fbpx

Lakásfelújítási támogatás 2022

Mi is az a lakásfelújítási támogatás?

A lakásfelújítási támogatás egy olyan lehetőség, amellyel a 25 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülők élhetnek, ha szeretnék felújítani ingatlanjukat. 50 százalékot térít vissza az állam, maximum 3 millió ft jár vissza utólag. Ha tehát valaki az összes támogatást igénybe szeretné venni, akkor 6 millió forint önerővel kell ehhez rendelkeznie. Blogbejegyzésünk további részében azt vesszük sorra, milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy kinek jár pontosan az otthonfelújítási támogatás, miért kell figyelni a 1,5 millió forintos határra? Mi van akkor, ha az ingatlanunkon található épület nem lakás? Milyen esetben lépheti át a gyermekek életkora a 25-öt? Minden kiderül.

Lakásfelújítási támogatás: maximum 3 millió forint a gyermeket nevelő családok részére

Pontos neve egyébként az, hogy a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása, erről született meg a kormányrendelet, ez lépett érvénybe idén január 1-től. Hány millió forintot lehet kapni? Természetesen ez az egyik leggyakoribb kérdés. A támogatási összeg 3 millió forint maximum, ez a felújítás összegének, azaz az anyagköltségnek és a munkadíjnak a felét lehet belőle fedezni. Először ki kell fizetni a teljes munkát, a támogatást utána lehet igényelni, ha minden rendben ment, utólag fizetik ki nekünk az összeget.  Ez pedig úgy jön ki, hogy 6 millió forintnak a felét fizeti ki az állam. Természetesen nem kötelező mindet igénybe venni, hogy járjon a felújítási támogatás. Fontos, hogy a kisebbik tételnek el kell, hogy érje 3 millió forint felét, ahhoz, hogy járjon a maximális támogatás. Azaz, ha valaki mind a hárommiló forintot igénybe szeretné venni, akkor mindkét tételnek minimum 1,5 millió – 1,5 millió forintosnak kell lennie.

Kinek jár a felújítási támogatás?

Az igénylőnek vagy magyar állampolgárnak kell lennie vagy olyan személynek kell, aki három hónapot meghaladó tartózkodás jogát tudja bizonyítani. Valamennyi gyermekét nevelő szülő számára igényelhető az állami támogatás. A házasságban élők, az egyedülállók, az élettársak is megkaphatják, ha van gyermekük. Ebben az esetben a gyermekkor a 12 hetes magzattól 25 éves korig tart, egy háztartásban kell, hogy éljenek. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, esetleg gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, akkor viszont nincs életkori határ.

Feltétel, hogy az igénylők megegyező lakóhellyel kell, hogy rendelkezzenek, a gyermeknek vagy gyermekeknek szintén ugyanabban a háztartásban kell élniük. Elengedhetetlen, (csakúgy, mint tulajdonképpen bármilyen lakáshitelnél), hogy az egyik szülőnek egy éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell, hogy rendelkezzen, maximum 30 napra megszakítva. Ha mindezek a feltételek teljesülnek, abban az esetben igényelhető a 3 millió forint.

Támogatják megújuló energiaforrások alkalmazását is

A felújítási támogatás egyik legpozitívabb tulajdonsága, hogy támogatja a megújuló energiaforrásokat is, például a napelemek használatát. Ez szakértők szerint hatalmas újdonság, fontos előrelépés a korszerű épületek számának javításában, a klímacélok elérésében. A korábban épült magyarországi lakóépületek ugyanis közismerten rossz energiafelhasználásúak, szinte semmilyen hangsúlyt nem fektettek a megújulókra. De nézzük, hogy mi mindenre igényelhető még a támogatás, mert a sor rendkívül hosszú.

Milyen munkákra fordítható a lakásfelújítási támogatás és milyenekre nem?

A maximum 3 millió forint meglehetősen sok munkára fordítható. Az állami segítség a legtöbb építőipari, felújítási munkára érvényesíthető. Olyanra is, amire nem feltétlenül gondolnánk elsőre. Ugyanakkor elég sok az olyan munka és anyag, amire nem igényelhető, ezek között szintén vannak meglepő tételek.

De mire lehet elég 3 millió ft? A kérdés inkább az, hogy mire elég 6 millió ft? Az 50 százalékát lehet ugyanis megigényelni. A válasz nem is olyan egyszerű, hiszen igen sok mindenre fordítható. Fontos lépésnek tartjuk, hogy mielőtt bármelyik munkába belevágunk a kivitelezővel, kérjünk több árajánlatot és a legmegbízhatóbb, legjobb áron dolgozó szakembereket válasszuk. A következő két fejezetben pedig nézzük át, hogy mi mindenre kérhető és mire nem.

Talán egyszerűbb azonban, ha inkább sorra vesszük, miként vehető igénybe ez az összeg:

Ezekre bizony nem igényelheted a támogatást:

A Magyar Államkincstár honlapján részletezik, hogy mire nem igényelhető. Íme:

A napelemekre vonatkozó kitétel

Mint írtuk, napelemek telepítése esetén is jár a támogatás, ám ennek van egy speciális feltétele. A vállalkozónak, aki telepít vagy átalakít, nyilatkoznia kell arról, hogy a számla, ami kiállított, az anyagköltség és a munkadíj nem lépi át a bruttó 450 ezer forintos kilowatt peakenkénti (kWp) összeget. Erről külön nyilatkozati űrlap található a Magyar Államkincstár honlapján, amit le kell tölteni, a vállalkozónak pedig ki kell töltenie.

Támogatás lakóingatlanra

Fontos kitétel, hogy a lakásfelújítási támogatás csak akkor vehető igénybe, ha az épület, amelyen a felújítást végezzük, szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, ahol lakásként vagy lakóházként van számon tartva. Mindezek mellett még tanya és birtokközpont esetén is kérhető a támogatás.  Az ezen a helyrajzi számon található melléképületek is igényelhető. Azaz, ha az ingatlanon található épület nem lakás céljára szolgál, attól még járhat a támogatás, ez nem kizáró ok. Sok más ok miatt eshetünk a pénztől, de ez nincs közöttük.

A lakásfelújítási támogatás, ami egyszer jár

Ez a lehetőség sok millió ft, amit érdemes tudatosan felhasználni, nem pedig elpazarolni. Az igénylés csak egyszer adható be, nem úgy működik, hogy minden elvégzett munka után egyesével adjuk be a papírokat. Meg kell várni valamennyi munkát, és egyben kell az összesről nyilatkozni.

A támogatás lehetőségével egyszer lehet élni, abban az esetben is, ha nem értük el a maximum 3 millió forint határt. Aki egyedülálló szülő, az abban az esetben igényelhet, ha valamennyi gyermeke azonos háztartásban él vele. Ha a szülők már nem élnek együtt, de egy-egy gyermek velük lakik, akkor fele-fel arányban jogosultak a támogatásra. Van lehetőség azonban arra, hogy az egyikük lemondjon a másik javára, ha már nem élnek egy háztartásban, erről külön lehet nyilatkozni. Az erről szóló lemondó nyilatkozat is elérhető a Magyar Államkincstár honlapján, egyetlen kattintással letölthető.

Az ingatlan tulajdonjoga

A kormányrendelet szerint az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylőknek együtt, vagy kiskorú gyermekeiknek – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50 százalékos mértékű, az ingatlannyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.

Ezt tehát azt jelenti, hogy abban az esetben igényelhető a lakásfelújítási támogatás, ha az ingatlan 50 százalékban a saját tulajdonunk. Tehát az igénylőknek és gyermekeiknek legalább a fele tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie ehhez. Értelemszerűen beszámítható tehát a gyermekek tulajdonrésze is, ha együttes igénylés esetén össze kell adni a tulajdonrészeket.

Minimum egy év után igényelhető a támogatás, kivéve…

Ahhoz, hogy valaki megkapja a támogatást, neki és gyermekeinek minimum egy éve abban az ingatlanban kell élnie, amire kéri az összeget. Van azonban kivétel: abban az esetben, ha az ingatlant egy éven belül vásárolták, esetleg a gyermek egy évnél fiatalabb, ez nem feltétel.

Minimum egy év tb jogviszony, de kinek?

Mint a korábbi fejezetben írtuk, ahhoz, hogy megkapjuk a támogatást, legalább egy éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni. Ez nem újdonság, számos támogatásnál ez minimális feltételnek számít. Ebbe pedig sok mindenki belefér: a nappali tagozatos hallgató jogviszony, a nyugdíj mellett is érvényes munkaviszony, a GYED, amit diploma mellett veszünk igénybe, sőt, még a külföldön érvényes fizetett társadalombiztosítást is elfogadják. Feltétel, hogy a támogatás igénylésének idején az igénylőnek biztosítottnak kell lennie Magyarországon. A támogatás igénylésekor ne feledkezzünk meg letölteni az erről szóló nyilatkozatot a Magyar Államkincstár honlapjáról.

Egyáltalán ki a biztosított hazánkban?

A legbővebb kategória azoknak a köre, akiknek van bejelentett munkaviszonyuk, az ő munkáltatójuknak ugyanis kötelező biztosítani az alkalmazottjukat. Hasonló kategóriát képeznek a szövetkezeti tagok, akik részt vesznek annak tevékenységében. Ezt megtehetik munkaviszonyban, vállalkozásban, esetleg megbízási jogviszonyban is. Szintén társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek az egyéni és társas vállalkozók, az őstermelők, de azok is, akik megbízási szerződés alapján vagy főállású kisadózóként dolgoznak. Sokaknak lehet megnyugtató, hogy azok is társadalombiztosítottnak számítanak, akik külföldön dolgoznak, de jogviszonyuk alapján még itthon biztosítottak.

Köztartozás esetén nem jár az állami támogatás

Ha a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásában valakinek köztartozását tartják nyilván, az nem igényelheti a támogatást. Igénylés előtt tehát érdemes utánajárni az adóhatóságnál, mert akár néhány ezer forintos köztartozás is kizáró ok lehet. A hiányt pedig viszonylag gyorsan be lehet fizetni, hogy emiatt ne akadjon el az ügymenet.

Többször is igényelhető a lakásfelújítási támogatás egy ingatlanra?

Elméletben igényelhető, de erre igen szigorú szabályok vonatkoznak. Csak akkor lehet kérni, ha egy tulajdonos, aki felújítást vitt véghez a saját hányadán, eladja azt a részt, de nem olyannak, aki a rokona.

Csak vállalkozói szerződéssel

Csak abban az esetben van értelme igényeli a támogatást, ha a felújítással megbízott vállalkozóval szerződést kötöttünk. Az idén kötött szerződésnek tartalmaznia kell tulajdonképpen mindent: a tervezéssel, építéssel, szereléssel, egyéb munkálatokkal kapcsolatos díjakat. Ha az anyagokat is a kivitelező szerezte be, akkor azok díjainak is szerepelnie kell a vállalkozói szerződésben. Az igényléshez csak olyannal szabad szerződni, akinek neve, cége megtalálható a működő adóalanyok listáján. A vállalkozó szerződés mintája szintén megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján.

Szerződések mellett számlák a támogatás igényléséhez

Csak akkor igényelhető a 3 millió forint állami támogatás, ha minden munkát számlával igazolunk Magyar Államkincstárnak. A számlát 2021. január elsejétől 2022. december utolsó napjáig lehet kiállítani. Természetesen annak a nevére kell kiállítani, aki igényelte a felújítást A számlán szerepelnie kell az anyagköltségnek, a felújítási munkáknak. Ha átutalásos számlát állított ki a vállalkozó, akkor az arról szóló banki igazolást is be kell mutatni. A munka befejezése, illetve a számla kifizetése után, 60 belül lehető igényelni a lakásfelújítási támogatást.

A munkálatokat igazoló számla esetében csak saját névre szóló dokumentum fogadható el, olyan, ami megfelel az áfatörvénynek. Ez termékértékesítése, illetve szolgáltatásnyújtásról kell, hogy szóljon. Csak olyan dokumentumot fogadnak el, amelynél a vállalkozó teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét.

2022. december 31-ig: eddig igényelhető a lakásfelújítási támogatás

Jelen állás szerint 2022. december 31-ig lehet benyújtani a szükséges dokumentumokat, egyelőre nincs arról szól, hogy utána mi következik, hogy változnak a szabályok, ha egyáltalán változnak. Az otthonfelújítási támogatás az építés befejezését, valamint a számlák kifizetését követően 60 napon belül, legkésőbb 2022 december 31-ig igényelhető. Ha több számlát kell benyújtani, akkor határidőnél az legutolsó kifizetés időpontját kell kiindulásnak venni a támogatás igénylésekor.

Miként igényelhető a támogatás?

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja lakásfelújítási támogatás igénylésének az elektronikus út. Online a Magyar Államkincstár honlapján lehet kérni. Természetesen azoknál a kormányablakoknál, ahol foglalkoznak ilyesmivel, szintén benyújtható. Vegyük figyelembe, hogy vannak olyan ablakok, ahol nem foglalkoznak ilyesmivel, csak okmányok kiadásával, érdemes ennek utánanézni. Az igénylést a munkálatok után 60 napon belül lehet leadni. Aki szeretné, az postai úton is benyújthatja az igénylést, természetesen a Magyar Államkincstárnak címezve.

Ezek nélkül ne vágj bele

Támogatás egyéb esetekben

Örökbefogadott gyermek után is kérhető a támogatás, ilyenkor az igényléséhez be kell nyújtatni a gyámhatóság által kiállított engedélyező határozat másolatát is. Megváltozott munkaképességű gyermek után is kérhető támogatás 25 év felett, ilyenkor az orvosszakértő állít ki erről dokumentumokat. Ennek másolatait is be kell nyújtani a támogatás igénylésének esetén. Ebben az esetben a 25 éves korhatár nem feltétel, idősebb is lehet a megváltozott munkaképességű személy.

Ki számít megváltozott munkaképességűnek?

Megváltozott munkaképességű személynek az számít, akinek maximum 50 százalékos az egészségi állapota. Ezt a rehabilitációs hatóságnál állapítják meg, komplex minősítést nyújtanak, ez alapján határozzák meg a százalékot.

Mikor kapjuk meg a pénzt?

Ha a munkát elvégezték, megigényeltük a támogatást, akkor a papírok beadása után 30 napon belül bírálják el a kérelmet. Ha minden rendben zajlott, akkor a MÁK elkészíti a támogatói okiratot, öt napon belül elutalja a maximum 3 millió forint támogatást. Az utolsó munka és számla kiállítása utáni 60 napon belül kell beadni a kérelmet, erre 2022 utolsó napjáig van lehetőség. Hogy utána miként változik a lehetőség, azt még nem lehet tudni.

Vizsgálja valaki, hogy elvégezték-e a munkát?

Igen, a Magyar Államkincstárnak pontosan 180 napja, azaz fél éve van arra, hogy ellenőrizze, valóban megvalósult-e a munka. A MÁK a megfelelő hatóságokat jelölheti ki arra, hogy kivizsgálja az elvégzett munkát. Ha kiderül, hogy valaki jogosulatlanul kapta meg a támogatás, annak az egész összeget kamatostul vissza kell fizetni. Ezt az ígéretek szerinte igen komolyan veszik majd, tehát érdem

Mit csináljunk, ha nincs elég önerő?

Ezt bizony könnyen előfordulhat. Nem túl nehéz kiszámolni, ha maximum 3 millió forint adható úgy, hogy az összköltség 50 százalékát állják, akkor összesen 6 millió forint tőke kellene ahhoz, hogy megkapjuk a felújítási támogatás maximum összegét. Természetesen könnyen előfordulhat, hogy egy átlagos családnak nincs erre elég pénze, így aztán nem juthatna hozzá ehhez az összeghez. Erre a helyzetre a kormány olyan hitelt hozott létre, aminek ügyleti kamatai nem haladhatják meg a három százalékot, ezt otthonfelújítási kölcsönnek nevezték el. Ezt évi fix 3 százalékos kamattal, legfeljebb tíz évre igényelhetik azok a szülők, akik legalább egy gyermeket nevelnek. A hitel 2021. február 1-től igényelhető. Abban az esetben, ha valaki felveszi ezt a hitelt, akkor a Magyar Államkincstár által jóváhagyott támogatás csak ennek törlesztésére használható fel.

A hitel segíthet

Ha nem a kormány által létrehozott hitelt választjuk, de mindenképpen szükség van valahonnan önerőre, akkor egy jó személyi kölcsön is megoldást jelenthet. Sok banknál igényelhetőek fogyasztóbarát lehetőségek, amik alacsony kamattal rendelkeznek és kedvező feltételek mellett fizethetők vissza. Éppen ezért érdemes átnézni a lehetőségeket a különböző pénzintézeteknél, a későbbi állami támogatásból ezek könnyedén visszafizethetők.

A lakástakarék is jöhet hozzá

A 3 millió ft összegű támogatás esetén ugyanúgy felhasználhatók azok a számlák, amik a lakástakarék kifizettetésére valók. Magyarul együttes igénylés esetén a támogatások együtt is érvényesek, összeadódnak, mindkettőt igénybe lehet venni. A lakástakaréknál továbbra sem kell az anyagról is számlát bemutatni, elég a munkáról bemutatni az igazolást. Szerződést és utalás esetén a banki igazolást sem kérik továbbra sem.

A három millió ft csok mellett is jár

A lakásfelújítási támogatás és a csok is jár, ha minden feltételnek megfelelünk, tehát nem zárják ki egymást. Tehát együttes igénylés esetén mindkettő jár az igénylőnek, mármint annak, aki érvényesen járt el és mindennek megfelelt, amit a Magyar Államkincstár honlapján részleteznek.

Központi Hitelinformációs Rendszer

Aki a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szerepel, az ettől még igényelheti a támogatást, kizáró tényező csak a már említett köztartozás. Mint a legtöbb hasonló konstrukció, az otthonfelújítási támogatás is csak akkor vehető igénybe, ha az igénylőnek nincs köztartozása.

Tavaly végzett munka kizárva

Az olyan kivitelezési munkákra, amiket 2021. január 1. előtt fejeztek be az esetleges támogatással érintett lakásban, semmilyen esetben sem vonatkozhat az otthonfelújítási támogatás, minden ettől az évtől érvényes. Tehát a tavalyi munkákra nem igényelhető, 2021. januárjának első napjától ketyeg az óra.

Hitelkalkulátorok

Személyi kölcsön
kalkulátor

Akár már 7 millió forintos összegig is igényelhetsz személyi kölcsönt, mindössze egy jövedelemigazolással. Csak állítsd be, mennyi pénzre van szükséged, kalkulátorunk pedig megmutatja neked a legjobb személyi hiteleket.

Autóhitel
kalkulátor

Álmaid autójához keresed a legjobb finanszírozást? Akár önerő és fedezet nélkül juthatsz most új gépkocsihoz, elég csak megadnod a felvenni kívánt összeget. Kalkulátorunk a autóvásárlásra szánt hitelek között állítja össze a legjobbak listáját.

Lakáshitel
kalkulátor

Egyes lakáshitelekkel százezreket is megspórolhatsz, ha időben lépsz és lecsapsz az akciókra. Hitelkalkulátorunkkal ingyenesen megnézheted, hol a legkedvezőbbek a lakáshitelek, elég csak a felvenni kívánt összeget beállítanod a toplista felállításához.

Hitelkiváltás
kalkulátor

Ne hagyd, hogy elússzon a pénzed! Drága hiteleidet most leválthatod egy alacsonyabb kamatozású adósságrendező személyi kölcsönre. Alacsonyabb THM, kedvezőbb futamidő – kerüld el az adósságspirált!

Gyorskölcsön
kalkulátor

Szabad felhasználású hitelek bármilyen célre felvehetőek. Legyen szó lakásfelújításról, autóvásárlásról, vagy bármilyen más költésről. Ha a kölcsön nem haladja meg a 10 millió forintot, akkor még fedezetre sincs szükség.

Új Széchenyi Hitelek

Az új Széchenyi hitelek egy kedvezményes kialakítású konstrukciók, mely állami támogatásban részesített hitelkonstrukció. Az igénylők több féle hiteltípusok közül választhatnak. Segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak, hogy mielőbb visszatérjenek a megfelelő üzletmenethez.

Bankszámla
kalkulátor

Kis összegű kölcsönre van szükséged? Gyorskölcsönnel 500 000 forintig igényelhetsz hitelt villámgyorsan, akár jövedelemigazolás nélkül, vagy hitelkártyát, mely egyéb kedvezményeket is nyújt. Kalkulátorunk a beállított hitelösszeg alapján keresi meg a legkedvezőbb ajánlatokat.

Így kaphatod meg a hitelt

Lakásfelújítási támogatás 2022 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Lakásfelújítási támogatás 2022 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Lakásfelújítási támogatás 2022 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Lakásfelújítási támogatás 2022 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt kérdések

Legutóbbi blogbejegyzések

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

Mire nem terjed ki a társasház-biztosítás?

2022.12.06.

A társasház-biztosítás számos káreseménynél nyújt segítséget, ám nem mindig; érdemes ismerni a részleteket a kellemetlen esetek elkerülése érdekében.

Tovább olvasom
Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

2022.12.01.

A nyugdíj-megtakarítások sokfélék, így pedig nem csak az előnyök lesznek számosak, de a választás is nehéz lehet; ebben segítünk az alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

2022.11.29.

A hitelkártyák és a betéti kártyák – avagy hétköznapi nevükön a bankkártyák – között számtalan a különbség; ezeket vesszük most górcső alá.

Tovább olvasom
Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

2022.11.25.

Az első lakás vásárlása mérföldkőnek számít az ember életében, de a finanszírozás kérdése könnyen megakaszthatja a folyamatot.

Tovább olvasom