Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyi hitelt kaphatunk minimálbérrel 2024-ben?

2024.01.24.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. január 24. 15:06

Aki minimálbért keres, annak is szüksége lehet hitelre. De mennyire korlátozza az alacsony jövedelem a hitelfelvételt? Adnak a bankok minimálbérre is hitelt? És ha igen, mennyit? Utánajártunk, és mutatjuk, hogy mennyi hitelt kaphatunk minimálbérrel 2024-ben.

Mennyi hitelt kaphatunk minimálbérrel 2024-ben?

A minimálbérről – röviden

A minimálbér a meghatározott legalacsonyabb összegű fizetés, amelyet egy munkavállaló munkaidejének teljesítése után jogosult megkapni.

A minimálbér célja a munkavállalók alapvető megélhetési szükségleteinek fedezése, és a méltányos bérezés biztosítása.

Ennek összegét a kormányzati szervek, vagy a munkaadók és munkavállalók közötti tárgyalások során állapítják meg.

A minimálbér szintje jelentős hatással lehet az érintett munkavállalók életminőségére, és a gazdaság működésére is.

Emelése elősegítheti a munkavállalók jövedelmi helyzetének javulását, ugyanakkor túlzott mértékű növekedése negatívan befolyásolhatja a vállalkozások versenyképességét és a munkahelyteremtést.

A minimálbér a társadalmi és gazdasági körülményektől függően változik, és éves felülvizsgálatokon módosítják. A minimálbér szabályozásokat és a jogszabályokat rendszeresen aktualizálják az életszínvonal és az infláció változásainak figyelembevételével.

A minimálbérpolitika kialakítása során fontos a gazdasági egyensúly és a munkaerő piaci viszony, hogy az ne sértse meg sem a munkavállalók, sem a munkaadók érdekeit.

Minimálbér növekedés miatt több százezer forinttal több hitelt kaphatunk

A minimálbér növekedése nemcsak a munkavállalók jövedelmét befolyásolja, hanem potenciálisan hatással lehet a hitelfelvételi képességükre is.

Ha a minimálbér emelkedik, akkor az érintett munkavállalók rendelkeznek magasabb rendszeres jövedelemmel, amely elősegítheti a pénzintézetekkel való együttműködést.

A magasabb minimálbérrel rendelkező munkavállalók számára megnyílik az lehetőség, hogy nagyobb összegű hiteleket igényeljenek, például lakáshitelt vagy személyi kölcsönt.

Az emelkedő jövedelem növelheti az esélyeket, mivel a pénzintézetek a jövedelem alapján értékelik a hitelfelvevő képességét a törlesztésre.

A minimálbér emelkedése pozitív hatást gyakorol a gazdaságra, mivel növeli a fogyasztói költéseket is. Az ilyen költések pedig további ösztönzők lehetnek a hitelpiacokon, ahol a bankok hajlandóak hitelt nyújtani a növekvő vásárlói aktivitás miatt.

Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a hitelfelvétel mindig felelősségteljes döntést igényel, és az emelkedett jövedelem ellenére is fontos mérlegelni a törlesztési képességet.

A hitelfelvételnél mindig a személyes pénzügyi helyzethez való megfelelő alkalmazkodásnak kell az elsődleges szempontnak lennie.

A JTM szabály – ettől nem térhetnek el a bankok

A JTM, vagyis a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató egy szabály, amely meghatározza, hogy a hitelfelvevő jövedelmének mekkora részét fordíthatja törlesztésre.

A szabályt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hozta létre, és a pénzintézetek kötelesek betartani.

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató számításakor a következő tényezőket kell figyelembe venni:

  • az igénylők nettó igazolt jövedelme

  • a felvett hitel típusa (fedezetlen vagy jelzáloghitel)

  • a hitel kamatperiódusa

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató azt a célt szolgálja, hogy megvédje a hitelfelvevőket a túlzott eladósodástól. A túlzott eladósodás ugyanis komoly anyagi nehézségekhez vezethet, akár a hiteltörlesztési kötelezettség teljesítésének elmaradásához is.

A bankok a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató alkalmazása mellett további tényezőket is figyelembe vehetnek a hitelbírálat során, például a hiteligénylő munkahelyének stabilitását, a jövedelmének rendszerességét, a hitelcélt valamint a fogyasztói szokásokat.

A JTM szabálytól a bankok nem térhetnek el.

A Banknavigátor pénzügyi szakértőinek rövid elemzése

A minimálbér növekedése potenciálisan jelentős hatással lehet a hitelfelvételi lehetőségekre.

Amennyiben a minimálbér emelkedése növeli az egyéni jövedelmet, a bankok hajlamosabbak lehetnek magasabb összegű hitelek nyújtására. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a hitelképesség javulhat, és több százezer forinttal növekedhet a rendelkezésre álló hitelkeret.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hitelfelvétel mindig felelősségteljes döntés, és a jövedelemnövekedésre alapozott hitelbővítés körültekintő tervezést igényel.

A megnövekedett jövedelem mellett más tényezőket is figyelembe kell venni, például a meglévő kötelezettségeket, a pénzügyi terhelhetőséget és a hosszú távú pénzügyi célokat.

A Banknavigátor szakértői azt javasolják, hogy az érintettek először részletesen elemezzék pénzügyi helyzetüket, és csak ezután döntsenek a hitelfelvételről.

Az optimális hitelkonstrukció kiválasztása, és a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében mindig érdemes szakértői tanácsot kérni.

A minimálbér emelés miatt tehát akár több százezer forinttal több hitelt kaphatunk. Bár a bankok más tényezőket is figyelembe vesznek a hitelbírálatkor, kijelenthető, hogy a minimálbér emelés kedvezően hat a hitelfelvételre.

Összefoglalás

A minimálbér emelkedése a munkavállalók jövedelmének növekedésével együtt járhat, ami kedvezően befolyásolja a hitelfelvételi képességüket. A hitelfelvételkor a bankok a Jövedelemarányos Törlesztési Mutatót (JTM) használják, amely meghatározza, hogy a jövedelem mekkora részét fordíthatja a hitelfelvevő a törlesztésre. A JTM szabályt a Magyar Nemzeti Bank hozta létre, és a pénzintézeteknek kötelező betartaniuk. A minimálbér emelkedése jelentős hatással lehet a hitelfelvételi lehetőségekre, és a hitelképesség javulásával akár több százezer forinttal növekedhet a rendelkezésre álló hitelkeret. Azonban fontos megjegyezni, hogy a hitelfelvétel felelősségteljes döntést igényel, és részletesen elemeznünk kell pénzügyi helyzetünket, mielőtt döntünk a hitelfelvételről.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A nulla százalékos hitel – sokba kerülhet, ha nem nézünk utána!

A nulla százalékos hitel – sokba kerülhet, ha nem nézünk utána!

2021.11.12.

A nulla százalék nagyon jól hangzik, amikor hitelfelvételen gondolkodunk. A nulla egy olyan szám, amit ilyenkor szívesen látunk. Nem mindegy azonban, hogy az a bizonyos nulla mire vonatkozik. Mutatjuk, hogy mire kell figyelnünk, ha nulla százalékos hitelt veszünk fel.

Tovább olvasom
Fogyasztóbarát személyi kölcsönök: előnyei és átláthatósága

Fogyasztóbarát személyi kölcsönök: előnyei és átláthatósága

2023.03.31.

A fogyasztóbarát személyi kölcsönök előnyei számosak; az alábbi cikkben ezeket gyűjtöttük össze egy csokorba.

Tovább olvasom
Mit érdemes tudnod a kezességről?

Mit érdemes tudnod a kezességről?

2022.03.25.

A kezesség a hitelügyletek során szokott a leggyakrabban felmerülni, de sokan csak annyit tudnak róla, hogy komoly felelősséggel jár. Nézzük meg, mit kell ezen felül tudni róla!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom