Életbiztosítás kalkulátor 2024

Mi az életbiztosítás?

Az életbiztosítást szinte mindenki ismeri. Életbiztosítást bármikor köthetünk, de természetesen ebben az esetben sem mindegy, hogy milyet választunk, hiszen attól függően, hogy mi a célunk, különböző típusok közül választhatunk. Az életbiztosítás többféle helyzetben nyújt megoldást: balesetnél, műtétnél, tartós betegségnél vagy halálesetnél segít az anyagiak terén, emellett az öngondoskodáshoz is kiváló eszköz, de befektetésként is használhatjuk. Az életbiztosítás előnyei fontosak. Használjuk fel őket.

Mire jó az életbiztosítás?

Az ember életében sajnos előfordulhat baleset, súlyosabb betegség, műtét, valamilyen tartós egészségkárosodás. Az életbiztosítás ezen esetekben, illetve halálesetnél is jól jöhet, hiszen anyagi segítséget jelenthet a nehéz helyzetben. Ezek mellett az életbiztosítás befektetés célokat is szolgálhat.

Kockázati és megtakarítási célú életbiztosítás

Életbiztosítás kétféle van. A kockázati életbiztosítás csak abban ez esetben fizet, ha káresemény történik. Abban az esetben, ha a biztosítás megszűnik, és közben káresemény sem történik, a kockázati életbiztosítás kifizetés nélkül megszűnik. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság. A kockázati életbiztosítás akkor fizet, ha a szerződésben meghatározott esemény (általában baleset, vagy betegség miatt bekövetkezett haláleset, de lehet más egészségkárosodás is) bekövetkezik. A biztosítók általában felső korhatárt szabnak meg a szerződés megkötésére, adott időszakra lehet kötni, a biztosítás díját havonta kell fizetni, és ha nem történik káresemény a szerződés ideje alatt, akkor nincs kifizetés.

Az életbiztosítás lehet megtakarítási célú is. A megtakarítással kombinált életbiztosítás egy megtakarítási forma. A szerződés lejártakor a megtakarított összeget és annak hozamait fizeti ki a biztosító. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság. Ez egy olyan megtakarítás, mint bármely más megtakarítás, annyival több azonban, hogy a biztosító káresemény esetén is helyt áll. Tehát ez egy megtakarítás, de egy kicsit több annál. Több, mert életbiztosítás is egyben. A megtakarítási vagy befektetési egységhez kötött életbiztosítás egy bonyolultabb típus. Ebben az esetben kapunk egy értékpapírszámlát, a biztosító pedig befekteti az általunk befizetett összeget. Ez működhet úgy, hogy egyszeri alkalommal fizetünk egy nagyobb összeget, vagy úgy, hogy havi díjakat fizetünk rendszeresen. Érdemes figyelembe venni, ha megszüntetjük a szerződést, a befektetésünknek csak egy részét kaphatjuk vissza. Minél korábban tesszük ezt, annál rosszabbul járunk. Emellett a járulékos költségekkel kapcsolatban is fontos tájékozódni, mielőtt szerződünk. Az életbiztosítás lejárta után kapjuk meg a befektetett összeget a hozamokkal együtt megtakarítási életbiztosítás esetén.

Az életbiztosítás lehet nyugdíjcélú is, amelyet az állam is támogat, 20 százalékos, évente legfeljebb 130 ezer forintos adókedvezmény vehető igénybe rá. A nyugdíjcélú életbiztosításnak több módozata van. Az életbiztosítás adókedvezmény fontos.  Az adókedvezmény ugyanis a mi hozamunkat növeli. Az életbiztosítás előnyei fontosak. Használjuk fel őket.

Az életbiztosítások működése

A kockázati életbiztosítás a szerződésben meghatározott káresemények után fizet. A szerződés lejártakor nem kapunk vissza semmit a befizetett összegből. A kockázati életbiztosítások esetében az éves díj mértékét érdemes figyelembe venni, illetve azt, hogy mennyit fizet a biztosító a különböző káreseményeknél. Érdemes személyes helyzetünknek megfelelően csomagot választani. 

A megtakarítási életbiztosítás ettől abban különbözik a legfőképpen, hogy a szerződés lejártakor megkapjuk a befizetett összeget a hozamokkal együtt. Amennyiben a biztosított idő előtt elhalálozik, akkor a kedvezményezett az aktuális megtakarítási és a kockázati biztosítási összeget fogja megkapni. Ha megszüntetjük, azaz visszavásároljuk a biztosítást, akkor tulajdonképpen kivesszük az addig összegyűlt összeget. Ebben az esetben a biztosító a kivenni kívánt összeg mértékétől függően plusz díjat számol fel. A megtakarítási életbiztosításnál a befektetés kamatait, illetve az egyéb költségeket is figyelni kell. Az összehasonlításban segítséget nyújthat a teljes költség mutató (TKM). Az életbiztosítás fajtái különböznek egymástól. Az életbiztosítás lejárta után kapjuk meg a befektetett összeget a hozamokkal együtt megtakarítási életbiztosítás esetén. 

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás rendszeres vagy egyszeri díj ellenében fizet, ha a biztosított meghal. A kockázati biztosítás kiegészülhet más biztosításokkal is, rokkantság vagy kritikus betegség esetén is fizethet. Az életbiztosításoknak ez a legegyszerűbb formája. Segítséget nyújthat a szeretteinknek, ha bekövetkezik egy káresemény. A kockázati életbiztosítás megtakarítási és befektetési célra nem alkalmas. A kockázati életbiztosítást többnyire 5 és 25 év közötti időszakra kötjük. A biztosítás díját havonta, évente vagy az időtartam elején egy összegben kell befizetni. Ha azonban a szerződés időtartama alatt nem történik káresemény, akkor nem történik kifizetés sem. Kockázati biztosítást köthetünk egyénileg, és köthetünk csoportos életbiztosítást is. Az életbiztosítás fajtái különböznek egymástól.

Csoportos kockázati életbiztosítás

A csoportos életbiztosítás egy kockázati közösséget biztosít. A biztosító ilyenkor nem magánszeméllyel, hanem a csoporttal köt szerződést. A csoportos életbiztosításnak köszönhetően a biztosító kockázata alacsonyabb, a költségei csökkennek, így a csoport tagjainak a csoportos biztosítás nagy kedvezményt biztosíthat. Ezért a biztosító társaság alacsonyabb díjat tud ajánlani. Ilyenkor a biztosító társaság a tagok életkorát nem vizsgálja, és mindenkinek egységes díjat ajánl fel. És nincs szükség részletes, személyes megjelenést igénylő orvosi vizsgálatra sem, csak egy néhány kérdésből álló kérdőívet kell kitölteni. A csoportos biztosítást, teljes mértékben online, néhány perc alatt lehet meg lehet kötni. 

Befektetéssel kombinált életbiztosítás

A befektetéssel kombinált életbiztosítás abban különbözik a kockázati életbiztosításoktól, hogy a kockázati érték mellett értékpapír-számla is kapcsolódik a biztosításhoz. És éppen az a lényege. A megtakarítás. Ilyenkor biztosító által összeállított alapok közül lehet választani. Azt mi határozzuk meg, hogy a befizetéseink melyik befektetési alapba kerüljenek. A befektetési célú életbiztosítás lehet egyszeri díjas vagy folyamatos díjas. A folyamatos díjbefizetésnél havonta kell fizetni egy bizonyos, általunk meghatározott összeget a szerződéses időszak alatt. Ez az életbiztosítás havi díja. Az életbiztosítás havi díja lehet alacsony vagy magas. Az életbiztosítás havi díja tőlünk függ. A havi díját mi határozzuk meg. A befizetések egy része a befektetési alapokba kerül, a másik része pedig az életbiztosítás költségeit fedezi. Az egyszeri befizetésnél egyszer kell fizetni egy nagy összeget, és azt befektethetjük bármelyik alapba. Ilyenkor nincs havi fizetés. A befektetéssel vagy a megtakarítással kombinált életbiztosítás esetén is eldönthető, hogy az egyszeri befizetés vagy a havi befizetés felel meg jobban. Ha idő előtt szüntetjük meg a befektetési célú életbiztosításunkat, akkor a befektetéseinknek csak egy részét kapjuk vissza. Ráadásul minél előbb szüntetjük meg a biztosítást, annál kevesebbet kaphatunk vissza. A visszavásárlás költsége eltérő konstrukciónként, de ha idő előtt szüntetjük meg a szerződést, akkor lehet, hogy a befektetési egységeknek csak a felét, vagy a felét sem kapjuk vissza. A befektetési célú biztosításnak vannak költségei is, ami akár magas is lehet. A megtakarítási életbiztosítás azoknak ajánlható, akik képesek kockázatot vállalni pénzügyi területen. Ellenkező esetben érdemes egy kockázati életbiztosítás kötni, mellette pedig egy biztonságosabb és átláthatóbb megtakarítási formát választani. Az életbiztosítás fajtái különböznek egymástól. Az életbiztosítás lejárta után kapjuk meg a befektetett összeget a hozamokkal együtt megtakarítási életbiztosítás esetén. 

Az életbiztosítás havi díja

Az életbiztosítás díja sok mindentől függ, elsősorban a biztosított életkorától, egészségügyi állapotától, illetve más egyéb, egészséget befolyásoló tényezőtől. A befektetéssel kombinált biztosításánál pedig plusz költségekkel, például eladási és vételi árfolyamkülönbséggel, adminisztrációs díjjal, alapváltási díjjal és biztosítási kockázati díjjal is számolni kell.

Életbiztosítási kalkulátor

Az életbiztosítási kalkulátor egy olyan program, ami segítséget nyújt a kiválasztott konstrukciók összehasonlításában. A megadott adatok alapján megadja az elérhető életbiztosítások adatait. Az igénylő láthatja a költségeket, így könnyen kiválasztható a legideálisabb konstrukció. Az életbiztosítási kalkulátor használata minden szerződéskötés előtt javasolható. Nem csak azért, mert könnyen, egyszerűen, gyorsan és kényelmesen, otthonról teszi összehasonlíthatóvá a életbiztosításokat. Hanem azért is, mert az emberek többsége arra törekszik, hogy a legolcsóbb életbiztosítást válassza. Ez érthető is, hiszen egy adott szolgáltatás mellett a legalacsonyabb költségek a legvonzóbbak. A legjobb konstrukció az életbiztosítási kalkulátorral választható ki a legegyszerűbben. Több adatot figyelembe kell venni, erre pedig egy program a legalkalmasabb.

Használni kell az életbiztosítási kalkulátort!

Életbiztosítás kalkulátor 2024 – a legjobb életbiztosítások megtalálása

A legjobb életbiztosítások megtalálásában az életbiztosítás kalkulátor 2024 segíthet. Az kalkulátor egyszerűvé teszi a legjobb életbiztosítások megtalálását. Gyorsan és egyszerűen választhatunk a nekünk legjobb életbiztosítások közül. Az életbiztosítások kalkulátor gyors. Az életbiztosítások kalkulátor egyszerű. A kalkulátor tökéletes segítség mindenkinek. Használjuk az életbiztosítás kalkulátor 2024 programot a legfrissebb ajánlatok eléréséhez.

