fbpx
Hirdetés

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

2022.03.14.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. március 11. 12:51

“Az állampapír biztos befektetés” – mondják sokan, ám ez csak abban az esetben igaz, ha tisztában vagy a típusaival, és választani is jól tudsz közülük!

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

Amikor állampapírba fekteted a pénzed, akkor gyakorlatilag kölcsönadsz az államnak, és a pénzedre, illetve annak hozamára úgynevezett állami garanciát kapsz. Az állampapírok hozama azonban az alacsonyabbak közé tartozik, bár az is tény, hogy a kockázati ráta is alacsony, azaz szinte biztos, hogy a futamidő lejártával meg fogod kapni a pénzed.

Kivételt csupán az államcsőd jelent, de erre igencsak kevés az esély, illetve egy háború, amire ugyan lényegesen nagyobb, ám szerencsére még így is elenyésző. Ha tehát olyan befektetést keresel, ami garantáltan megtérül, ezért nem kell aggódnod a pénzed miatt, akkor az állampapírokat neked találták ki. Lényeges azonban, hogy ezeknél sokkal jövedelmezőbb befektetési formák is léteznek, amelyek viszont kifejezetten kockázatosak, emellett pedig komoly tudást is fel kell halmoznod annak érdekében, hogy hasznod legyen belőlük, és még így sem biztos, hogy sikerrel jársz.

Az állampapír garantáltan fix kamatozású, ezért sokkal kiszámíthatóbb befektetési mód, mint például a részvényvásárlás, a kifizetése pedig garantált, ráadásul bármikor beváltható, tehát nem kell megvárnod a futamidő végét sem. Emellett a magyar állampapírok hozama kamatadó-mentes, tehát nem kell számolnod veszteséggel.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a stabil és kedvező kamatokat az infláció igencsak megnyirbálhatja, mint azt láthattuk is néhány hónapja az úgynevezett szuperállampapírok kapcsán.

Az állampapírok típusai

Alapvetően két állampapír-típust különböztetünk meg: a kamatozó és diszkont állampapírokét; az előbbi esetében az állam fix kamatot fizet a futamidő lejártával, az utóbbinál pedig a névérték alatti kibocsátásból és az eladáskori árfolyam különbségéből adódik a hozam.

A kamatozó állampapírok is többfélék lehetnek; a típusok a következők:

 • előre meghatározott kamatozású,
 • a futamidő alatt végig fix kamatozású,
 • sávos kamatozású, valamint
 • változó kamatozású, inflációhoz kötött.

A magyar állampapírok név szerint a következők:

 • Magyar Állampapír Plusz
 • Prémium Magyar Állampapír
 • Egyéves Magyar Állampapír
 • Kincstári Takarékjegy
 • Diszkont Kincstárjegy
 • Magyar Államkötvény
 • Babakötvény

A Magyar Állampapír Plusz futamideje 5 év, már 10.000 forintos címletben is megvásárolható, a legmagasabb címlet pedig 2.000.000 forint, az EHM (Egységesített Hozam Mutató) pedig 4,95%.

A Prémium Magyar Állampapír 3, vagy 5 éves futamidőre vásárolható, az alapcímlete 1.000 forint, az EHM pedig a 3 éves futamidő esetében 5,85%, az 5 éves futamidőre pedig 6,6%.

Az Egyéves Magyar Állampapír futamideje 1 év, az alapcímlet 10.000 forint, az EHM pedig 3%.

A Kincstári Takarékjegy futamideje 1, vagy 2 év, az alapcímlet 10.000 forint, az EHM 1 év esetében 3%, 2 évesnél pedig 3,5%.

A Diszkont Kincstárjegy futamideje 3 hónap, vagy 1 év, az alapcímlet 10.000 forint, az EHM pedig változó.

A Babakötvény lényege, hogy 42.500 forint életkezdési támogatást kap minden 2005. december 31. után született, belföldi gyermek, ez az összeg pedig egy letéti számlára kerül a Magyar Államkincstárban.

Érdemes még tisztában lenni azzal, hogy kincstárjegynek az egy évnél nem hosszabb lejáratú állampapírt nevezzük, az államkötvény pedig az egy évnél hosszabb lejáratú állampapír.

A magyar állampapírok különféle devizákban vásárolhatóak meg, de fontos tudni, hogy a nem forintban vásárolt állampapírral komoly árfolyamkockázatot vállalsz. Ha a forint gyengül – és erre mostanában elég sok példát lehet felhozni –, akkor nyereséget könyvelhetsz el, ám, ha erősödni kezd, veszítesz a befektetéseden.

A magyar állampapírok több forgalmazónál is megvásárolhatóak, így például a Magyar Államkincstárnál, a Magyar Postánál, de számos lakossági forgalmazó is tevékenykedik ezen a területen. Fontos tudni, hogy az előbbi kettőnél vásárolt állampapírok mentesülnek a különféle díjak alól, mg a lakossági forgalmazók díjat számíthatnak fel a vásárlás után.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Az 5 leggyakoribb befektetői hiba

Az 5 leggyakoribb befektetői hiba

2021.01.20.

A befektetői hibák elkövetése komoly anyagi következményekkel járhat, ezért – ha szeretnéd befektetni a pénzedet – érdemes elkerülnöd az alábbi lista összes elemét!

Tovább olvasom
Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

2021.10.12.

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós tévét, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénz nem költhetjük el. Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon?

Tovább olvasom
Mutatjuk, mibe érdemes befektetned a pénzedet!

Mutatjuk, mibe érdemes befektetned a pénzedet!

2021.08.26.

Hogy mibe érdemes befektetned a pénzedet, és mibe nem, az valójában csak a hozam realizálódásakor derül ki, ám akad néhány biztos tipp – ezeket mutatjuk be ebben a cikkben.

Tovább olvasom
Minden, amit a részvényekről érdemes tudni!

Minden, amit a részvényekről érdemes tudni!

2021.06.24.

Mindig is érdekelt a tőzsde világa, de igazából az sem tudod, mi fán terem a részvény? Mire jó, mit nyerhetsz vele, ha veszel egy cég papírjaiból, vagy ha már rendelkezel vele, akkor eladsz belőle? Szögezzük le: ha ezt végigolvasod, az alapokat megtudhatod a részvényekről, de azért nem ettől leszel „tőzsdecápa”, ahhoz évekig kell tanulni, a tőzsdén való kereskedés egy önálló szakma.

Tovább olvasom