Hogyan kaphatnak lakáshitelt a KHR listások?

2021.05.20.
Szerző: Banknavigator

Lakáshitelt a KHR listások alapesetben nem vehetnek fel, ám akadnak lehetőségek, amelyekkel érdemes lehet megpróbálkozni – mutatjuk a részleteket!

Hogyan kaphatnak lakáshitelt a KHR listások?

Lakáshitelt KHR listások azért nem igényelhetnek, amiért a többi hitelkonstrukciót sem: törvényileg szabályozott az ügymenet, és erre nem ad lehetőséget. Mivel a bankok vizsgálják az igénylők KHR státuszát, a KHR listán való szereplés pillanatok alatt kiderül, és a hitelkérelmet elutasítják. Az emberek többsége tisztában van azzal, ha szerepel a listán, ám előfordulhat az is, hogy valaki a tudta nélkül, illetve önhibáján kívül jut idáig. Ha szeretnéd megtudni, hogy Te felkerültél-e az adatbázisba, évente egyszer ingyenesen megteheted a számlavezető bankodnál, ám jó, ha tudod, hogy a bankok a hitelbírálat során nem tesznek különbséget az önhibán kívüli és a saját hibából történő KHR listára kerülést.

Hogyan lehet lekerülni a KHR listáról?

Erre csak egyetlen mód létezik: ki kell fizetni az összes tartozást, amikor is a státusz aktívból passzívba vált, majd egy év után ez is törlődik.

Hogy igényelhető lakáshitel KHR listások számára?

Erre alapvetően kétféle lehetőséged van, ha nem tudod, vagy akarod kivárni, amíg lekerülsz róla:

  • Létezik olyan pénzintézet, amelynél van lehetőség lakáshitelre KHR listásként is, de kizárólag passzív státuszú ügyfelek részére, és lényeges, hogy a tartozásnak legalább 6 hónapja rendezettnek kell lennie.
  • Zálogkötelezettek nem feltétlenül, vagyis nem minden banknál felelnek a jövedelmükkel a hitelért, tehát a KHR szabály sem vonatkozik rájuk. Ha az ingatlan a tiéd, az adós pedig valaki más – azaz valaki felveszi a hitelt helyetted –, akkor megoldható a hiteligénylés, ám lényeges, hogy a hitelfelvevő nem lehet a házastárs. Őt ugyanis kizárólag adóstársként lehet bevonni a hitelügyletbe, és ha egyikőtök szerepel a KHR listán, a kérelmet el fogják utasítani.

Ha lakáshitelt KHR listásként szeretnél igényelni, és a második megoldási lehetőség megfelel a számodra, tekintsd meg a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylést online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Megújuló Hitel

THM

20,74 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

További állásajánlatok