Szállítmánybiztosítás 2024 – Minden fontos tudnivaló egy helyen

Mi a szállítmánybiztosítás?

A szállítmánybiztosítás egy biztosítás, amit a szállított áruk, termékek vagy értékek szállítása során esetlegesen bekövetkező károk ellen kötnek.

Ez a biztosítás védelmet nyújt a szállítás során bekövetkező veszteségek, károk vagy sérülések ellen, legyen szó akár tengeri, légi, szárazföldi vagy vasúti szállításról.

A szállítmány biztosítás fontos lehet mind a szállítmányozók, mind a szállítmány tulajdonosai számára, mivel a szállítás során számos veszélyforrás lehet jelen, például balesetek, tolvajlás, tűz, árvíz vagy más katasztrófák.

A biztosítás segít abban, hogy az ilyen típusú kockázatok ellen védett legyen a szállított áru.

A szállítmány biztosítások különböző típusokat ölelhetnek fel, beleértve a tengeri szállítmány biztosítást, a légi szállítmány biztosítást, a szárazföldi szállítmány biztosítást és más specifikus formákat is.

A biztosítási fedezetek és feltételek változhatnak a konkrét biztosítótól és a kiválasztott módozattól függően.

Lényeges, hogy a vállalkozások és szállítmányozók gondosan tanulmányozzák a kínált szállítmány biztosítási lehetőségeket, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbbet, és biztosítsák, hogy a szállítás során bekövetkező esetleges károk ne okozzanak súlyos pénzügyi veszteségeket.

A szállítmánybiztosítás kalkulátor

A szállítmánybiztosítás kalkulátor egy online program, ami segít az ügyfeleknek megbecsülni a szállítmány biztosítás költségeit a szállítandó áruk értékének, típusának és a szállítás módjának alapján.

A kalkulátor az ügyfél által megadott adatok alapján számolják ki a díjakat, és segítenek eligazodni a különböző biztosítási lehetőségek között.

A szállítmánybiztosítás kalkulátorok általában a következő tényezőket veszik figyelembe:

 • Áruk értéke: minél értékesebb az áru, annál magasabb lesz a biztosítási díj.

 • Szállítási mód: a szállítási mód is befolyásolhatja a biztosítási díjat. Például a tengeri szállítmányok biztosítása más költségeket jelenthet, mint a légi szállítmányok biztosítása.

 • Csomagolás és csomagolási körülmények: a biztosítók figyelembe veszik a csomagolás minőségét és a szállítás körülményeit is.

 • Veszélyeztetettség: a szállítás során fennálló potenciális veszélyek, például lopás, balesetek vagy természeti katasztrófák, befolyásolhatják a díjat.

 • Választott biztosító és fedezetek: a biztosítótársaságok és a különböző biztosítási módok lehetőségei eltérőek lehetnek, és ezek befolyásolhatják a díjakat és a fedezetet.

Egyes biztosítótársaságok weboldalain vagy független biztosítási összehasonlító oldalakon találhatóak ilyen kalkulátorok.

Az ügyfél által megadott információk alapján a kalkulátor megadja a várható biztosítási díjat.

Lényeges, hogy a kalkulátorok csak becslést adnak, és a végső díj a biztosító által elfogadott ajánlat alapján kerül kialakításra.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

A szállítmánybiztosítás fajtái

A szállítmány biztosítás két fő típusát különböztetjük meg:

Belföldi szállítmány biztosítás: a belföldi szállítmány biztosítás a Magyarországon belüli szállításokra vonatkozik. A biztosítás a következő kockázatokat fedezheti:

 • A szállítmány teljes vagy részleges elvesztése.

 • A szállítmány megrongálódása.

 • A szállítmány késedelmes kézbesítése.

A biztosítás díja többnyire a szállítmány értékének százalékában kerül meghatározásra.

Nemzetközi szállítmány biztosítás: a nemzetközi szállítmány biztosítás a Magyarország határain kívüli szállításokra vonatkozik. A biztosítás a következő kockázatokat fedezheti:

 • A szállítmány teljes vagy részleges elvesztése.

 • A szállítmány megrongálódása.

 • A szállítmány késedelmes kézbesítése.

 • A szállítmány eltulajdonítása.

 • A szállítmánynak a vámhatóságok által okozott károsodása.

A biztosítás díja többnyire a szállítmány értékének százalékában kerül meghatározásra.

A szállítmánybiztosításokat a következők szerint is csoportosíthatjuk:

 • Éves biztosítás: ez a biztosítás egy évre szól, és a biztosított által a biztosítási év alatt szállított összes árut fedezi.

 • Esetbiztosítás: ez a biztosítás egy adott szállításra vonatkozik, és csak az adott szállítás során szállított árut fedezi.

 • All-risk biztosítás: ez a biztosítás a lehető legszélesebb körű fedezetet nyújtja, és minden olyan kárt megtéríti, amely a szállítás közben következik be, kivéve azokat a károkat, amelyeket a biztosítási szerződés kizár.

 • Limitált biztosítás: ez a biztosítás csak bizonyos kockázatokat fedez, például a szállítmány teljes vagy részleges elvesztését, vagy a szállítmány megrongálódását.

A szállítmánybiztosítás célja

A szállítmánybiztosítás célja az, hogy védelmet nyújtson a szállítás során bekövetkező veszteségek és károk ellen.

Az áruk szállítása során számos kockázat áll fenn, például balesetek, lopás, tűz, vízkár vagy egyéb károsodások. A szállítmány biztosítás erre a veszélyforrásokra kínál pénzügyi biztosítást.

Károk és veszteségek kivédése: a legfőbb cél a szállítás során bekövetkező károk és veszteségek pénzügyi következményeinek minimalizálása vagy kivédése. A biztosítás fedezetet nyújt a szállítmány elvesztése, sérülése vagy más károsodása esetén.

Üzleti biztonság: a vállalatok és kereskedők számára a szállítmány biztosítás segít abban, hogy biztonságban érezzék magukat, amikor termékeiket vagy áruikat szállítják egyik helyről a másikra. Ez hozzájárul az üzleti folyamatok gördülékenységéhez, és a vállalkozások pénzügyi stabilitásához.

Biztosíték a finanszírozóknak: amennyiben a szállított árukért külföldről finanszírozást vesznek igénybe, a szállítmány biztosítás adott esetben követelmény lehet. Ez a finanszírozók számára biztosítékot jelenthet abban az esetben, ha a szállított áruk károsodnak vagy elvesznek.

Költséghatékonyság: bár a szállítmány biztosítás díjai kiegészítő költségeket jelentenek, hosszú távon segíthetnek a vállalkozásoknak abban, hogy ne szenvedjenek nagyobb pénzügyi veszteségeket a szállítás során bekövetkező esetleges károk miatt.

A szállítmány biztosítás tehát egy fontos eszköz a vállalkozások és kereskedők számára annak érdekében, hogy minimalizálják a szállítás során felmerülő pénzügyi kockázatokat, és biztosítsák az áruk biztonságos szállítását a célállomásra.

Szállítmánybiztosítás online is

A biztosítást online is köthetjük, így nem kell személyesen ellátogatnunk egy biztosítóhoz.

Az interneten számos biztosító ajánlatát összehasonlíthatjuk, így megtalálhatjuk a legjobb lehetőséget a vállalkozás számára.

Az online biztosítási kötvényeket gyorsabban és könnyebben lehet feldolgozni, mint a hagyományos biztosítási kötvényeket.

Mielőtt online biztosítást kötnénk, gondoljuk át, milyen típusú biztosításra van szüksége a vállalkozásnak.

Hasonlítsuk össze a különböző biztosítók ajánlatait, hogy megtaláljuk a legjobb lehetőséget a vállalkozás számára.

Mielőtt aláírjuk a megállapodást, olvassuk el figyelmesen, hogy megértsük a biztosítási feltételeket.

A biztosítás online megkötése egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy megvédjük a vállalkozást a váratlan eseményektől.

Az online biztosítás azonban nem mindig a legjobb megoldás. Egyes esetekben a hagyományos biztosítás előnyösebb lehet. Például, ha speciális biztosításra van szükségünk, vagy ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mit keresünk, akkor jobb lehet, ha személyesen konzultálunk egy biztosítóval.

szállítmánybiztosítás kötés

Miért kössön bármilyen biztosítást egy vállalkozás?

A vállalkozások számára a biztosítások kötése rengeteg előnnyel jár, és fontos része lehet a kockázatkezelési stratégiájuknak.

Néhány ok, amiért egy vállalkozásnak érdemes biztosítást kötnie:

Veszteség elleni védelem: a biztosítások segítenek a vállalkozásnak védekezni olyan veszteségek ellen, amelyek bekövetkezhetnek, például balesetek, lopás, tűz, árvíz vagy más katasztrófák esetén. A biztosítások fedezetet nyújtanak a váratlan események által okozott pénzügyi veszteségek ellen.

Jogi védelem: a felelősségbiztosítások segítenek abban, hogy a vállalkozásokat jogi problémák, peres eljárások és kártérítési igények ellen védelmezzék. A biztosítások segíthetnek az ügyvédi költségek fedezésében, és a kártérítések kifizetésében.

Üzleti folytonosság: bizonyos típusú biztosítások, például az ingatlanbiztosítás vagy a vállalkozási balesetbiztosítás, hozzájárulhatnak az üzleti folytonossághoz. Ezek a biztosítások segítenek abban, hogy a vállalkozások a káresemények után is működőképesek maradjanak.

Hitelbiztosítás: ha a vállalkozás külső forrásból finanszírozást vesz igénybe, a hitelbiztosítás védelmet nyújthat a vállalkozásnak az esetleges fizetésképtelenség vagy más pénzügyi nehézségek esetén.

Alkalmazottak védelme: az alkalmazotti biztosítások, például a munkavállalói balesetbiztosítás, segíthetnek a vállalkozásnak gondoskodni alkalmazottai egészségéről és biztonságáról, valamint minimalizálni az esetleges munkaügyi szabálysértésekből eredő kockázatokat.

Törvényi előírásoknak való megfelelés: bizonyos típusú biztosítások kötelezőek lehetnek a törvényi előírásoknak való megfelelés érdekében. Például az autóbiztosítás kötelező lehet a járművek üzemeltetése esetén.

A vállalkozások számára tehát a biztosítások kötése nem csupán költség, hanem befektetés a vállalkozás biztonságába és fenntarthatóságába.

Az egyes vállalkozások igényei eltérhetnek, és célszerű szakemberrel konzultálni annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb biztosítási fedezeteket válasszuk ki.

Biztonságban lesz a vállalkozás, ha biztosítást köt?

A biztosítások segítenek a vállalkozásnak előre kalkulálni és kezelni a kockázatokat, ezáltal biztosítva a pénzügyi stabilitást.

A biztosítás jelzi a vevők felé, hogy a vállalkozás felkészült és felelősségteljes a váratlan események kezelésére.

Bár a biztosítás költségekkel jár, hosszú távon segíthet elkerülni nagyobb pénzügyi veszteségeket.

A biztosítás növeli a vállalkozás vezetőinek biztonságérzetét, mivel tudják, hogy védelemmel rendelkeznek a váratlan események ellen.

Egy felelős vezető megköti a szükséges biztosításokat

A felelős vezető biztosítja vállalkozását a váratlan kockázatok ellen, mint például balesetek, lopás vagy tűz, a megfelelő biztosítások kötésével.

Ez nem csak pénzügyi védelmet nyújt a vállalkozásnak, hanem segít megelőzni a nagyobb veszteségeket.

A biztosítások emellett jogi védelmet biztosítanak peres ügyek esetén, hozzájárulnak az üzleti folytonossághoz, és növelik a vevői bizalmat.

A vezetőnek ezáltal nemcsak a vállalkozás, hanem az alkalmazottak és az ügyfelek számára is béke és nyugalom forrása lesz.

Biztosított vállalkozás – biztosabb jövőkép

A vállalkozások a biztosítás kötésével nem csupán pénzügyi védelmet biztosítanak váratlan kockázatok ellen, hanem hozzájárulnak a biztosabb jövőképhez is.

A biztosítások segítenek minimalizálni a károkat, jogi védelmet nyújtanak, biztosítják az üzleti folytonosságot, és növelik a vevői bizalmat.

Ezáltal a biztosított vállalkozások stabilabb alapokon nyugszanak, és a felelős vezetés révén biztosabb és fenntarthatóbb jövőt építenek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

A szállítmány biztosítás egy olyan biztosítási termék, amely megvédi a szállítmányokat a szállítás közbeni károktól. A biztosítás a szállítmányozót és/vagy a feladót védi a károk esetleges következményeitől, például a szállítmány teljes vagy részleges elvesztésétől, megrongálódásától vagy késedelmes kézbesítésétől.

A szállítmány biztosítás bárkinek ajánlott, aki árut szállít. Különösen fontos lehet a következők számára:

 • Vállalkozások, amelyek értékes árut szállítanak, például elektronikát, gépeket vagy műalkotásokat.

 • Importőrök és exportőrök, akik nagy értékű árut szállítanak külföldre.

 • Online kereskedők, akik árut szállítanak ügyfeleikhez.

A szállítmány biztosítás a következő károkat fedezheti:

 • A szállítmány teljes vagy részleges elvesztése.

 • A szállítmány megrongálódása

 • A szállítmány késedelmes kézbesítése.

A biztosítás pontos tartalma a biztosítási szerződéstől függ.

A szállítmány biztosítást a biztosítótársaságoknál lehet megkötni. A biztosítás megkötéséhez szükségesek lehetnek a következő információk:

 • A szállítmány értéke.

 • A szállítmány összetétele.

 • A szállítás módja.

 • A szállítás útvonala.

A szállítmány biztosítás díja a következő tényezőktől függhet:

 • A szállítmány értéke.

 • A szállítmány összetétele.

 • A szállítás módja.

 • A szállítás útvonala.

A biztosítás díja többnyire a szállítmány értékének százalékában kerül meghatározásra.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Személyi kölcsön igénylés, 7 ok, ami miatt el is csúszhat

Személyi kölcsön igénylés, 7 ok, ami miatt el is csúszhat

2024.06.17.

Amikor személyi kölcsönt igényelünk, szükségünk van pénzre. Mégpedig gyorsan. Vannak azonban okok, ami miatt el is csúszhat a személyi kölcsön igénylés. Ezt pedig nem szeretnénk. Szeretnénk megkapni a hitelt, lehetőleg minél gyorsabban. Utánajártunk, hogy miért csúszhat egy igénylés, és mit lehet azért tenni, hogy ez ne történjen meg. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával