CSOK támogatás 2023

Hitelösszeg?

Futamidő

Jövedelem

További Beállítások

Válassz bankot

CSOK – Családok Otthonteremtési Kedvezménye

A Családok Otthonteremtési Kedvezmény, röviden CSOK, egy a kormány által nyújtott vissza nem térítendő családtámogatás. A vissza nem térítendő támogatás attól vissza nem térítendő, hogy a kapott összeget nem kell visszafizetnünk. A CSOK-ot már egy gyermek után megigényelhetjük, de a maximális tízmillió forintos összegét három gyermek esetén kaphatjuk csak meg. A támogatás összege függ a megvásárolni kívánt ingatlan méretétől is, mert a kormány minimum négyzetmétert határozott meg a finanszírozható ingatlanokra. Attól is függ a CSOK mértéke, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk vagy bővítünk, és függ a meglévő illetve a vállalt gyermekek számától is.

CSOK – meglévő és vállalt gyermekre is

A Babaváró hitellel szemben a CSOK meglévő gyermekek után is jár. Bár a Babaváró hitel, ami szintén része a kormány Otthonteremtési programjának, és egy kiváló lehetőség gyermekvállalás előtt álló pároknak, csak és kizárólag vállalt gyermekek után igényelhető. A CSOK-ot azonban meglévő és vállalt gyermekekre is megkaphatjuk, így ez a támogatási forma szélesebb körben érhető el. Akár van gyermekünk, akár csak tervezzük, hogy lesz, megkaphatjuk a támogatást.

Mekkora támogatást kaphatunk? – egy gyerek, két gyerek, három gyerek, négy gyerek

A támogatás összege függ a vállalt vagy meglévő gyerekek számától. A támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyermekünk van, vagy minél többet vállalunk. A maximális támogatás új lakás vásárlása esetén már három gyermeknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyermekkel járunk a legjobban.

Amikor egy gyermek után vesszük fel a támogatást, akkor mindegy, hogy új vagy használt lakást vásárolunk, az igényelhető támogatás 600 ezer forint lesz mindkét esetben. Feltétel, hogy a CSOK támogatással megvásárolt lakás mérete elérje a legalább 40 négyzetmétert, a házé pedig a 70 négyzetmétert. Amikor két gyermek után igényeljük a támogatást, akkor új lakás építésénél vagy új lakás vásárlás esetén 2,6 millió forinttal, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén 1,43 millió forinttal támogat bennünket az állam, ha a lakás mérete eléri 50 négyzetmétert, a házé pedig a 80 négyzetmétert. Három gyermek esetén már megkapjuk a maximális támogatást. Ez új lakás építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén pedig 2,2 millió. Az ingatlannal szembeni elvárás itt 60 és 90 négyzetméter. Ha háromnál több gyermekünk van, új lakás építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forinttal, használt lakás vásárlása vagy bővítés pedig esetén 2,75 millió forint támogatással számolhatunk. Itt használt lakásnál legalább 70 négyzetméteres alapterület az elvárt, új lakásnál pedig 60 négyzetméter, míg új ház vásárlásakor egy legalább 90 négyzetmétereset kell vásárolnunk.

Az ingatlanokkal szembeni elvárások

A felépíteni kívánt ingatlanok alapterülete szigorúan szabályozott. Ettől csak felfele lehet eltérni. Az elvárt minimum hasznos alapterület a vállalt gyermekek számával arányosan egyre növekszik. Lakásépítéskor az alapterületnek egy gyermek vállalásakor nagyobbnak kell lennie 40 négyzetméternél, két gyermek esetén 50 négyzetméternél, három vagy több gyermek esetén pedig már 60 négyzetméternél. Ha családi házat építünk, akkor egy gyermek esetén legalább 70 négyzetmétereset kell építenünk, két gyermek esetén 80 négyzetmétereset, három vagy több gyermek vállalásakor pedig 90 négyzetméter felett kell már lennie a házunknak.

Akkor, ha a CSOK-ot házaspárok igénylik, mindkettőjüknek kötelezően tulajdonjogot kell szerezniük az ingatlanban. Fontos, hogy a támogatási összeg utolsó részfolyósítását követően még tíz évig életvitelszerűen az új ingatlanunkban kell élnünk. Ez a szabály nem vonatkozik gyermekünkre, ő a nagykorúság elérése után elköltözhet otthonról.

Ki kaphatja meg a CSOK-ot? – feltételek

Ha szeretnénk megkapni a CSOK támogatást, akkor magyar állampolgárnak kell lennünk, és, rendelkeznünk kell állandó bejelentett lakcímmel az országban. Házastársak, élettársak vagy egyedülálló személyek is igényelhetik a támogatást, de a feltételek már különbözőek lesznek. Fontos, hogy nem lehet köztartozásunk. Ha egy vagy két gyermek után igényeljük a támogatást, akkor 180 nap folyamatos TB jogviszonyt kell igazolnunk, új ingatlan vásárlása esetén három vagy több gyermek után igényelt CSOK támogatás esetén pedig legalább 2 éves TB jogviszony kell. A kérelem beadásakor a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe veszik, de csak akkor, ha magyar állampolgárok vagyunk.

Vállalt gyerekre csak olyan házaspárok igényelhetik a támogatást, akiknél az egyik fél 40 évnél fiatalabb. Már meglévő gyermek vagy gyermekek után igényelt támogatás esetén nincs korhatár. Már azok a nyugdíjasok is igényelhetnek, akik nyugdíj mellett is dolgoznak, és emellett vérszerinti vagy örökbefogadott gyermeket is nevelnek. Új ingatlan építése vagy vásárlása esetén, ha még nincs gyermekünk, maximum három gyermeket vállalhatunk, míg használt lakás vásárlásakor és egyéb ingatlancél esetén legfeljebb két gyerek vállalható előre.

Szerződéses feltétel, hogy egy gyermek esetén négy év, két gyermek esetén nyolc év, három gyermek esetén pedig összesen 10 év alatt meg kell születniük a vállalt gyermekeknek. A 10 millió forintos vissza nem térítendő CSOK támogatás igénylésekor a gyerekvállalási határidő pedig mindig 10 év. Meglévő gyermeknek számít az a gyermek, aki még nem töltötte be a 25 éves életkort, és a terhesség 12. hetét követően már a magzat is annak számít. Örökbefogadott gyermekekre szintén jár a támogatás. Abban az esetben, ha már kaptunk lakástámogatást korábban, akkor a támogatási összegek különbözetét kapjuk csak meg.

Lényeges lehet még, hogy a meglévő ingatlantulajdonunk megtartásával is igényelhetjük a támogatást, és a támogatott ingatlanon kívül bármennyi ingatlanunk lehet. A támogatott ingatlanban házastársak és élettársak esetén is mindkettőjüknek tulajdonjogot kell szerezniük. Ha eladtunk egy ingatlant, az ingatlan vételárát nem kell a CSOK támogatott új építésű és használt ingatlanra költenünk.

A CSOK hitel- akár kamatmentesen is

Amennyiben jogosultak vagyunk a CSOK támogatásra, kamattámogatott CSOK hitelt is igényelhetünk. Ez két gyermek esetén 10 millió forint lehet, három gyermek esetén pedig 15 millió, és a hitel kamata az állami támogatásnak köszönhetően mindössze 3 százalék lesz. Ez a hitel ráadásul kamatmentes is lehet, ugyanis ha a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja keretében akár 70 millió forint kedvezményes kamatozású hitel is felveszünk, akkor kamatmentessé válik a CSOK-hoz kapcsolódó hitelünk.

CSOK életkor korlátozás – mi a fontos?

Az állami támogatásokat szigorúan szabályozzák. Gyakran határoznak meg életkori korlátozásokat is. Az életkor mikor fontos? Mi a CSOK életkor korlátozás jelentősége? A CSOK életkor korlátozás akkor fontos, ugyanúgy, mint minden állami támogatásnál, ha emiatt nem lehet teljesíteni az alapfeltételeket. Ha nem teljesülnek az alapfeltételek, akkor a CSOK igénylés elutasításra kerül. Rendkívül fontos, hogy igénylés előtt tájékozódjunk minden feltételről, az életkor korlátozásról is. Mert megéri a CSOK feltételek teljesítése. Az igénylési feltételek teljesíthetőek. És érdemes is teljesíteni őket. A CSOK jogosultság egy lehetőség. A jogosultság felhasználása a mi érdekünk. Éljünk vele. Használjuk fel a jogosultság lehetőségét arra, hogy egy szebb, jobb otthonban élhessünk. A CSOK összege nagy segítség nekünk ebben. 

A CSOK büntetőkamata – ha nem teljesülnek a szerződéses feltételek

A kormány csökkentette a CSOK támogatás esetleges késedelmi kamatát. A csökkenés jelentős, hiszen az új szabály értelmében nem lehet magasabb a büntetőkamat 5 százaléknál. Kinek lehet ez fontos? Azoknak, akik nem teljesítették a szerződésben vállaltakat.

CSOK támogatás házaspároknak

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének összege függ a vállalt vagy meglévő gyermekek számától. A támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyerekünk van, vagy minél többet tervezünk. A maximális támogatás új lakás vásárlása esetén már három gyereknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyerek esetén lesz a legoptimálisabb számunkra a támogatás. Amikor egy gyermek után veszünk fel a támogatást, akkor mindegy, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk, az igényelhető támogatás 600 ezer forint lesz mindegyik esetben. Feltétel, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezményével vásárolt ingatlan mérete elérje a negyven négyzetmétert, a családi házé pedig a hetven négyzetmétert. Amikor két gyermek után igénylünk a támogatást, akkor az új ingatlan építésénél vagy új ingatlan vásárláskor 2,6 millió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 1,43 millió forinttal támogat bennünket az állam, ha a lakás mérete eléri ötven négyzetmétert, a családi házé pedig a nyolcvan négyzetmétert.

CSOK támogatás házaspároknak – 10 millió segítség

Három gyerek esetén már megkapjuk a teljes támogatást. Ez új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 2,2 millió forint lesz. A lakással vagy családi házzal szembeni elvárás itt hatvan és kilencven négyzetméter. Ha háromnál több gyerekünk van, akkor új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál tízmillió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés pedig esetén 2,75 millió forinttal támogatnak bennünket. Ebben az esetben a használt lakásnál minimum hetven négyzetméteres alapterület az elvárt, új lakásnál pedig hatvan négyzetméter, míg új ház vásárlásakor egy legalább kilencven négyzetmétereset kell választanunk.

Csak akkor jár a CSOK, ha gyermekünk születik

Ha a vállalt gyerek nem születik meg a megadott határidőig, az állami támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni. Abban az esetben, ha a kevesebb gyermek születik a vállaltnál, akkor annyit kapunk a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekek után jár. A kamatokkal növelt támogatás összegét 60 napon belül kell visszafizetni, miután a vállalt határidő lejárt.

Büntetőkamat szerződésszegés esetén – régen így számoltak

A régi szabályok a büntetőkamat mértékét a jegybanki alapkamathoz kötötték. Érthető módon pánikot okozott az érintettek körében az alapkamat drasztikus emelkedése. Erre reagált most a kormány az új szabályozással.

Büntetőkamat szerződésszegés esetén – most így számolnak

A késedelmi vagy büntetőkamat mértékét az állam 5 százalékban határozta meg. Ez jelentős könnyebbség, hiszen a jegybanki alapkamat miatt eddig 13 százalék és 65 százalék volt a kamat mértéke. Így abban az esetben, ha az igénylőnek vissza kell fizetnie a támogatást, kisebb terhei lesznek.

Büntetőkamat szerződésszegés esetén – kit érint az új szabály?

Minden olyan CSOK igénylő érintett, akinek már van CSOK támogatása, és az új szerződőkre is vonatkozik az új szabály. Ez adhat egy biztonságérzést, hiszen az eddigi szabályok rendkívüli módon terhelték volna meg az érintett igénylőket. A CSOK mellett a CSOK hitel igénylőkre is gondolt a kormány. CSOK hitel esetén a fenti szabályok érvényesek, vagyis CSOK hitel esetén sem lehet magasabb a büntetőkamata, mint 5 százalék. Fontos tudni, hogy a fenti késedelmi vagy büntetőkamat csak abban az esetben lehet fontos, ha a gyermekek nem születnek meg. Ez ugyanis a feltétele a támogatásnak. Ha ez a feltétel teljesül, a támogatás az igényelt feltételekkel használható fel. Ha ez nem történik meg, akkor a fenti feltételekkel kell fizetni a büntetést, vagyis maximum 5 százalék lesz a kamat a tartozásra. Érdemes a támogatás igénybevétele előtt megfontolni minden más lehetőséget is. Ahogy látható, az új szabályozás a CSOK hitel igénylőit is védi. A CSOK hitel így biztonságosabb. Ez fontos, hiszen a CSOK hitel jól kiegészíti a CSOK támogatást.

A CSOK hitel feltételei

Lakást vásárlóknak a kedvezményes CSOK hitel is elérhető. A CSOK hitel egy kamattámogatott, kedvezményes hitel, ami a CSOK-ot igénylők számára érhető el. Három százalékos kamatával kedvezőbb számunkra a piaci jelzáloghiteleknél. A CSOK hitel azok számára igényelhető, akik jogosultak a CSOK támogatásra. A CSOK hitel kamata fix 3 százalék, ami komoly segítség egy ingatlan megvásárlásakor. A hitel kamatát az állam támogatja, így juthatunk hozzá ehhez a kedvező kamatozású hitelhez. CSOK hitelre akkor vagyunk jogosultak, ha a CSOK-ra is azok vagyunk. Ha jók nekünk a CSOK hitel feltételei, és ingatlan vásárlásán gondolkodunk, mindenképpen vegyük figyelembe ezt a lehetőséget. Három százalékos kamattal sokat takaríthatunk meg, és a megtakarítást a családunkra költhetjük. 

Kamattámogatott és CSOK hitel

Kamattámogatott és CSOK hitel. Ez a két kifejezés összetartozik. Ha támogatásra gondolunk, jusson eszünkbe a CSOK kamattámogatott hitel. A CSOK kamattámogatott hitel kedvezményes havi törlesztőrészletekkel érhető el. A CSOK kamattámogatott hitel olcsó. A CSOK kamattámogatott hitel jó nekünk. A CSOK kedvezményes hitel szinte ajándék, a támogatás miatt nagyon kedvező. A CSOK kedvezményes hitel mindenkinek jó lehet. 

CSOK kalkulátor

Lehet újra CSOK támogatást igényelni önkéntes visszafizetés után?

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének összegét úgy határozzák meg, hogy a gyerekek után járó kedvezmény összegét csökkentik a korábban kapott lakáscélú támogatások összegeivel. Gyakran előfordul, hogy a támogatást kapók a korábbi kedvezményt valamilyen oknál fogva visszafizetik. De az önkéntesen visszafizetett támogatást is le kell vonni a Családok Otthonteremtési Kedvezményének összegéből? A válasz egyértelműen: nem. A Családok Otthonteremtési Kedvezményének megállapításánál nem kell ugyanis figyelembe venni az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig. Vagyis az Államkincstár által üzemeltetett lakástámogatási informatikai rendszerben lévő nyilvántartásban szereplő, vagy a 2011. év végét megelőzően benyújtott igénylés esetén a közokirattal vagy a bank által teljes bizonyító erejű magánokirattal igazolt, és már visszafizetett, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást, vagy az ezt megelőlegező hitel összegét. Lehet tehát újra CSOK-ot igényelni, ha azt előzőleg önkéntesen visszafizettük. Az igénylési feltételek teljesíthetőek. És érdemes is teljesíteni őket.

A CSOK 10 + 10 feltételei

Mi az a CSOK 10 + 10? Mik a feltételei? A CSOK 10 + 10 egy rövidítés, amit akkor használnak, ha valaki CSOK támogatást és CSOK hitelt is igényel, 10 millió forintot. 10 millió forint CSOK, 10 millió forint CSOK hitel. A CSOK 10 millió hitel igénylésével jelentős hozzájárulás már egy ingatlan vásárlásánál, még az emelkedő lakásárak mellett is. A CSOK 10 millió hitel igénylésével együtt elég lehet egy megfelelő ingatlan megvásárlásához.

CSOK kalkulátor

A CSOK kiválasztása fontos döntés. Alaposan utána kell nézni a lehetőségeknek, és mérlegelni az ott olvasottakat. Tudni kell hozzá, hogy mi is a fontos. Bármi is lesz az, amit a legfontosabbnak tartunk, van olyan eszköz, ami a segítségünkre lesz. Ez a CSOK kalkulátor. A CSOK kalkulátor egy olyan program, ami segítséget nyújt a kiválasztásban. Használjuk a CSOK kalkulátort!

CSOK lakáshitel

A kormány már a CSOK elindulásakor bejelentette, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezményére jogosultaknak további támogatást nyújt olyan formában, hogy a CSOK-ra jogosult családok megkapják az úgynevezett CSOK lakáshitel lehetőségét is. A CSOK lakáshitel kedvezményes kamata 3 százalék. A CSOK lakáshitel és a CSOK támogatás összege akár 25 millió forint is lehet. A CSOK lakáshitel kondíciói jóval kedvezőbbek a piaci lakáshitelekénél. Érdemes A CSOK támogatás igénylésekor CSOK lakáshitel igénylést is beadni.

CSOK építkezés – mik a CSOK feltételei, ha építkezünk?

Egy ingatlan megvásárlásakor vagy építésekor lényeges lesz, hogy mennyi idő alatt jutunk hozzá az igényelt kölcsönösszeghez. Az építkezésre felvett CSOK esetében hosszabb bírálati idővel kell számolnunk, mint a jelzáloghiteleknél. Míg egy jelzáloghitelt három hét alatt is megkaphatunk addig az építkezéshez igényelt CSOK-ra két hónapot is kell várnunk. Ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk a munkálatok tervezésénél. A szabályok szerint az építkezést lebonyolító vállalkozó nem lehet az igénylők közeli hozzátartozója, és igénylőként tulajdonjoggal sem rendelkezhetünk az ingatlant építő vállalkozásban. A cég tulajdonosa pedig nem lehet közeli hozzátartozónk vagy élettársunk.

CSOK építkezés – szükség lesz számlákra

Az építkezéshez nyújtott jelzáloghitelekhez saját erőre van szükség. A CSOK folyósítás is csak akkor kezdődik, ha az igénylő már felhasználta az általa biztosított sajáterőt. A CSOK folyósítás mindig szakaszosan történik, és az adott készültségi foknak megfelelő ütemben kerül kiutalásra. Ahhoz, hogy a soron következő CSOK folyósítás megtörténhessen, a bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség minimum hetven százalékát számlával kell igazolnunk. Bontott építőanyagot is használhatunk, amivel akár húsz százalékkal is csökkenthető a benyújtandó számlák összege. A számláknál arra kell még figyelni, hogy az építési engedély kiadását megelőző fél évben legyenek kiállítva, különben a bank nem fogadja el őket. A CSOK folyósítás üteme kiemelten fontos, hogy az építkezés gördülékenyen haladjon.

CSOK építkezés – mikor kell elkészülnie a háznak?

Az ingatlannak a megadott határidőig fel kell épülnie. Az építkezés megkezdésétől számítva maximum öt évünk van arra, hogy befejezzük az építkezést, és a használatbavételi engedélyt is be kell mutatnunk majd a finanszírozó pénzintézetnek. A szerződésben szerepelni fog egy pontos dátum, ezt kell betartanunk. Ha valami miatt nem készül el az ingatlan, akkor a bank felmondhatja a szerződést. Ebben az esetben sajnos az igénybe vett támogatást vissza kell fizetnünk. Az építkezés befejezésekor, és amikor az utolsó részfolyósítást is megkaptuk már, be kell mutatnunk a lakcímkártyánkat. Ez is fontos, mert ha ezt elmulasztjuk, akkor is vissza kell fizetnünk a támogatást.

CSOK építkezés – változik a gyermekvállalási határidő

Amikor vállat gyermekre igényeljük a CSOK-ot, a szerződésben meghatározott ideig a gyermekeknek meg kell születniük. Lakásvásárláskor és lakás építésekor eltérő módon határozzak meg a gyermekvállalás határidejét. Ingatlan építése esetén az előre vállalt gyerek megszületésére vonatkozó határidőt ugyanis a használatbavételi engedély kiadásának időpontjához kötik. Vásárlásnál a támogatási szerződés megkötésének napjától indul a számolás. Az, hogy mennyi időnk van a gyermekek megszületésére, az a vállalt gyermekek számától függ.

CSOK építkezés – a tetőtérben is építkezhetünk

Tetőtérben is tudunk új lakást építeni. Ez nem befolyásolja a támogatást, de egy teljesen különálló lakrészt kell kialakítanunk a tetőtér beépítésével. Ezáltal egy új, a jogszabályban meghatározott, kizárólagos használati joggal érintett, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakásnak kell létrejönnie. Ennek az új lakásnak a tulajdonosa csak a CSOK igénylő lehet. Ha a tetőtér beépítésének más a célja, és nem akarunk egy teljesen új lakást építeni, az a szabályok szerint csak bővítésnek számít. Ebben az esetben viszont csak a használt lakásra kérhető, alacsonyabb összegű CSOK-ra leszünk jogosultak.

CSOK – falusi CSOK

A falusi CSOK-ot csak a támogatott településeken lehet ingatlanvásárlásra és korszerűsítésre fordítani. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a családok számára nyújthat segítséget ingatlanvásárláshoz. Vissza nem térítendő támogatásként akár tíz millió forintot is kaphatunk, és a vissza nem térítendő támogatás mellé tizenöt millió forint kamattámogatott kölcsön is igényelhető. A CSOK és a falusi CSOK némileg eltér egymástól.

Eltérések a CSOK és a falusi CSOK között

A két támogatási forma igénylésének feltételei nagyjából megegyeznek. Az alapelvárások mellett azonban vannak különbségek is. Falusi CSOK-ot például kérhetjük csak korszerűsítésre, bár ebben az esetben csak a támogatás fele igényelhető. Ilyen lehetőség a CSOK-nál nincs, ott előírás, hogy ingatlant kell vásárolnunk, bővítenünk vagy építenünk.

CSOK vagy falusi CSOK? Melyik a jobb nekünk?

A támogatás összege mindkét támogatási formánál megegyezik (ha CSOK-ot új ingatlan vásárlására fordítjuk). Egy gyerek után hatszázezer, két gyerek után kettőmillió hatszázezer, három gyerek után tíz millió forinthoz juthatunk. Az, hogy számunkra melyik támogatási forma lesz a kedvezőbb, nagyban függ a gyerekek számától. Egy gyerek esetén a CSOK tűnik jobbnak, az egyszerűsége miatt. A hatszázezer forinttal így nem kell elszámolnunk, és nem köt bennünket a korszerűsítési kötelezettség sem. Felújíthatjuk a lakásunkat, de úgy, ahogy mi akarjuk.

CSOK vagy falusi CSOK? – válasszuk a jobbat

Két vagy három gyereknél viszont nem ennyire egyértelmű a helyzet. Két gyerek esetén a kapott összeg felét korszerűsítésre kell fordítani a falusi CSOK igénylésénél. Ha nem tervezünk korszerűsítést vagy az valamilyen ok miatt nem számolható el, a CSOK-ot érdemes választani, hiszen így használt ingatlan esetén több pénzhez, egymillió négyszázharmincezer forinthoz jutunk hozzá. Három gyereknél és használt ingatlannál egyértelműen a falusi CSOK a befutó. A kapott tíz millió forintból ötöt a vásárlásra, ötöt pedig korszerűsítésre fordíthatunk. Ez jóval magasabb összeg, mint a CSOK esetében, ahol a tíz millió forint csak új ingatlanra jár. Az állam által preferált támogatott kistelepüléseken meg kell vizsgálni a falusi CSOK igénylésének lehetőségét. Jobban járhatunk vele, mint a CSOK támogatással.

CSOK 1 gyerekre, CSOK 2 gyerekre, CSOK 3 gyerekre, CSOK 4 gyerekre, CSOK meglévő gyermekre

A CSOK igénylés leadáskor fel kell tennünk magunknak a kérdést. Mit akarunk? CSOK 1 gyerekre, CSOK 2 gyerekre, CSOK 3 gyerekre, CSOK 4 gyerekre, CSOK meglévő gyermekre? A támogatás mértéke ugyanis függ a gyermekek számától, és attól is, hogy meglévő vagy vállalt gyermekről van szó. Nem tudunk dönteni? A pénzintézet szakértő kollégái segítenek nekünk.

CSOK extra – ha lakás bérbeadás a cél

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra, ami akár vállalt vagy meglévő gyermekre is igényelhető. Felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, építésére, és bővítésre is. A támogatás legfeljebb tízmillió forint lehet, és akkor nem kell visszafizetnünk, ha teljesítjük a szerződésben foglaltakat. A támogatás pontos összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ. Amennyiben eltérünk a szerződésben foglaltaktól, a támogatást vissza kell fizetnünk.

CSOK extra – ha lakás bérbeadás a cél – CSOK támogatott lakás hasznosítás

Az állam által nyújtott támogatások jól jönnek a családoknak. Vissza nem térítendő támogatás. kamatkedvezményes hitel. Kinek ne jönne jól? Persze, hogy felhasználjuk. Az állam azonban nem csak ad, de el is vár tőlünk dolgokat. Az alapfeltételeknek való megfelelés mellett a hitel futamidejének végéig köt ki olyan feltételeket, amiktől nem térhetünk el. Ha ezt mégis megtesszük, a hitelt, támogatást vissza kell fizetnünk.

CSOK extra – ha lakás bérbeadás a cél – tíz évig nem adhatjuk bérbe

Az egyik feltétel, hogy tíz évig a lakást nem adhatjuk bérbe. A magyar állam az otthonteremtési támogatásokkal érintett ingatlanokra jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyeztet be tíz évre, így azt eladni sem lehet. Ez a tíz éves időtartam pedig a bérbeadásra is vonatkozik, így azt anyagi nehézség vagy egyszerű bevétel kiegészítési céllal sem adhatjuk bérbe. A tilalom a teljes ingatlanra vonatkozik, azt még részben sem adhatjuk bérbe, nincs olyan, hogy egy szobába albérlők költöznek. Ez ugyanis azzal jár, hogy a támogatás teljes összegét vissza kell fizetnünk az államkincstárnak, ráadásul a kamatokkal együtt.

CSOK extra – ha lakás bérbeadás a cél – mi a megoldás?

Ha az ingatlant bevétel kiegészítés céljából vásárolnánk meg, arra a CSOK-kal vásárolt lakás nem lesz megfelelő. A Babaváró hitel azonban tökéletes megoldás erre, hiszen szabadon felhasználható, bármire. A Babaváró hitelből vásárolt ingatlant bérbe adhatjuk. Semmilyen szabály nem tiltja. Ezt az ingatlant bármikor bérbe adhatjuk, vagy akár el is adhatjuk. Ilyen esetben válasszuk a Babaváró hitelt, és ha megfelelünk a feltételeknek, már indulhat is a bérbeadás.

CSOK feltételek

A CSOK feltételek egyszerűek, de a teljesítésük nem mindig egyszerű. Egy olyan vissza nem térítendő állami támogatásról van szó, ami segíthet nekünk abban, hogy a szeretteink jobb körülmények között élhessenek. Megéri a CSOK feltételek teljesítése. Az igénylési feltételek teljesíthetőek. És érdemes is teljesíteni őket. A CSOK jogosultság egy lehetőség. A jogosultság felhasználása a mi érdekünk. Éljünk vele. Használjuk fel a jogosultság lehetőségét arra, hogy egy szebb, jobb otthonban élhessünk. A CSOK összege nagy segítség nekünk ebben. 

CSOK igénylés – dokumentumok és nyilatkozatok

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény nyújtását feltételekhez kötik. Ezeknek a feltételeknek a meglétét az igénylőnek igazolnia kell. A kormány Otthonteremtési programja folyamatosan egyszerűsödik. CSOK igénylés esetén bizonyos esetekben dokumentum helyett elfogadnak az igénylőtől egy nyilatkozatot is. A feltételek egyszerűek. A CSOK igénylés feltételei teljesíthetőek. És érdemes is teljesíteni őket. A CSOK jogosultság egy lehetőség. A jogosultság felhasználása a mi érdekünk. Éljünk vele. Használjuk fel a jogosultság lehetőségét arra, hogy egy szebb, jobb otthonban élhessünk. A CSOK összege nagy segítség nekünk ebben. A CSOK összege nélkül nehezebben érhetnénk el lakáscélunkat.

CSOK igénylés – dokumentumok és nyilatkozatok – csak dokumentummal

Az igénylésnél be kell mutatni az igénylők személyigazolványát, adóigazolványát és lakcímkártyáját. Gyerekektől ugyanezek a személyes okmányok kellenek. Néhány pénzintézet eltekint a gyerekek személyi igazolványától, de lakcímkártyát és adóigazolványt ők is kérnek. A várandósság betöltött tizenkettedik hetét a várandósgondozási könyvvel lehet igazolni, ha ilyen nincs, az orvos állíthat ki igazolást. A TB jogviszonyt is igazolni kell. Ezt akár elektronikus formában is megtehetjük. A CSOK feltételek egyszerűek. Az igénylési feltételek teljesíthetőek. És érdemes is teljesíteni őket. A CSOK jogosultság egy lehetőség. A CSOK jogosultság felhasználása a mi érdekünk. Éljünk vele. Használjuk fel a CSOK jogosultság lehetőségét arra, hogy egy szebb, jobb otthonban élhessünk. A CSOK összege nagy segítség nekünk ebben. A CSOK összege nélkül nehezebben érhetnénk el lakáscélunkat.

CSOK igénylés – dokumentumok és nyilatkozatok – dokumentummal vagy nyilatkozattal

A CSOK kérelem benyújtásakor eldönthetjük, hogy dokumentummal vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozattal igazoljuk a következőket: házasság megléte, gyermekszületés, gyermekelhelyezés, gyermek örökbefogadása, gyámság fennállása, gyermek adóazonosító jele, megváltozott munkaképességűvé válás, köztartozás mentesség, büntetlen előélet, közép- vagy felsőfokú tanintézet nappali tagozatos hallgatói jogviszony és a kizárólagos használati jog. Fontos tudni, hogy a nyilatkozat valóságtartalmát a NAV minden támogatott személy esetében hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja.

CSOK igénylés – dokumentumok és nyilatkozatok – a nyilatkozat is leég lehet

Gyerekek után korábban igénybe vett vissza nem térítendő állami támogatás esetén a kincstári határozatra is szükségünk lesz. Használt lakás vásárlásakor kell majd az adásvételi szerződés, ami nem lehet száznyolcvan napnál régebbi. Kell a tulajdoni lap és a címigazoló dokumentum is. Mértezett alaprajz és hatvan napnál nem régebbi térképmásolat is kelleni fog. Valamint az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat is szükséges.

CSOK igénylés – dokumentumok és nyilatkozatok – engedélyek is kellenek

Új lakásnál kell a jogerős használatba vételi engedély. Bővítésnél vállalkozói szerződés kell. Építésnél az építési engedély. Ez bizony jó sok dokumentum. Rengeteg türelemre lesz szükségünk ezek beszerzésekor, de megérheti nekünk, hiszen hozzájuthatunk egy állami támogatáshoz. Az állami támogatással pedig a megálmodott otthonunkhoz. És a CSOK feltételek egyszerűek. A CSOK igénylés feltételei teljesíthetőek. És érdemes is teljesíteni őket. A CSOK jogosultság egy lehetőség. A  jogosultság felhasználása a mi érdekünk. Éljünk vele. Használjuk fel a jogosultság lehetőségét arra, hogy egy szebb, jobb otthonban élhessünk. A CSOK összege nagy segítség nekünk ebben. A CSOK összege nélkül nehezebben érhetnénk el lakáscélunkat.

CSOK támogatás – önerőként lakáshitel igényléskor

Lakáshitel igénylésekor a bankok önerőt kérnek, ami több lehet a törvényben előírt minimumnál. A hitel ötödével legalább rendelkeznünk kell, de ez jóval magasabb is lehet, például akkor, ha a megvásárolni kívánt ingatlan egy kistelepülésen fekszik. Az önerő az az összeg, amivel a hitelt igénylőnek rendelkeznie kell, de ezt nem kell feltétlenül saját forrásból finanszírozni. Mit tehet az, aki saját erő nélkül vásárolna ingatlant?

CSOK támogatás – önerőként lakáshitel igényléskor – Otthonteremtési program

A kormány Otthonteremtési programja sok családnak segített már méltó otthonhoz jutni. Ennek a támogatási formának van egy talán kevésbé ismert része, mégpedig az, hogy bizonyos feltételekkel önerőként is felhasználhatóak ingatlanvásárláshoz. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy nulla forinttal, teljesen támogatásból és hitelből finanszírozva juthatunk a vágyott ingatlanhoz.

CSOK támogatás – önerőként lakáshitel igényléskor – a CSOK, mint önerő

A szabályok alapvetően tiltják, hogy az önrészt hitelből finanszírozzuk, ezzel védve a hitel felvevőjét a túlzott eladósodástól. Ezek a szabályok értünk vannak, bennünket és a környezetünkben élőket védik, hiszen a túlzott eladósodásnak komoly veszélyei vannak, amik az egész hátralévő életünkre kihathatnak. Ha személyi kölcsönt igényelünk, másnap nem indulhatunk vele lakáshitelt igényelni, mondván, hogy jó lesz önerőnek. Nem lesz jó. Van viszont egy megoldás erre, hiszen a CSOK, bizonyos feltételekkel, felhasználható akár önerőként is.

CSOK támogatás – önerőként lakáshitel igényléskor – egy lehetőség

A CSOK igénylésénél el kell dönteni, hogy meglévő vagy vállalt gyerek után igényeljük. Olyan megoldás is van, hogy már meglévő és vállalt gyerekre is kérjük. A 12 hetes magzat már gyermeknek számít. Amennyiben csak meglévő gyerek után vesszük igénybe a CSOK-ot, akkor a támogatás teljes összege beszámíthat az önerőbe. Ha meglévő és vállalt gyerek, vagy csak vállalt gyerek után vesszük igénybe, akkor a szabályok szigorodnak, és egyes bankoknál csak részben használható fel önerőként. Összességében elmondható, hogy a CSOK, mint önerő egy járható út, egy lehetőség, amivel élhetünk. Oly módon, hogy lecsökkentjük az általunk fizetendő önerő összegét, vagy akár teljesen lenullázzuk azt. A szerteágazó szabályok miatt ajánlott szakértő segítséghez fordulni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

CSOK támogatás 2023 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

CSOK támogatás 2023 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

CSOK támogatás 2023 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

CSOK támogatás 2023 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A CSOK, teljesen nevén Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy ingatlancélú állami támogatás, amely 2015 nyarán lépett életbe. Új és használt lakáshoz egyaránt igénybe vehető, építéshez és bővítéshez használható a támogatás. Két része van: a vissza nem térítendő állami támogatás, valamint a mellé igényelhető kedvezményes kamatozású jelzáloghitel.

Az állami támogatás mértéke maximum 10 millió forint. Az elérhető támogatás nagysága a következő tényezőktől függ:

– meglévő, vagy vállalt gyermekek számától

– attól, hogy új, vagy használt ingatlanra fordítjuk a támogatást

– a lakás, vagy ház méretétől

Az államilag garantált, kedvezményes kamatozású jelzáloghitel maximális összege jelenleg 15 millió forint. A hiteligénylés feltétele legalább két meglévő, vagy vállalt gyermek.

Sokféle feltétel van, attól függően, hogy milyen támogatást szeretnénk igénybe venni, illetve milyen helyzetben vagyunk jelenleg, mennyi gyermekünk van. Például meglévő gyermekek után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők egyaránt igényelhetik, életkoruktól függetlenül. Előre vállalt gyermek után viszont csak házaspárok, akik közül legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie. Az igénylőnek nem lehet 5 000 forintot meghaladó köztartozása, illetve a TB jogviszony is számít.

A CSOK azért jó, mert könnyebbé teszi a gyermeket nevelő házaspárok ingatlanszerzését. Az állam hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekes családok jobb körülmények között élhessenek.

 

Amennyiben az igénylő teljesíti a szerződéses feltételeket, a CSOK támogatást nem kell visszafizetni. A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

2024.06.04.

Egy tudatos hiteligénylő pontosan tudja, hogy nagyon nem mindegy, hogy mennyi az általa igényelt hitel kamata. De valóban ennyire fontos ez? És tehetünk-e valamit? Érdemes elhalasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva? Szakértőnk válaszol a kérdésekre.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával