Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mennyi hitelt kaphatunk minimálbérrel 2024-ben?

2024.01.24.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. január 24. 15:06

Aki minimálbért keres, annak is szüksége lehet hitelre. De mennyire korlátozza az alacsony jövedelem a hitelfelvételt? Adnak a bankok minimálbérre is hitelt? És ha igen, mennyit? Utánajártunk, és mutatjuk, hogy mennyi hitelt kaphatunk minimálbérrel 2024-ben.

Mennyi hitelt kaphatunk minimálbérrel 2024-ben?

A minimálbérről – röviden

A minimálbér a meghatározott legalacsonyabb összegű fizetés, amelyet egy munkavállaló munkaidejének teljesítése után jogosult megkapni.

A minimálbér célja a munkavállalók alapvető megélhetési szükségleteinek fedezése, és a méltányos bérezés biztosítása.

Ennek összegét a kormányzati szervek, vagy a munkaadók és munkavállalók közötti tárgyalások során állapítják meg.

A minimálbér szintje jelentős hatással lehet az érintett munkavállalók életminőségére, és a gazdaság működésére is.

Emelése elősegítheti a munkavállalók jövedelmi helyzetének javulását, ugyanakkor túlzott mértékű növekedése negatívan befolyásolhatja a vállalkozások versenyképességét és a munkahelyteremtést.

A minimálbér a társadalmi és gazdasági körülményektől függően változik, és éves felülvizsgálatokon módosítják. A minimálbér szabályozásokat és a jogszabályokat rendszeresen aktualizálják az életszínvonal és az infláció változásainak figyelembevételével.

A minimálbérpolitika kialakítása során fontos a gazdasági egyensúly és a munkaerő piaci viszony, hogy az ne sértse meg sem a munkavállalók, sem a munkaadók érdekeit.

Minimálbér növekedés miatt több százezer forinttal több hitelt kaphatunk

A minimálbér növekedése nemcsak a munkavállalók jövedelmét befolyásolja, hanem potenciálisan hatással lehet a hitelfelvételi képességükre is.

Ha a minimálbér emelkedik, akkor az érintett munkavállalók rendelkeznek magasabb rendszeres jövedelemmel, amely elősegítheti a pénzintézetekkel való együttműködést.

A magasabb minimálbérrel rendelkező munkavállalók számára megnyílik az lehetőség, hogy nagyobb összegű hiteleket igényeljenek, például lakáshitelt vagy személyi kölcsönt.

Az emelkedő jövedelem növelheti az esélyeket, mivel a pénzintézetek a jövedelem alapján értékelik a hitelfelvevő képességét a törlesztésre.

A minimálbér emelkedése pozitív hatást gyakorol a gazdaságra, mivel növeli a fogyasztói költéseket is. Az ilyen költések pedig további ösztönzők lehetnek a hitelpiacokon, ahol a bankok hajlandóak hitelt nyújtani a növekvő vásárlói aktivitás miatt.

Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a hitelfelvétel mindig felelősségteljes döntést igényel, és az emelkedett jövedelem ellenére is fontos mérlegelni a törlesztési képességet.

A hitelfelvételnél mindig a személyes pénzügyi helyzethez való megfelelő alkalmazkodásnak kell az elsődleges szempontnak lennie.

A JTM szabály – ettől nem térhetnek el a bankok

A JTM, vagyis a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató egy szabály, amely meghatározza, hogy a hitelfelvevő jövedelmének mekkora részét fordíthatja törlesztésre.

A szabályt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hozta létre, és a pénzintézetek kötelesek betartani.

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató számításakor a következő tényezőket kell figyelembe venni:

  • az igénylők nettó igazolt jövedelme

  • a felvett hitel típusa (fedezetlen vagy jelzáloghitel)

  • a hitel kamatperiódusa

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató azt a célt szolgálja, hogy megvédje a hitelfelvevőket a túlzott eladósodástól. A túlzott eladósodás ugyanis komoly anyagi nehézségekhez vezethet, akár a hiteltörlesztési kötelezettség teljesítésének elmaradásához is.

A bankok a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató alkalmazása mellett további tényezőket is figyelembe vehetnek a hitelbírálat során, például a hiteligénylő munkahelyének stabilitását, a jövedelmének rendszerességét, a hitelcélt valamint a fogyasztói szokásokat.

A JTM szabálytól a bankok nem térhetnek el.

A Banknavigátor pénzügyi szakértőinek rövid elemzése

A minimálbér növekedése potenciálisan jelentős hatással lehet a hitelfelvételi lehetőségekre.

Amennyiben a minimálbér emelkedése növeli az egyéni jövedelmet, a bankok hajlamosabbak lehetnek magasabb összegű hitelek nyújtására. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a hitelképesség javulhat, és több százezer forinttal növekedhet a rendelkezésre álló hitelkeret.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hitelfelvétel mindig felelősségteljes döntés, és a jövedelemnövekedésre alapozott hitelbővítés körültekintő tervezést igényel.

A megnövekedett jövedelem mellett más tényezőket is figyelembe kell venni, például a meglévő kötelezettségeket, a pénzügyi terhelhetőséget és a hosszú távú pénzügyi célokat.

A Banknavigátor szakértői azt javasolják, hogy az érintettek először részletesen elemezzék pénzügyi helyzetüket, és csak ezután döntsenek a hitelfelvételről.

Az optimális hitelkonstrukció kiválasztása, és a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében mindig érdemes szakértői tanácsot kérni.

A minimálbér emelés miatt tehát akár több százezer forinttal több hitelt kaphatunk. Bár a bankok más tényezőket is figyelembe vesznek a hitelbírálatkor, kijelenthető, hogy a minimálbér emelés kedvezően hat a hitelfelvételre.

Összefoglalás

A minimálbér emelkedése a munkavállalók jövedelmének növekedésével együtt járhat, ami kedvezően befolyásolja a hitelfelvételi képességüket. A hitelfelvételkor a bankok a Jövedelemarányos Törlesztési Mutatót (JTM) használják, amely meghatározza, hogy a jövedelem mekkora részét fordíthatja a hitelfelvevő a törlesztésre. A JTM szabályt a Magyar Nemzeti Bank hozta létre, és a pénzintézeteknek kötelező betartaniuk. A minimálbér emelkedése jelentős hatással lehet a hitelfelvételi lehetőségekre, és a hitelképesség javulásával akár több százezer forinttal növekedhet a rendelkezésre álló hitelkeret. Azonban fontos megjegyezni, hogy a hitelfelvétel felelősségteljes döntést igényel, és részletesen elemeznünk kell pénzügyi helyzetünket, mielőtt döntünk a hitelfelvételről.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Határozott idejű munkaszerződéssel kaphatunk hitelt?

Határozott idejű munkaszerződéssel kaphatunk hitelt?

2021.10.21.

Hitelfelvételnél meg kell felelnünk a bank által támasztott követelményeknek, ha hozzá akarunk jutni az áhított hitelösszeghez. A bankok eltérő módon kezelik a hiteleket, így van, ahol egy év folyamatos munkaviszonyt kérnek, van azonban ahol elég három hónap is. Van, ahol a nettó elvárt jövedelem magasabb, mint egy másik pénzintézetnél. Ez a különbség azonban nemcsak a bankoktól, hanem a hitel fajtájától is függ.

Tovább olvasom
Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

2021.12.23.

Összeolvad az MKB Bank a Budapest Bankkal, méghozzá jó okkal, és a későbbiekben további fejlemények is várhatóak.

Tovább olvasom
Mi lehet önerő egy lakáshitelnél?

Mi lehet önerő egy lakáshitelnél?

2022.06.02.

Önerő egy lakáshitelnél elsősorban pénz lehet, méghozzá viszonylag sok, de akadnak más lehetőségek is – ezeket ismertetjük az alábbiakban.

Tovább olvasom
Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

2022.01.14.

A minimálbér emelést még a tavalyi év végén jelentették be, és január 1.-től már érvényessé is vált – lássuk, milyen hatással lesz a hitelezésre!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával