Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Diverzifikáció: így csökkentheted a befektetések kockázatát!

2024.01.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2024. június 12. 14:37

A diverzifikáció segíthet csökkenteni a befektetés kockázatát. De mi az a diverzifikáció? Hogyan működik? És miért fontos? És persze hogyan segíthet csökkenteni egy befektetés kockázatát? Szakértőink minden kérdésre választ adnak.

Diverzifikáció: így csökkentheted a befektetések kockázatát!

Mi az a diverzifikáció?

A diverzifikáció egy pénzügyi stratégia, aminek célja a kockázat csökkentése azáltal, hogy a befektető a pénzét különböző eszközökbe vagy eszközosztályokba fekteti be.

Az eszközök lehetnek például különböző típusú értékpapírok, részvények, kötvények, ingatlan vagy más befektetési lehetőségek.

A diverzifikáció segíthet abban, hogy egy befektető ne legyen túlzottan kitett egyetlen piaci vagy ágazati kockázatnak.

Az elv alapján a befektetők megpróbálják minimalizálni az eszközeik teljesítményének ingadozását, mivel az egyes eszközök árfolyamai különböző időszakokban eltérően alakulhatnak.

Tehát ha egy eszköz árfolyama csökken, más eszköz esetlegesen emelkedhet, és ezáltal a teljes portfólió értéke stabilabb lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a diverzifikáció nem teljes mértékben szünteti meg a kockázatot, de csökkentheti annak mértékét.

A befektetőknek figyelembe kell venniük az egyes eszközök és eszközosztályok közötti összefüggéseket, és azokat a tényezőket, amelyek hatással lehetnek a különböző piacokra, amikor diverzifikált portfóliót építenek fel.

Miért fontos egy befektetésnél a diverzifikáció?

A diverzifikáció fontos a befektetéseknél több okból is. Többek között a következő okok miatt lehet érdemes alkalmazni:

Kockázatcsökkentés: az egyik legfontosabb előnye a kockázat csökkentése. Különböző eszközökbe történő befektetés segít minimalizálni az egyes eszközök piaci kockázatát. Ha egy eszköz árfolyama csökken, más eszköz értéke esetlegesen emelkedhet, így a diverzifikált portfólió kiegyenlítettebb lehet.

Hozamstabilitás: a diverzifikált portfólióval rendelkező befektető kevésbé lesz kitett az egyes eszközök árfolyam-ingadozásainak, aminek eredményeként a portfólió hozama stabilabb lehet hosszú távon.

Időzítési kockázat csökkentése: különböző eszközök különböző időszakokban reagálhatnak különböző piaci feltételekre. Diverzifikáció segíthet csökkenteni az időzítési kockázatot, mivel a különböző eszközök eltérő ütemben változhatnak.

Ágazati vagy szektori kockázatok elkerülése: ha valaki túlzottan koncentrál egy adott ágazatra vagy szektorra, akkor az esetleges problémák, például az ágazati hanyatlás vagy egyedi vállalati nehézségek könnyen negatívan érinthetik a befektetési portfóliót. Diverzifikációval csökkenthető ezeknek az ágazati vagy szektori kockázatoknak a hatása.

Hozam maximalizálása: bár a diverzifikáció fő célja a kockázat csökkentése, ugyanakkor egy jól megválasztott diverzifikált portfólió segíthet abban is, hogy a befektető kiaknázhassa a különböző eszközosztályok vagy piaci szegmensek által kínált különféle hozamlehetőségeket.

A diverzifikáció olyan stratégia, amely segíthet a befektetőnek a hosszú távú célok elérésében a kockázatok széles skálájának kezelése révén.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Hogyan segíthet csökkenteni egy befektetés kockázatát?

A diverzifikáció segíthet csökkenteni a befektetés kockázatát azáltal, hogy a befektető a pénzét különböző eszközökbe vagy eszközosztályokba fekteti be.

Különböző eszközök árfolyamai eltérően alakulhatnak, így ha egy befektetés árfolyama csökken, más befektetés emelkedhet, ami kiegyensúlyozza a portfóliót, és minimalizálja az egyes befektetések piaci kockázatát.

A diverzifikáció a befektetési portfólió olyan összeállítása, amely különböző típusú és kockázatú befektetéseket tartalmaz. A diverzifikációnak az a célja, hogy csökkentse az egyedi befektetések kockázatát azáltal, hogy kiegyenlítse a portfólió hozamait és veszteségeit.

A diverzifikáció kétféleképpen csökkentheti a befektetési kockázatot:

  • A piaci kockázat csökkentése: a piaci kockázat az a kockázat, amely minden befektetést érint, függetlenül attól, hogy milyen típusú vagy milyen gazdasági szektorban tevékenykedik. A piaci kockázatot a világgazdaságban bekövetkező általános változások okozzák, például a gazdasági recesszió, a kamatok változása vagy a politikai instabilitás. A diverzifikáció csökkentheti a piaci kockázatot azáltal, hogy a portfóliót különböző földrajzi régiókba, gazdasági szektorokba és eszközosztályokba fekteti.

  • Az egyedi kockázat csökkentése: az egyedi kockázat az a kockázat, amely egy adott eszközt érint. Az egyedi kockázatot az adott eszközre jellemző tényezők, például a vállalat pénzügyi helyzete, az ágazatban bekövetkező változások, vagy a befektetés politikai kockázata okozzák. A diverzifikáció csökkentheti az egyedi kockázatot azáltal, hogy a portfóliót különböző eszközökbe fekteti.

A Banknavigátor pénzügyi szakértői egyetértenek abban, hogy a diverzifikáció fontos eszköz a befektetési kockázat csökkentésére. A szakértők szerint a diverzifikációhoz a következő szempontokat kell figyelembe vennie:

Földrajzi diverzifikáció: a portfóliót különböző földrajzi régiókba kell fektetni. Ez segít csökkenteni a helyi gazdasági események kockázatát.

Szektorális diverzifikáció: a portfóliót különböző gazdasági szektorokba kell fektetni. Ez segít csökkenteni az adott szektorra jellemző kockázatokat.

Eszközosztály-diverzifikáció: a portfóliót különböző eszközosztályokba kell fektetni. Ez segít csökkenteni az egyes eszközosztályok kockázatait.

A szakértők azt is javasolják, hogy a befektetők rendszeresen tartsanak portfólió felülvizsgálatot, hogy biztosítsák, hogy a portfólió továbbra is megfeleljen a kockázati toleranciájuknak és befektetési céljaiknak.

Összefoglalás

A diverzifikáció lényege, hogy a befektető különböző eszközökbe vagy eszközosztályokba fekteti be a pénzét, így csökkentve az egyes eszközök piaci kockázatát. Például, ha egy befektetés értéke csökken, egy másik eszköz értéke emelkedhet, ami kiegyenlíti a portfóliót. Segít abban, hogy a befektető ne legyen túlzottan kitett egyetlen piaci vagy ágazati kockázatnak.

A diverzifikáció fontos a befektetéseknél, mert csökkenti a kockázatot, stabilizálja a hozamokat, és csökkenti az időzítési és ágazati kockázatokat. Bár a diverzifikáció nem szünteti meg teljesen a kockázatot, jelentősen csökkentheti annak mértékét. A befektetőknek figyelembe kell venniük a különböző eszközök és eszközosztályok közötti összefüggéseket. Fontos a földrajzi, szektorális, és eszközosztály-diverzifikáció, valamint a rendszeres portfólió felülvizsgálat, hogy biztosítsuk a portfólió összhangját a befektetési céljainkkal és kockázati toleranciánkkal.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

2021.11.19.

Állampapírba fektetnéd a babaváró hitelből szerzett pénzedet, de nem tudod, megéri-e? Az alábbi cikket mindenképp olvasd végig!

Tovább olvasom
Mutatjuk, mibe érdemes befektetned a pénzedet!

Mutatjuk, mibe érdemes befektetned a pénzedet!

2021.08.26.

Hogy mibe érdemes befektetned a pénzedet, és mibe nem, az valójában csak a hozam realizálódásakor derül ki, ám akad néhány biztos tipp – ezeket mutatjuk be ebben a cikkben.

Tovább olvasom
Te is az édesség rabja vagy? Elképesztő költséget jelenthet!

Te is az édesség rabja vagy? Elképesztő költséget jelenthet!

2023.08.11.

Sokan szeretjük az édességet. Esszük is, amikor megkívánjuk. De mennyibe kerül mindez hosszú távon? Érdemes annyira tudatosnak lenni, hogy ezt a pénzt inkább befektessük, vagy hódoljunk az élvezeteknek? Nincs egyértelmű válasz.

Tovább olvasom
Érdemes-e jelenleg kivárni a befektetéssel?

Érdemes-e jelenleg kivárni a befektetéssel?

2022.10.07.

Kivárni a befektetéssel nem mindig jó stratégia – erről tudhatsz meg mindent alábbi cikkünkből.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával