Hirdetés

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

2022.10.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. október 24. 14:53

Az új Bónusz Magyar Állampapír a legfrissebb befektetési lehetőség azok számára, akik szeretnék biztonságban tudni a megtakarításaikat.

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

Kiderültek az új Bónusz Magyar Állampapír, illetve a megújított Prémium Magyar Állampapír feltételei, és a befektetők számára csak jó hírek érkeztek. Mindkét befektetési lehetőség alacsony kockázatú – hiszen állampapírokról beszélünk –, a hozamuk viszont kecsegtető, 11% feletti, ami a korábbi lehetőségekhez képest kifejezetten jónak mondható, bár a jövőt egyelőre senki sem képes kifürkészni. Érdemes tehát megismerkedni ezzel az újnak számító lehetőséggel, hiszen akár számodra is biztos helyzetet teremthet!

A Bónusz Magyar Állampapír részletei

A Bónusz Magyar Állampapír meghirdetett mennyisége 500 milliárd forint, az induló kamata pedig évi 11,32%, ami az első, 3 hónapos kamatperiódusra meghatározott 10,32%-os kamatbázis értékéből, illetve 1% kamatprémiumból tevődik össze, tehát az első kamatperiódusra időarányosan 2,86% kamatra lehet számítani.

A Bónusz Magyar Állampapír változó kamatozású, a kamatbázisa a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez lesz kötve, ami alapján a 3 éves Bónusz Magyar Állampapír kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával. Ehhez adódik hozzá az 1% kamatprémium.

A Bónusz Magyar Állampapír futamideje 3 év, és mindössze egy évig, 2023. szeptember 29-ig tervezik értékesíteni. Kamatfizetés 3 havonta történik, ez az első vásárlóknak idén, 2022. december 30-án lesz esedékes. A Bónusz Magyar Állampapír az új sorozatból vásárlók számára kamatadó-mentes.

Ez eddig kifejezetten jól hangzik, de érdemes megismerkedni a Prémium Magyar Állampapírral is, hiszen választás elé állítja a befektetni vágyókat.

A Prémium Magyar Állampapír részletei

Az Prémium Magyar Állampapír inflációkövető konstrukció, a vásárlás utáni első kamatperiódusra rögtön évi fix 11,75% kamatot fizet – a 2027-es lejáratú, 5 éves futamidejű sorozatnál a kamat 2023. január 27-ig érvényes, a 2029-es lejáratú, 7 éves futamidejűnél pedig 2023. február 21-ig.

Az első kamatperiódust követő időszakban viszont a megszokott, inflációkövető, változó kamatozás lesz a mérvadó. A kamat meghatározása megegyezik a korábbi sorozatokéval, tehát az előző éves, átlagos fogyasztói árindex felett biztosít sorozatonként eltérő kamatprémiumot. A kamatprémium mértéke attól függően változik, hogy milyen hosszú a futamidő: az 5 éves futamidejű kötvénnyel 0,75%, a 7 évessel pedig 1,5% kamatprémiumra lehet számítani.

Érdemes tudni, hogy a Prémium Magyar Állampapír szintén kamatadó-mentes, a meghirdetett mennyiség pedig szintén 500 milliárd forint.

Melyiket érdemesebb választani?

Egy biztos: a Magyar Állampapír Pluszt már nem érdemes, ugyanis a hozama már a mostani piaci környezetben sem éri el a szükséges minimumot. A Bónusz Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír közötti választást pedig kétféle szemszögből is lehet vizsgálni: az induló kamatszint és a későbbi kamatozás alapján, bár az utóbbihoz némi kockázatot is szükséges vállalni.

Az induló kamatszint alapján a Prémium Magyar Állampapír a jobb választás, de nem szabad kizárólag ez alapján dönteni. A Bónusz Magyar Állampapír negyedévente fizet kamatot, vagyis a következő periódusra érvényes kamatot is az aktuális Diszkont Kincstárjegy-hozamok alapján határozzák meg, ami előnyösebb.

További és nagyobb mértékű hozamemelkedés esetén viszont a Bónusz Magyar Állampapír előnyösebb, mivel ez dinamikusan követi a piac alakulását, de nem szabad elfelejteni, hogy a hozamok esetleges csökkenése is hatással van rá.

Szeretnéd a megtakarításaidat egy biztonságos, relatíve jó hozammal kecsegtető állampapírba fektetni? Akkor érdemes a Bónusz Magyar Állampapírt, vagy a Prémium Magyar Állampapírt választanod! A kettő közti döntést azonban rád bízzuk, hiszen csak Te tudhatod, mekkora kockázatot tudsz és akarsz vállalni.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

2022.03.28.

Magyar Állampapír Pluszba fektetni sokáig nagyon is megérte, hiszen kiemelkedő hozammal kecsegtetett, azonban az utóbbi időben ez megváltozott.

Tovább olvasom
Állampapír vagy bankbetét: melyikbe fektessünk?

Állampapír vagy bankbetét: melyikbe fektessünk?

2023.03.17.

Állampapírt vagy bankbetétet válasszunk, ha minden szempontból a legjobb befektetést keressük? Az alábbiakban ezt vizsgáljuk meg!

Tovább olvasom
Megéri hitelből venni állampapírt?

Megéri hitelből venni állampapírt?

2022.12.26.

Hitelből venni állampapírt sokáig “tuti tippnek” számított – de mi a helyzet most, a válság idején? Ennek járunk utána alábbi cikkünkben!

Tovább olvasom
Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

2022.03.14.

“Az állampapír biztos befektetés” – mondják sokan, ám ez csak abban az esetben igaz, ha tisztában vagy a típusaival, és választani is jól tudsz közülük!

Tovább olvasom