fbpx

CSOK támogatás 2022

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Válassz bankot

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
Takarekbank

Takarék CSOK+15 Otthonteremtő Kamattámogatott Hitel

Nincs folyósítási díj

Törlesztőrészlet 55460 Ft
THM 3.10 %
Visszafizetendő 13310400 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Unicredit

Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele

Díj-visszatérítési akciókkal

Törlesztőrészlet 55460 Ft
THM 3.11 %
Visszafizetendő 13341500 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel
Hirdetés
ERSTE

Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott lakáshitele

A kamat mértéke - a teljes futamidő alatt - évi 3,00%

Törlesztőrészlet 55693 Ft
THM 3.17 %
Visszafizetendő 13378920 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

CSOK – Családok Otthonteremtési Kedvezménye

A Családok Otthonteremtési Kedvezmény, röviden CSOK, egy a kormány által nyújtott vissza nem térítendő családtámogatás. A vissza nem térítendő támogatás attól vissza nem térítendő, hogy a kapott összeget nem kell visszafizetnünk. A CSOK-ot már egy gyermek után megigényelhetjük, de a maximális tízmillió forintos összegét három gyermek esetén kaphatjuk csak meg. A támogatás összege függ a megvásárolni kívánt ingatlan méretétől is, mert a kormány minimum négyzetmétert határozott meg a finanszírozható ingatlanokra. Attól is függ a CSOK mértéke, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk vagy bővítünk, és függ a meglévő illetve a vállalt gyermekek számától is.

CSOK – meglévő és vállalt gyermekre is

A Babaváró hitellel szemben a CSOK meglévő gyermekek után is jár. Bár a Babaváró hitel, ami szintén része a kormány Otthonteremtési programjának, és egy kiváló lehetőség gyermekvállalás előtt álló pároknak, csak és kizárólag vállalt gyermekek után igényelhető. A CSOK-ot azonban meglévő és vállalt gyermekekre is megkaphatjuk, így ez a támogatási forma szélesebb körben érhető el. Akár van gyermekünk, akár csak tervezzük, hogy lesz, megkaphatjuk a CSOK támogatást.

Mekkora támogatást kaphatunk? – egy gyerek, két gyerek, három gyerek, négy gyerek

A támogatás összege függ a vállalt vagy meglévő gyerekek számától. A támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyermekünk van, vagy minél többet vállalunk. A maximális támogatás új lakás vásárlása esetén már három gyermeknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyermekkel járunk a legjobban.

Amikor egy gyermek után vesszük fel a támogatást, akkor mindegy, hogy új vagy használt lakást vásárolunk, az igényelhető támogatás 600 ezer forint lesz mindkét esetben. Feltétel, hogy a CSOK támogatással megvásárolt lakás mérete elérje a legalább 40 négyzetmétert, a házé pedig a 70 négyzetmétert. Amikor két gyermek után igényeljük a támogatást, akkor új lakás építésénél vagy új lakás vásárlás esetén 2,6 millió forinttal, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén 1,43 millió forinttal támogat bennünket az állam, ha a lakás mérete eléri 50 négyzetmétert, a házé pedig a 80 négyzetmétert. Három gyermek esetén már megkapjuk a maximális támogatást. Ez új lakás építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén pedig 2,2 millió. Az ingatlannal szembeni elvárás itt 60 és 90 négyzetméter. Ha háromnál több gyermekünk van, új lakás építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forinttal, használt lakás vásárlása vagy bővítés pedig esetén 2,75 millió forint támogatással számolhatunk. Itt használt lakásnál legalább 70 négyzetméteres alapterület az elvárt, új lakásnál pedig 60 négyzetméter, míg új ház vásárlásakor egy legalább 90 négyzetmétereset kell vásárolnunk.

CSOK kalkulátor

Az ingatlanokkal szembeni elvárások

A felépíteni kívánt ingatlanok alapterülete szigorúan szabályozott. Ettől csak felfele lehet eltérni. Az elvárt minimum hasznos alapterület a vállalt gyermekek számával arányosan egyre növekszik. Lakásépítéskor az alapterületnek egy gyermek vállalásakor nagyobbnak kell lennie 40 négyzetméternél, két gyermek esetén 50 négyzetméternél, három vagy több gyermek esetén pedig már 60 négyzetméternél. Ha családi házat építünk, akkor egy gyermek esetén legalább 70 négyzetmétereset kell építenünk, két gyermek esetén 80 négyzetmétereset, három vagy több gyermek vállalásakor pedig 90 négyzetméter felett kell már lennie a házunknak.

Akkor, ha a CSOK-ot házaspárok igénylik, mindkettőjüknek kötelezően tulajdonjogot kell szerezniük az ingatlanban. Fontos, hogy a támogatási összeg utolsó részfolyósítását követően még tíz évig életvitelszerűen az új ingatlanunkban kell élnünk. Ez a szabály nem vonatkozik gyermekünkre, ő a nagykorúság elérése után elköltözhet otthonról.

Ki kaphatja meg a CSOK-ot? – feltételek

Ha szeretnénk megkapni a CSOK támogatást, akkor magyar állampolgárnak kell lennünk, és, rendelkeznünk kell állandó bejelentett lakcímmel az országban. Házastársak, élettársak vagy egyedülálló személyek is igényelhetik a támogatást, de a feltételek már különbözőek lesznek. Fontos, hogy nem lehet köztartozásunk. Ha egy vagy két gyermek után igényeljük a támogatást, akkor 180 nap folyamatos TB viszonyt kell igazolnunk, új ingatlan vásárlása esetén három vagy több gyermek után igényelt CSOK támogatás esetén pedig legalább 2 éves TB jogviszony kell. A kérelem beadásakor a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe veszik, de csak akkor, ha magyar állampolgárok vagyunk.

Vállalt gyerekre csak olyan házaspárok igényelhetik a támogatást, akiknél az egyik fél 40 évnél fiatalabb. Már meglévő gyermek vagy gyermekek után igényelt támogatás esetén nincs korhatár. Már azok a nyugdíjasok is igényelhetnek, akik nyugdíj mellett is dolgoznak, és emellett vérszerinti vagy örökbefogadott gyermeket is nevelnek. Új ingatlan építése vagy vásárlása esetén, ha még nincs gyermekünk, maximum három gyermeket vállalhatunk, míg használt lakás vásárlásakor és egyéb ingatlancél esetén legfeljebb két gyerek vállalható előre.

Szerződéses feltétel, hogy egy gyermek esetén négy év, két gyermek esetén nyolc év, három gyermek esetén pedig összesen 10 év alatt meg kell születniük a vállalt gyermekeknek. A 10 millió forintos vissza nem térítendő CSOK támogatás igénylésekor a gyerekvállalási határidő pedig mindig 10 év. Meglévő gyermeknek számít az a gyermek, aki még nem töltötte be a 25 éves életkort, és a terhesség 12. hetét követően már a magzat is annak számít. Örökbefogadott gyermekekre szintén jár a támogatás. Abban az esetben, ha már kaptunk lakástámogatást korábban, akkor a támogatási összegek különbözetét kapjuk csak meg.

Lényeges lehet még, hogy a meglévő ingatlantulajdonunk megtartásával is igényelhetjük a CSOK támogatást, és a támogatott ingatlanon kívül bármennyi ingatlanunk lehet. A támogatott ingatlanban házastársak és élettársak esetén is mindkettőjüknek tulajdonjogot kell szerezniük. Ha eladtunk egy ingatlant, az ingatlan vételárát nem kell a CSOK támogatott új építésű és használt ingatlanra költenünk.

A CSOK hitel- akár kamatmentesen is

Amennyiben jogosultak vagyunk a CSOK támogatásra, kamattámogatott CSOK hitelt is igényelhetünk. Ez két gyermek esetén 10 millió forint lehet, három gyermek esetén pedig 15 millió, és a hitel kamata az állami támogatásnak köszönhetően mindössze 3 százalék lesz. Ez a hitel ráadásul kamatmentes is lehet, ugyanis ha a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja keretében akár 70 millió forint kedvezményes kamatozású hitel is felveszünk, akkor kamatmentessé válik a CSOK-hoz kapcsolódó hitelünk.

Így kaphatod meg a hitelt

CSOK támogatás 2022 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

CSOK támogatás 2022 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

CSOK támogatás 2022 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

CSOK támogatás 2022 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A CSOK, teljesen nevén Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy ingatlancélú állami támogatás, amely 2015 nyarán lépett életbe. Új és használt lakáshoz egyaránt igénybe vehető, építéshez és bővítéshez használható a támogatás. Két része van: a vissza nem térítendő állami támogatás, valamint a mellé igényelhető kedvezményes kamatozású jelzáloghitel.

Az állami támogatás mértéke maximum 10 millió forint. Az elérhető támogatás nagysága a következő tényezőktől függ:

– meglévő, vagy vállalt gyermekek számától

– attól, hogy új, vagy használt ingatlanra fordítjuk a támogatást

– a lakás, vagy ház méretétől

Az államilag garantált, kedvezményes kamatozású jelzáloghitel maximális összege jelenleg 15 millió forint. A hiteligénylés feltétele legalább két meglévő, vagy vállalt gyermek.

Sokféle feltétel van, attól függően, hogy milyen támogatást szeretnénk igénybe venni, illetve milyen helyzetben vagyunk jelenleg, mennyi gyermekünk van. Például meglévő gyermekek után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők egyaránt igényelhetik, életkoruktól függetlenül. Előre vállalt gyermek után viszont csak házaspárok, akik közül legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie. Az igénylőnek nem lehet 5 000 forintot meghaladó köztartozása, illetve a TB jogviszony is számít.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

2022.12.06.

A társasház-biztosítás számos káreseménynél nyújt segítséget, ám nem mindig; érdemes ismerni a részleteket a kellemetlen esetek elkerülése érdekében.

Tovább olvasom
Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

2022.12.01.

A nyugdíj-megtakarítások sokfélék, így pedig nem csak az előnyök lesznek számosak, de a választás is nehéz lehet; ebben segítünk az alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

2022.11.29.

A hitelkártyák és a betéti kártyák – avagy hétköznapi nevükön a bankkártyák – között számtalan a különbség; ezeket vesszük most górcső alá.

Tovább olvasom
Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

2022.11.25.

Az első lakás vásárlása mérföldkőnek számít az ember életében, de a finanszírozás kérdése könnyen megakaszthatja a folyamatot.

Tovább olvasom