Hirdetés

Csoportos életbiztosítás – előnyök és hátrányok egy helyen

2023.02.10.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. február 10. 12:46

A csoportos életbiztosítás egyre gyakoribb, ezért úgy döntöttünk, minden fontos tudnivalót összegyűjtünk egyetlen cikkben.

Csoportos életbiztosítás – előnyök és hátrányok egy helyen

A csoportos életbiztosítás a hagyományos életbiztosítás egyik altípusa, ami szintén elterjedt, hiszen az öngondoskodás egyre többek számára fontos. Az életbiztosítással gondoskodhatunk a családunkról váratlan események bekövetkeztekor; ilyen például a haláleset, a maradandó károsodással járó betegség, vagy épp egy baleset.

Egy tragédia bekövetkezése után épp elég a család számára az érzelmi megrázkódtatás feldolgozása, egy anyagi probléma csak súlyosbítaná a helyzetet. Ezt lehet kivédeni az életbiztosítással, hiszen az képes pótolni a kieső jövedelmet, fedezi az egyéb költségeket, és a sor még hosszasan folytatható.

Ez eddig a szokásos életbiztosítás; a csoportos némileg különbözik tőle. Miben, miért jó választás, miért nem az, és mit érdemes átgondolni a megkötése előtt?

A csoportos életbiztosítás lényege

A csoportos életbiztosítás alapvetően egy életbiztosítás, amelynek szerződésében több biztosítottat is megneveznek, illetve a szerződő és a biztosítottak az esetek egy részében nem egyeznek meg. Csoportos életbiztosításnál a leggyakoribb, hogy a szerződő fél nem csak önmagára köt biztosítást, hanem például családtagjait is bevonja a szerződés kedvezményezettjeinek körébe.

Ugyanilyen csoportos szerződésnek minősül a munkahely által kötött életbiztosítás is; ekkor a szerződést egy gazdasági társaság, vállalat köti a biztosítóval, a munkavállalóira. A csoportos életbiztosítások tehát kockázati életbiztosítások, és arra szolgálnak, hogy az adott csoport tagjainak nyújtsanak segítséget egy váratlanul bekövetkezett esemény után.

A csoportos életbiztosítás díját nem feltétlenül a biztosítottak fizetik; céges szerződéseknél szinte biztosan nem, ám a családi biztosítás esetén többnyire valamelyik családtag a szerződéskötő, így ő fizeti a biztosítási díjat.

A csoportos életbiztosítás előnyei

A csoportos életbiztosítás esetében a biztosító adminisztrációs terhei csökkennek, illetve a kockázat is megoszlik, jóval kedvezőbbek a díjai – ez talán a legfontosabb előny. Ugyanakkor egy cég által a munkavállalókra kötött életbiztosítás díját béren kívüli juttatásként lehet elkönyvelni, tehát a cég terheit is csökkenti amellett, hogy a munkavállalók számára biztonságot nyújt.

További előny, hogy könnyebb és egyszerűbb megkötni, nincs előzetes orvosi vizsgálathoz kötve, és gyorsabb az ügymenet lebonyolítása is. Vannak azonban hátrányai is, amelyeket mindenképp ismerni kell a helyes döntés meghozatalához.

A csoportos életbiztosítás hátrányai

Ennyi előny nem lehet meg hátulütők nélkül, és sajnos a csoportos életbiztosításnál sincs ez másként. Ilyen például, hogy a gyorsabb ügymenet miatt több az olyan megkötés és kitétel, amiről alapesetben nem is tudunk, hacsak nem olvassuk végig alaposan a szabályzaton.

Az olcsóbb havidíj emellett alacsonyabb térítési díjat kevesebb térítési kategóriát is jelent, erre pedig jó példa, hogy míg egy egyéni életbiztosítás 5-10 millió forintos kifizetést is képes garantálni, addig egy csoportos biztosítás esetén ez maximum 1-3 millió forint lehet. Ráadásul nem lehet személyre szabni a feltételeket sem.

További hátrány, hogy a biztosító néha egyoldalúan módosítja a szerződést, erről pedig csak az esetleges kifizetés során értesülünk – ez azt is jelentheti, hogy a kifizetés nem történik meg. A végső hátrány pedig a szerződés “egységessége”, vagyis nem variálható, nem bővíthetőek az elemei, így pedig a kifizetés nagysága sem módosítható még akkor sem, ha magasabb biztosítási díjat is vállalnánk.

Érdemes még megemlíteni, hogy a csoportos életbiztosításnál csak addig vagyunk biztosítottak, amíg az adott csoporthoz tartozunk, emellett az orvosi vizsgálat elmaradása miatt esetenként utólag kell igazolni azt, hogy a biztosítás megkötésének időpontjában nem állt fenn valamilyen betegség, ami a tragédiát okozta.

Szeretnél csoportos életbiztosítást kötni? Alaposan fontold meg, és, ha megoldható, inkább válaszd az egyéni típust, hiszen így biztosra mehetsz! Oldalunkon mindkét biztosítási formát megtalálhatod, méghozzá több biztosítótársaságtól, így könnyen összehasonlíthatod az ajánlatokat, majd a szerződéskötési folyamatot is elindíthatod online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hogy érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet?

Hogy érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet?

2020.06.08.

A koronavírus-járvány nemcsak az emberek mindennapi életét nehezítette meg, hanem a biztosítóknak is alaposan feladta a leckét. Érdemes áttekinteni, hogyan érintette és érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás: érdemes időnként felülvizsgálnod a szerződést!

Lakásbiztosítás: érdemes időnként felülvizsgálnod a szerződést!

2023.01.20.

Felülvizsgálni a szerződést a lakásbiztosítások esetében évente egyszer érdemes lenne, sokan mégsem teszik meg.

Tovább olvasom
Mit érdemes tudni a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításról?

Mit érdemes tudni a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításról?

2021.01.26.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás egy újdonság, amivel érdemes megismerkedned; az alábbiakból mindent megtudhatsz róla!

Tovább olvasom
Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

2023.01.18.

A jövedelempótló biztosítás komoly segítséget nyújthat, ha elveszíted a munkahelyedet, vagy épp más okok miatt nem jutsz rendszeres jövedelemhez!

Tovább olvasom