CSOK

Mekkora összegre van szükséged?

Hány hónapra?

Nettó jövedelemed?

További Beállítások

Kamatperiódus

Válassz bankot

A CSOK-ot házaspárok és élettársak együttes igénylőként igényelhetik, a támogatási szerződés megkötése esetén mindketten támogatott személlyé válnak. A támogatás az igénylővel közös háztartásban élő és a felépített, bővített vagy megvásárolt új illetve használt lakásba vele együtt beköltöző gyermeke után, valamint az igénylő által vállalt gyermek után igényelhető mindössze egyetlen alkalommal.

Ha az igénylő a CSOK kérelem benyújtását megelőzően vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást, vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a vele közös háztartásban élő gyermeke után, vagy fiatal házaspár általi gyermekvállalás esetén a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeget igényelheti.

Ha az igénylő számára kedvezőbb, úgy a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával is meg lehet állapítani, akik után az igénylő korábban támogatást vett igénybe. Ebben az esetben a CSOK-ból nem kell levonni a korábban kapott támogatás összegét.

Lényeges, hogy a gyermek fogalma a CSOK rendelet szerint a következő lehet:

A CSOK segítségével megvett ingatlant az igénylőnek legalább 10 éven át életvitelszerűen kell használnia, emellett hozzá kell járulnia ahhoz is, hogy az ingatlanra az állam 10 éves jelzálogjogot jegyezzen be, amennyiben használt lakásról van szó.

A CSOK kérelem elbírálását lakásvásárlás esetén a kérelem benyújtását követő 30 napon belül, lakásépítés, illetve bővítés esetén a kérelem benyújtását követő 60 napon belül kell teljesíteni. Fontos, hogy a KHR negatív adóslistán való szereplés nem feltétlenül kizáró ok, a támogatás igénylése esetében!

Használt lakás esetén

Gyermekek száma

Minimális hasznos alapterület

CSOK összege

1 40 m2  600.000 Ft
2 50 m2 1.430.000 Ft
3 60 m2 2.200.000 Ft
4 vagy több 70 m2 2.750.000 Ft


Új lakás vásárlás, építkezés esetén

Gyermekek száma

Minimális hasznos alapterület (lakás/lakóház)

CSOK összege

1

40/70 m2

600.000 Ft

2

50/80 m2

2.600.000 Ft

3 vagy több

60/90 m2

10.00.000 Ft


A hasznos alapterület az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet szerint számított helyiségek hasznos alapterületének összege, melyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetőek: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, fürdőszoba, WC, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiségek, kivéve a garázst és a pincét.

A támogatás új lakás esetén az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető. A kedvezményeket benyújtott kérelmek estén a már megfizetett bekerülési költségre nem lehet igénybe venni.

A CSOK a kérelem benyújtásának időpontjában építési engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához is igényelhető, amit egy gazdálkodó szervezet egy, vagy több természetes személy részére való értékesítés céljából épít, illetve építtet, és amit első alkalommal értékesítenek, valamint olyanra, ami még nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel. A folyósításra azonban kizárólag a használatbavételi engedély megszerzése után, egy összegben kerülhet sor.

Építőközösség tagjai is igényelhetnek CSOK-ot a tulajdoni hányad arányában, az építőközösség nevére kiállított számlák alapján.

Osztatlan közös tulajdonú lakóingatlan esetén is igényelhető a CSOK, ha a használati megállapodás alapján a támogatott személyeknek kizárólagos használati joga van. Nem érinti a támogatásra való jogosultságot, ha az igénylő, vagy a támogatott személy halála esetén az új lakásban annak egyenes ági rokona, házastársa, vagy élettársa lesz a tulajdonos.

Új lakás építésekor csak abban az esetben igényelhető a CSOK, ha az igénylő az építési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonrésszel, illetve az igénylőnek a gazdálkodó szervezet tulajdonosa nem közeli hozzátartozója, vagy élettársa.

Új építésű lakóingatlan vásárlása esetén a CSOK abban az esetben igényelhető, ha az eladó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója, vagy élettársa. Ha az eladó gazdálkodó szervezet, az igénylő nem állhat vele tulajdonosi kapcsolatban. Használt lakás vásárlása, vagy bővítése esetén az eladó, vagy az építő/építtető az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa.

Az igénylő eldöntheti, hogy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozattal, vagy dokumentumokkal igazolja, hogy jogosult a CSOK igénybevételére.

Jogosultsági feltételek igazolása

NYILATKOZATTAL

DOKUMENTUMMAL

A házasság fennállása

Házassági anyakönyvi kivonat

A gyermek születése

Születési anyakönyvi kivonat

A gyermek elhelyezése

Elvált szülők: jogerős bírósági ítélet

Volt élettársak: jogerős bírósági határozat

Közokirat, illetve lakcímkártya

A gyermek örökbefogadása

Gyámhatóság engedélyező határozata

A gyámság fennállása

Gyámhatóság kirendelő határozata

A gyermek adóazonosító jele

Adókártya

A megváltozott munkaképességű személlyé válás

Orvosszakértői igazolás

A köztartozás-mentesség

Nemleges együttes adóigazolás

A közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos tanulói jogviszonya

Oktatási intézmény igazolása

A büntetlen előélet

Erkölcsi bizonyítvány

A kizárólagos használati jog

Használati megosztási megállapodás

Így kaphatod meg a hitelt

CSOK - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

CSOK - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

CSOK - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

CSOK - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A CSOK, teljesen nevén Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy ingatlancélú állami támogatás, amely 2015 nyarán lépett életbe. Új és használt lakáshoz egyaránt igénybe vehető, építéshez és bővítéshez használható a támogatás. Két része van: a vissza nem térítendő állami támogatás, valamint a mellé igényelhető kedvezményes kamatozású jelzáloghitel.

Az állami támogatás mértéke maximum 10 millió forint. Az elérhető támogatás nagysága a következő tényezőktől függ:

– meglévő, vagy vállalt gyermekek számától

– attól, hogy új, vagy használt ingatlanra fordítjuk a támogatást

– a lakás, vagy ház méretétől

Az államilag garantált, kedvezményes kamatozású jelzáloghitel maximális összege jelenleg 15 millió forint. A hiteligénylés feltétele legalább két meglévő, vagy vállalt gyermek.

Sokféle feltétel van, attól függően, hogy milyen támogatást szeretnénk igénybe venni, illetve milyen helyzetben vagyunk jelenleg, mennyi gyermekünk van. Például meglévő gyermekek után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők egyaránt igényelhetik, életkoruktól függetlenül. Előre vállalt gyermek után viszont csak házaspárok, akik közül legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie. Az igénylőnek köztartozás mentesnek kell lennie, illetve a TB jogviszony is számít.

Previous

Next

Legutóbbi blogbejegyzések

Mire van szükség a falusi CSOK igényléshez? Kell hozzá önerő?

Mire van szükség a falusi CSOK igényléshez? Kell hozzá önerő?

2020.06.06.

Már hónapok óta lehetőség van falusi CSOK támogatáshoz jutni, de az ingatlan vásárlásra és felújításra használható, támogatott hitellel kapcsolatban még mindig nagyon sok kérdés merül fel. Az egyik legfontosabb: kell hozzá önerő?

Tovább olvasom
Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

2020.06.02.

Ha a fenti kérdést – vagyis hogy mi történik a biztosítással, ha nem fizeted – röviden szeretnénk megválaszolni, akkor gyorsan véget érne a cikk, hiszen csupán annyi a következmény, hogy felmondják, mégpedig a biztosító által megszabott türelmi idő leteltével. Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek meglehetősen változatossá teszik a végkifejletet, kezdve a biztosítás típusával, azaz a felmondás csak az egyik következmény, illetve lehetőség.

Tovább olvasom
Milyen hitelek érhetőek el oldalunkon?

Milyen hitelek érhetőek el oldalunkon?

2020.05.29.

Ha hitelt szeretnél felvenni, akkor azt manapság már online is megteheted a legtöbb esetben. Oldalunk is ezért jött létre: a lehető legtöbb hitellehetőséget szeretnénk kínálni ügyfeleinknek. És hogy milyen hitelek érhetőek el nálunk? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
A Budapest Bank személyi kölcsöne oldalunkon már elérhető!

A Budapest Bank személyi kölcsöne oldalunkon már elérhető!

2020.05.28.

A Budapest Bank személyi kölcsöne új hiteltermék, amit a korábbiak alapján, de a legújabb igényekre fejlesztettek ki. A jelenlegi, járványveszélyes helyzet nem állította le a banki konstrukciók megjelenését, csupán módosította a lehetőségeket, és ehhez mindenkinek, így a pénzintézeteknek is alkalmazkodni kell, azaz szükséges az online lehetőségek fejlesztése is.

Tovább olvasom