Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – minden, amit tudnod kell

A Prémium Magyar Állampapír – PMÁP

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) egy pénzügyi eszköz, amelyet Magyarország kormánya bocsát ki a finanszírozási szükségletei fedezésére. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) felelős ennek az állampapírnak a kibocsátásáért.

A PMÁP kamatai fixek, és a befektetés időtartama hosszabb távú, több éves. A kamatokat félévente fizetik, és a befektetés végén a PMÁP visszaváltható eredeti tőkéjével és felhalmozott kamatával.

Ez az állampapír lehetőséget kínál a befektetőknek arra, hogy magasabb hozamot érjenek el, mint a hagyományos banki betétekkel. A PMÁP népszerű befektetési forma Magyarországon, amely lehetővé teszi a befektetőknek a hosszú távú tervezést, és a magasabb hozamok elérését.

Lényeges, hogy bár a PMÁP egy viszonylag biztonságos befektetési lehetőség, minden befektetés kockázattal jár. Ezért elengedhetetlen, hogy minden befektető megértse saját pénzügyi helyzetét és célját, mielőtt döntést hozna a befektetésről. A pénzügyi tanácsadóval való konzultáció segíthet a legmegfelelőbb befektetési stratégia kiválasztásában.

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) magasabb hozamot kínál, de hosszabb időre szóló befektetési lehetőség. Ha valaki hosszú távú terveket készít, és magasabb hozamot keres, akkor a PMÁP jó választás lehet.

Ha valaki rövidebb távú befektetéseket tervez, és a biztonság fontosabb számára, akkor a Diszkont Kincstárjegy vagy más befektetési lehetőségek lehetnek kedvezőbbek számára.

A Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír

Mindkét állampapír, a Magyar Állampapír és a PMÁP, állami kibocsátású pénzügyi eszköz, közöttük számos különbség és hasonlóság van.

A Magyar Állampapír fix kamaton működik, míg a PMÁP kamata az inflációhoz igazodik. A Magyar Állampapírnál a kamat a vásárláskor rögzített és a futamidő alatt változatlan marad. A PMÁP esetében a kamat a vásárláskor rögzített kamaton alapul, amelyhez hozzáadódik az éves átlagos infláció mértéke.

A Magyar Állampapír futamideje lehet 3, 5, 7, 10, 15 vagy 20 év, míg a PMÁP futamideje 3, 5, 7, 10 vagy 15 év lehet.

A PMÁP kamata félévente kerül kifizetésre, míg a Magyar Állampapír kamata évente fizetődik ki.

A Magyar Állampapír visszavásárlási árfolyama a futamidő végén 100 százalék, míg a PMÁP visszavásárlási árfolyama a futamidő végén 99 százalék.

Melyik állampapír lehet jobb választás?

A pénzügyi szakemberek szerint a választás a befektetés céljától függ, amikor a Magyar Állampapír és a PMÁP között döntünk.

A Magyar Állampapír jó választás lehet az alábbi esetekben:

 • Ha számunkra fontos a fix kamatú befektetés.

 • Ha hosszú távú befektetést tervezünk.

 • Ha a PMÁP infláció elleni védelmére nincs szükségünk.

A PMÁP jó választás lehet az alábbi esetekben:

 • Ha inkább inflációkövető befektetést keresünk.

 • Ha rövid távú befektetési célunk van.

 • Ha az infláció kockázata fennáll, és szükségünk van a PMÁP védőhatásaira.

Amikor összehasonlítjuk a két állampapírt, fontos figyelembe venni a várható hozamot, a kockázatot, a likviditást és a költségeket.

Elengedhetetlen, hogy bármely befektetés előtt alaposan tájékozódjunk, és szakmai tanácsadást kérjünk, ha szükséges.

Az Állampapíroknak, beleértve a Prémium Magyar Állampapírt is, számos előnye van más befektetési lehetőségekkel szemben. Az állami garancia, az adómentesség és az ingyenes tranzakciós lehetőségek mind fontos érvek a vásárlás mellett.

Az Állampapírok megvásárlása egyszerű, akár online is elérhető. Bármilyen összegben megvásárolhatók, és hozamuk jelentősen meghaladja más könnyen hozzáférhető befektetések hozamát.

Ahogyan minden fontos befektetési döntés előtt, itt is kiemelten fontos az alapos tájékozódás, és a szükséges információk beszerzése.

Érdemes hozzáértőhöz fordulni, és el lehet olvasni szakértő weboldalak szakértő cikkeit is.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Prémium Magyar Állampapír kamatadó – Prémium Magyar Állampapír adózás

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatadó-mentes. Ez azt jelenti, hogy a PMÁP-ból származó kamatok után a befektetőknek nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

A kamatadó-mentesség a 2019. június 1-jét követően kibocsátott PMÁP-okra vonatkozik. A 2019. június 1-jét megelőzően kibocsátott PMÁP-ok utáni kamatok után a befektetőknek 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetniük.

A kamatadó-mentesség azt jelenti, hogy a PMÁP egy rendkívül vonzó befektetési lehetőség. A befektetők teljes összeget kapnak vissza a PMÁP lejáratakor, beleértve a kamatokat is, és nem kell adót fizetniük a kamatok után.

További információ a PMÁP kamatadó-mentességéről az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján található.

Egy példa:

Tegyük fel, hogy egy befektető 100.000 forintért vásárol egy 10 éves futamidejű PMÁP-ot. A PMÁP kamata évi 3 százalék. A befektető 10 év után 133.100 forintot kap vissza a PMÁP-ért, beleértve a kamatokat is.

Ha a PMÁP kamata nem lenne kamatadó-mentes, a befektetőnek 15 százalék személyi jövedelemadót kellene fizetnie a kamatok után. Ebben az esetben a befektető 119.790 forintot kapna vissza a PMÁP-ért.

Tehát a kamatadó-mentességnek köszönhetően a befektető 13.310 forinttal többet kap vissza a PMÁP-ért.

A Prémium Magyar Állampapír kamata kiemelkedő. A Prémium Magyar Állampapír árfolyam fontos. A hozama követi az inflációt, ezért vonzó befektetés.

Mire jó egy prémium befektetés?

Egy prémium befektetés olyan lehetőséget jelent, ahol a befektető magasabb hozamra és különleges előnyökre számíthat. Ezek az előnyök általában magasabb kockázattal járnak, de szakértői tanácsadás és alapos piackutatás segítségével a kockázat minimalizálható.

A prémium befektetések magasabb hozamokat kínálnak hagyományos lehetőségekhez képest, például részvényeknél vagy kötvényeknél. Az alternatív befektetések, mint például ingatlan, nyersanyagok vagy műkincsek, gyakran szerepelnek ebben a kategóriában.

Egy másik vonzó aspektus a diverzifikáció lehetősége, amely a prémium befektetések segítségével még szélesebb skálára terjedhet ki. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy a prémium befektetések nem mindenki számára megfelelőek, és a befektetőnek számos tényezőt kell figyelembe vennie, például a pénzügyi céljait és a kockázatvállaló képességet.

Az ilyen típusú befektetések rendszerint hosszú távú stratégiát igényelnek, és a likviditás problémákat okozhat. A prémium befektetésekkel kapcsolatos döntés előtt mindig érdemes konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval, aki segíthet meghatározni a legjobb stratégiát az egyéni helyzetünk alapján.

Összességében a prémium befektetések vonzó lehetőségeket kínálhatnak a magasabb hozamok és diverzifikáció szempontjából, de minden befektetőnek meg kell gondolnia, hogy milyen kockázatokkal járnak, és hogyan illeszkednek az egyéni pénzügyi céljaihoz és helyzetéhez.

Ha már befektetünk, legalább adót ne fizessünk a hozamra

Az adóelkerülés nem csak illegális, hanem erkölcsileg is aggályos magatartás. Az adórendszer általában arra szolgál, hogy finanszírozza a közszolgáltatásokat, infrastruktúrát, oktatást, egészségügyi ellátást és más közösségi szükségleteket.

Az adófizetés tehát fontos a társadalmi stabilitás és az egyenlőtlenségek csökkentése szempontjából.

Az adózás elkerülése vagy minimalizálása ugyanakkor a törvényes kereteken belül lehetséges, és sok országban vannak olyan adókedvezmények és mentességek, amelyeket kihasználhat a befektető. Az adó optimalizáció legális módja az, hogy kihasználja az adójogszabályok által biztosított kedvezményeket és mentességeket, miközben továbbra is megfelel az adózási előírásoknak.

Egy jó gyakorlat az, hogy konzultáljunk egy adószakértővel vagy pénzügyi tanácsadóval, hogy megtudjuk, milyen legális lehetőségeink vannak az adótervezésre és az adócsökkentésre.

Az adózás elkerülésének vagy csökkentésének legális módjai helyzetenként eltérhetnek, ezért az egyéni körülmények figyelembevételével kell dönteni.

Az adótörvények tiszteletben tartása az állampolgári felelősség és a társadalmi egyenlőség támogatása érdekében is fontos.

PMÁP

Mire jó egy Prémium Magyar Állampapír befektetés? – a lényeg röviden

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) egy inflációkövető kamatozású állampapír, amely számos előnnyel rendelkezik.

Hozam

A PMÁP kamata követi az inflációt, így a befektető nem veszít pénzt a befektetésével. Ez azt jelenti, hogy a befektető a befektetése értékének megőrzésén túl még hozamot is kap.

Kamatadó-mentesség

A PMÁP kamatai kamatadó-mentesek lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a befektetők nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a PMÁP-ból származó kamatok után.

Megbízhatóság

A PMÁP-ot az állam garantálja, így a befektető biztos lehet abban, hogy a befektetését visszakapja.

Könnyű hozzáférhetőség

A PMÁP-ot számos banknál és brókercégnél lehet megvásárolni.

A PMÁP egy kiváló befektetési lehetőség azoknak, akik:

 • Az inflációt meghaladó hozamot szeretnének elérni.

 • Kamatadó-mentes befektetést keresnek.

 • Egy megbízható befektetést szeretnének.

 • Könnyen hozzáférhető befektetést keresnek.

A PMÁP egy biztonságos és megbízható befektetési lehetőség, amely jó választás lehet a hosszú távú befektetők számára.

Hogy állítsuk össze a befektetési portfóliónkat?

A befektetési portfólió összeállítása során fontos szempontokat kell figyelembe venni annak érdekében, hogy diverzifikált és az egyéni pénzügyi céljainknak megfelelő legyen. Itt van néhány lépés, amit érdemes követni:

Pénzügyi céljaink meghatározása: első lépésként határozzuk meg, hogy miért szeretnénk befektetni. Lehet, hogy célunk a nyugdíj, egy nagyobb vásárlás finanszírozása, gyermekünk oktatása, vagy csak a vagyonunk hosszú távú növelése.

Kockázati hajlandóság meghatározása: értékeljük saját kockázati profilunkat. Mennyire vagyunk hajlandóak kockáztatni a befektetéseinkkel? A kockázati toleranciánk segít meghatározni, mennyire konzervatív vagy agresszív portfóliót kell összeállítanunk.

Diverzifikáció: ne helyezzük az összes tojást egy kosárba. Hozzunk létre egy diverzifikált portfóliót, amely különböző eszközosztályokból, például állampapírból, részvényekből, kötvényekből, ingatlanból és esetleg nyersanyagokból áll. A diverzifikáció segíthet csökkenteni a kockázatot.

Időhorizont meghatározása: fontoljuk meg, hogy mennyi ideig szeretnénk befektetni. Hosszú távú befektetők más típusú eszközöket választhatnak, mint rövid távú befektetők.

Pénzügyi eszközök kiválasztása: válasszuk ki azokat a pénzügyi eszközöket, amelyek a pénzügyi céljainknak és kockázati toleranciánknak megfelelnek. Az egyes eszközök hozama és likviditása is szempont lehet.

Portfólió összeállítása: alkossuk meg a portfóliót a kiválasztott pénzügyi eszközökből az egyéni súlyozásunknak megfelelően. Például, ha hosszú távú nyugdíjtervezésre összpontosítunk, lehet, hogy több részvényt tartalmazó portfóliót kell létrehozni.

Rendszeres ellenőrzés: időről időre ellenőrizzük a portfóliót, és ha szükséges, hajtsuk végre a szükséges korrekciókat a súlyok és a célkövetelmények tekintetében.

Szakértői tanácsadás: amennyiben bizonytalanok vagyunk, érdemes konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval vagy befektetési szakértővel, aki segíthet az optimális portfólió összeállításában.

A befektetési portfólió összeállítása személyes és komplex döntés, amelyet alaposan meg kell fontolni az egyéni pénzügyi helyzetünk és céljaink alapján.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Miért fontos, hogy befektessük a vagyonunkat?

Vagyonunk befektetése számos okból lehet fontos, és ezek az okok változhatnak az egyéni pénzügyi helyzettől és célkitűzésektől függően.

A befektetések lehetővé teszik a vagyonunk hosszú távú növekedését. A hagyományos megtakarítási számlák, például banki betétek, alacsony kamatozásúak, és nem nyújtanak jelentős hozamot. A befektetések, mint például részvények, kötvények vagy ingatlan, lehetővé teszik a vagyonunk hosszú távú növekedését.

A befektetések segíthetnek abban, hogy pénzügyi céljainkat elérjük, például nyugdíj-megtakarítás, ingatlanvásárlás vagy gyermekünk oktatásának finanszírozása. A megfelelő befektetésekkel rendelkezhetünk a szükséges tőkével, amikor szükség van rá.

Az infláció a pénz értékvesztését jelenti. Ha a pénzünket nem fektetjük be, az vásárlóerőnk csökken. A befektetések lehetővé teszik az infláció elleni védelem biztosítását, mivel nagyobb hozamokat hoznak, mint a pénz lekötése megtakarítási számlán.

A befektetések lehetővé teszik a vagyonunk diverzifikációját, vagyis a különböző eszközosztályokba, például részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanba történő elosztását. A diverzifikáció csökkentheti a kockázatot.

Bizonyos befektetések passzív jövedelmet generálhatnak, például osztalékfizetések vagy bérleti díjak. Ez az extra jövedelem forrása lehet, amely javíthatja pénzügyi helyzetünket.

Bizonyos befektetések adókedvezményeket kínálhatnak, ami csökkentheti az adóterheket, és javíthatja a hozamokat.

Azonban minden befektetés kockázattal jár. A befektetési döntéseket alapos kutatással és megfontolással kell meghozni, és érdemes szakmai tanácsadást kérni, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb befektetési stratégiát az egyéni pénzügyi helyzetünkhöz és céljainkhoz.

PMÁP – összefoglalás

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) egy inflációkövető, kamatadó-mentes állampapír, amit az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bocsát ki és az állam garantál. Ez biztonságot nyújt a befektetőknek, mivel garantáltan nem veszíthetnek a befektetésükkel. Megvásárolható számos banknál és brókercégnél, ám a kamatozása alacsonyabb lehet más befektetési lehetőségekhez képest és hosszabb futamidejű. Különösen ajánlott azoknak, akik inflációt meghaladó hozamot, adómentes befektetést, megbízhatóságot, és könnyű hozzáférhetőséget keresnek. A PMÁP ideális választás lehet hosszú távú befektetők számára, mint biztonságos és megbízható befektetési lehetőség.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – minden, amit tudnod kell - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – minden, amit tudnod kell - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – minden, amit tudnod kell - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – minden, amit tudnod kell - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) egy lakossági állampapír, amely inflációkövető kamatot fizet. A kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból áll. A kamatbázis megegyezik a kamat-megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével. A kamatprémiumot az állam határozza meg, és a PMÁP futamidejétől függ.

Inflációkövető kamatozás: a PMÁP kamatozása követi az inflációt, így a befektető nem veszít pénzt a befektetésével.

Kamatadó-mentesség: a PMÁP-ból származó kamatok kamatadó-mentesek.

Megbízhatóság: a PMÁP-ot az állam garantálja.

Könnyű hozzáférhetőség: a PMÁP-ot számos banknál és brókercégnél lehet megvásárolni.

Alacsonyabb hozam, mint más befektetési lehetőségeknél: a PMÁP hozama alacsonyabb lehet, mint más befektetési lehetőségeknél, például a részvényeknél vagy az ingatlanoknál.

Hosszú futamidő: a PMÁP-ok hosszabb futamidejűek, mint más befektetési lehetőségek.

PMÁP-ot számos banknál és brókercégnél lehet megvásárolni. Személyesen a bankfiókban vagy a brókercégnél, vagy online lehet megvásárolni.

PMÁP-ot bármikor el lehet adni a Magyar Államkincstárnál vagy egy állampapír-forgalmazónál. Az eladás során a befektető a névértéket és a felhalmozott kamatot kapja vissza.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

2024.05.10.

A pénzügyekben is érdemes szabályokat alkalmazni. Nem is kell kitalálni őket, hiszen már valaki megtette ezt. Az egyik legjobb és legtöbbet használt szabály az 50-30-20 szabály, De mi is ez a szabály? Hogyan hat ez a pénzügyeinken keresztül az életünkre? Érdemes alkalmazni? Mutatjuk, mit gondolnak erről szakértőink.

Tovább olvasom
Lakáshitel-piac: Mutatjuk a számokat!

Lakáshitel-piac: Mutatjuk a számokat!

2024.05.07.

Ahogy a világ, és úgy a gazdaság is folyamatosan változik, úgy alakul át a lakáspiac és a lakáshitelek terén tapasztalható helyzet is. A 2024-es év is jelentős változásokkal indult a magyar ingatlanpiacon. A megjelenő, átalakuló, vagy éppen lecsengő támogatások mellett a piaci lakáshitelek költségének alakulása is fontos tényezővé vált mindazok számára, akik ingatlanvásárlás előtt állnak, vagy éppen szabadulnának egy kedvezőtlen jelzáloghiteltől. Összegyűjtöttük, hogy kinek és hol ajánlott most megfontolni a hiteligénylést.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával