Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Állampapír vagy bankbetét: melyikbe fektessünk?

2023.03.17.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 13. 21:54

Állampapírt vagy bankbetétet válasszunk, ha minden szempontból a legjobb befektetést keressük? Az alábbiakban ezt vizsgáljuk meg!

Állampapír vagy bankbetét: melyikbe fektessünk?

„Állampapírt vagy bankbetétet válassz, ha biztonságra vágysz!” Na igen, tényleg ezek a legkisebb kockázattal járó befektetési formák, azonban nem ez az egyetlen szempont, amit meg kell vizsgálni, ha szeretnéd, hogy a pénzed megőrizze az értékét, sőt, még valamennyit kamatozzon is.

A bankbetéteket sokan favorizálják, hiszen egyszerű, megszokott, problémamentes, azonban azt szintén sokan felejtik el, hogy a kamatozása még alacsony infláció mellett is kevés, jelenleg pedig konkrétan elfogadhatatlanul alacsony. Már most, a cikk elején „lelőjük a poént”: az állampapírt érdemes választani! Hogy miért? Az alábbiakból megtudhatod!

Az állampapírok előnyei

Az állampapír az egyik legelterjedtebb befektetés; definíciója szerint egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapírról van szó, ám itt nem Te veszel fel hitelt, hanem te vagy a hitelnyújtó, és magát az államot hitelezed egy előre meghatározott ideig. A futamidő végén visszakapod a pénzedet és természetesen az állam kamatokat is fizet.

Ha már fentebb említettük a biztonságot, mint legfontosabb szempontot, akkor érdemes tudni, hogy az állam a legkevésbé kockázatos adós. Ilyenkor persze sokan említik meg az államcsődöt, mint lehetőséget, ám ez elképesztően ritka esemény, amire számos tényező gyakorol hatást, ahogy az elkerülhetőségére is.

Érdemes szem előtt tartani, hogy Magyarország nincs az államcsőd közelében, de, ha így is lenne, az Európai Unió tagja, ami ezt az eshetőséget nagyban csökkenti. Elég csupán Görögországra gondolni, ami az elmúlt évtizedekben számtalanszor került csődközelbe, mégis minden egyes alkalommal elkerülte azt, pedig az állam helyzete arrafelé sokkal rosszabb, mint nálunk.

Az állampapírok hozama

Az állampapír a legtöbb esetben jobb megtérülést is biztosít, mint a bankbetétek, ennek oka pedig, hogy az állam és a bankok hitelfelvételi hajlandósága, illetve kényszere nem vethető össze egymással. A bankok jelenleg likviditásbőséggel „küzdenek”, tehát nem szükséges magas kamatokkal magukhoz csábítaniuk a befektetőket, emellett azon is nyerhetnek, hogy a pénzt a Magyar Nemzeti Bankban, magasabb kamattal kötik le, vagy épp állampapírokat vásárolnak.

Jelenleg az infláció 15% feletti, a bankbetétek ehhez képest maximum 2-3%-os hozamot garantálnak, míg egy állampapír 10% felett teljesít, de létezik inflációkövető változat is, ami az aktuális inflációs érték feletti kamatot fizet – nem kérdés tehát, hogy melyiket érdemes választani?

Miért választják mégis többen a bankbetétet?

Erre a kérdésre több válasz is létezik: a megszokás, a kényelem, illetve a likviditás is közrejátszhat abban, hogy sokan még mindig csak a bankbetétet tartják „megfelelőnek”. Az első kettőt talán nem kell magyarázni, hiszen kézenfekvőek, azonban a likviditás már érdemel némi kifejtést.

Az állampapír likviditása ugyanis gyakorlatilag nulla a készpénzhez, illetve a bankszámlán tartott pénzhez képest, ugyanis fix lekötési ideje van, amit, ha megszakítunk, akkor akár veszíthetünk is a vagyonunkból, míg a bankban tartozz pénznél ez nem, vagy nem feltétlenül áll fenn.

A kényelem azonban azonnal elvész, ha nem látra szóló, hanem lekötött betétet veszünk alapul, hiszen az ugyanúgy nem hozzáférhető, vagy ha mégis, veszít az értékéből, ha pedig „békén hagyjuk”, akkor a jelenlegi inflációs környezetben szintén veszít az értékéből!

Az állampapír ezzel szemben tartja, vagy épp növeli is a vagyonunkat, és, ha készpénzre van szükségünk, azt is meg lehet bontani, méghozzá egyszerűen, telefonon, vagy online.

Az állampapírok kockázata

Az állampapírok védettek az árfolyamkockázattól, ráadásul a Prémium Magyar Állampapír, a Bónusz Magyar Állampapír és a Magyar Állampapír Plusz a kötvény lejáratának időpontja előtt is visszaválthatóak a névérték 99 vagy 99,5%-áért, és az időarányosan felhalmozódott kamatokat is kifizetik.

Fontos azonban, hogy a Diszkont Kincstárjegy és a Magyar Államkötvény esetében árfolyamkockázat is felmerülhet, mivel ezeket a kötvényeket csak piaci áron lehet eladni.

Ki vásárolhat magyar állampapírt?

Az a devizabelföldi és devizakülföldi magánszemély, aki rendelkezik értékpapírszámlával, amit akár a saját bankjánál is megnyithat. Érdemesebb azonban a számlát a Magyar Államkincstárnál megnyitni, mivel így a számlavezetés ingyenes, és az innen történő utalás is díjmentes.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

2023.09.15.

A Babakötvény egy talán kevéssé ismert befektetési forma. Az előnyei miatt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az, aki gondol a jövőre, és a befektetések sem állnak tőle messze, kell, hogy számoljon ezzel a lehetőséggel is. Mutatjuk, hogy miért.

Tovább olvasom
Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

2022.10.24.

Az új Bónusz Magyar Állampapír a legfrissebb befektetési lehetőség azok számára, akik szeretnék biztonságban tudni a megtakarításaikat.

Tovább olvasom
Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

2022.03.14.

„Az állampapír biztos befektetés” – mondják sokan, ám ez csak abban az esetben igaz, ha tisztában vagy a típusaival, és választani is jól tudsz közülük!

Tovább olvasom
Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

2022.03.28.

Magyar Állampapír Pluszba fektetni sokáig nagyon is megérte, hiszen kiemelkedő hozammal kecsegtetett, azonban az utóbbi időben ez megváltozott.

Tovább olvasom