Megtakarítási számla 2024 – Részletek és összehasonlítás

Egy kevésbé ismert számlatípus – a megtakarítási számla

Megtakarítási számlánál a számlanyitás célja az értékmegőrzés és a vagyon gyarapítása.

Nincs meghatározott lekötési idő, a számlán a bank által meghatározott keretek között történhet pénzmozgás: érkezhet átutalás vagy vehetünk fel róla készpénzt.

A megtakarítási bankszámla fő előnye, hogy a számlatulajdonos az elhelyezett összeghez bármikor hozzáfér, és nem veszíti el a megtakarítása után járó kamatokat.

A megtakarítási számlához kínált kamatok többnyire alacsonyabbak, mint a klasszikus betétlekötések kamatai, de még így is sokkal kedvezőbbek, mintha egy bankszámlán lekötés nélkül tartjuk az összeget.

Megtakarítási bankszámla fenntartását a bankok egyes esetekben ingyenesen vagy egy lakossági folyószámlához képest olcsóbban végzik.

Úgy használható, mint egy bankszámla, a megtakarítási számlára ugyanúgy utalható pénz, és onnan bármikor vehető fel készpénz. És nem kell lejárati időpontot észben tartani a hozam mégis kedvező lehet, és szinte mindig elektronikusan is kezelhető.

A kamatozás módja, ugyanúgy, mint a hagyományos betéti termékeknél, lehet fix vagy változó.

Lényeges hogy az elért kamatokból az állam kamatadót von le.

A megtakarítási számlák összehasonlításához segítséget nyújthat az egységesített betéti-kamatlábmutató, az EBKM.

Az egyes bankok által kínált termékek az előírt számlamozgások tekintetében eltérhetnek egymástól, amit összehasonlításnál feltétlenül vegyük figyelembe.

Mindig olvassuk el alaposan az üzletszabályzatot, hirdetményt és valamennyi vonatkozó tájékoztatót.

Hasonlítsuk össze a bankok által kínált konstrukciók jellemzőit (EBKM, számlák költségei, havonta minimálisan elhelyezendő összeget, a számla minimumegyenlegét)

Mérjük fel az esetleges kockázatokat, és mérlegeljük háztartásunk kockázattűrő képességét.

Minden esetben olvassuk el a szerződést, mielőtt aláírnánk azt.

A megtakarítási számla jellemzői

A megtakarítási számla kamat bár nem túl magas, mégis jobb, mintha a folyószámlánkon tartjuk a pénzünket. A rendszeres megtakarítási számla használat hozzájárulhat a vagyonunk növekedéséhez.

De mik a megtakarítási bankszámla jellemzői? A megtakarítási bankszámla egy folyószámla, amire pénzt lehet befizetni, és ami kamatot fizet. Rugalmasabb, mint a lekötött betét, mivel bármikor hozzáférhető a pénz.

A megtakarítási bankszámla jellemzői részletesen:

Kamatozás: a bank a megtakarított pénz után kamatot fizet. A kamatozás mértéke a banktól és a megtakarítási bankszámla típusától függ. A látra szóló megtakarítási számlák kamata alacsonyabb, mint a lekötött megtakarítási számláké.

Költségek: a megtakarítási bankszámla esetében többnyire nincsenek költségek. Egyes bankok azonban díjat számíthatnak fel a számlanyitásért, az utalásért vagy a készpénzfelvételért.

Rugalmasság: a megtakarítási bankszámlák két fő típusa a látra szóló és a lekötött. A látra szóló megtakarítási számlákon a pénz bármikor hozzáférhető, míg a lekötött megtakarítási számlákon a pénzt egy meghatározott ideig nem lehet felvenni.

Hozzáférés: a megtakarítási számlákhoz online, telefonon vagy személyesen is hozzá lehet férni.

A megtakarítási bankszámla előnye, hogy egy jó módja annak, hogy növeljük a megtakarításainkat. A látra szóló megtakarítási számlák rugalmasak, így bármikor hozzáférhetünk a pénzhez. A megtakarítási számlák biztonságosak, mivel a bankok biztosítják a pénzt. (OBA)

A megtakarítási bankszámla hátránya, a kamatozás mértéke általában alacsony, és a lekötött megtakarítási számláknál nem férünk hozzá a pénzhez egy meghatározott ideig.

A megtakarítási bankszámla kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a következőket:

 • Kamatozás

 • Költségek

 • Rugalmasság

 • Hozzáférés

 • Egyéni igények és célok

A deviza megtakarítási számla

A lakossági deviza megtakarítási számla népszerű az infláció miatt. Egy banki megtakarítási számla segíthet az infláció felett tartani a hozamot. Az Euro megtakarítási számla kevésbé kitett az inflációnak.

A deviza megtakarítási bankszámla jellemzői

Kamatozás: a bank a megtakarított pénz után kamatot fizet. A kamatozás mértéke a banktól és a deviza megtakarítási számla típusától függ. A látra szóló deviza megtakarítási bankszámla kamata alacsonyabb, mint a lekötött deviza megtakarítási bankszámláké.

Költségek: a deviza megtakarítási bankszámla esetében többnyire nincsenek költségek. Egyes bankok azonban díjat számíthatnak fel a számlanyitásért, a készpénzfelvételért vagy egyéb tranzakciókért.

Rugalmasság: a deviza megtakarítási bankszámla két fő típusa a látra szóló és a lekötött. A látra szóló deviza megtakarítási számlákon a pénz bármikor hozzáférhető, míg a lekötött deviza megtakarítási számlákon a pénzt egy meghatározott ideig nem lehet felvenni.

Hozzáférés: a deviza megtakarítási számlákhoz online, telefonon vagy személyesen is hozzá lehet férni.

A deviza megtakarítási bankszámla előnye, hogy ez a megtakarítási bankszámla egy jó módja annak, hogy növeljük a megtakarításainkat más devizában. A látra szóló deviza megtakarítási bankszámla ráadásul rugalmasak, így bármikor hozzáférhetünk a pénzünkhöz. És a deviza megtakarítási bankszámlák biztonságosak, mivel a bankok itt is biztosítják a pénzt.

A deviza megtakarítási bankszámla hátránya, hogy a kamatozás mértéke alacsonyabb, mint a forintban denominált megtakarítási számláknál, és a lekötött deviza megtakarítási számláknál nem férünk hozzá a pénzhez egy meghatározott ideig.

Hasonlóan a forint megtakarítási számlához, a deviza megtakarítási bankszámla kiválasztásakor is érdemes figyelembe venni a következő tényezőket:

 • Kamatozás

 • Költségek

 • Rugalmasság

 • Hozzáférés

 • Egyedi igények és célok

A deviza megtakarítási bankszámla típusai

Látra szóló deviza megtakarítási bankszámla: a látra szóló deviza megtakarítási számlákon a pénz bármikor hozzáférhető, bár a kamatozás mértéke alacsonyabb, mint a lekötött deviza megtakarítási számlánál.

Lekötött deviza megtakarítási bankszámla: a lekötött deviza megtakarítási számlákon a pénzt egy meghatározott ideig nem lehet felvenni, de a kamatozás mértéke általában magasabb, mint a látra szóló deviza megtakarítási számlánál.

A deviza megtakarítási bankszámla kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a következő tényezőket. A deviza megtakarítási bankszámla kiválasztásának szempontjai:

Kamatozás: a kamatozás mértéke az egyik legfontosabb szempont, amelyet érdemes figyelembe venni.

Költségek: a deviza megtakarítási számlák esetében általában nincsenek költségek, de egyes bankok díjat számíthatnak fel különböző szolgáltatásokért és tranzakciókért.

Rugalmasság: ha gyakran kell hozzáférnünk a pénzhez, akkor érdemes a látra szóló deviza megtakarítási számlát választani. Ha viszont hosszabb ideig szeretnénk elhelyezni a pénzt, akkor érdemes lekötött deviza megtakarítási számlát választani.

Egyedi igények: a deviza megtakarítási bankszámla kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az egyéni igényeket és célokat. Ha például egy külföldi utazáshoz szeretnénk megtakarítani, akkor érdemes olyan deviza megtakarítási bankszámlát választani, amelyen a megtakarítás az utazás célpontjának megfelelő devizában van denominálva.

Megtakarítási számla összehasonlítás – megtakarítási számla kalkulátor – a legjobb megtakarítási számla

Megtakarítási számla összehasonlítás: a megtakarítási számlák összehasonlításakor számos tényezőt érdemes figyelembe venni, beleértve a kamatozást, a költségeket, a rugalmasságot és a hozzáférhetőséget.

Kamatozás: a kamat az az összeg, amit a bank a megtakarított pénz után fizet. A kamatozás mértéke a banktól és a megtakarítási bankszámla típusától függ. A látra szóló megtakarítási számlák kamata általában magasabb, mint a lakossági számláké.

Költségek: a megtakarítási bankszámlák költségmentesek lehetnek. Egyes bankok azonban díjat számíthatnak fel a tranzakciókért.

Rugalmasság: a megtakarítási bankszámlák két fő típusa a látra szóló és a lekötött. A látra szóló megtakarítási számlákon a pénz bármikor hozzáférhető, míg a lekötött megtakarítási számlákon a pénzt egy meghatározott ideig nem lehet felvenni.

Hozzáférés: a megtakarítási számlákhoz általában online vagy a bankfiókban is hozzá lehet férni.

Megtakarítási számla kalkulátor: a megtakarítási számla kalkulátor segítségével könnyen összehasonlíthatóak a különböző bankok ajánlatai. A kalkulátorok a kamatozást, a költségeket és a rugalmasságot veszik figyelembe.

Legjobb megtakarítási számla: a legjobb megtakarítási bankszámla az, amelyik megfelel az egyéni igényeknek és céloknak. A következő tényezőket érdemes figyelembe venni a legjobb megtakarítási bankszámla kiválasztásakor: kamatozás, költségek, rugalmasság és hozzáférés.

Megtakarítási bankszámla ajánlatok a magyar pénzügyi piacon:

 • OTP Bank Takarékszámla

 • K&H Bank Megtakarítási számla

 • Erste Bank Megtakarítási számla

 • MagNet Bank Megtakarítási számla

 • Gránit Bank Megtakarítási számla

A megtakarítási bankszámla egy jó lehetőség annak, aki növelni akarja a megtakarításait. A megfelelő megtakarítási bankszámla kiválasztásához érdemes összehasonlítani a különböző bankok ajánlatait.

megtakarítási számla nyitás

Megtakarítási számla vagy lekötött betét? Hol tartsuk a pénzünket?

A megtakarítási számla és a lekötött betét két különböző pénzügyi termék, amelyek eltérő célkitűzésekhez és pénzügyi helyzetekhez alkalmazhatók.

A döntés a pénzügyi céloktól, az elérhető összegtől, a hozzáférési szükségletektől és a kockázati hajlandóságtól függ.

Néhány szempont, ami segíthet a döntésben:

Megtakarítási Számla: a megtakarítási bankszámla egy olyan folyószámla, amelyen kamatot kaphatunk a pénzünkre, miközben könnyű hozzáférést biztosít a számlán lévő pénzhez. Ideális olyan esetekben, amikor gyors hozzáférésre van szükség, például váratlan kiadásokhoz vagy vészhelyzetek esetén. A kamat alacsonyabb a lekötött betétekhez képest, de likviditást és hozzáférést kínálnak a pénzhez.

Lekötött Betét: a lekötött betét egy pénzügyi termék, amelynek során a pénzt meghatározott időre lekötjük egy pénzintézetben, cserébe viszont magasabb kamatot kapunk. Ideális olyan esetekben, amikor hosszabb távú megtakarítást tervezünk, és hajlandóak vagyunk lekötni a pénzt egy meghatározott időszakra. A kamatok magasabbak, mint a megtakarítási számlánál, de a lekötött időszak alatt a pénzhez csak korlátozottan lehet hozzáférni.

A választás során fontosak a pénzügyi célok, a hozzáférés a pénzhez, a kamatok és a kockázatvállalási hajlandóság. Ha a pénzt gyorsan és hozzáférhetően szeretnénk tartani, akkor a megtakarítási bankszámla lehet a jobb választás. Ha hosszabb távú megtakarítást tervezünk, és hajlandóak vagyunk lekötni a pénzt, akkor a lekötött betét magasabb kamatot kínálhat.

Érdemes több pénzintézet ajánlatát is összehasonlítani, mivel a kamatok és a feltételek eltérőek lehetnek. A pénzügyi tanácsadóval történő konzultáció is segíthet a legjobb döntés meghozatalában, hogy az egyéni pénzügyi célok és szükségletek alapján dönthessünk.

Hosszú távú megtakarításra jó a megtakarítási bankszámla?

A megtakarítási bankszámla lehet egy jó eszköz hosszú távú megtakarításokhoz, de számos tényezőt kell figyelembe venni a döntés meghozatalakor.

A megtakarítási bankszámla előnyei közé tartozik, hogy likvid eszköz, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan hozzáférjünk a pénzhez, amikor szükség van rá. Emellett biztonságosabb, mint például a részvények vagy más befektetési eszközök, mivel a pénzt egy pénzintézetben tartjuk.

A megtakarítási bankszámla kamatai általában alacsonyabbak, mint más hosszabb távú befektetési lehetőségeké. Ez azt jelenti, hogy a hozamok is alacsonyabbak lehetnek, és a pénz vásárlóértéke idővel csökkenhet az infláció miatt. Ezenkívül a megtakarítási bankszámla hozama gyakran nem követi a piaci hozamokat, és nem nő annyira, mint például a részvények értéke.

Ha hosszú távú megtakarítást tervezünk, akkor fontolóra vehetünk más befektetési lehetőségek, mint például részvények, kötvények vagy befektetési alapok. Ezek az eszközök hosszabb távon nagyobb hozamot kínálhatnak, és lehetőséget nyújthatnak a tőke növelésére. Azonban emlékezzünk arra, hogy ezek a lehetőségek kockázatosabbak, és az értékük ingadozhat a piaci változásoknak megfelelően.

Mielőtt döntést hozunk, fontos alaposan megtervezni a hosszú távú pénzügyi célokat és szükségleteket. Számos pénzügyi tanácsadó és eszköz áll rendelkezésre, hogy segítsen az optimális portfólió összeállításában, ami megfelel a hosszú távú megtakarítási céloknak, és egyidejűleg figyelembe veszi a kockázati toleranciát és a pénzügyi helyzetet. A diverzifikált portfólió szintén segíthet a kockázatok szétszórásában, és a hosszú távú hozamok növelésében.

Összegzés

A megtakarítási bankszámla egy pénzügyi termék, amit pénzintézetek kínálnak az ügyfeleknek.

Lényege, hogy lehetővé teszi az emberek számára, hogy pénzüket elhelyezzék egy számlán, és cserébe kamatot kapjanak érte. A megtakarítási bankszámla likvid eszköz, amely gyors hozzáférést biztosít a pénzhez.

Az összeg, amit a számlára helyezünk, nincs lekötve, és bármikor hozzáférhetünk.

A kamatokat a bank a számlán lévő egyenlegre fizeti, de ezek a kamatok alacsonyabbak, mint más hosszabb távú befektetési lehetőségeknél. A megtakarítási bankszámla pénztartási és megtakarítási célokat szolgál, például vészhelyzetekre való felkészülést vagy középtávú költségek finanszírozását.

Bár a kamatok alacsonyabbak lehetnek, mint más befektetések esetén, a megtakarítási bankszámla biztonságos és könnyen hozzáférhető módja a pénz növelésének és megtakarításának.

Fontos összehasonlítani a különböző bankok és pénzintézetek megtakarítási bankszámla ajánlatait, hogy megtaláljuk a legjobb kamatokat és feltételeket az egyéni pénzügyi célokhoz. A megtakarítási bankszámla az OBA által biztosított, ami biztosítékot nyújt az elhelyezett pénzre egy esetleges bankcsőd esetén.

Mivel erre a számlára egyszerűen helyezhetünk el pénzt, és egyszerűen is vehetjük fel róla, rendkívül rugalmas befektetésről van szó. Ez a rugalmasság a legnagyobb vonzereje ennek a befektetési formának.

Ez a rugalmasság azonban egyben hátrány is lehet, hiszen nincs kényszer arra, hogy a ne nyúljunk hozzá a félretett pénzünkhöz.

Egy tudatos befektető azonban jól használhatja, és illesztheti be a portfóliójába.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Megtakarítási számla 2024 – Részletek és összehasonlítás - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Megtakarítási számla 2024 – Részletek és összehasonlítás - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Megtakarítási számla 2024 – Részletek és összehasonlítás - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Megtakarítási számla 2024 – Részletek és összehasonlítás - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A megtakarítási számla egy bankszámla, amire pénzt lehet befizetni, és ami kamatot fizet. A megtakarítási számlák rugalmasabbak, mint a lekötött betétek, mivel bármikor hozzáférhetünk a pénzünkhöz.

A megtakarítási bankszámlák két fő típusa a látra szóló és a lekötött. A látra szóló megtakarítási számlákon a pénz bármikor hozzáférhető, míg a lekötött megtakarítási számlákon a pénzt egy meghatározott ideig nem lehet felvenni.

A kamat az a pénzösszeg, amelyet a bank a megtakarított pénz után fizet. A kamatozás mértéke a banktól és a megtakarítási számla típusától függ.

A megtakarítási bankszámlák esetében általában nincsenek költségek. Egyes bankok azonban díjat számíthatnak fel a számlanyitásért vagy a pénzfelvételért.

A megtakarítási bankszámla mindenkinek ajánlott, aki szeretné növelni a megtakarításait. A megtakarítási számlák különösen jó megoldások azok számára, akiknek rugalmasan kell hozzáférniük a pénzükhöz.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

2024.05.21.

A pénzügyi stabilitás és függetlenség elérése mindannyiunk számára fontos cél, azonban sokan elkövetnek olyan hibákat, amelyek akadályozzák ezt az utat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni, hogy megalapozottabb és biztosabb pénzügyi jövőt építhessünk.

Tovább olvasom
Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

2024.05.21.

Az OTP Bank egy új megoldást kínál az ügyfeleinek: egyszerre lehet falusi CSOK-ot és CSOK Plusz hitelt igényelni. Ezzel a megoldással pedig hamarabb elkezdődhetnek a munkálatok, és még a hitelösszeg is magasabb lehet. De jó ez az ügyfeleknek? Igen jó. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával