztosított lesz 100 ezer euróig. Ha azonban egy pénzintézetben van több számla, akkor az azon tartott összegek összeadódnak.

Az OBA a betétek tőkéje és kamata után legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összegig, forintban fizet kártalanítást. Egyes esetekben ez további 50 ezer euróval több lehet. Ilyen eset, ha elkülönített számlán van a betét, ami ingatlaneladásból, munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, vagy biztosítási összegből származik. A kifizetés mindig forintban történik, akkor is, ha az összeghatár euróban lett meghatározva. Amikor a kártalanítást megkezdődik, az OBA a 100 ezer eurót a megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámolja. Ez lesz a maximális kártalanítási összeg forintban. A kártalanításba beletartozik a folyószámlára befizetett összeg, a lekötött betét, és a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig járó kamatokat is kifizetik. Minden magánszemély kap kártalanítást. A vállalkozások, alapítványok, és a civil szervezetek is védettek 100 ezer euróig. Ráadásul, ha egyéni vállalkozóként és magányszemélyként is vezet valaki számlát, akkor mindkét számlára érvényes lesz a 100 ezer eurós kártalanítási határ. Mivel vannak speciális esetek, amikor akár 100 ezer euró felett is kártalanítanak, fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy mekkora összeget kaphatunk vissza.

A kártalanítás 10 napon belül megtörténik. A kártalanítás megkezdése előtti napon jelenik meg a kártalanítás megkezdéséhez szükséges határozat. Az OBA az első két napban tájékoztatja a közvéleményt a kártalanítás megkezdéséről és menetéről. Közben az OBA az első öt napban feldolgozza a végelszámolás alatt álló pénzintézettől kapott adatokat. Az ötödik napon kezdődik meg a kifizetés, és ennek a tízedik napig be kell fejeződnie. A kártalanítás itt nem ér véget, az OBA az utógondozásról is gondoskodik. Az Országos Betétbiztosítási Alap az esetleges tennivalókról tájékoztat minden érintette. A kártalanítással kapcsolatos kérdésekre a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken található Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is válaszolnak. Bár a kártalanítást nem kell kérni, és az automatikusan elkezdődik, mégis célszerű végigkísérni a folyamatot. Az OBA igyekszik teljes körűen tájékoztatni az érintetteket, de ha kérdés merül fel, akkor érdemes felkeresni a fent említett lehetőségeket.

Mi az az online hiteligénylés?

Ha az online hiteligénylést választjuk, modern, innovatív módon vehetünk fel hitelt. Online igényléskor nem kell bemennünk a bankfiókba, az otthonunk kényelméből vihetjük végig a folyamatot. A hitel kiválasztása, az adatok megadása és a dokumentumok benyújtása is online történik. Nincs olyan, hogy otthon hagytuk valamelyik szükséges dokumentumot. Mert otthon vagyunk.

Az online hitelfelvétel kényelmes és gyors megoldás. A modern technikai megoldásokat felhasználó online hitel azért egyre népszerűbb, mert nem szükséges a hitelfelvételhez a személyes találkozás a banki ügyintézővel. Ez nem csak a járványhelyzet miatt lényeges, hanem mert nem kell utaznunk, nem kell várakoznunk a bankban, gyorsan és egyszerűen intézhetjük a hitelünket.

Az online igénylés feltételei kedvezőbbek. Egy kölcsön online igénylése esetén a pénzintézetek többsége elengedi a folyósítási jutalékot, és gyakran a kamat is alacsonyabb. Az online igénylésnél a kiutalási idő rövid, gyorsan megérkezik a számlánkra az igényelt összeg. Az online igénylés gyors és kedvezőek a feltételei, ráadásul kényelmesebb megoldást is nyújt.

Az online hitel igénylése egyszerű. A folyamat gyors, érthető és könnyen követhető. Az online igényléshez szükség lesz egy megfelelő elektronikai eszközre és internetkapcsolatra. Egy okostelefon mobilinternettel tökéletesen elég lehet ehhez. Az online hiteligénylés a bank weboldalán történik, és elképzelhető, hogy csak a megfelelő böngésző segítségével tudunk majd igényelni. Megfelelő technikai feltételekkel nincs akadálya az online igénylés benyújtásának.

Első lépésként ki kell választanunk a hitelkonstrukciót. Ehhez szakértő weboldalak adósságrendező hitel kalkulátorai nyújtanak segítséget. A konstrukció kiválasztása után a weboldal gyakran átirányít bennünket a választott bank oldalára, ahol elkezdhetjük az igénylést.

Az adatok egyeztetése és a rövid előbírálat után a bank rendelkezésére kell bocsátanunk a kért dokumentumokat. Ez is teljesen online, és azonnal történik. A folyamat része egy videós azonosítás is. Így győződik meg a bank arról, hogy valóban mi igényeljük a kölcsönt. A dokumentumok beérkezése után következik a hitelbírálat, ami egy személyi kölcsön esetén akár néhány perc alatt megtörténik. Pozitív döntés esetén pedig gyorsan utalják számunkra az igényelt összeget. Úgy, hogy közben ki sem léptünk az otthonunkból.

Online hitel igényléséhez rendelkeznünk kell bankszámlával. Előfordulhat, hogy a bank az igénylést számlanyitáshoz köti. A kötelező bankszámlanyitás is online történik. Feltétel lesz, hogy Magyarországon élő, nagykorú, magyar állampolgárok legyünk. Dolgoznunk kell, és ezt munkáltató igazolással igazolnunk is kell. Személyi igazolványra és lakcímkártyára is szükség lesz.

A bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt az igénylés feltételei bankonként eltérhetnek. Igénylés előtt tájékozódjunk az aktuális feltételekről.

Adósságrendező hitel a bankokban

Az OTP Bank a legnagyobb univerzális hazai nagybankként segít megtalálni a megoldást az adósságrendezésre. Megfelelő hosszóságú futamidővel, kedvező THM-mel, és akár 100 millió forint feletti hitelösszeggel rendezhetők az adósságok. Lehetővé teszik, hogy bizonyos ingatlanok esetén értékbecslő megbízása nélkül határozzák meg a ház értékét. Rendkívül rugalmasan, szakértő tanácsokkal segítik a legjobb konstrukció kiválasztását. Minden kérdésre válaszolnak, és az évtizedes tapasztalat garancia arra, hogy az ügyfél számára a legjobb megoldás szülessen. Egy olyan megoldás, ami az adósságrendezést valóban adósságrendezéssé teszi. Segítenek megszabadulni a hitelektől, és azt egy hitellel helyettesítik. Úgy, ahogy az az ügyfélnek a legjobb. Az első az ügyfél.

Az MKB Bank adósságrendező hitelével az ügyfelek összevonhatják a meglévő tartozásaikat, és elérhetik, hogy a korábbinál alacsonyabb törlesztő részletük legyen, és csak egy bank felé tartozzanak. Ezzel az ügyfeleik könnyíthetnek a terheiken. A meglévő hitelt egy kedvezőbbre cserélni, náluk az lehetséges. Kiszámítható, biztos megoldást ajánlanak fix kamatozással akár évtizedekre. A hitel kiváltásával egyidejűleg szabadon felhasználható összeg is igényelhető. Így az ügyfél tervei megvalósításához is rendelkezésre áll majd a szükséges összeg. A bank nagy tapasztalattal rendelkező szakértő kollégái segítenek a megfelelő hitel kiválasztásában is. A bank eltökélt abban, hogy az adósságrendező hitellel az ügyfelek élete könnyebbé váljon amellett, hogy pénzt takarítanak meg.

A Raiffeisen Bank egy jó kapcsolat. Az adósságrendező hitellel csak egy helyre kell fizetni, így egyszerűsödnek a pénzügyek. A racionalizált törlesztő részlettel pedig akár kevesebbet is fizethet az ügyfél az eddiginél. És pluszban szabadon felhasználható összeg is kérhető. A bank szakértői telefonon mindenről adnak felvilágosítást, személyre szabott tájékoztatást adnak, ingyenes előbírálatot végeznek, foglalnak időpontot a bankfiókba vagy kiszámolják az induló törlesztő részletet. Az adósságrendezésre állandó kamatkedvezményt biztosítanak, a törlesztő részlet fix, a futamidő rugalmas, és akár több hitel is kiváltható egyszerre. A sárga színéről ismert bankra bátran támaszkodhatunk. Évtizedes tapasztalattal, felkészült kollégákkal várják az érdeklődők kérdéseit. Számtalan bankfiókban is segítenek, ha kérdéssel fordulunk hozzájuk. Biztos, hogy jó kezekben leszünk.

Az UniCredit Bank szerint a környezet, a verseny és a pénzintézetek ajánlatai is folyamatosan változnak. Úgy gondolják, hogy az adott pillanatban meghozott döntés után akár jobb ajánlatok is megjelenhetnek a piacon. Érdemes időnként felülvizsgálni a meglévő hiteleket. Ilyenkor érdemes hozzájuk fordulni egy előnyösebb konstrukcióért. A bank három lehetőséget is kínál az adósságrendezésre. A személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel mellett akár a Babaváró hitel is jó lehet adósságrendezésre. A hitelkiváltó jelzáloghitel tökéletes választás lehet. Hitelváltó jelzáloghitelükkel rendezhető meglévő adósság, csökkenthető a lakás és más hitelek törlesztő részlete egy alacsonyabb törlesztő részletű, hitelkiváltási célú új hitellel. Így csökkenthető a havi kiadás. Több hitel esetén azok összevonhatóak egy hitellé, így a törlesztés átláthatóbb és egyszerűbb lesz, és a pénzügyek is könnyebben kezelhetőek.

A kereskedelmi bankok különböző, jobbnál jobb konstrukciókkal várják az adósságrendezés mellett döntő ügyfeleket. Pontosan tudják, mit jelent sok hitelt észben tartani, és azt is, hogy mennyivel jobb kevesebbet fizetni ugyanazért a kölcsönért. És segítenek ebben. Segítik az ügyfeleket. Hogy egy jobb lehetőséggel pénzt takarítsanak meg, vagy egy újabb álmunkat tudják megvalósítani. Bátran kereshetjük a kereskedelmi bankokat tanácsért. És az adósságrendező hitel kalkulátor is támogatást nyújt a választásban. Egy igazán jó konstrukciót kelljen csak fizetni. Csak egyet. Hiszen ez az adósságrendezés vége. Csak egy hitel marad. Egyetlen egy hitel.

Összefoglalás

A fent leírtakból jól látható, hogy az adósságrendezés nem bonyolult, és több előnye is van az igénylő számára. Pénzt takaríthat meg, és a pénzügyei is egyszerűbbé válhatnak. És ehhez csak egy elhatározás, nemi utánajárás, és egy kis időráfordítás kell. Az adósságrendezés gyorsan megtörténhet, és utána évekig lehet élvezni az előnyöket. Ha olyan helyzetbe kerül az ügyfél, hogy érdemes rendezni a meglevő kölcsönét vagy kölcsöneit, akkor érdemes tenni valamit, és rendezni a kölcsönt. Természetesen csak akkor, ha az megéri. Ez rövid, de alapos tájékozódással eldönthető. És ha valaki bizonytalan a döntésben, akár szakértő segítségét is kérheti.

Az adósságrendezés jó. Használjuk, hogy pénzt takarítsunk meg a szeretteinknek és önmagunknak, és könnyebben kezelhetővé tegyük a pénzügyek kezelését. A döntést és a tájékozódást szakértő weboldalak és az adósságrendező hitel kalkulátorok is segítik.

A lényeg az: az adósságrendezés jó ötlet lehet. Rendezzük az adósságainkat egyetlen hitelbe!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Adósságrendező hitel kalkulátor 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Adósságrendező hitel kalkulátor 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Adósságrendező hitel kalkulátor 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Adósságrendező hitel kalkulátor 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az adósságrendező hitel lehetőséget nyújt a különböző bankoknál, vagy különböző konstrukciókban kötött hiteleink összevonására. Ez előnyös lehet, mert így alacsonyabb kamatot és THM-et érhetünk el, illetve – mivel csak egy hitellel kell foglalkoznunk – az ügyek kezelése, rendezése, a befizetés is egyszerűbbé válik.

Van személyi kölcsön, valamint jelzálog alapú adósságrendező hitel.

A hitelező pénzintézeteknek figyelembe kell venniük, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezik az igénylő, a havi törlesztőrészleteknek a jövedelemmel arányosnak kell lenniük. Így ettől is függ, hogy mekkora hitelösszeg igényelhető.

Bankonként itt is eltérő lehet az ajánlat. Jelzálog alapú adósságrendező hitel esetében legalább két év, legfeljebb harminc év lehet a futamidő.

Igen, ahogyan a többi hiteltípusnál a bankok ebben az esetben is folyósítási-, elő- és végtörlesztési, szerződésmódosítási-, valamint a számlavezetési díjakat számolhatnak fel, plusz az egyéb szolgáltatásokért is fizetni kell. Kivéve, ha olyan akciót találunk, amelynek keretein belül ezek egy részét, vagy egészét elengedi a pénzintézet.

Ha személyi kölcsön alapú hitelben gondolkodunk, akkor nincs. Amennyiben jelzálog alapú típusban, akkor – ahogyan a neve is mutatja – szükség van fedezetre és önerőre.

Fontos, hogy előre gondolkodjunk. Az adósságrendező hitel mentőöv lehet, de csak akkor, ha korábbi hitelszerződésünk még nem került felmondásra. A bankok feltételei persze különbözőek, de nagy esélye van az elutasításnak akkor, ha KHR negatív adóslistán vagyunk, ha jövedelmünk mennyisége nem megfelelő, vagy nem tudjuk azt igazolni, illetve ha nincs meg a minimálisan meghatározott munkaidő viszonyunk. Ezeken kívül meg kell felelnünk életkori korlátoknak, és magyarországi állandó, bejelentett lakcímmel kell rendelkezzünk.

Amit a többi hiteltípusnál általában. Amennyiben késünk a befizetéssel, késedelmi kamatot kell fizetnünk, ha pedig egyáltalán nem fizetünk, akkor a szerződésben meghatározott időpontban a bank felmondja a hitelszerződést, és a teljes hitelösszeget egy összegben követeli.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Miért jó választás az MBH lakáshitel terméke?

Miért jó választás az MBH lakáshitel terméke?

2024.02.27.

Az otthonteremtés izgalmas, ugyanakkor kihívásokkal teli út minden lakásvásárló életében. Ahhoz, hogy álmaink otthona a valósággá váljon, gyakran szükség van pénzügyi támogatásra. A legtöbben még ma is elzárkóznak a hitel gondolatától, ám egy gondosan kiválasztott konstrukcióval az elérni kívánt célok kellemetlenség nélkül teljesülhetnek be.

Tovább olvasom
Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

Útmutató a CIB Bank lakáshiteleihez: így válaszd ki a számodra legkedvezőbbet

2024.02.23.

A lakáshitel kiválasztása alapos megfontolást igényel, hiszen egy életre kötelezzük el magunkat. Számos lehetőségünk van, használhatunk lakáshitel kalkulátort, vagy végigböngészhetjük a CIB Bank honlapját. A Banknavigátor szakértői szerint ez olyannyira fontos, hogy készítettek egy útmutatót a CIB Bank lakáshitelekhez.

Tovább olvasom
Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

2024.02.21.

A Babakötvény nem érhető el korlátlanul. A kormány 1,2 millió forintban maximalizálta az évente befizethető összeget. Miért fontos ez? Mit jelent ez a változtatás a befektetőknek? Érdemes így is befizetni a Babakötvénybe? A változás fontos, ezért utánajártunk. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

2024.02.16.

A vállalkozásod sikerességéhez elengedhetetlen a megfelelő bankszámla kiválasztása. A vállalkozói bankszámla kiválasztása segíthet a pénzügyi hatékonyság növelésében, és a vállalkozásod stabil működésének biztosításában. Ebben a cikkben megosztunk hat szakértői tippet, amelyek segítenek neked megtalálni a legjobb bankszámlát a vállalkozásod számára.

Tovább olvasom