életbiztosítás kalkulátor

Kifizetés kockázati életbiztosítás esetén

Életbiztosítás kétféle van. van kockázati életbiztosítás és van megtakarítással kombinált életbiztosítás. A kockázati életbiztosítás kifizetése káreseménynél történik. Az életbiztosítás kedvezményezettje kapja meg a szerződésben meghatározott összeget káresemény esetén. A káresemény leggyakrabban azt jelenti, hogy a biztosított elhunyt a biztosítás időszaka alatt. Fontos tehát, hogy ki lesz a kedvezményezett személy, hiszen ő lesz az, akin a biztosítás segíteni fog.

Kifizetés megtakarítással kombinált életbiztosítás esetén

Ha lejár a szerződés, akkor visszakapjuk a megtakarításunkat a hozammal együtt. Szüneteltethetjük is a befizetéseket. A rendszeres díjfizetés mellett dönthetünk úgy is, hogy egy időre felfüggesztjük a fizetést. A másik lehetőség a szerződéses érték leszállítása. Ez végleges, és ilyenkor az életbiztosítás díját nem kell tovább fizetni, ugyanakkor a költségeit ugyanúgy levonják a meglévő megtakarításból. Mi történik, ha a biztosított idő előtt meghal? Halál esetén a kedvezményezett az aktuális megtakarítási összeget kapja meg. Ezenkívül a kockázati életbiztosításért is fizet a biztosító.

Életbiztosítás – örökölhető is

Ha az életbiztosítási szerződésben van kedvezményezett, akit megneveztünk, akkor az összegyűlt megtakarítást ő örökli. Amennyiben nincs, akkor a végrendelet számít, az örökösöket a biztosítási összeg akkora hányada illeti meg, amilyen arányban a végrendelet szerint igényt tarthatnak rá.

Mi a célja egy életbiztosítás megkötésének? 1.

Az életbiztosítás megkötésének egyik fontos célja lehet, hogy az életminőségünk ne változzon meg akkor sem, ha valami történik velünk. A másik cél, hogy az életminőségünket fenntarthassuk egész életünkben, és ehhez megfelelő anyagi fedezettel rendelkezzük. Miért fontos ez? Mert szeretnénk motiváltak és erősek lenni. Egész életünkben. Reggel úgy ébredni, hogy szétfeszít bennünket az energia. Alig várjuk, hogy hozzálássunk valamihez. Ez azonban nincs mindig így. Időnként leeresztünk. Mennyire probléma ez? Ha el tudjuk engedni azt a vágyunkat, hogy állandóan ezer százalékon pörögjünk, és elfogadjuk, hogy lesznek olyan időszakok az életünkben, amikor lelassulunk, akkor nem tragédiaként éljük meg ezeket a napokat, heteket, hanem az élet természetes velejárójaként. Nem mindig leszünk csúcsformában, és ez rendben is van, hiszen nem robotok vagyunk, hanem emberek. Legyünk lenézőek magunkkal, ne ostorozzuk magunkat ezekben az időszakokban. Véget fog ez is érni, és újra a régiek leszünk. Talán csak egy kis pihenésre volt szükségünk.

Mi a célja egy életbiztosítás megkötésének? 2.

A motiváció fenntartásához elengedhetetlen, hogy mentálisan erősek legyünk. Sportoljunk, relaxáljunk, hódoljunk valamelyik szenvedélyünknek, kiránduljunk, töltődjünk fel. Ha magas az energiaszintünk, és mentálisan erősek vagyunk, könnyebben őrizzük meg a motivációnkat. Lelkesen kezdjük a napot, fókuszáljunk a jó dolgokra, és örüljünk az apró sikereknek is. A motiváció fenntartásának sok módja van. Ezek egyszerűen betartható, és a napunkat kellemesebbé tevő tevékenységek. Kialakíthatunk például magunknak egy reggeli rutint, kávézással, sétával, vagy beülhetünk egy reggelire egy pékségbe, hogy forró zsemlét együnk kakaóval. Ezt a szokásunkat megtarthatjuk akár magunknak is, egy apró titokként. Nézhetünk videókat számunkra inspiráló emberek előadásiról, vagy hallgathatunk zenét. A kedvenc zenéink ma már könnyen elérhetőek, egy okostelefonnal bárhol, bármikor, bármilyen számot meghallgathatunk. A kedvenc számunk feltölt bennünket, jobb kedvünk lesz tőle, és eltereli a figyelmünket a mindennapok gondjairól. Az olvasás is segíthet, egy másik világba repíthet bennünket egy regény, és ha nincs időnk egy könyvre, akár a kedvenc sorozatunkat is megnézhetjük. Ilyenkor eltávolodunk a bennünket terhelő valóságtól, pihenünk kicsit, hogy megújulva, erősebben térjünk vissza a mindennapokba.

Mi a célja egy életbiztosítás megkötésének? 3.

A sport mindig segít. A felmérések szerint heti háromszor egy óra mozgás jót tesz nekünk testileg és lelkileg is. Sportolás közben örömhormonok szabadulnak fel, kiizzadjuk magunkból a mérgeket, levezetjük a stresszt, és még jó társaságot is találhatunk magunknak. Az írás is segíthet, leírhatjuk a gondolatainkat, érzéseinket, vagy akár naplót is vezethetünk. Ha kiírjuk magunkból a gondolatainkat, az szinte olyan, mintha kimondanánk, elmesélnénk valakinek. Írjunk minden nap, ha úgy érezzük, hogy ez hozzátesz az életünkhöz. A szociális kapcsolatok fontosak, járjunk közösségbe, keressünk új hobbit, tanuljunk meg egy új szakmát. Sokszor az is elég, ha csak beülünk valahova a barátainkkal. Egy beszélgetős este után új emberként térhetünk haza. A barátok sokat segíthetnek a motivációnk megőrzésében. Akár egy szerződést is köthetünk a legjobb barátunkkal, hogy mindennap beszélünk, és támogatjuk, bíztatjuk egymást. Pár kedves szó is nagyot lendíthet rajtunk. És miközben bennünket bíztatnak, mi is viszonozhatjuk ezt. A barátok támogatása nagy segítség. Hagyjuk, hogy segítsenek.

Mi a célja egy életbiztosítás megkötésének? 4.

Vigyázzunk a motivációnkra, őrizzük meg, és ha kicsit megkopik, erősítsük meg minél előbb. És ha mi a csúcson vagyunk, segítsünk odajutni másokat is. Hogy miért? A szakértők egybehangzóan állítják, hogy másokat megajándékozni nagyobb öröm, mint magunknak vásárolni valamit. És nem csak az apró figyelmességek, ajándékok jelentik a másik segítését. Vállalhatunk önkéntes munkát is. Egyes országokban nagy hagyománya van ennek, minden középiskolástól elvárják, hogy bizonyos óraszámban önkéntes munkát végezzen. Az önkéntes munka gyakorlatilag bármi lehet, japánban például egy prominens személyiség mellékhelyiségeket takarít önkéntes munka keretében. Ez a cseppet sem felemelő munka az, amit minden évben elvégez. Mosolyogva végzi ezt a munkát. Biztosan találunk mi is olyan munkát, amit mosollyal az arcunkon végzünk, és még a közösségünknek is a hasznára leszünk. Az tehát, hogy amikor fenn vagyunk, és segítünk másokat is oda jutni, bennünket is tovább emel. Adjunk ajándékokat, végezzünk önkéntes munkát, vagy tegyünk bármit, amivel támogathatjuk valakinek az előbbre jutását. A szakértők szerint ez nekünk is jó lesz. Egy megtakarítási célú életbiztosításból lejáratkor nagyobb összeghez juthatunk. És azt az életünkre költhetjük.

A BEVA biztosít bennünket is

Fontos tudni, hogy az OBA, az Országos Betétbiztosítási Alap, csak akkor védi a pénzünket, ha azt már kivettük egy befektetési célú életbiztosításból, és elhelyeztük egy bankszámlán. De addig mi védi a befektetést? Addig a BEVA védi a befektetéseket. Az értékpapírszámlán tartott befektetések is biztosítva vannak hazánkban. A Befektetővédelmi Alap korlátozott vagyoni védelmet nyújt a befektetők számára olyan károk ellen, amik nem értelemszerű velejárói a befektetési kockázatnak. A befektetés értékvesztése nem tartozik ide, így a BEVA nem kártalanítja azokat, akik valamilyen befektetést magasabb árfolyamon vásároltak meg, mint ahogyan eladták. Tehát a pénz elhelyezéséből eredő kockázat a bankbetétekkel szemben itt mindig a biztosítottat terheli.

Hogy működik a BEVA?

Kártalanítást kaphat minden befektető, aki a befektetéséhez nem jut hozzá. Egy befektetőt akkor kártalanít a BEVA, ha az érintett biztosító ellen megindult a felszámolási eljárás. A befektetést BEVA tag szolgáltatónál helyezte el. Érvényes szerződéssel rendelkezik. A befektetést a biztosító nem tudja kiadni. A befektető nem tartozik a jogszabályban a kártalanításból kizárt magánszemélyek közé.

Mekkora összeget biztosít a BEVA?

A kártalanítás összeghatára 100 ezer eurónak megfelelő forint. A BEVA azonban, ellentétben az OBA-val, egy meghatározott önrészt nem fizet ki. Bár 1 millió forintig 100 százalékos a kifizetés, az 1 millió forint feletti részre már csak 90 százalékos. A 100 ezer eurós kifizetési határ meghatározása a felszámolás kezdő napján érvényes MNB devizaárfolyam alapján történik. Lényeges az is, hogy a BEVA kártalanítási eljárása nem automatikus, ahhoz kérelmet kell benyújtani. A kérelmet a benyújtását követő 90 napon belül bírálják el, és az elbírálástól számított 90 napon belül fizetik ki a kártalanítási összeget.

Hogy számítja ki a BEVA a kártalanítási összeget?

A BEVA a felszámolás alá került biztosító által nyilvántartott, de ténylegesen hiányzó befektetés értéke alapján fizeti a kártalanítást. A felszámolás alatt álló biztosítónál talált meglévő befektetést a felszámoló adja át a biztosítottnak, a felszámoló által meghatározott módon és időben. Ha a kártalanítás hiányzó értékpapír után jár, összegét az értékpapírnak a felszámolás kezdő időpontját megelőző hat hónapos átlaga alapján számolják ki. Ha a befektetések összértéke meghaladja a 100 ezer eurót, akkor érdemes megfontolni, hogy több biztosító között megosztva tartsuk a pénzünket. A BEVA biztosítónként külön kártalanít, ezért többszörösen védetté válhat az, aki több helyen tarja a pénzét.

Megtakarítási célú életbiztosítás a hosszú távú pénzügyi tervezéshez 1.

Az életbiztosítás része lehet a tudatos pénzügyi tervezésünknek. Miért fontos, hogy legyen hosszú távú pénzügyi tervünk? Miért fontos ezt már fiatal felnőttként elkezdeni? Azért, mert a harmincas éveinkben jelentős események történhetnek velünk. Házasságot köthetünk, gyermekünk születhet, vagy megvehetjük az első saját otthonunkat. Ez az az időszak, amikor már nem csak a jelenre, de jövőre is gondolnunk kell. A harmincas éveinkhez érve kulcsfontosságú lesz, hogy legyenek pénzügyi terveink. Számítanunk kell nem várt kiadásokra, és betervezhetünk nagyobb vásárlásokat is. A tervezéssel, az előre gondolkodással elkerülhetjük azt, hogy olyan helyzetbe találjuk magunkat, amit nem tudunk megoldani. Vannak, lesznek előre látható kiadások, és bizony nem árt felkészülni arra is, hogy nem várt, váratlan kiadásaink is lehetnek.

Megtakarítási célú életbiztosítás a hosszú távú pénzügyi tervezéshez 2.

Célszerű pontosan meghatározni, hogy mit szeretnénk a jövőben. Egy horgásztanyát? Egy kis házat a hegyekben? Egy belvárosi lakást? Hosszú utazásokat? Ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, könnyebben tudunk számolni, tervezni. És ahogy a hajósok mondják: soha nem fúj jó irányból a szél annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart. A célunk hajszálpontos meghatározása már fél siker.

Megtakarítási célú életbiztosítás a hosszú távú pénzügyi tervezéshez 3.

Félretehetjük a jutalmainkat, vagy a váratlan bevételeinket is. A szakértők azonban azt javasolják, hogy minden havi bevételünkből takarítsunk meg. Tegyünk félre, ne költsünk el mindent. A hitelfelvétellel is bánjunk óvatosan, legyünk körültekintőek, hitelfelvétel előtt vizsgáljuk meg a hosszú távú hatásokat. A havi megtakarítás előnye, hogy előre láthatjuk, hogy év végén vagy akár tíz év múlva mekkora összeg lesz a megtakarítási számlánkon. Számolhatunk a kamatokkal is, ha megfelelő befektetést választunk.

Megtakarítási célú életbiztosítás a hosszú távú pénzügyi tervezéshez 4.

Megtakarításnál célszerű egy százalékos értéket meghatározni konkrét összeg helyett. Így amikor növekszik a jövedelmünk, a megtakarításaink is ezzel párhuzamosan fognak emelkedni. A meghatározott százalékot már a hónap elején érdemes elkülöníteni, és úgy tekinteni rá, mintha nem is lenne. Akár egy másik számlára is utalhatjuk, vagy egyből be is fektethetjük. A konkrét célokhoz akár külön számlát is nyithatunk. Így elkülönülnek a célokra szánt összegek, és számunkra is teljesen világos lesz, hogy mire gyűjtünk éppen. Bár még korainak tűnhet harminc évesen, de a nyugdíjra is gondolnunk kell. Kiváló nyugdíjcélú megtakarításokat találhatunk, akár adójóváírással is. Ha úgy tudunk megtakarítani, hogy ahhoz az állam is hozzájárul, éljünk ezzel a lehetőséggel. A cél, hogy egy nyugodt, békés öregkort megélve, pénzügyi nehézségek nélkül élhessünk.

Megtakarítási célú életbiztosítás a hosszú távú pénzügyi tervezéshez 5.

Az évek, évtizedek alatt felhalmozott megtakarításunkat meg is kell óvnunk. Ez ma már nem nehéz, nem kell puskát tartanunk az ajtó mögött, kiváló biztosítási termékek vannak. A lakásbiztosítás megkötése rendkívül fontos. A szakértők óriási felelőtlenségnek tartják, hogy a legnagyobb értékünket, az otthonunkat, nem biztosítjuk. Havi néhány ezer forintos kiadás megóvja a lakásunk értékét, bármi is történjen. Egy sok tízmilliós értékről lehet szó, aminek az elvesztése pótolhatatlan kárt okozhat nekünk. De védenünk kell az autónkat is, a nyaralónkat, sőt, saját magunkat is. Baleset, betegség biztosítást köthetünk, de vannak már rendkívül speciális biztosítások is, például munkanélküliség esetére. Egy szakértő segíthet nekünk kiválasztani a legmegfelelőbb konstrukciókat, testre szabott védelmet kaphatunk. Járjunk alaposan utána, és előzzük meg, hogy az esetleg bekövetkező baj, még pénzügyi problémát is okozzon nekünk. A biztosítások megkötése ma már rendkívül egyszerű. Szakértő weboldalakon tájékozódhatunk, és akár online is megköthetjük a kiválasztott termékre a szerződést. A biztosítás az előrelátó, biztonságra törekvők eszköze. Nem csodaszer, de segítség lehet a bajban. Nem akarunk mást, mint megóvni azt, amit már megteremtettünk. Megdolgoztunk érte, ne hagyjuk elveszni. Maradjon a miénk.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Tervezzünk és cselekedjünk! 1.

Az életbiztosítás tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy a terveinket megvalósíthassuk. Tervezzünk és cselekedjünk. De mégis hogyan? Egyszerű. Gondolkodjunk pozitívan és cselekedjünk bölcsen. De mit jelent a pozitív gondolkodás? Egyszerű, ne dőljünk be a tévhiteknek. A pozitív gondolkodás körül pedig van elég. A kéretlenül kapott tanácsok gyakran arról szólnak, hogy legyünk mindig pozitívak. Azt azonban elég nehéz elképzelni, hogy ha épp elvesztettük a munkánkat, vagy pocsolyába léptünk, és átázott az új cipőnk, hogy akkor másra sem gondolunk, mint hogy milyen jó nekünk. Ha belül dühöt vagy csalódottságot érzünk, hiába bizonygatjuk a környezetünknek és önmagunknak, hogy ebben is a jót keressük, és csak a pozitív oldalát látjuk a történteknek. Ilyenkor nem teszünk mást, mint elfojtjuk az érzéseinket, a problémáról pedig nem veszünk tudomást. Az azonban változatlanul ott marad. Attól, hogy azt mondogatjuk másoknak, hogy mennyire pozitívak vagyunk, attól még nem leszünk azok. Ez nem így működik. Ha valódi békét érzünk, és azt nem csak hangoztatjuk, és szavak ismételgetése helyett teszünk is valamit, akkor már közelebb járunk ahhoz, hogy valóban pozitívan gondolkodjunk.

Tervezzünk és cselekedjünk! 2.

A valódi pozitív gondolkodás nem történik meg varázsütésre, de addig se játsszuk el, hogy mi mennyire de nagyon pozitívak vagyunk. Időnként dühösek leszünk vagy szomorúak, haragudhatunk valakire, és lehetünk csalódottak is egy eredményünk miatt. Ezt tudomásul kell vennünk, és el kell fogadnunk. Az érzelmeink letagadása nem vezet el bennünket a pozitív gondolkodáshoz. Szembe kell néznünk a helyzetünkkel, el kell fogadnunk, és fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy most hogyan tovább. Ha tudjuk, hogy rossz helyzetben vagyunk, változtathatunk rajta.

Tervezzünk és cselekedjünk! 3.

Ha úgy érezzük, hogy pozitívan gondolkodunk, de az életünk nem változik pozitív irányba, akkor valamit rosszul csinálunk. Pozitív gondolatok ismételgetése helyett az első legfontosabb, hogy tudjuk, mi zajlik bennünk. Ha ezt elfogadtuk, akkor már kereshetünk másik nézőpontot. Százszor is elmondhatjuk magunknak, hogy jól vagyunk, ha ez nem így van. Nyitottságra és kíváncsiságra lesz szükségünk ahhoz, hogy kételkedéssel kimondott pozitív gondolatinkból valóság legyen. Azt kell megértenünk, hogy bár pozitív gondolkodásról beszélünk, valójában nem gondolkodásról beszélünk. Ahhoz ugyanis hogy az elképzelt dolgok meg is történjenek, cselekednünk is kell.

Tervezzünk és cselekedjünk! 4.

Amit elképzelünk, az nem valósul meg magától. Hallhatunk olyat, nem is ritkán, hogy amit elképzelünk, amire gondolunk, az meg is valósul. Erre a nagymamám azt mondaná, hogy nem fog a sült galamb a szánkba repülni. Őseink bölcs tanácsai ma is érvényesek. Tegyünk valamit, ha valóban el szeretnénk érni egy célt, és nem csak a tükör előtt mondogassuk, hogy jól vagyok, jól vagyok, és ez biztos sikerülni fog. Sikerülhet, ha teszünk is érte.

Tervezzünk és cselekedjünk! 5.

Meg kell figyelnünk önmagunkat. Megfigyeljük, hogy milyen gondolataink, érzéseink, reakcióink lesznek, ha történik velünk valami. Nem cselekedhetünk ösztönösen, fel kell ismernünk, hogy mikor tesszük azt, amit mindig is szoktunk. Aztán változatunk ezen. Tudatosan. Ez nem lesz könnyű. Beleeshetünk a saját csapdánkba, és csinálhatjuk azt, amit szoktunk. A régi, berögződött mintáink bennünk vannak. Haladjuk lépésről lépésre. Tartsunk ki mindaddig, amíg változtatni nem tudunk. Lesznek hullámvölgyek, ne számítsunk azonnali sikerre. Ne hibáztassuk magunkat ezért. Csak menjünk előre a célunk felé. A célunk lebegjen a szemünk előtt, és meg fog változni az életünk.

Tervezzünk és cselekedjünk! 6.

Ér valamit a pozitív gondolkodás egyáltalán? Mindenképpen. Ne tekintsünk rá divatos hóbortként. A pozitív gondolkodás, ha helyesen alkalmazzunk, sokat tehet hozzá az életünkhöz. Felejtsük a hamisan hangzó mantrákat, ismerjük meg önmagunkat, fogadjuk el, hogy milyenek vagyunk, és cselekedjünk. Ha a pozitív gondolkodást megfelelően alkalmazzuk, boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk. Fejlődhetünk, előre juthatunk az életünkben. És éppen ez az, amit akarunk. A pozitív gondolkodástól jobbá válhat a párkapcsolatunk, előléptethetnek a munkahelyünkön, és elérhetjük bármelyik célunkat. Gondolkodjunk pozitívan. De helyesen tegyük azt. Hagyjuk az álságos ismételgetést, ha az nem a szívünk mélyéről jön. Lesz olyan, amikor azt mondjuk magunknak, hogy jól érezzük magunkat, és az úgy is lesz. Csak helyesen kell alkalmaznunk a pozitív gondolkodást.

Mikor kössünk életbiztosítást? A döntés fontossága 1.

Az életbiztosítás a szakemberek szerint az a biztosítási forma, amin az emberek az átlagosnál többet gondolkoznak, mielőtt megkötnék. Nem tudnak, vagy nem akarnak dönteni. Jó lesz az később is, mondogatják. Halogatnak. De miért lehet ez probléma? Hogyan hat a halogatás az életünkre? A halogatás negatívan hathat ki az életünkre, a háttérben azonban sokszor fel nem ismert okok állnak. Egy kellemetlen munka, egy túl nehéz feladat vagy egy dolgozat, amire nem készültünk fel, mind-mind állhat a halogatás mögött. El akarjuk kerülni a rossz teljesítményt és ennek következményeit. Eddig azt gondolta rólunk a főnökünk, a környezetünk, a tanárunk, hogy jól teljesítünk, mi pedig nem akarjuk lerombolni a rólunk kialakult képet. Ezért aztán halogatunk. Rossz érzésünk van, ezért el sem kezdjük a feladatot. Ez rövid távon jó hatással lehet a hangulatunkra, de az árat később meg kell fizetnünk. A halogatás oka lehet az alacsony önértékelés is. Ez azonban csak ez egyik lehetséges ok. A szakemberek többféle halogatási típusról beszélnek.

Mikor kössünk életbiztosítást? A döntés fontossága 2.

Több kutatás is igazolja, hogy kapcsolat áll fenn a szorongás, a depresszió és a halogatás között. Bár a folyamatok hátterét nem sikerült feltárni, egyértelműen látszik, hogy a szorongó, depressziós emberek jóval gyakrabban halasztják el a teendőiket, mint a többiek. A negatív gondolataink összefüggenek a halogatással, akár a múlton rágódunk, akár a jövőnkön aggódunk.

Mikor kössünk életbiztosítást? A döntés fontossága 3.

A halogató lázadó utálja a szabályokat. Neki aztán ne mondja meg senki, hogy mit csináljon! Jól ismeri a passzív-agresszív technikákat, és használja is őket. Amikor megkérjük arra, hogy csináljon meg egy feladatot. azt mondja majd, hogy megcsinálja. De esze ágában sincs azt elvégezni. Ilyenkor úgy érzi, hogy uralkodik másokon, uralja, irányítja a helyzetet. Ez azonban oda vezet, hogy a környezete elfordul tőle. Senki sem szereti ugyanis, ha manipulálják, becsapják vagy kihasználják.

Az halogató aggályoskodó a biztonságra törekszik, de ennek nagy ára lesz. Kerüli a kockázatokat, ellenáll mindenféle változásnak, semmiképpen nem akar kilépni a komfortzónájából. Mindig a legrosszabbra számít, és felkészülve várja, hogy a dolgok rosszra forduljanak. Emiatt képtelen élvezni az életét, a boldogság messze elkerüli, de ez nem zavarja, mert számára létfontosságú a biztonsága.

A halogató kedveskedő mindig csinál valamit, állandóa tesz-vesz. Ki gondolná, hogy halogat? Gyakran hallunk tőlük kifogásokat, megmagyarázzák nekünk, hogy miért nem készültek el a munkával. A feladatok elvégzése nem fontos számukra, ők csak kedvesek akarnak lenni másokhoz. A halogató kedveskedő nem is okoz problémát, amíg el nem veszik a feladatok tengerében. Az ebbe a típusba tartozók ugyanis azt gondolhatják, hogy mindent képesek elvégezni, de ez felboríthatja az egyensúlyt a munka és a szabadidő között, a magánéletükre már nem jut idejük. Emiatt csalódottak lesznek, hiszen nem jártak sikerrel, mert nem tudtak mindenkihez kedvesek lenni.

A halogató álmodozó igyekszik megvalósítani valamelyik álomképét. Ebben a világban nincsenek veszélyek, a dolgok világosak és érthetőek. A valósággal való szembesüléskor a halogató álmodozó visszavonul a saját világába, abban a világban pedig ő különleges ember, akire nem vonatkoznak a szabályok. Ettől megnyugszik, és ez betartatlan ígéretekhez, és el nem végzett feladatokhoz vezet. Emiatt azonban komoly következményekre számíthat az élet minden területén.

A halogató válságkezelő élete egy melodráma. Nem kezdi el a feladatot addig, amíg már nem lesz más választása. Ilyenkor éjszakázik, és erőn felül teljesítve végzi a dolgát. Egy távoli határidő nem érdekli. Lemegy a strandra, nem tudja megtervezni, beosztani a feladatra szánt időt. A határidő előtt aztán hatalmas erővel áll neki a feladatnak. A halogató válságkezelő stratégia működőképes lehet, de ahogy öregszünk, már egyre kevésbé leszünk képesek a magunk által generált vészhelyzetet hatékony munkavégzéssé alakítani.

A halogató perfekcionista csak tökéletes eredményt fogad el önmagától. Itt róla van szó, nem a feladatról, gondolja. Mindent egy lapra tesz fel, nem akar kudarcot vallani. Ha pedig a feladatot nem tökéletesen hajtja végre, azt kudarcként fogja megélni. Meg akar felelni mások elvárásainak, mégpedig tökéletesen. Hibának helye nincs. A halogató perfekcionista számára a halogatás azt eredményezi, hogy amíg a feladat nem készül el, addig az nem is értékelhető.

Mikor kössünk életbiztosítást? A döntés fontossága 4.

Mit tehetünk a halogatás ellen? Amikor halogatunk, a hangulatunk átmenetileg javulhat, közben persze már gyülekeznek a sötét felhők életünk egén. Halogatáskor nem törődünk a jövőnkkel, nem érdekel bennünket, hogy később mi fog történni. A szakemberek szerint, ha önmagunkat fontosnak tartjuk, az segíthet a halogatás csökkentésében. Ha elfogadjuk magunkat, azzal együtt elfogadjuk a múltbéli kudarcainkat is, ez pedig csökkentheti a szorongásunkat. Megszűnhetnek a múltról alkotott ismétlődő negatív képek a fejünkben. Ezzel megengedjük magunknak, hogy továbblépjünk. Ha a fenti példákban magunkra ismertünk, az máris egy lépés a halogatás megszüntetése felé. Az életbiztosítás megkötését bármilyen okból halogathatjuk. De a fentiek alapján úgy tűnik, érdemes azonnal megkötni az életbiztosítást. Önmagunkért.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az ember életében sajnos gyakran előfordulhat baleset, súlyosabb betegség, műtét, valamilyen tartós egészségkárosodás, az életbiztosítás ezen esetekben, illetve halálesetnél jól jöhet, hiszen anyagi segítséget jelenthet a nehéz helyzetben. Ezek mellett az életbiztosítás befektetési célokat is szolgálhat.

Igen. Elsőként vegyük a kockázati elnevezésű életbiztosítást, amely akkor fizet, ha a szerződésben meghatározott esemény (általában baleset, vagy betegség miatt bekövetkezett haláleset, de lehet más egészségkárosodás is) bekövetkezik. A biztosítók általában felső korhatárt szabnak a szerződés megkötésére, adott időszakra lehet kötni, a biztosítás díját havonta kell fizetni, ha nem történik káresemény a kontraktus ideje alatt, akkor nincs kifizetés.

A megtakarítási, vagy befektetési egységhez kötött életbiztosítás már egy bonyolultabb típus. Ebben az esetben kapunk egy értékpapírszámlát, a biztosító pedig befekteti az általunk befizetett összeget. Ez működhet úgy, hogy egyszeri alkalommal fizetünk egy nagyobb összeget, vagy úgy, hogy havi díjakat fizetünk rendszeresen. Érdemes figyelembe venni, ha megszüntetjük a szerződést, a befektetésünk csak egy részét kaphatjuk vissza. Minél korábban tesszük ezt, annál rosszabbul járunk. Emellett a járulékos költségekkel kapcsolatban is fontos tájékozódni, mielőtt szerződünk.

Az életbiztosítás lehet nyugdíjcélú is, amelyet az állam is támogat, 20 százalékos, évente legfeljebb 130.000 forintos adókedvezmény vehető igénybe rá. A nyugdíjcélú életbiztosításnak több módozata van.

A kockázati életbiztosítás a szerződésben meghatározott káresemények után fizet. A szerződés lejártakor nem kapunk vissza semmit a befizetett összegből.

A megtakarítási életbiztosítás ettől abban különbözik a legfőképpen, hogy a szerződés lejártakor megkapjuk a befizetett összeget a hozamokkal együtt. Amennyiben a biztosított idő előtt elhalálozik, akkor a kedvezményezett az aktuális megtakarítási és a kockázati biztosítási összeget fogja megkapni. Ha megszüntetjük, azaz visszavásároljuk a biztosítást, akkor tulajdonképpen kivesszük az addig összegyűlt összeget. Ebben az esetben a biztosító a kivenni kívánt összeg mértékétől függően plusz díjat számol fel.

A kockázati életbiztosítások esetében az éves díj mértékét érdemes figyelembe venni, illetve azt, hogy mennyit fizet a biztosító a különböző káreseményeknél. Érdemes személyes helyzetünknek megfelelően csomagot választani.

A megtakarítási életbiztosításnál a befektetés kamatait, illetve az egyéb költségeket is figyelni kell. Az összehasonlításban segítséget nyújthat a teljes költség mutató (TKM).

Ez sok mindentől függ, elsősorban a biztosított életkorától, egészségügyi állapotától, illetve más egyéb, egészségünket befolyásoló tényezőktől. A befektetéssel kombinált biztosításánál pedig plusz költségekkel (például: eladási és vételi árfolyamkülönbség, adminisztrációs díj, alapváltási díj, biztosítási kockázati díj) is számolni kell.

Azt jelenti, hogy az életbiztosítás mellé lehet kiegészítő szolgáltatást is választani, az adott csomaghoz így ráadásul kedvezményesen juthatunk hozzá. Az életbiztosítást lehet például balesetbiztosítással, egészségbiztosítással, vagy nyugdíjbiztosítással kombinálni.

Ha a szerződésben van kedvezményezett, akit megnevezünk, akkor az összegyűlt megtakarítást ő örökli. Amennyiben nincs, akkor a végrendelet számít, az örökösöket a biztosítási összeg akkora hányada illeti meg, amilyen arányban a végrendelet szerint igényt tarthatnak rá.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

2024.05.21.

A pénzügyi stabilitás és függetlenség elérése mindannyiunk számára fontos cél, azonban sokan elkövetnek olyan hibákat, amelyek akadályozzák ezt az utat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni, hogy megalapozottabb és biztosabb pénzügyi jövőt építhessünk.

Tovább olvasom
Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

2024.05.21.

Az OTP Bank egy új megoldást kínál az ügyfeleinek: egyszerre lehet falusi CSOK-ot és CSOK Plusz hitelt igényelni. Ezzel a megoldással pedig hamarabb elkezdődhetnek a munkálatok, és még a hitelösszeg is magasabb lehet. De jó ez az ügyfeleknek? Igen jó. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával