Munkanélküliség biztosítás 2024 – Részletek és feltételek

Biztosítás munkanélküliség esetére: mi a munkanélküliségi biztosítás?

A munkanélküliségi biztosítás egy olyan pénzügyi rendszer, amit a magánbiztosítók kínálnak, hogy segítsenek azoknak, akik munkanélkülivé válnak, és így elveszítik jövedelmüket.

A biztosítás célja, hogy ideiglenesen pótolja a munkanélküliek elvesztett jövedelmét, lehetővé téve számukra, hogy megőrizzék pénzügyi stabilitásukat, és ne essenek mélyszegénységbe.

A munkanélküliségi biztosítás működési módja a következő: amikor valaki munkanélkülivé válik, és jogosult a biztosítási kifizetésekre, akkor havonta egy adott összeget kap, ami az elvesztett jövedelem egy részét fedezi.

A munkanélküliségi biztosítás fontos védettséget nyújt munkahely elvesztése esetén, és hozzájárul a társadalmi stabilitáshoz, mivel segít megelőzni az elszegényesedést a munkanélküli időszak alatt.

Mikor fizet a munkanélküliségi biztosítás?

A munkanélküliségi biztosítás általában az alábbi okokból bekövetkező munkanélküliség esetén fizet:

 • közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszony

 • munkáltató általi rendes felmondással megszűnik a munkaviszony

 • munkavállalói azonnali hatályú felmondással megszűnik a munkaviszony

 • csoportos létszámcsökkentéssel (leépítés) megszűnik a munkaviszony

A munkanélküliségi biztosítás kizáró tényezői:

 • ha a munkavállalónak önhibájából mondanak fel

 • próbaidő alatti felmondás

 • határozott idejű munkaviszony közbeni felmondás

 • ha a biztosított a szerződéskötés előtt vagy a várakozási időn belül felmond

 • a munkavállalónak kölcsönzött munkaerőként szűnik meg a jogviszonya

Mivel a szabályok biztosítóként és biztosításonként változhatnak, fontos, hogy tájékozódjunk szerződéskötés előtt.

A munkanélküliségi biztosítás kalkulátor

A munkanélküliségi biztosítás kalkulátor egy szuper program, ami lehetővé teszi, hogy becslést készítsünk a munkanélküliségi biztosítás díjáról és a várható kifizetésekről.

A kalkulátor az egyéni adatokat kéri, például a jelenlegi jövedelmet, a foglalkoztatási. Ezután kiszámolja, hogy mennyi biztosítási díjat kell fizetni, és milyen összegű kifizetésekre lehetünk jogosultak a munkanélküli időszak alatt.

A munkanélküliségi biztosítás kalkulátor segít tervezni és felkészülni a pénzügyi kihívásokra a munkahely elvesztése esetén, és segít megtalálni a legmegfelelőbb biztosítási opciót az egyéni igényeknek megfelelően.

Lényeges, hogy a pontos kalkulációhoz és döntéshozatalhoz ajánlott szakértői tanácsot kérni.

Van várakozási idő is

A munkanélküliség biztosítás megkötése után van várakozási idő is. A várakozási idő alatt a munkanélküliségre szóló biztosítás még nem aktív, vagyis a jövedelempótló biztosítás csak a várakozási idő letelte után elvesztett munkahely esetén fizet majd.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Fontos kérdések és válaszok a munkanélküliségi biztosításról

Mikor kezdődik el a munkanélküliség biztosítás kockázatviselése? A munkanélküliség biztosítás a várakozási idő és a munkanélkülivé, keresőképtelenné válástól számított (önrész) idő letelte után lesz aktív.

Mekkora összeget fizet a munkanélküliség biztosítás? A munkanélküliség biztosítás egyszeri összeget, havi adott összeget vagy a nettó fizetés adott százalékát fizeti.

Mi a munkanélküliség biztosítás kifizetésének időtartama? A munkanélküliség biztosítás általában az önrész idő letelte után maximum hat hónapon át fizet. (vagy egy összegben)

Kell önrészt fizetni munkanélküliség biztosításnál? A munkanélküliség biztosításnál az önrész azt jelenti, hogy a munkanélküli időszaknak jellemzően az első egy-két hónapjának megélhetéséről nekünk kell gondoskodnunk, a kifizetés csak ezután kezdődik el.

Mennyi a munkanélküliség biztosítás díja? Munkanélküliség biztosítást már havi néhány ezer forinttól köthetünk, de a nettó jövedelem és az életkor miatt a díj ennél akár jóval magasabb is lehet.

Kinek érdemes munkanélküliségi biztosítást kötnie?

A munkanélküliség biztosítást azoknak érdemes megkötni:

 • akik anyagi biztonságban akarják tudni a családjukat egy hosszan tartó munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén is

 • akinek stabil munkahelye van minimum hat hónapja

 • akik nem állnak felmondás alatt, és nem is akarnak rövid időn belül felmondani

 • akik megfelelnek az életkori előírásoknak (22 – 62 év)

 • akiknek van legalább két hónapra elég félretett pénzük (önerő)

A legfontosabb biztosítás az, amelyik a havi jövedelmünket pótolja?

A havi jövedelmünket pótoló biztosítás rendkívül fontos szerepet játszhat életünkben, mivel biztosítja a pénzügyi stabilitást és a megélhetésünket a váratlan események idején is.

Ez a fajta biztosítás lehet a legfontosabb, mert a havi jövedelmünk a mindennapi kiadásainkat és számláinkat fedezik, így ha ezt elveszítjük, súlyos pénzügyi nehézségekkel szembesülhetünk.

Ezek a biztosítások különböző formákban létezhetnek, például munkanélküliségi biztosítás, rokkantsági biztosítás vagy hosszú távú betegségbiztosítás formájában. A munkanélküliség biztosítás a munkanélküliség esetén nyújt támogatást, hogy a szerződő képes legyen kifizetni a számláit, és fenntartani a család kötelezettségeit.

A rokkantsági biztosítás olyan védelmet nyújthat, hogy ha valaki hosszabb ideig képtelen dolgozni egy rokkantság miatt, akkor is biztosított legyen az anyagi biztonsága.

A hosszú távú betegségbiztosítás pedig segíthet az olyan súlyos betegségek kezelésének és a hosszú távú gyógyulásnak a finanszírozásában, amelyek miatt hosszú időn keresztül nem lehet dolgozni.

Ezek a biztosítások egyénileg választhatók az egyéni igényeknek megfelelően, és havi díjakat kell értük fizetni.

A biztosítások mértéke és fedezete változhat a kiválasztott módozattól függően, és fontos alaposan átgondolni, hogy milyen típusú és mennyire széles körű védelemre van szükségünk.

Ezek a biztosítások kulcsfontosságúak a váratlan eseményekre való felkészülésben, és az anyagi biztonságunk megőrzésében, így fontos gondosan mérlegelni, hogy melyik megoldás felel meg legjobban az egyéni és családi szükségleteinknek.

Rendszeresen felülvizsgálni is ajánlott őket, hogy biztosak lehessünk abban, hogy azok továbbra is megfelelnek az aktuális élethelyzetünknek és céljainknak.

munkanélküliségi biztosítás kalkulátor

Tökéletesen biztosít a munkanélküliségi biztosítás?

A munkanélküliség biztosítás fontos védelmet nyújt a munkahely elvesztése esetén, de nem biztosít teljes körű védelmet minden eshetőségre.

A biztosítás bizonyos feltételekhez és korlátokhoz kötött.

Fontos tudni, hogy a munkanélküliség biztosítás csak egy meghatározott időszakig, általában korlátozott időn keresztül fizet.

Az összeg, amelyet kifizetnek, általában az egyéni jövedelem alapján számítódik ki, és van egy maximális összeg, amelyet nem lehet túllépni. Ezenkívül a munkanélküliség biztosításnak lehet várakozási időszaka, ami azt jelenti, hogy az első kifizetésig egy bizonyos időnek el kell telnie a munkahely elvesztése után.

Nem minden munkanélküliség esetén jogosult valaki a biztosítási kifizetésekre.

Általában azok, akik önkéntesen felmondanak vagy munkahelyüket elvesztik az ok nélküli felmondás miatt, nem jogosultak a munkanélküliségi biztosításra.

Emellett a biztosítás nem fedez minden típusú munkahely elvesztést, például a fizetés nélküli szabadság, vagy a megszüntetés okai is befolyásolhatják a jogosultságot.

Összességében a munkanélküliség biztosítás fontos eszköz a pénzügyi védelemhez a munkanélküliség esetén, de nem nyújt teljes körű védelmet, és sok tényező befolyásolhatja a jogosultságot és a kifizetéseket.

Lényeges alaposan megismerni a biztosítási feltételeket, és szükség esetén szakmai tanácsot kérni a megfelelő biztosítási védelem kiválasztásához.

Milyen biztosítás segíthet még, ha elveszítjük a munkánkat?

A munkanélküliség biztosítás mellett még számos más biztosítás is segíthet, ha elveszítjük a munkánkat.

 • Egészségbiztosítás: az egészségbiztosítás fedezi a betegségek és balesetek miatt felmerülő egészségügyi költségeket. A munkanélküliség idején is fontos, hogy egészségügyi ellátáshoz jussunk, ezért az egészségbiztosítás nélkülözhetetlen.

 • Lakásbiztosítás: a lakásbiztosítás fedezi a lakás tűz, elemi kár és betöréskár kockázatait. A munkanélküliség idején is fontos, hogy biztonságos otthonban éljünk, ezért a lakásbiztosítás ajánlott.

 • Életbiztosítás: az életbiztosítás fedezi a biztosított halála esetén a családot. A munkanélküliség idején is fontos, hogy a családod anyagi biztonságban legyen, ezért az életbiztosítás ajánlott.

 • Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás: a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás fedezi a biztosított gépjárművel okozott károkat. A munkanélküliség idején is fontos, hogy rendelkezzünk közúti felelősségbiztosítással, mert a gépjármű használata esetén ez kötelező.

 • Hitelfedezeti biztosítás: a hitelfedezeti biztosítás fedezi a hiteltörlesztést, ha elveszítjük a munkánkat. Ez a biztosítás segíthet abban, hogy ne veszítsük el a lakásunkat vagy az autónkat a munkanélküliség idején.

A biztosítások kiválasztásakor fontos, hogy figyelembe vegyük az egyéni szükségleteinket és lehetőségeinket. Érdemes több biztosító ajánlatát is összehasonlítani, mielőtt döntést hozunk.

Hogyan válasszunk biztosítást?

Fontoljuk meg az egyéni szükségleteinket és lehetőségeinket. Nem mindenkinek van szüksége minden biztosításra.

Hasonlítsuk össze több biztosító ajánlatát. A biztosítások ára és tartalma eltérő lehet.

Olvassuk el figyelmesen a biztosítási feltételeket. Értsük meg, hogy mire vagyunk jogosultak, ha kár ér.

Milyen biztosítást köthetünk még, hogy anyagilag biztonságban érezzük magunkat és a szeretteinket?

Az anyagi biztonság érdekében számos különböző biztosítási típust lehet kötni.

Életbiztosítás: az életbiztosítás kifizetéseket nyújthat a biztosított személy halála esetén. Ez segíthet a hozzátartozóknak fedezni a temetési költségeket.

Egészségbiztosítás: az egészségbiztosítás segít fedezni az orvosi kezelés, gyógyszerek és egészségügyi ellátás költségeit. Az egészségbiztosítás megkönnyítheti az egészségügyi kiadások kezelését, és lehetővé teszi, hogy hozzáférjünk a szükséges kezelésekhez anélkül, hogy azok jelentős terhet rónának ránk.

Lakásbiztosítás: a lakásbiztosítás védelmet nyújthat a lakás és a lakásban lévő vagyontárgyak károsodáskor, például tűz, árvíz vagy lopás esetén. Ez segíthet helyreállítani vagy cserélni az elvesztett vagy károsodott ingóságokat.

Autóbiztosítás (Casco): az autóbiztosítás védi az autót és a vezetőt a balesetek okozta károk ellen, valamint fedezheti a harmadik félnek okozott károkat is.

Otthonbiztosítás: az otthonbiztosítás kiegészítő védelmet nyújthat a lakásban található értéktárgyakra, és felelősségbiztosítást is tartalmazhat, amely védelmet nyújt az otthon tulajdonosának vagy bérlőjének harmadik fél jogi követeléseivel szemben.

Felelősségbiztosítás: a felelősségbiztosítás védi a biztosítottat a véletlenül okozott károkért és sérülésekért történő jogi követelések ellen. Ez megakadályozhatja, hogy saját zsebből kelljen kifizetni a jogi eljárások és kártérítések költségeit.

Hosszú távú betegségbiztosítás: ez a fajta biztosítás védelmet nyújthat, ha hosszú távú betegség vagy fogyatékosság miatt képtelenek vagyunk dolgozni. Kifizetésekkel segíthet a kezelési és gondozási költségek fedezésében.

Ezek csak néhány példa a fontos biztosítási típusokra, és a választás függhet az egyéni helyzettől és igényektől.

Lényeges megfontolni a szükségleteket és a pénzügyi célokat, majd szakértői tanácsot kérni annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb biztosítást választhassuk ki.

A megfelelő biztosítások megkönnyíthetik az anyagi biztonság megőrzését, és a váratlan helyzetekre való felkészülést.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Miért fontos, hogy biztosítva legyünk?

Véd a pénzügyi kockázatok ellen: a biztosítás segít a váratlan kiadások és veszteségek pénzügyi terheinek enyhítésében, így megakadályozza a súlyos anyagi nehézségeket.

Biztonságot nyújt a családnak: életbiztosítás és egészségbiztosítás révén a családok megvédhetik egymást a váratlan tragédiák következményeitől.

Kötelező biztosítások: bizonyos típusú biztosítások, például az autóbiztosítás, kötelező. Ezért a jogi követelményeknek való megfelelés is fontos szempont.

Pótolja a veszteséget: a biztosítás segít pótolni az elveszett vagy megrongálódott vagyontárgyakat, például lakást, autót vagy értéktárgyat.

Felelősségbiztosítás: ha balesetet okozunk, a felelősségbiztosítás segít védeni minket a jogi követelésektől.

Hosszú távú védelem: biztosítások, például a hosszú távú betegségbiztosítás, a rokkantságbiztosítás és az életbiztosítás hosszú távú pénzügyi védelmet nyújtanak, amelyre szükség lehet az élet különböző szakaszaiban.

Üzleti védelem: a vállalkozásoknak is szükségük van biztosításra a váratlan veszteségek és jogi követelések elleni védelem érdekében.

Mentális nyugalom: a biztosítás megszabadíthat a stressztől és a folyamatos aggodalmaktól, és biztosítja, hogy ha valami baj történik, a segítség és a támogatás rendelkezésre áll.

Ezek az okok mutatják meg, hogy a biztosítás nem csak pénzügyi védelmet nyújt, hanem békét, biztonságot és nyugalmat is ad az embereknek, és segít felkészülni a váratlan élethelyzetekre.

Befektetés a jövőbe: a biztosítás

Bizonyos életbiztosítási termékek lehetőséget kínálnak befektetésre, így segítenek a jövőbeli pénzügyi tervek megvalósításában.

A munkanélküliség biztosítás segít megőrizni a pénzügyi stabilitást, amikor munkanélkülivé válunk, és hosszabb ideig is keresgélhetünk új állás után anélkül, hogy azonnal anyagi gondjaink lennének.

A biztosítások csökkentik az egyéni és családi pénzügyi kockázatokat, mivel átvállalják azokat a pénzügyi terheket, amelyek a váratlan események során keletkezhetnek.

Ha hirtelen elveszítjük jövedelmünket vagy megsérülünk, a biztosítás kifizetései segíthetnek a családnak a mindennapi költségek fedezésében.

A biztosítások segítenek a pénzügyi tervek kialakításában és megvalósításában a jövőben, mivel hosszú távú védelmet és befektetési lehetőségeket is kínálnak.

Az egészségbiztosítás segíthet az egészségügyi ellátás elérésében és javításában, így az életminőséget is növelheti.

Összességében a biztosítások segítenek az embereknek és családjaiknak felkészülni a váratlan eseményekre, megvédeni vagyonukat és pénzügyi stabilitásukat, és biztosítani, hogy a jövőbeli terveiket megvalósíthassák.

A biztosítások tehát nem csupán pénzügyi eszközök, hanem olyan eszközök is, amelyek a békét, biztonságot és jövőbeli lehetőségeket szolgálják.

A munkanélküliség biztosítás csak egy sok lehetőség közül, amivel biztosíthatjuk az életminőségünket. De fontos lehetőség. Lehetnek olyan helyzetek, amikor szükségünk lehet rá. És akkor segíthet.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

A jövedelembiztosítás olyan biztosítási forma, amely a biztosítottnak meghatározott jövedelmet biztosít abban az esetben, ha munkanélküli lesz.

A jövedelembiztosítások két fő típusa a munkanélküliségi biztosítás és a társadalombiztosítás.

A munkanélküliség biztosítás célja, hogy a munkanélküliség időszakában biztosítsa a biztosított személy számára a megélhetést.

A társadalombiztosítás célja, hogy a biztosított személy számára egy meghatározott jövedelmet biztosítson abban az esetben, ha munkaképtelenné válik.

A jövedelembiztosításért havi díjat fizetünk, és cserébe kifizetést kapunk, ha bekövetkezik a biztosítási esemény, a munkanélküliség. A kifizetés mértéke és időtartama a megkötött biztosítási szerződéstől függ.

A jövedelembiztosítást azoknak érdemes kötni, akik függnek a jövedelmüktől, és nem szeretnének kiszolgáltatott helyzetbe kerülni, ha munkanélkülivé válnak, és emiatt nem tudnak dolgozni. Különösen fontos lehet azok számára, akiknek nincs tartalékuk.

A megfelelő biztosítás kiválasztásakor fontos figyelembe venni a díjat, a biztosítási feltételeket, a kifizetés időtartamát és az egyéb feltételeket. Lényeges az is, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a kiválasztott biztosítás megfelel az igényeinknek. Érdemes összehasonlítani a különböző biztosítók ajánlatait is, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

2024.05.21.

A pénzügyi stabilitás és függetlenség elérése mindannyiunk számára fontos cél, azonban sokan elkövetnek olyan hibákat, amelyek akadályozzák ezt az utat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni, hogy megalapozottabb és biztosabb pénzügyi jövőt építhessünk.

Tovább olvasom
Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

2024.05.21.

Az OTP Bank egy új megoldást kínál az ügyfeleinek: egyszerre lehet falusi CSOK-ot és CSOK Plusz hitelt igényelni. Ezzel a megoldással pedig hamarabb elkezdődhetnek a munkálatok, és még a hitelösszeg is magasabb lehet. De jó ez az ügyfeleknek? Igen jó. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával