Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

2024.02.21.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. február 21. 13:25

A Babakötvény nem érhető el korlátlanul. A kormány 1,2 millió forintban maximalizálta az évente befizethető összeget. Miért fontos ez? Mit jelent ez a változtatás a befektetőknek? Érdemes így is befizetni a Babakötvénybe? A változás fontos, ezért utánajártunk. Mutatjuk, mit találtunk.

Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

A Babakötvény hozama kiemelkedő – a legmagasabb hozamú állampapír

A Babakötvény is állampapír, amelyet a Magyar Államkincstárnál vásárolhatunk meg. Segíthet a szülőknek megtakarítani gyermekeiknek.

A kötvényt a szülő névre szólóan vásárolhatja meg, a kötvényen szereplő név pedig a kötvény tulajdonosáé lesz. A Babakötvény kamatozási ideje 19 év, és változó kamatozású.

A szülő bármikor eladhatja a Babakötvényt, de ha a megadottnál korábban adja el, akkor nem kapja meg a teljes hozamot.

A Babakötvény népszerű befektetés: teljesen biztonságos és adómentes.

Az állam bocsátja ki, ezért teljesen biztonságosnak tekinthető.

A Babakötvény kamatjövedelme adómentes.

A kamatozási ideje 19 év, így a szülőknek rengeteg idejük van a kamatok felhalmozására.

A Babakötvény jó befektetés lehet a szülő számára, akik meg akar takarítani a gyermeke számára. A szülőnek azonban mérlegelnie kell a kockázatokat, mielőtt Babakötvényt vásárol.

A Babakötvényt bármely magyar állampolgár vagy Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező külföldi állampolgár megvásárolhatja.

A Babakötvény névre szól, a tulajdonos neve a kötvényen szerepel.

Az éves befizetések után 10 százalék, de maximum 12 ezer forint összegű állami támogatás is jár.

Új szabály korlátozza ezt a magas hozamú befektetést

A kiskorú gyermek nevére szóló értékpapírszámlára (Babakötvény) maximum évi 1,2 millió forintot lehet befizetni.

Nem az állami támogatás lett a lényeg: 20 százalék fölé emelkedett a kamat

A Start-számláról kifizetést csak a gyerek nagykorúsága után lehet kérni, legkorábban a számla megnyitását követő harmadik év eltelte után, vagy a futamidő lejáratakor.

Ezzel a szabállyal viszont már különlegesen magas hozamú 3 éves állampapírnak számíthat a Babakötvény a 20 százalék feletti hozamával.

Most a Babakötvény a legmagasabb kamatozású állampapír, mert ennek éves kamata az előző évi infláció három százalékkal növelt értéke, vagyis most 20,6 százalék.

Csak ez az állampapír ad 20 százaléknál magasabb kamatot.

Így is érdemes Babakötvénybe fektetni

Minden magyar gyereknek ad az állam 42 500 forint életkezdési támogatást, amit egy alacsony kamatozású számlán helyeznek el. Ahhoz, hogy ez Babakötvényként működjön, Start-értékpapírszámlát kell nyitnia a szülőnek.

A Start számlára történő éves befizetések 10 százalékának megfelelő, de maximum évi 12 000 forint összegű állami támogatás is jár, és mostantól csak maximum évi 1,2 millió forintot lehet befizetni.

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint, mivel jelenleg ez a legjövedelmezőbb befektetés, ezt az összeget mindenképpen érdemes befizetni.

Aki a gyermeke jövőjébe fektet be…

Aki a gyermeke jövőjébe fektet be, az erőforrásokat fordít arra, hogy biztosítsa gyermekének a jövőbeli lehetőségeit és sikereit.

Ez lehet a gyermek oktatására, képzésére, egészségügyi ellátására, vagy más módon a gyermek fejlődését segítő intézkedésekre fordított befektetés.

Szülők befektethetnek abba, hogy a gyermekük jó minőségű oktatást kapjon, akár iskolába járással, akár otthoni tanulással, különórákkal, vagy más oktatási lehetőségekkel.

A szülők gondoskodhatnak arról, hogy a gyermekük rendszeres orvosi ellátást kapjon, egészséges életmódot folytasson, és szükség esetén pszichológiai vagy egyéb támogatást kapjon a mentális jólétéért.

A szülők támogathatják a gyermeket abban, hogy olyan tevékenységekben vegyen részt, amelyek segítik a személyes fejlődését, önbizalmát, és esetlegesen tehetségeinek kibontakozását.

És a szülők befektethetnek a gyermek jövőjébe anyagi eszközökkel, mint például megtakarítások, befektetések, vagy Babakötvény révén, hogy biztosítsák a gyermekük jövőbeli anyagi biztonságát.

A gyermek jövőjébe való befektetés persze nem csak anyagi értelemben értendő, hanem a szülői támogatás, a figyelem, az érzelmi stabilitás és a pozitív példaadás is hozzájárul a gyermek sikeres jövőjéhez.

Arról azonban nem feledkezhetünk meg, hogy ehhez pénzre van szükség. És ehhez hozzájárulhat a Babakötvény is. Még szigorúbb feltételekkel is.

Összefoglalás

A Babakötvényt érintő új szabály 1,2 millió forintban maximalizálja az évente befizethető összeget. Ez a változás különösen fontos a befektetők számára, mivel a Babakötvény az egyik legmagasabb hozamú állampapír, amely adómentes és biztonságos megtakarítási formát kínál. A Babakötvény 19 évig kamatozik, és bár előbb is eladható, a teljes hozam csak a kamatozási időszak végén realizálódik. Az éves befizetésekre állami támogatás is jár, ami tovább növeli a befektetés vonzerejét. A kamata jelenleg 20 százalék felett van, ami kiemelkedően magas hozamot jelent. A Babakötvény nem csak anyagi biztonságot nyújthat a gyerekeknek, hanem a szülők számára is lehetőséget ad arra, hogy hosszú távon gondoskodjanak gyermekük jövőjéről, legyen szó oktatásról, egészségügyi ellátásról vagy más fejlesztési lehetőségekről.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

2023.09.15.

A Babakötvény egy talán kevéssé ismert befektetési forma. Az előnyei miatt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az, aki gondol a jövőre, és a befektetések sem állnak tőle messze, kell, hogy számoljon ezzel a lehetőséggel is. Mutatjuk, hogy miért.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával