Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

2022.03.14.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. október 7. 10:08

„Az állampapír biztos befektetés” – mondják sokan, ám ez csak abban az esetben igaz, ha tisztában vagy a típusaival, és választani is jól tudsz közülük!

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

Amikor állampapírba fekteted a pénzed, akkor gyakorlatilag kölcsönadsz az államnak, és a pénzedre, illetve annak hozamára úgynevezett állami garanciát kapsz. Az állampapírok hozama azonban az alacsonyabbak közé tartozik, bár az is tény, hogy a kockázati ráta is alacsony, azaz szinte biztos, hogy a futamidő lejártával meg fogod kapni a pénzed.

Kivételt csupán az államcsőd jelent, de erre igencsak kevés az esély, illetve egy háború, amire ugyan lényegesen nagyobb, ám szerencsére még így is elenyésző. Ha tehát olyan befektetést keresel, ami garantáltan megtérül, ezért nem kell aggódnod a pénzed miatt, akkor az állampapírokat neked találták ki. Lényeges azonban, hogy ezeknél sokkal jövedelmezőbb befektetési formák is léteznek, amelyek viszont kifejezetten kockázatosak, emellett pedig komoly tudást is fel kell halmoznod annak érdekében, hogy hasznod legyen belőlük, és még így sem biztos, hogy sikerrel jársz.

Az állampapír garantáltan fix kamatozású, ezért sokkal kiszámíthatóbb befektetési mód, mint például a részvényvásárlás, a kifizetése pedig garantált, ráadásul bármikor beváltható, tehát nem kell megvárnod a futamidő végét sem. Emellett a magyar állampapírok hozama kamatadó-mentes, tehát nem kell számolnod veszteséggel.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a stabil és kedvező kamatokat az infláció igencsak megnyirbálhatja, mint azt láthattuk is néhány hónapja az úgynevezett szuperállampapírok kapcsán.

Az állampapírok típusai

Alapvetően két állampapír-típust különböztetünk meg: a kamatozó és diszkont állampapírokét; az előbbi esetében az állam fix kamatot fizet a futamidő lejártával, az utóbbinál pedig a névérték alatti kibocsátásból és az eladáskori árfolyam különbségéből adódik a hozam.

A kamatozó állampapírok is többfélék lehetnek; a típusok a következők:

 • előre meghatározott kamatozású,
 • a futamidő alatt végig fix kamatozású,
 • sávos kamatozású, valamint
 • változó kamatozású, inflációhoz kötött.

A magyar állampapírok név szerint a következők:

 • Magyar Állampapír Plusz
 • Prémium Magyar Állampapír
 • Egyéves Magyar Állampapír
 • Kincstári Takarékjegy
 • Diszkont Kincstárjegy
 • Magyar Államkötvény
 • Babakötvény

A Magyar Állampapír Plusz futamideje 5 év, már 10.000 forintos címletben is megvásárolható, a legmagasabb címlet pedig 2.000.000 forint, az EHM (Egységesített Hozam Mutató) pedig 4,95%.

A Prémium Magyar Állampapír 3, vagy 5 éves futamidőre vásárolható, az alapcímlete 1.000 forint, az EHM pedig a 3 éves futamidő esetében 5,85%, az 5 éves futamidőre pedig 6,6%.

Az Egyéves Magyar Állampapír futamideje 1 év, az alapcímlet 10.000 forint, az EHM pedig 3%.

A Kincstári Takarékjegy futamideje 1, vagy 2 év, az alapcímlet 10.000 forint, az EHM 1 év esetében 3%, 2 évesnél pedig 3,5%.

A Diszkont Kincstárjegy futamideje 3 hónap, vagy 1 év, az alapcímlet 10.000 forint, az EHM pedig változó.

A Babakötvény lényege, hogy 42.500 forint életkezdési támogatást kap minden 2005. december 31. után született, belföldi gyermek, ez az összeg pedig egy letéti számlára kerül a Magyar Államkincstárban.

Érdemes még tisztában lenni azzal, hogy kincstárjegynek az egy évnél nem hosszabb lejáratú állampapírt nevezzük, az államkötvény pedig az egy évnél hosszabb lejáratú állampapír.

A magyar állampapírok különféle devizákban vásárolhatóak meg, de fontos tudni, hogy a nem forintban vásárolt állampapírral komoly árfolyamkockázatot vállalsz. Ha a forint gyengül – és erre mostanában elég sok példát lehet felhozni –, akkor nyereséget könyvelhetsz el, ám, ha erősödni kezd, veszítesz a befektetéseden.

A magyar állampapírok több forgalmazónál is megvásárolhatóak, így például a Magyar Államkincstárnál, a Magyar Postánál, de számos lakossági forgalmazó is tevékenykedik ezen a területen. Fontos tudni, hogy az előbbi kettőnél vásárolt állampapírok mentesülnek a különféle díjak alól, mg a lakossági forgalmazók díjat számíthatnak fel a vásárlás után.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minden ötödik számlát a Gránit Banknál nyitottak 2023-ban

Minden ötödik számlát a Gránit Banknál nyitottak 2023-ban

2024.05.30.

A Gránit Bank jelentős növekedést ért el tavaly, mivel az új lakossági számlák közel 20 százalékát itt nyitották meg, ami azt jelenti, hogy minden ötödik új bankszámla a Gránit Bankos lett​. Ezzel a teljesítménnyel a bank a benne van a top 10 univerzális bankban Magyarországon​. De miért választják ennyien a Gránit Bankot? Szakértőnk válaszol.

Tovább olvasom
Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy - Melyik nyújtja a jobb hozamot?

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy - Melyik nyújtja a jobb hozamot?

2023.06.02.

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy? Felmerülhet a kérdés, ha szeretnénk befektetni. De melyik nyújtja a jobb hozamot? A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, hogy mennyi időre akarjuk vagy tudjuk lekötni a pénzünket. Utánajártunk, hogy néhány hónapos lekötés vagy több éves befektetés esetén melyiket érdemes választani.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
Állampapír vagy bankbetét: melyikbe fektessünk?

Állampapír vagy bankbetét: melyikbe fektessünk?

2023.03.17.

Állampapírt vagy bankbetétet válasszunk, ha minden szempontból a legjobb befektetést keressük? Az alábbiakban ezt vizsgáljuk meg!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával