Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Diverzifikáció: így csökkentheted a befektetések kockázatát!

2024.01.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2024. január 9. 14:37

A diverzifikáció segíthet csökkenteni a befektetés kockázatát. De mi az a diverzifikáció? Hogyan működik? És miért fontos? És persze hogyan segíthet csökkenteni egy befektetés kockázatát? Szakértőink minden kérdésre választ adnak.

Diverzifikáció: így csökkentheted a befektetések kockázatát!

Mi az a diverzifikáció?

A diverzifikáció egy pénzügyi stratégia, aminek célja a kockázat csökkentése azáltal, hogy a befektető a pénzét különböző eszközökbe vagy eszközosztályokba fekteti be.

Az eszközök lehetnek például különböző típusú értékpapírok, részvények, kötvények, ingatlan vagy más befektetési lehetőségek.

A diverzifikáció segíthet abban, hogy egy befektető ne legyen túlzottan kitett egyetlen piaci vagy ágazati kockázatnak.

Az elv alapján a befektetők megpróbálják minimalizálni az eszközeik teljesítményének ingadozását, mivel az egyes eszközök árfolyamai különböző időszakokban eltérően alakulhatnak.

Tehát ha egy eszköz árfolyama csökken, más eszköz esetlegesen emelkedhet, és ezáltal a teljes portfólió értéke stabilabb lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a diverzifikáció nem teljes mértékben szünteti meg a kockázatot, de csökkentheti annak mértékét.

A befektetőknek figyelembe kell venniük az egyes eszközök és eszközosztályok közötti összefüggéseket, és azokat a tényezőket, amelyek hatással lehetnek a különböző piacokra, amikor diverzifikált portfóliót építenek fel.

Miért fontos egy befektetésnél a diverzifikáció?

A diverzifikáció fontos a befektetéseknél több okból is. Többek között a következő okok miatt lehet érdemes alkalmazni:

Kockázatcsökkentés: az egyik legfontosabb előnye a kockázat csökkentése. Különböző eszközökbe történő befektetés segít minimalizálni az egyes eszközök piaci kockázatát. Ha egy eszköz árfolyama csökken, más eszköz értéke esetlegesen emelkedhet, így a diverzifikált portfólió kiegyenlítettebb lehet.

Hozamstabilitás: a diverzifikált portfólióval rendelkező befektető kevésbé lesz kitett az egyes eszközök árfolyam-ingadozásainak, aminek eredményeként a portfólió hozama stabilabb lehet hosszú távon.

Időzítési kockázat csökkentése: különböző eszközök különböző időszakokban reagálhatnak különböző piaci feltételekre. Diverzifikáció segíthet csökkenteni az időzítési kockázatot, mivel a különböző eszközök eltérő ütemben változhatnak.

Ágazati vagy szektori kockázatok elkerülése: ha valaki túlzottan koncentrál egy adott ágazatra vagy szektorra, akkor az esetleges problémák, például az ágazati hanyatlás vagy egyedi vállalati nehézségek könnyen negatívan érinthetik a befektetési portfóliót. Diverzifikációval csökkenthető ezeknek az ágazati vagy szektori kockázatoknak a hatása.

Hozam maximalizálása: bár a diverzifikáció fő célja a kockázat csökkentése, ugyanakkor egy jól megválasztott diverzifikált portfólió segíthet abban is, hogy a befektető kiaknázhassa a különböző eszközosztályok vagy piaci szegmensek által kínált különféle hozamlehetőségeket.

A diverzifikáció olyan stratégia, amely segíthet a befektetőnek a hosszú távú célok elérésében a kockázatok széles skálájának kezelése révén.

Hogyan segíthet csökkenteni egy befektetés kockázatát?

A diverzifikáció segíthet csökkenteni a befektetés kockázatát azáltal, hogy a befektető a pénzét különböző eszközökbe vagy eszközosztályokba fekteti be.

Különböző eszközök árfolyamai eltérően alakulhatnak, így ha egy befektetés árfolyama csökken, más befektetés emelkedhet, ami kiegyensúlyozza a portfóliót, és minimalizálja az egyes befektetések piaci kockázatát.

A diverzifikáció a befektetési portfólió olyan összeállítása, amely különböző típusú és kockázatú befektetéseket tartalmaz. A diverzifikációnak az a célja, hogy csökkentse az egyedi befektetések kockázatát azáltal, hogy kiegyenlítse a portfólió hozamait és veszteségeit.

A diverzifikáció kétféleképpen csökkentheti a befektetési kockázatot:

  • A piaci kockázat csökkentése: a piaci kockázat az a kockázat, amely minden befektetést érint, függetlenül attól, hogy milyen típusú vagy milyen gazdasági szektorban tevékenykedik. A piaci kockázatot a világgazdaságban bekövetkező általános változások okozzák, például a gazdasági recesszió, a kamatok változása vagy a politikai instabilitás. A diverzifikáció csökkentheti a piaci kockázatot azáltal, hogy a portfóliót különböző földrajzi régiókba, gazdasági szektorokba és eszközosztályokba fekteti.

  • Az egyedi kockázat csökkentése: az egyedi kockázat az a kockázat, amely egy adott eszközt érint. Az egyedi kockázatot az adott eszközre jellemző tényezők, például a vállalat pénzügyi helyzete, az ágazatban bekövetkező változások, vagy a befektetés politikai kockázata okozzák. A diverzifikáció csökkentheti az egyedi kockázatot azáltal, hogy a portfóliót különböző eszközökbe fekteti.

A Banknavigátor pénzügyi szakértői egyetértenek abban, hogy a diverzifikáció fontos eszköz a befektetési kockázat csökkentésére. A szakértők szerint a diverzifikációhoz a következő szempontokat kell figyelembe vennie:

Földrajzi diverzifikáció: a portfóliót különböző földrajzi régiókba kell fektetni. Ez segít csökkenteni a helyi gazdasági események kockázatát.

Szektorális diverzifikáció: a portfóliót különböző gazdasági szektorokba kell fektetni. Ez segít csökkenteni az adott szektorra jellemző kockázatokat.

Eszközosztály-diverzifikáció: a portfóliót különböző eszközosztályokba kell fektetni. Ez segít csökkenteni az egyes eszközosztályok kockázatait.

A szakértők azt is javasolják, hogy a befektetők rendszeresen tartsanak portfólió felülvizsgálatot, hogy biztosítsák, hogy a portfólió továbbra is megfeleljen a kockázati toleranciájuknak és befektetési céljaiknak.

Összefoglalás

A diverzifikáció lényege, hogy a befektető különböző eszközökbe vagy eszközosztályokba fekteti be a pénzét, így csökkentve az egyes eszközök piaci kockázatát. Például, ha egy befektetés értéke csökken, egy másik eszköz értéke emelkedhet, ami kiegyenlíti a portfóliót. Segít abban, hogy a befektető ne legyen túlzottan kitett egyetlen piaci vagy ágazati kockázatnak.

A diverzifikáció fontos a befektetéseknél, mert csökkenti a kockázatot, stabilizálja a hozamokat, és csökkenti az időzítési és ágazati kockázatokat. Bár a diverzifikáció nem szünteti meg teljesen a kockázatot, jelentősen csökkentheti annak mértékét. A befektetőknek figyelembe kell venniük a különböző eszközök és eszközosztályok közötti összefüggéseket. Fontos a földrajzi, szektorális, és eszközosztály-diverzifikáció, valamint a rendszeres portfólió felülvizsgálat, hogy biztosítsuk a portfólió összhangját a befektetési céljainkkal és kockázati toleranciánkkal.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

2024.02.21.

A Babakötvény nem érhető el korlátlanul. A kormány 1,2 millió forintban maximalizálta az évente befizethető összeget. Miért fontos ez? Mit jelent ez a változtatás a befektetőknek? Érdemes így is befizetni a Babakötvénybe? A változás fontos, ezért utánajártunk. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Megéri hitelből venni állampapírt?

Megéri hitelből venni állampapírt?

2022.12.26.

Hitelből venni állampapírt sokáig „tuti tippnek” számított – de mi a helyzet most, a válság idején? Ennek járunk utána alábbi cikkünkben!

Tovább olvasom
Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy - Melyik nyújtja a jobb hozamot?

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy - Melyik nyújtja a jobb hozamot?

2023.06.02.

Prémium Magyar Állampapír vagy Diszkont Kincstárjegy? Felmerülhet a kérdés, ha szeretnénk befektetni. De melyik nyújtja a jobb hozamot? A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, hogy mennyi időre akarjuk vagy tudjuk lekötni a pénzünket. Utánajártunk, hogy néhány hónapos lekötés vagy több éves befektetés esetén melyiket érdemes választani.

Tovább olvasom
Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

2022.03.14.

„Az állampapír biztos befektetés” – mondják sokan, ám ez csak abban az esetben igaz, ha tisztában vagy a típusaival, és választani is jól tudsz közülük!

Tovább olvasom