Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

2022.10.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:45

Az új Bónusz Magyar Állampapír a legfrissebb befektetési lehetőség azok számára, akik szeretnék biztonságban tudni a megtakarításaikat.

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

Kiderültek az új Bónusz Magyar Állampapír, illetve a megújított Prémium Magyar Állampapír feltételei, és a befektetők számára csak jó hírek érkeztek. Mindkét befektetési lehetőség alacsony kockázatú – hiszen állampapírokról beszélünk –, a hozamuk viszont kecsegtető, 11% feletti, ami a korábbi lehetőségekhez képest kifejezetten jónak mondható, bár a jövőt egyelőre senki sem képes kifürkészni. Érdemes tehát megismerkedni ezzel az újnak számító lehetőséggel, hiszen akár számodra is biztos helyzetet teremthet!

A Bónusz Magyar Állampapír részletei

A Bónusz Magyar Állampapír meghirdetett mennyisége 500 milliárd forint, az induló kamata pedig évi 11,32%, ami az első, 3 hónapos kamatperiódusra meghatározott 10,32%-os kamatbázis értékéből, illetve 1% kamatprémiumból tevődik össze, tehát az első kamatperiódusra időarányosan 2,86% kamatra lehet számítani.

A Bónusz Magyar Állampapír változó kamatozású, a kamatbázisa a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez lesz kötve, ami alapján a 3 éves Bónusz Magyar Állampapír kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával. Ehhez adódik hozzá az 1% kamatprémium.

A Bónusz Magyar Állampapír futamideje 3 év, és mindössze egy évig, 2023. szeptember 29-ig tervezik értékesíteni. Kamatfizetés 3 havonta történik, ez az első vásárlóknak idén, 2022. december 30-án lesz esedékes. A Bónusz Magyar Állampapír az új sorozatból vásárlók számára kamatadó-mentes.

Ez eddig kifejezetten jól hangzik, de érdemes megismerkedni a Prémium Magyar Állampapírral is, hiszen választás elé állítja a befektetni vágyókat.

A Prémium Magyar Állampapír részletei

Az Prémium Magyar Állampapír inflációkövető konstrukció, a vásárlás utáni első kamatperiódusra rögtön évi fix 11,75% kamatot fizet – a 2027-es lejáratú, 5 éves futamidejű sorozatnál a kamat 2023. január 27-ig érvényes, a 2029-es lejáratú, 7 éves futamidejűnél pedig 2023. február 21-ig.

Az első kamatperiódust követő időszakban viszont a megszokott, inflációkövető, változó kamatozás lesz a mérvadó. A kamat meghatározása megegyezik a korábbi sorozatokéval, tehát az előző éves, átlagos fogyasztói árindex felett biztosít sorozatonként eltérő kamatprémiumot. A kamatprémium mértéke attól függően változik, hogy milyen hosszú a futamidő: az 5 éves futamidejű kötvénnyel 0,75%, a 7 évessel pedig 1,5% kamatprémiumra lehet számítani.

Érdemes tudni, hogy a Prémium Magyar Állampapír szintén kamatadó-mentes, a meghirdetett mennyiség pedig szintén 500 milliárd forint.

Melyiket érdemesebb választani?

Egy biztos: a Magyar Állampapír Pluszt már nem érdemes, ugyanis a hozama már a mostani piaci környezetben sem éri el a szükséges minimumot. A Bónusz Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír közötti választást pedig kétféle szemszögből is lehet vizsgálni: az induló kamatszint és a későbbi kamatozás alapján, bár az utóbbihoz némi kockázatot is szükséges vállalni.

Az induló kamatszint alapján a Prémium Magyar Állampapír a jobb választás, de nem szabad kizárólag ez alapján dönteni. A Bónusz Magyar Állampapír negyedévente fizet kamatot, vagyis a következő periódusra érvényes kamatot is az aktuális Diszkont Kincstárjegy-hozamok alapján határozzák meg, ami előnyösebb.

További és nagyobb mértékű hozamemelkedés esetén viszont a Bónusz Magyar Állampapír előnyösebb, mivel ez dinamikusan követi a piac alakulását, de nem szabad elfelejteni, hogy a hozamok esetleges csökkenése is hatással van rá.

Szeretnéd a megtakarításaidat egy biztonságos, relatíve jó hozammal kecsegtető állampapírba fektetni? Akkor érdemes a Bónusz Magyar Állampapírt, vagy a Prémium Magyar Állampapírt választanod! A kettő közti döntést azonban rád bízzuk, hiszen csak Te tudhatod, mekkora kockázatot tudsz és akarsz vállalni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

2023.09.15.

A Babakötvény egy talán kevéssé ismert befektetési forma. Az előnyei miatt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az, aki gondol a jövőre, és a befektetések sem állnak tőle messze, kell, hogy számoljon ezzel a lehetőséggel is. Mutatjuk, hogy miért.

Tovább olvasom
Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy - Melyik nyújtja a jobb hozamot?

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy - Melyik nyújtja a jobb hozamot?

2023.06.02.

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy? Felmerülhet a kérdés, ha szeretnénk befektetni. De melyik nyújtja a jobb hozamot? A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, hogy mennyi időre akarjuk vagy tudjuk lekötni a pénzünket. Utánajártunk, hogy néhány hónapos lekötés vagy több éves befektetés esetén melyiket érdemes választani.

Tovább olvasom
Megéri hitelből venni állampapírt?

Megéri hitelből venni állampapírt?

2022.12.26.

Hitelből venni állampapírt sokáig „tuti tippnek” számított – de mi a helyzet most, a válság idején? Ennek járunk utána alábbi cikkünkben!

Tovább olvasom
Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

2022.03.28.

Magyar Állampapír Pluszba fektetni sokáig nagyon is megérte, hiszen kiemelkedő hozammal kecsegtetett, azonban az utóbbi időben ez megváltozott.

Tovább olvasom