Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

2022.10.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:45

Az új Bónusz Magyar Állampapír a legfrissebb befektetési lehetőség azok számára, akik szeretnék biztonságban tudni a megtakarításaikat.

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

Kiderültek az új Bónusz Magyar Állampapír, illetve a megújított Prémium Magyar Állampapír feltételei, és a befektetők számára csak jó hírek érkeztek. Mindkét befektetési lehetőség alacsony kockázatú – hiszen állampapírokról beszélünk –, a hozamuk viszont kecsegtető, 11% feletti, ami a korábbi lehetőségekhez képest kifejezetten jónak mondható, bár a jövőt egyelőre senki sem képes kifürkészni. Érdemes tehát megismerkedni ezzel az újnak számító lehetőséggel, hiszen akár számodra is biztos helyzetet teremthet!

A Bónusz Magyar Állampapír részletei

A Bónusz Magyar Állampapír meghirdetett mennyisége 500 milliárd forint, az induló kamata pedig évi 11,32%, ami az első, 3 hónapos kamatperiódusra meghatározott 10,32%-os kamatbázis értékéből, illetve 1% kamatprémiumból tevődik össze, tehát az első kamatperiódusra időarányosan 2,86% kamatra lehet számítani.

A Bónusz Magyar Állampapír változó kamatozású, a kamatbázisa a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez lesz kötve, ami alapján a 3 éves Bónusz Magyar Állampapír kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával. Ehhez adódik hozzá az 1% kamatprémium.

A Bónusz Magyar Állampapír futamideje 3 év, és mindössze egy évig, 2023. szeptember 29-ig tervezik értékesíteni. Kamatfizetés 3 havonta történik, ez az első vásárlóknak idén, 2022. december 30-án lesz esedékes. A Bónusz Magyar Állampapír az új sorozatból vásárlók számára kamatadó-mentes.

Ez eddig kifejezetten jól hangzik, de érdemes megismerkedni a Prémium Magyar Állampapírral is, hiszen választás elé állítja a befektetni vágyókat.

A Prémium Magyar Állampapír részletei

Az Prémium Magyar Állampapír inflációkövető konstrukció, a vásárlás utáni első kamatperiódusra rögtön évi fix 11,75% kamatot fizet – a 2027-es lejáratú, 5 éves futamidejű sorozatnál a kamat 2023. január 27-ig érvényes, a 2029-es lejáratú, 7 éves futamidejűnél pedig 2023. február 21-ig.

Az első kamatperiódust követő időszakban viszont a megszokott, inflációkövető, változó kamatozás lesz a mérvadó. A kamat meghatározása megegyezik a korábbi sorozatokéval, tehát az előző éves, átlagos fogyasztói árindex felett biztosít sorozatonként eltérő kamatprémiumot. A kamatprémium mértéke attól függően változik, hogy milyen hosszú a futamidő: az 5 éves futamidejű kötvénnyel 0,75%, a 7 évessel pedig 1,5% kamatprémiumra lehet számítani.

Érdemes tudni, hogy a Prémium Magyar Állampapír szintén kamatadó-mentes, a meghirdetett mennyiség pedig szintén 500 milliárd forint.

Melyiket érdemesebb választani?

Egy biztos: a Magyar Állampapír Pluszt már nem érdemes, ugyanis a hozama már a mostani piaci környezetben sem éri el a szükséges minimumot. A Bónusz Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír közötti választást pedig kétféle szemszögből is lehet vizsgálni: az induló kamatszint és a későbbi kamatozás alapján, bár az utóbbihoz némi kockázatot is szükséges vállalni.

Az induló kamatszint alapján a Prémium Magyar Állampapír a jobb választás, de nem szabad kizárólag ez alapján dönteni. A Bónusz Magyar Állampapír negyedévente fizet kamatot, vagyis a következő periódusra érvényes kamatot is az aktuális Diszkont Kincstárjegy-hozamok alapján határozzák meg, ami előnyösebb.

További és nagyobb mértékű hozamemelkedés esetén viszont a Bónusz Magyar Állampapír előnyösebb, mivel ez dinamikusan követi a piac alakulását, de nem szabad elfelejteni, hogy a hozamok esetleges csökkenése is hatással van rá.

Szeretnéd a megtakarításaidat egy biztonságos, relatíve jó hozammal kecsegtető állampapírba fektetni? Akkor érdemes a Bónusz Magyar Állampapírt, vagy a Prémium Magyar Állampapírt választanod! A kettő közti döntést azonban rád bízzuk, hiszen csak Te tudhatod, mekkora kockázatot tudsz és akarsz vállalni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minden ötödik számlát a Gránit Banknál nyitottak 2023-ban

Minden ötödik számlát a Gránit Banknál nyitottak 2023-ban

2024.05.30.

A Gránit Bank jelentős növekedést ért el tavaly, mivel az új lakossági számlák közel 20 százalékát itt nyitották meg, ami azt jelenti, hogy minden ötödik új bankszámla a Gránit Bankos lett​. Ezzel a teljesítménnyel a bank a benne van a top 10 univerzális bankban Magyarországon​. De miért választják ennyien a Gránit Bankot? Szakértőnk válaszol.

Tovább olvasom
Mostantól még egyszerűbb online értékpapírszámlát nyitni

Mostantól még egyszerűbb online értékpapírszámlát nyitni

2023.12.15.

2023. december 11-től pár kattintással bárki megnyithatja ügyfélkapus regisztrációval az ingyenes értékpapírszámláját a Magyar Államkincstárnál. De mi az az értékpapírszámla? Érdemes megnyitni? És miért fontos, hogy ingyenes? A Banknavigátor pénzügyi szakértői minden kérdésre választ adnak.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy - Melyik nyújtja a jobb hozamot?

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy - Melyik nyújtja a jobb hozamot?

2023.06.02.

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy? Felmerülhet a kérdés, ha szeretnénk befektetni. De melyik nyújtja a jobb hozamot? A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, hogy mennyi időre akarjuk vagy tudjuk lekötni a pénzünket. Utánajártunk, hogy néhány hónapos lekötés vagy több éves befektetés esetén melyiket érdemes választani.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával