Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy – Melyik nyújtja a jobb hozamot?

2023.06.02.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. június 9. 13:52

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy? Felmerülhet a kérdés, ha szeretnénk befektetni. De melyik nyújtja a jobb hozamot? A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, hogy mennyi időre akarjuk vagy tudjuk lekötni a pénzünket. Utánajártunk, hogy néhány hónapos lekötés vagy több éves befektetés esetén melyiket érdemes választani.

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy - Melyik nyújtja a jobb hozamot?

Mi az a Prémium Magyar Állampapír?

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) egy magyar állampapír és egy befektetési lehetőség, amelyet a Magyar Állam a finanszírozási igényeinek kielégítése érdekében bocsát ki. A PMÁP kamatozása fix, és a befektetés futamideje általában 5 éves.(lehet hosszabb is) A kamatfizetés évente történik, és a futamidő végén a PMÁP visszaváltható az eredeti befektetett összeggel és a kamattal.

A Prémium Magyar Állampapír egy befektetési lehetőség, ami magasabb hozamot nyújt, mint a hagyományos betéti kamatok. A PMÁP befektetési lehetőség az állampapír piac egyik legkedveltebb és legnépszerűbb formája Magyarországon, és lehetővé teszi a befektetők számára, hogy hosszabb távra tervezzenek, és magasabb hozamot érjenek el a befektetett pénzükkel.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Prémium Magyar Állampapír a biztonságosabb befektetések közé tartozik, minden befektetés kockázatokat is hordoz. Ezért mindig fontos ismerni a saját pénzügyi helyzetünket és céljainkat a befektetés előtt, és (esetleg) konzultálni egy pénzügyi szakemberrel, hogy meghatározhassa a legmegfelelőbb befektetési stratégiát számodra.

Mi az a Diszkont Kincstárjegy?

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) egy magyar állampapír és egy befektetési lehetőség, amelyet a Magyar Állam bocsát ki rövid lejáratú finanszírozási igényeinek kielégítése érdekében. A DKJ kamatozása fix, és a befektetés futamideje általában 3, 6 vagy 12 hónap.

A Diszkont Kincstárjegy ára az értékesítési ár alatt van, azaz diszkont áron értékesítik. A DKJ kamata az értékesítési árhoz viszonyítva van meghatározva, és a befektető a futamidő végén visszakapja az eredeti befektetett összeget. A Diszkont Kincstárjegy, mint befektetési lehetőség, lehetővé teszi a befektetők számára, hogy rövid távra tervezzenek, és biztonságosan fektessék be a pénzüket. A DKJ magasabb hozamot nyújthat, mint a hagyományos betéti kamatok, és lehetőséget nyújt arra, hogy a befektetők rövid távon is értékesíthessék az állampapírt, ha szükségük van a befektetett összegre.

Lényeges, hogy bár a Diszkont Kincstárjegy egy biztonságosabb befektetési lehetőség, egy befektetés kockázatokat is hordoz. Ezért mindig fontos megfontolni a saját pénzügyi helyzetet és céljait a befektetés előtt, és konzultálni egy pénzügyi szakemberrel, hogy meghatározhassa a legmegfelelőbb befektetési stratégiát számodra.

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy?

A Prémium Magyar Állampapír és a Diszkont Kincstárjegy mindkettő magyar állampapír befektetési lehetőséget jelent, de eltérő feltételekkel és hozamokkal.

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) magasabb hozamot nyújt, de hosszabb lejáratú befektetési lehetőség. A PMÁP általában 5 éves futamidejű, kamata fix, és a futamidő végén kifizetik az eredeti befektetett összeget és a kamatot.

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) rövid lejáratú befektetési lehetőség, általában 3, 6 vagy 12 hónapos futamidejű, de a kamat alacsonyabb, mint a PMÁP-nál. A DKJ-t a futamidő végén visszaváltják az eredeti befektetett összeggel, de a kamatot a befektető csak az adott időszakra kapja meg.

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint ha hosszabb távra tervezel befektetni, és magasabb hozamot szeretnél elérni, akkor a Prémium Magyar Állampapír lehet a jobb választás. Ha rövidebb távra tervezel befektetni, és a biztonság fontosabb számodra, akkor a Diszkont Kincstárjegy lehet az előnyösebb. Azonban mindig fontos átgondolni a saját pénzügyi helyzetet és a célokat a befektetés előtt, és (esetleg) konzultálni egy pénzügyi szakemberrel, hogy meghatározhassa a legmegfelelőbb befektetési stratégiát számodra.

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy – melyik nyújtja a jobb hozamot?

Az első évben szinte mindegy, hogy a Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy az, amit választunk, mert az első évben nincs egyértelműen jobb befektetés. A második évtől viszont (várhatóan) a Prémium Magyar Állampapír felé billen majd a mérleg nyelve. Az inflációs előrejelzés alapján arra lehet számítani, hogy a második kamatperiódusban akár jelentősen jobb is lehet a PMÁP kamata. Ez 2024-ben az infláció mérséklődésének köszönhetően minden bizonnyal számottevő reálhozamot eredményez majd. A Diszkont Kincstárjegy hozamok a mostani szintről valószínűleg inkább csökkennek majd, ha az MNB kamatcsökkentésbe kezd.

Az, hogy a Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy mellett érdemes dönteni, attól függ, hogy éven belül szeretnénk befektetni a pénzünket vagy több évre.

Összefoglalás

A Prémium Magyar Állampapír és a Diszkont Kincstárjegy mindkettő befektetési lehetőség, amelyet a Magyar Állam bocsát ki. A Prémium Magyar Állampapír általában 5 éves futamidővel rendelkezik és fix kamatozású, míg a Diszkont Kincstárjegy rövid lejáratú befektetési lehetőség, általában 3, 6 vagy 12 hónapos futamidővel és diszkont áron értékesítik. Mindkét esetben fontos szem előtt tartani a befektetéshez kapcsolódó kockázatokat és a saját pénzügyi helyzetünket. Hosszú távú befektetés esetén a Prémium Magyar Állampapír nyújthat magasabb hozamot, míg rövid távon a Diszkont Kincstárjegy lehet előnyös. Az első évben hasonló a hozamuk, de a második évtől a Prémium Magyar Állampapír várhatóan jobb hozamot nyújt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Állampapír vagy bankbetét: melyikbe fektessünk?

Állampapír vagy bankbetét: melyikbe fektessünk?

2023.03.17.

Állampapírt vagy bankbetétet válasszunk, ha minden szempontból a legjobb befektetést keressük? Az alábbiakban ezt vizsgáljuk meg!

Tovább olvasom
Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

2022.10.24.

Az új Bónusz Magyar Állampapír a legfrissebb befektetési lehetőség azok számára, akik szeretnék biztonságban tudni a megtakarításaikat.

Tovább olvasom
A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

2023.09.15.

A Babakötvény egy talán kevéssé ismert befektetési forma. Az előnyei miatt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az, aki gondol a jövőre, és a befektetések sem állnak tőle messze, kell, hogy számoljon ezzel a lehetőséggel is. Mutatjuk, hogy miért.

Tovább olvasom
Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

2022.03.14.

„Az állampapír biztos befektetés” – mondják sokan, ám ez csak abban az esetben igaz, ha tisztában vagy a típusaival, és választani is jól tudsz közülük!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával