Kötelező biztosítás kalkulátor 2024

Kötelező biztosítás

A gépjármű kötelező biztosítás, illetve a casco biztosítás az autósok számára közismert, hiszen az előbbi mindenki, az utóbbi pedig a nagy részük autójára meg lett kötve. Szinte minden biztosító kínálja, bár nem ugyanolyan feltételekkel, ezért gyakori a biztosítóváltás az ügyfelek körében. Kötelező biztosítással már a tulajdonszerzés napján rendelkeznünk kell, és nem mondhatjuk le azt. A kötelező biztosítás bár kötelező, ahogy látni fogjuk, ez nekünk is jó.

Kötelező biztosítás – kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB)

A kötelező biztosítás összehasonlítás alkalmával találkozhatunk a kötelező biztosítás és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás elnevezéssel is. Bár a hivatalos elnevezés a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, a kötelező biztosítás kifejezést gyakrabban használják, és mindkettő ugyanazt a biztosítási terméket takarja. Így összehasonlítás során mindegy, hogy melyik kifejezésre keresünk rá. Mert nem ez a fontos. Az fontos, hogy az összehasonlítás megtörténjen. 

Kötelező biztosítás árak

Ami még fontos, sőt, talán a legfontosabb: kötelező biztosítás árak. A kötelező biztosítás árak határozzák meg leginkább a döntésünket. Az árak határozzák meg, hogy mennyi lesz az éves költsége a biztosításnak. Sok? Vagy kevés? Válasszunk jól. Az árak tanulmányozása legyen az első. Tudnunk kell, hogy a kötelező biztosítás árak megfelelőek számunkra. És ha megfelelőek az árak, akkor lehet szerződést kötni.

Kötelező biztosítás online

Ma már sokan online kötnek kötelező biztosítást. Ha az online autó biztosítás igénylést választjuk, modern, innovatív módon lehet kötelező biztosításunk. Online igényléskor nem kell bemennünk egy biztosító irodájába, az otthonunk kényelméből vihetjük végig a folyamatot. A kötelező biztosítás kiválasztása, az adatok megadása és a dokumentumok benyújtása is online történik. Nincs olyan, hogy otthon hagytuk valamelyik szükséges dokumentumot. Gyorsan, kényelmesen, online.

Előnyök

Online, csak otthonról. Természetes lett, hogy az ügyfelek otthonról igényelnek kötelező biztosítást, anélkül, hogy bemennének egy biztosítótársaság irodájába. Az online igénylés kényelmes és biztonságos. Mindössze egy megfelelő számítástechnikai eszközre van hozzá szükség, és minden, az igényléstől a szerződés aláírásáig, az interneten történik. Több érv is szól amellett, hogy valaki az online autó biztosítás igénylést válassza. Nincs sorban állás, nincs várakozás, nincs sorban állás. Nem kell parkolóhelyet keresni, nem kell órákat tölteni azzal, hogy lebonyolódjon egy igénylés beadása. Gyorsan, otthonról, kényelmesen.

Online – vagy személyesen

Személyesen is lehet kötelező biztosítást igényelni. Az online autó biztosítás igénylésnek vannak alternatívái, és ezeknek is lehetnek előnyei. A személyes ügyintézés sokak számára emberibb, közvetlenebb, és biztonságosabbnak is tűnik. Az ügyintéző ráadásul válaszolni tud a felmerülő kérdésekre, és adott esetben tanáccsal is elláthatja az érdeklődőt. A személyes kapcsolaton kívül azok is a személyes ügyintézés mellett dönthetnek, akik nem rendelkeznek telefonnal vagy interneteléréssel, vagy azok, akik bár rendelkeznek ezekkel, de idegenkednek a használatuktól. Bár az online ügyintézés elterjedt, a személyes ügyintézés még jó ideig az ügyfelek rendelkezésére áll majd. Személyesen is lehet, nem csak online.

Online – mitől online?

Mitől online az online autó biztosítás igénylés? Ha ezt olvassa valaki, akkor valószínűleg kötelező biztosítás szeretne igényelni. Az online autó biztosítás igénylésnél az igénylési folyamat részben, vagy teljes egészében az interneten történik. A legáltalánosabb esetben az első lépés a megfelelő autó biztosítás kiválasztása, majd ezt követi a megfelelő dokumentumok beszerzése. Ha már az asztalon pihen minden iratunk, akkor a kiválasztott biztosító honlapján kell kérni a kötelező biztosítást. Nem kell aggódni, a dolog azonnali, nem kell rá várni, hiszen egy automata rendszer végzi. Meg kell adni a kért adatokat, és már készül is a biztosítási kötvény. Aztán már csak fizetni kell.

Kötelező biztosítás online – lépésről lépésre

Online kötelező biztosítás igényléskor minden lépés logikusan követi egymást. Tegyük fel, hogy minden dokumentum kéznél van. Akkor jöhet a következő lépés! El kell indítani az igénylést, ami csupán néhány kattintás. Esetleg a biztosító ügyintézőjével kell beszélni, ami történhet telefonon, vagy videós azonosítás segítségével. Be kell mutatni a személyazonosító iratot, illetve a beszerzett dokumentumokat. Elektronikus aláírással kell hitelesíteni a kérelmet, és ez után már csak a bírálat van hátra. Ha ez is pozitív, akkor megtörténik az online kötelező biztosítás megkötése. Fontos megjegyeznünk, hogy vannak biztosítótársaságok, ahol az ügymenet némileg eltérhet a fentiektől. Egyes esetekben kiküldik a szerződést, amit a beszerzett dokumentumokkal együtt vissza kell juttatni, de az is előfordul, hogy semmilyen dokumentumra nincs szükség, és a szerződés aláírása is elektronikusan történhet.

Személyesen vagy online igényeljünk?

Mi dönthetjük el, hogy online vagy személyesen igényelünk kötelező biztosítást. Az online igénylés kényelmes és gyors megoldás. A modern technikai megoldásokat felhasználó online igénylés azért népszerűbb, mert nem szükséges az igényléshez a személyes találkozás az ügyintézővel. Az online igénylés feltételei ráadásul gyakran kedvezőbbek. Az online igénylésnél a folyamat rövid. Az online igénylés gyors és kedvezőek a feltételei, ráadásul kényelmesebb megoldást is nyújt.

Kötelező biztosítás online – egyszerűen

Az online kötelező biztosítás igénylése egyszerű dolog. A folyamat gyors, érthető és könnyen követhető. Az online igényléshez szükség lesz egy megfelelő elektronikai eszközre és internetkapcsolatra. Egy okostelefon mobilinternettel tökéletesen elég lehet ehhez. Az online igénylés a biztosító weboldalán történik, és elképzelhető, hogy csak a megfelelő böngésző segítségével tudunk majd igényelni. Megfelelő technikai feltételekkel nincs akadálya az online igénylés benyújtásának. Első lépésként ki kell választanunk a nekünk megfelelő kötelező biztosítást. Ehhez szakértő weboldalak kalkulátorai nyújthatnak segítséget. A kötelező biztosítás kiválasztása után a weboldal gyakran átirányít bennünket a választott biztosító oldalára, ahol elkezdhetjük az igénylést. Az adatok egyeztetése után a biztosító rendelkezésére kell bocsátanunk a kért dokumentumokat. Ez is teljesen online, és azonnal történik. A dokumentumok beérkezése után következik a szerződéskötés, ami egy online kötelező biztosítás esetén akár néhány perc alatt megtörténhet.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

 • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
 • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
 • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Kötelező biztosítás kalkulátor 2024

A kötelező biztosítás kalkulátor 2024 egy olyan program, ami segítséget nyújt a kiválasztott konstrukciók összehasonlításában. A megadott adatok alapján megadja az elérhető kötelező biztosítások adatait. Az igénylő láthatja a költségeket, így könnyen kiválasztható a legideálisabb konstrukció. A kötelező biztosítás kalkulátor használata minden szerződéskötés előtt javasolható. Nem csak azért, mert könnyen, egyszerűen, gyorsan és kényelmesen, otthonról teszi összehasonlíthatóvá a kötelező biztosításokat. Hanem azért is, mert az emberek többsége arra törekszik, hogy a legolcsóbb kötelező biztosítást válassza. Ez érthető is, hiszen egy adott szolgáltatás mellett a legalacsonyabb költségek a legvonzóbbak. A legjobb konstrukció a kötelező biztosítás kalkulátorral választható ki a legegyszerűbben. Az összehasonlítás egy komplex folyamat. Több adatot figyelembe kell venni, erre pedig egy program a legalkalmasabb.

A kárbejelentés menete

Amikor balesetet szenvedünk, azt be kell jelenteni a kártalanításhoz. Először fotókkal és leírással rögzíteni kell a baleset helyszínét, ha voltak tanúk, azok adatait fel kell írni, hogy később elérhetőek legyenek, és ki kell tölteni a kárbejelentő nyomtatványt, majd mindkét félnek alá kell írnia azt. A baleseti kárbejelentő nyomtatványra felkerülnek a balesetben érintett személyek adatai, a balesetet szenvedett gépjárművek adatai, és a kötelező biztosítást nyújtó biztosítójuk megnevezése, valamint le kell írni, hogy történt a baleset, és le is kell rajzolni azt. A kárbejelentőt a balesetet követően a helyszínen kell kitölteni. Az indigós nyomtatványt tollal kell kitölteni úgy, hogy a másolaton is minden olvasható legyen. Ha két autó vett részt a balesetben egy kárbejelentőt kell kitölteni. Három autó esetén még egyre lesz szükség. Fontos, hogy a nyomtatványt kitöltés után mindkét félnek alá kell írni. Ezt ne felejtsük el. A baleseti kárbejelentő az Európai Unióban mindenhol elfogadott egységes nyomtatvány, így külföldön is használható. Amennyiben Magyarországon külföldi autóval ütközünk, ez a nyomtatvány akkor is megfelelő, csak kettőt kell kitölteni belőle, mindenkinek a saját nyelvén. Ebben az esetben mindkét kárbejelentő aláírása szükséges.

A kárbejelentés menete – a szemtanúk szerepe

Azért, hogy vitás esetben ne csak a két autós véleményére támaszkodjanak a biztosítók a döntésnél, szükség lehet tanúkra. Tanú lehet az autóban utazó személy is. A tanú vagy tanúk adatait és elérhetőségét fel kell tüntetni a kárbejelentőn. A kárbejelentő minden pontját ki kell tölteni. Ha néhány pont üresen marad, az később problémát okozhat. A kárbejelentő kitöltése néhány percig tart. Legyünk alaposak. A balesetben vétlen autós kárigényét annál a biztosítónál kell bejelenteni, amelynél a kárt okozó gépjármű kötelező biztosítását megkötötték. A kárt okozó autós nem jogosult kártérítésre. Őt a Casco biztosítása kármentesítheti.

A kárbejelentés menete – online kárbejelentés

Néhány éve már lehetőség van a kár online bejelentésére is. A kárbejelentő applikáció minden telefontípusra elérhető. Az applikáció a kék-sárga nyomtatvánnyal egyenértékű, és egyszerűbben tölthető ki, mint a hagyományos kárbejelentő lap. Kár esetén töltsük ki a kárbejelentőt. Legyünk alaposak, és töltsünk ki minden mezőt. Aztán a vétlen sofőr a károkozó biztosítójánál elindíthatja kárigénylés folyamatát.

A Casco is fontos

Casco biztosítást is köthetünk az autónkra. A Casco biztosítás egy vagyonbiztosítás. Egy ütközéskor megsérülhet az autó, kár keletkezhet benne. A CASCO biztosítás megtérítheti a keletkezett kárt akkor is, ha a balesetet a biztosított okozta. Az autó általában a ház után a legértékesebb vagyontárgy. Vigyázni akarunk rá. A Casco biztosítás erre egy tökéletes megoldás. De miért érdemes Casco biztosítás kötni? Amikor hitelre vásárolunk autót, vagy lízingelünk, a hitelező pénzintézet majdnem minden esetben előírja számunkra a Casco biztosítás megkötését. Amikor nem kötelező Casco biztosítást kötni az autóra, akkor is gondolkodjunk el a biztosítás megkötésén, mert ezt a vagyontárgyat is meg kell védeni, úgy, ahogy az ingatlant egy lakásbiztosítással.

Casco biztosítás és kötelező biztosítás – mi a különbség?

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) nélkül hazánkban egy gépjármű sem vehet részt a közúti forgalomban. Lényeges különbség a gépjármű kötelező biztosítás és a Casco biztosítás között, hogy a kötelező biztosítás az általunk okozott baleset esetén a vétlen autó kárát téríti meg, míg a Casco biztosítás az általunk okozott balesetben a saját autónkban keletkezett kár után fizet. Abban az esetben pedig, ha vétlenek vagyunk egy balesetben, és az autó megsérült, akkor a balesetet okozó autós biztosítója téríti meg a mi kárunkat.

Biztosító váltás – kötelező biztosítás váltás

Amikor megemelkedik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja, akkor érdemes kedvezőbb ajánlatot keresni. A biztosító váltás feltételeit azonban törvény szabályozza, ezért arra nincs lehetőség, hogy egyik napról a másikra felbontsuk a szerződést, és váltsunk, amikor kedvezőbb ajánlatot találunk. A kötelező biztosítás váltás évente egy alkalommal lehetséges. És a meglévő gépjármű-felelősségbiztosítás szerződés felmondásának az évforduló előtt legalább harminc nappal meg kell érkeznie a biztosítóhoz. Az árak összehasonlítása sok időt vehet igénybe, mert sok a jó ajánlat. Érdemes a váltás előtt a biztosítókat összehasonlítani egy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kalkulátorral, így egyszerűbben és gyorsabban találhatjuk meg a számunkra legkedvezőbb ajánlatot. Az érvényes szabályok szerint a biztosítási időszak utolsó napja a biztosítási évforduló is egyben. A biztosítási időszak mindig egy év. A biztosítási évforduló kétféle lehet, év végi forduló és év közbeni forduló. Év végi fordulónál az évforduló december 31, a következő biztosítási időszak kezdete január elseje, év közbeni szerződéskötésnél pedig bármilyen nap lehet. A biztosítótársaságoknak kötelező megadni a díjaikat, legalább két hónappal a díj életbe lépése előtt. Év végi évfordulós szerződéseknél ez a dátum november másodika. Ha le akarjuk cserélni a biztosítónkat, akkor a forduló előtt legalább harminc nappal el kell küldeni a felmondásról a nyilatkozatot. A kötelező biztosítás váltás előnyös lehet számunkra. A váltás után kevesebbet kell majd fizetnünk. A kötelező biztosítás évforduló fontos dátum. A kötelező biztosítás évforduló az az időpont, amikor a kötelező biztosítás váltás megtörténhet.

kötelező biztosítás kalkulátor

A bonus-malus rendszer

A bonus-malus rendszer úgy működik, hogy az üzembentartó okozott már balesetet vagy nem. Ezt a kártörténeti nyilvántartás alapján határozzák meg a biztosítók. Ez alapján a kármentes sofőröket jutalmazzák, a károkozóktól pedig elvonják az addig fennálló kedvezményt. Egyes esetekben akár pótdíjat is felszámolhatnak. Aki először lesz üzembentartó, az az A00 osztályba kerül. Később, biztosítási időszakonként emelkedik egy osztályt a besorolása akkor, ha közben nem történt károkozás. Ez a rendszer tehát jutalmazza azokat a sofőröket, akik balesetmentesen vezetnek. Jelentős díjkülönbség alakul ki így azok között, akik balesetet okoztak, és azok között, aki balesetmentesen vezetnek.

Mi van, ha nincs?

Ha nem okoz balesetet az, aki gépjármű kötelező-felelősségbiztosítás nélkül használja a járművét, akkor nem történik semmi. Bár ez szabálytalan, de következménye nem lesz. Más a helyzet azonban akkor, ha baleset történik. Ilyenkor ugyanis az okozott kárt saját zsebből kell kifizetni, nem beszélve a büntetésről, amit a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás hiánya okoz. A büntetés mellett tehát ki kell fizetni az okozott kárt. És az sok millió forint is lehet. Ha valaki úgy gondolja, hogy ilyenkor csak széttárja majd a kezét és azt mondja, hogy nem tud fizetni, az elszámítja magát. Ha ugyanis nem fizeti ki az okozott kárt, a MABISZ kifizeti azt helyette, majd végrehajtást indít a kár okozója ellen. A kár okozója ilyenkor a teljes vagyonával felel a tartozásért, és elveszítheti nem csak a járművét, de akár a házát is, és évekig vagy évtizedekig letilthatják a fizetése egy részét, egészen addig, amíg a tartozást, és annak költségeit teljesen ki nem fizeti.

Milyen járműre kell kötni?

Személygépkocsi, tehergépkocsi, utánfutó, lakókocsi és motorkerékpár. Ezekre a járművekre kötelező gépjármű kötelező felelősségbiztosítást kötni. Azokra a mezőgazdásági gépekre, amik részt vehetnek közúti forgalomban, szintén kell gépjármű kötelező felelősségbiztosítást kötni. Jellemzően, amikor valaki a gépjármű kötelező felelősségbiztosításra gondol, személygépjármű jut az eszébe. De ahogy látható, jóval szélesebb azon járművek köre, amire kell gépjármű kötelező felelősségbiztosítást kötni. Ne feledkezzünk meg tehát erről akkor sem, ha utánfutót vagy motorkerékpárt vásárolunk. Mert, ahogy már írtuk, a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás kötelező.

Kötelező biztosítás – felmondás

A gépjármű kötelező biztosítást a biztosítási évforduló előtt legalább harminc nappal kell felmondani. Később nem lehet. A biztosítási évforduló eltérhet attól függően, hogy mikor vettük a járművet, az ezzel kapcsolatos szabályok ugyanis megváltoztak. A 2010 előtt vásárolt járműveknél mindig december 31. a biztosítás évfordulója, és következő év január elseje az új biztosítási időszak kezdte. Ilyenkor legkésőbb december 1-jén lehet felmondani a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás szerződést. A 2010 után vásárolt járműveknél az évforduló napja megegyezik a kötelező biztosítás hatályba lépésének a dátumával. Így innen kell harminc napot visszafelé számolni.

Kötelező biztosítás felmondás eladáskor

A gépjármű kötelező-felelősségbiztosítás akkor is megszűnik, ha eladjuk a járművet, és ezért már nincs szükség a gépjármű kötelező-felelősségbiztosítására. Ilyenkor a be kell jelenteni az eladást a biztosítótársaságnak, és a már befizetett havidíj egy részét is visszakaphatjuk időarányosan. Ez attól függ, hogy mennyi idő volt még hátra az adott díjfizetési időszakból. Ez egy éves díjfizetés esetén akár több havi díj is lehet. A felmondást írásban, postai úton, vagy ha a biztosítóval erről megállapodtunk, elektronikus úton vagy telefonon, illetve személyesen, az ügyfélszolgálaton lehet megtenni.

Kötelező biztosítás felmondás – mire kell figyelni?

A felmondás utolsó lehetséges dátuma előtt néhány nappal érdemes megtenni a bejelentést. Ha ugyanis kicsúszunk a határidőből, és nem fizetjük be időben a következő időszakra járó biztosítási díjat, akkor az éves díj többszörösének megfelelő összeget kell fizetnünk nem fedezett időszakra. Ez az úgynevezett fedezetlenségi díj, amit a biztosítók tovább utalnak a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt kártalanítási számlára. Ha egy online brókercéggel végeztetjük el a biztosító cserét, akkor az új szerződés megkötése mellett abban is tud segíteni, hogy a korábbi biztosítás felmondásra kerüljön. A meglévő gépjármű kötelező felelősségbiztosítás felmondásához néhány dokumentumra és adatra van szükség. Kell egy felmondó nyilatkozat, az alapvető személyes adatokkal, szükségesek a jármű alapadatai és a rendszáma, és kell a felmondani kívánt szerződés száma, kötvényszáma is. Ha a felmondó nyilatkozat postán kerül beküldésre, érdemes egyeztetni a biztosítóval, hogy pontosan milyen dokumentumokat vár tőlünk és milyen adatokkal. A felmondás után érdemes megőrizni a kapott és beküldött dokumentumokat. Érdemes megőrizni a feladott ajánlott levél igazolását, a visszaérkezett tértivevényt vagy az ügyfélszolgálaton kapott átvételi igazolást.

Kötelező biztosítás felmondás egyszerűen

Amikor a gépjármű kötelező felelősségbiztosítást szeretnénk lecserélni egy kedvezőbbre, akkor azt még akkor érdemes megtenni, amikor a biztosítótársaság elküldi a következő évre fizetendő díjról az értesítést. Ez az évforduló előtt legalább hatvan nappal, vagyis jóval a felmondási idő kezdete előtt megérkezik. A díjértesítés alapján el lehet dönteni, hogy jobb maradni a biztosítónknál, vagy érdemes másikat keresni. A biztosítótársaság egyébként időnként kéri az adataink megadását vagy aktualizálását, amit fontos megtenni, mert ezzel később nagy kedvezményeket érhetünk el. Ez egy biztosító váltásnál fontos lehet. Ha nem mondjuk fel a gépjármű kötelező felelősségbiztosítást harminc nappal a biztosításai évforduló előtt, akkor a kötelező biztosítás tovább biztosít, és a jármű marad az eddigi biztosítónál. Nem biztos, hogy ez a legjobb és legkedvezőbb díj, de ilyenkor nincs teendője a biztosítottnak.

Gépjármű kötelező biztosítás 2024 – a díjfizetés

A gépjármű kötelező biztosítás 2024 díját havonta, negyedévente vagy évente kell kifizetni. Az előre meghatározott havidíjat több módon is ki tudja egyenlíteni a biztosított. Lehetőség van arra, hogy havonta csekken kerüljön befizetésre a díj. Ez nem a legmodernebb megoldás, és sorban állással is jár, valamint előfordulhat az is, hogy valaki megfeledkezik a határidőről. Csekket persze már applikáció segítségével is lehet befizetni, de ilyenkor is figyelni kell a fizetési határidőre. Ha valaki kényelmesebb megoldást választana, olyat, ahol a díjak mindig biztosan időre beérkeznek a biztosítóhoz, az választhatja az állandó átutalási megbízást. Az állandó átutalási megbízást csak egyszer kell beállítani, és ezt a beállítást akár a netbankon is meg lehet tenni. Ebben az esetben a beállított utalási nap miatt nem fordulhat elő késedelmes fizetés. Csak azt kell biztosítani, hogy elegendő fedezet legyen a bankszámlán. Hasonlóan jó megoldás a csoportos beszedési megbízás. Ilyenkor még az összeget sem szükséges megadni, hiszen a biztosító mindig a szükséges összeget hívja le a számláról. Ez a legegyszerűbb megoldás. De a lényeg: bármelyik megoldást is választja a biztosított, a díjakat fizetni kell ahhoz, hogy a kötelező biztosítás valóban biztosítson.

Kötelező biztosítás 2024 – kötelező és előnyös is

A gépjármű kötelező biztosítás kötelező, de az a jó, ha nem érte meg megkötni. Mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy nem volt szükség arra, hogy a biztosított igénybe vegye a biztosító szolgálatait. Mert nem történt káresemény. Ilyenkor persze felmerülhet a gondolat, hogy a semmiért fizetett az ügyfél. Ez azonban nem így van. A gépjármű kötelező biztosítás ugyanis biztonságérzetet adott. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a legjobb, ami történhet a biztosítottal az, hogy nem történt semmi rendkívüli. Ez azért a legjobb, mert bár a gépjármű kötelező biztosítás 2024 valóban biztonságot ad, és helyt állhat egy káreseménynél, de előfordulhat, hogy egy káreseménynél elszenvedett kár még biztosítással sem térül meg teljesen. Az a legjobb tehát, ha nem történik nem várt negatív esemény. Így biztosan nem történt baj, és biztosan nem érte kár a biztosítottat. Nem feleslegesen fizetett. Biztonságot kapott, és a biztosított szerencséjére nem volt szüksége arra, hogy a biztosító kisegítse a bajban. Mert nem történt baj. A kötelező biztosítás kötelező és előnyös is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Gyakran Ismételt Kérdések

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást – röviden a KGFB – minden közúti forgalomban résztvevő gépjárműre kötelező megkötni. A célja az, hogy a biztosító megtérítse azokat a károkat, amelyek többszereplős közlekedési balesetből adódhatnak. KGFB nélkül nem lehet részt venni a közlekedésben, ha nincs ilyen biztosításunk, többféle szankcióra is számíthatunk, nem beszélve arról, hogy ilyen esetben egy esetleges baleset komoly anyagi teherrel jár. A személyautó mellett motorkerékpárra (rendszám nélküli robogóra is), teherautóra, utánfutóra, lakókocsira és mezőgazdasági gépekre egyaránt kell kötelezőt kötni.

A biztosítónál személyesen, de akár interneten keresztül, online is elintézhető a szerződéskötés.

Biztosítóváltásnál a biztosítási évforduló (az a dátum, amelyen megkötöttük a szerződést) előtt legalább 30 nappal be kell nyújtani a felmondási kérvényt a biztosítónak, majd ezután keresni egy másikat és új szerződést kötni.

Szintén a biztosítási évforduló a mérvadó, minimum 30 nappal előtte kell postázni a felmondást a biztosító által kért adatokkal együtt. Ha eladjuk a gépjárművet, természetesen bármikor felmondhatjuk a biztosítást, ebben az esetben a már befizetett díjat időarányosan visszakapjuk. Ha nincs felmondás, a szerződés minden évben automatikusan meghosszabbodik.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját az autó, annak üzembentartója, valamint az úgynevezett bonus-malus rendszer befolyásolja. A fizetendő összeget elsősorban a gépjármű típusa és teljesítménye határozza meg, valamint figyelembe veszik a korát is.

A biztosítási díj emellett függ attól is, hogy a tulajdonos és az üzemben tartó ugyanaz-e, valamint az üzemben tartó korától, lakóhelyétől, a jogosítványa korától, a munkakörétől és attól, hogy rendelkezik-e casco biztosítással. Többféle kedvezmény is létezik. Az említett bonus-malus rendszer az üzembentartó által okozott baleseteket, illetve a balesetmentes közlekedés időtartamát tartja számon. Minél hosszabb a károkozás-mentes időszak, annál több a kedvezmény, illetve annál alacsonyabbak a díjak. A balesetet okozóknál épp ellenkezőleg, az biztosítási besorolásuk rosszabb lesz, és a díjaik is emelkednek.

A KGFB a károkozást téríti meg, azaz mindig a balesetben vétkes fél biztosítása fedezi a vétlen fél költségeit. Azt, hogy a biztosító milyen káreseményre maximálisan mennyit fizet, a hatályos jogszabályok szabályozzák.

A következő esetekben nem érvényesíthető a kötelező biztosítás:

 • ha a gépjárműben lévő műszaki cikkekben és alkatrészekben kár keletkezett
 • ha toxikus, vagy sugárzó anyagok hatására következik be a káresemény
 • ha a kár egy álló járműre való fel- és lerakodás közben történt
 • ha a baleset háborús övezetben, vagy lázadások helyszínén történt
 • ha a jármű versenyzés közben sérül meg
 • ha alkohol, vagy kábítószer hatása alatt történt a baleset
 • ha az autó forgalmi engedély nélkül volt forgalomban
 • ha olyan munkagép a kár okozója, ami a baleset idején nem volt közúti forgalomban
 • ha a káresemény baleset nélkül, környezetszennyezettségből adódóan keletkezik

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

További biztosítások

Legutóbbi blogbejegyzések

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

2024.06.04.

Egy tudatos hiteligénylő pontosan tudja, hogy nagyon nem mindegy, hogy mennyi az általa igényelt hitel kamata. De valóban ennyire fontos ez? És tehetünk-e valamit? Érdemes elhalasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva? Szakértőnk válaszol a kérdésekre.

Tovább olvasom

Partnereink

Aegon
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta biztosító
Signal
Union
Uniqua
Waberers

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával