Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Csoportos életbiztosítás – előnyök és hátrányok egy helyen

2023.02.10.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:23

A csoportos életbiztosítás egyre gyakoribb, ezért úgy döntöttünk, minden fontos tudnivalót összegyűjtünk egyetlen cikkben.

Csoportos életbiztosítás – előnyök és hátrányok egy helyen

A csoportos életbiztosítás a hagyományos életbiztosítás egyik altípusa, ami szintén elterjedt, hiszen az öngondoskodás egyre többek számára fontos. Az életbiztosítással gondoskodhatunk a családunkról váratlan események bekövetkeztekor; ilyen például a haláleset, a maradandó károsodással járó betegség, vagy épp egy baleset.

Egy tragédia bekövetkezése után épp elég a család számára az érzelmi megrázkódtatás feldolgozása, egy anyagi probléma csak súlyosbítaná a helyzetet. Ezt lehet kivédeni az életbiztosítással, hiszen az képes pótolni a kieső jövedelmet, fedezi az egyéb költségeket, és a sor még hosszasan folytatható.

Ez eddig a szokásos életbiztosítás; a csoportos némileg különbözik tőle. Miben, miért jó választás, miért nem az, és mit érdemes átgondolni a megkötése előtt?

A csoportos életbiztosítás lényege

A csoportos életbiztosítás alapvetően egy életbiztosítás, amelynek szerződésében több biztosítottat is megneveznek, illetve a szerződő és a biztosítottak az esetek egy részében nem egyeznek meg. Csoportos életbiztosításnál a leggyakoribb, hogy a szerződő fél nem csak önmagára köt biztosítást, hanem például családtagjait is bevonja a szerződés kedvezményezettjeinek körébe.

Ugyanilyen csoportos szerződésnek minősül a munkahely által kötött életbiztosítás is; ekkor a szerződést egy gazdasági társaság, vállalat köti a biztosítóval, a munkavállalóira. A csoportos életbiztosítások tehát kockázati életbiztosítások, és arra szolgálnak, hogy az adott csoport tagjainak nyújtsanak segítséget egy váratlanul bekövetkezett esemény után.

A csoportos életbiztosítás díját nem feltétlenül a biztosítottak fizetik; céges szerződéseknél szinte biztosan nem, ám a családi biztosítás esetén többnyire valamelyik családtag a szerződéskötő, így ő fizeti a biztosítási díjat.

A csoportos életbiztosítás előnyei

A csoportos életbiztosítás esetében a biztosító adminisztrációs terhei csökkennek, illetve a kockázat is megoszlik, jóval kedvezőbbek a díjai – ez talán a legfontosabb előny. Ugyanakkor egy cég által a munkavállalókra kötött életbiztosítás díját béren kívüli juttatásként lehet elkönyvelni, tehát a cég terheit is csökkenti amellett, hogy a munkavállalók számára biztonságot nyújt.

További előny, hogy könnyebb és egyszerűbb megkötni, nincs előzetes orvosi vizsgálathoz kötve, és gyorsabb az ügymenet lebonyolítása is. Vannak azonban hátrányai is, amelyeket mindenképp ismerni kell a helyes döntés meghozatalához.

A csoportos életbiztosítás hátrányai

Ennyi előny nem lehet meg hátulütők nélkül, és sajnos a csoportos életbiztosításnál sincs ez másként. Ilyen például, hogy a gyorsabb ügymenet miatt több az olyan megkötés és kitétel, amiről alapesetben nem is tudunk, hacsak nem olvassuk végig alaposan a szabályzaton.

Az olcsóbb havidíj emellett alacsonyabb térítési díjat kevesebb térítési kategóriát is jelent, erre pedig jó példa, hogy míg egy egyéni életbiztosítás 5-10 millió forintos kifizetést is képes garantálni, addig egy csoportos biztosítás esetén ez maximum 1-3 millió forint lehet. Ráadásul nem lehet személyre szabni a feltételeket sem.

További hátrány, hogy a biztosító néha egyoldalúan módosítja a szerződést, erről pedig csak az esetleges kifizetés során értesülünk – ez azt is jelentheti, hogy a kifizetés nem történik meg. A végső hátrány pedig a szerződés „egységessége”, vagyis nem variálható, nem bővíthetőek az elemei, így pedig a kifizetés nagysága sem módosítható még akkor sem, ha magasabb biztosítási díjat is vállalnánk.

Érdemes még megemlíteni, hogy a csoportos életbiztosításnál csak addig vagyunk biztosítottak, amíg az adott csoporthoz tartozunk, emellett az orvosi vizsgálat elmaradása miatt esetenként utólag kell igazolni azt, hogy a biztosítás megkötésének időpontjában nem állt fenn valamilyen betegség, ami a tragédiát okozta.

Szeretnél csoportos életbiztosítást kötni? Alaposan fontold meg, és, ha megoldható, inkább válaszd az egyéni típust, hiszen így biztosra mehetsz! Oldalunkon mindkét biztosítási formát megtalálhatod, méghozzá több biztosítótársaságtól, így könnyen összehasonlíthatod az ajánlatokat, majd a szerződéskötési folyamatot is elindíthatod online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni?

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni?

2020.10.18.

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni? A kérdés több szempontból is érdekes, lássuk, miért fontos, hogy embernek legyen biztosítása lakóingatlanjára?

Tovább olvasom
Célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra

Célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra

2021.11.05.

A biztosítóknak 15 nap áll a rendelkezésükre, hogy megkössék az általunk kért nyaralóbiztosítást. A biztosító kockázatviselésének kezdetéig tehát két hét is eltelhet. Mivel közeleg a tél, a nyaralónkba is egyre ritkábban megyünk. A lakatlan ingatlanoknak pedig nagy ellensége a hideg, téli időjárás. Utánajártunk, hogy miért célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra.

Tovább olvasom
Nézzük át az életbiztosítás típusait!

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

2021.01.13.

Az életbiztosítás számos esetben hasznos lehet és bármely életszakaszban megköthető. Azonban nem mindegy, hogy melyik típusára esik a választás, hiszen fontos, hogy milyen céllal kerül sor a szerződésre. Összefoglaltuk az életbiztosítás típusait. 

Tovább olvasom
Kárrendezés – hogy működik a biztosítóknál?

Kárrendezés – hogy működik a biztosítóknál?

2020.12.09.

A kárrendezés összetett folyamat, ami egyszerűen is leírható: ha a biztosítási káresemény megtörténik, a biztosító felméri azt, majd fizet. Ez lenne a dolog lényege, viszont a háttérben többféle folyamat is zajlik, és ahány biztosítástípus, annyiféle a kárrendezés menete is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával