Hitelkártya kalkulátor 2024

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
OTP

OTP Bonus hitelkártya

1% visszatérítés vásárlásai, csoportos beszedései után

Hitelkeret maximum értéke 1500000 Ft
THM 47,8%
Főkártya első éves díja 6340 Ft
Igénylési feltételek
Hitelkártya részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Hitelkártya és bankkártya – a különbségek

A hitelkártya abban különbözik az úgynevezett betéti kártyáktól, hogy amíg ezeknél a saját pénzünket költjük el, hitelkártyával a bank által a rendelkezésünkre bocsátott hitelkeret terhére vásárolunk. Vagyis a bank pénzét költjük, majd visszafizetjük azt. A betéti kártyák a folyószámlánkhoz kapcsolódnak. Erről a számláról tudunk elektronikusan pénzt elkölteni. Ez történhet egy boltban vagy egy benzinkúton, de akár az internetről is rendelhetünk a betéti kártyánkkal. A hitelkártya nincs összekötve a folyószámlánkkal, olyannyira, hogy számla sincs mögötte. A hitelkártya tulajdonképpen egy hiteltermék, amikor a hitelt, nem egy összegben kapjuk meg, hanem egy hitelkeret áll a rendelkezésünkre, amit ha visszafizettünk, újra felhasználhatunk egészen addig, amíg a szerződésünk meg nem szűnik.

Hogy működik a hitelkártya?

Amikor a valahol fizetünk, nincs jelentősége, hogy azt hitelkártyával vagy betéti kártyával tesszük. Az eladó nem is tudja, hogy hitelkártyánk van, hiszen nem látszik a különbség. A hitelkártya ugyanúgy néz ki, mint egy betéti kártya. Az egyik olyan, mint a másik. A kártya dizájnja persze eltérő, de a betéti kártyáknak sem egyforma a kinézete. Ennek valójában nincs is jelentősége, hiszen az üzlet számára mindegy, hogy a saját pénzünkből, vagy hitelből vásároljuk meg a termékeit.

Fizetésnél nincs különbség a kártyák között, a működésük azonban alapjaiban tér el egymástól. Ahogy már írtuk, hitelkártyák esetén a bank által biztosított összeget költjük el, nem a saját pénzünket. A bankok hitelbírálat után döntenek a hitelkeretünk nagyságáról, és ez a hitelkeret a kártyaszerződés megszűnéséig a rendelkezésünkre áll. A kijelölt havi forduló napokon aztán visszafizethetjük a felhasznált hitelkeretet vagy annak egy részét, hogy aztán újra elkölthessük azt. És ez így megy tovább addig, ameddig csak akarjuk. De mennyiért biztosít nekünk a pénzintézet ilyen lehetőséget? Tudnunk kell, hogy a hitelfelvétel mindig költségekkel jár. Fizetnünk kell ezért a szolgáltatásért.

A hitelkártya költségei – díjak és kamatok

Többféle költségünk is lesz, ha hitelkártyát használunk. Az egyik állandó, ez az éves díj. Ez nem változik, nem függ a felhasznált hitel összegétől, ezért a díjért egy évig használhatjuk a hitelkártyánkat. Az éves díj néhány ezer forint és több tízezer forint is lehet, a kártya kibocsátójától, a felhasználható területektől, a nyújtott szolgáltatásoktól és a kártya presztízsétől függően.

A kamat már nem állandó kiadás lesz számunkra. A felhasznált keret után kamatot kell fizetnünk a kártya kibocsátójának. A kamatot mindig csak a felhasznált, és vissza nem fizetett hitelkeret után kell fizetnünk. Lehetőségünk van arra is, hogy az egy hónap alatt elköltött összeget tizenöt napon belül teljes egészében kamatmentesen visszafizessük. Így, ha a fordulónap utáni első napon vásárolunk, akár 45 napig is kamatmentesen használhatjuk a pénzt. Ez egyébként a legjobb megoldás. A tudatos felhasználók élnek is ezzel a lehetőséggel. Így a kártya éves díján kívül ugyanis semmilyen más költségünk nem lesz. Megtehetjük persze azt is, hogy a felhasznált összegnek csak egy részét fizetjük vissza, a többit pedig később, akár hónapok múlva fizetjük csak ki. Addig viszont kamatozik az összeg, és a kamatokat is vissza kell majd fizetnünk. Ez a megoldás viszont egyáltalán nem pénztárcabarát, hiszen a hitelkártyák kamata az egyik legmagasabb a hiteltermékek közül. A tudatos hitelkártya-használat megéri, a hitelkeret pénzügyi biztonságot ad, mert akkor használjuk fel, amikor akarjuk vagy szükségünk van rá.

A hitelkártya igénylése

A hitelkártya igénylése hasonló a hitelekéhez. Kell, hogy legyen rendszeres, igazolható jövedelmünk, rendelkeznünk kell munkahellyel, és megfelelő ideje tartó munkaviszonnyal is. Kell, hogy legyen bankszámlánk, és annak már több hónapja meg kell lennie. A hitelbírálat ugyanúgy zajlik, mint más esetekben, ha megfelelünk az alapfeltételeknek, és beadtuk a kért dokumentumokat, elbírálják a hitelkérelmünket.

Gyakori megoldás a kibocsátóknál, hogy a kezdetben felajánlott hitelkeretet felemelik. Ennek az emelésnek az addigi számlamúltunk az alapja, megnézik, hogy mennyi hitelt vettünk fel, azt milyen módon fizettük vissza. Ez alapján új hitelkeretet kalkulálnak, és ha mi elfogadjuk a felajánlott emelést, máris nagyobb összeg áll majd a rendelkezésünkre. Ezt aztán bármire elkölthetjük, persze úgy, hogy közben betartjuk a szerződésben rögzített szabályokat.

Miért lehet jó a hitelkártya?

A tudatosan felhasznált hitelkártya nem okoz jelentős plusz költséget a számunkra. Ehhez persze a kamatmentes időszakon belül vissza kell fizetnünk a teljes felhasznált hitelkeretet. Lehet egy biztosíték számunkra, amihez váratlan helyzetben hozzányúlhatunk. Ez biztonságot ad, hiszen egy nem várt eseménynél azonnal kéznél van a segítség, és nem kell gyorshitelt igényelnünk, ha nincs megtakarításunk.

A hitelkártyák egyik fő jellemzője, hogy a költéseink után a bank visszatérítést adhat. Ez egyben a legnagyobb vonzereje is a hitelkártyáknak. A visszatérítés többnyire egy százalékot jelent, és éves szinten maximalizálva van. A hitelkártyákat a kibocsátók úgy igyekeznek vonzóvá tenni, hogy az egy százalékos visszatérítésen felül további visszatérítéseket is adnak, jellemzően valamilyen konkrét területre. Ez lehet tankolás vagy valamilyen utazással kapcsolatos költés, de a kínált pénzvisszatérítések széles skálán mozognak, és egyes esetekben a tíz százalékot is elérhetik. A hitelkártya kiválasztásakor arra kell törekednünk, hogy a költési szokásainknak a leginkább megfelelőt válasszuk. Ha például sokat vezetünk, olyan kártyát érdemes választanunk, ami a tankolások összege után ad visszatérítést. Ha sokat utazunk, akkor pedig azt kell választanunk, ami lehetőséget biztosít a repülőtereken a VIP szolgáltatások igénybevételére.

Hitelkártya kalkulátor

A hitelkártya kalkulátor segít nekünk a választásban. Fontos, hogy a legjobb hitelkártyát találjuk meg, azt, ami a legmegfelelőbb a számunkra. A kalkulátor felsorolja az elérhető hitelkártyákat, megmutatja a lényeges paramétereket, így lehetővé teszi a összehasonlítást. A kalkulátor megmutatja a legjobb hitelkártya lehetőségeket. A legjobb hitelkártya az a hitelkártya, ami az igénylő pénzügyi tudatosságának legjobban megfelel. A kalkulátorban látható az elérhető legmagasabb hitelkeret, a Teljes Hiteldíj Mutató és főkártya első éves díja. Ez alapján választhatunk. Használjuk a hitelkártya kalkulátort!

Hitelkártyák összehasonlítása

Miért fontos a hitelkártyák összehasonlítása? Az összehasonlítás egy folyamat, ami megelőzi az igénylést. Hitelkártyát évekre igényelünk, ezért fontos, hogy mielőtt belevágunk, használjunk egy összehasonlító programot. A hitelkártya kalkulátor egy összehasonlító program. Hitelkártya kalkulátorral egyszerű a hitelkártya összehasonlítás. A kalkulátor használata előtt érdemes végiggondolni, hogy miért van szükségünk hitelkártyára, és hogy mire fogjuk használni a hitelkártyánkat. A legjobb hitelkártya a nekünk legjobb hitelkártya. Sok lehetőségünk van, számtalan hitelkártya közük választhatunk. Válasszuk a legjobbat, hogy elégedetten használhassuk a hitelkártyánkat. Használjuk a hitelkártya kalkulátort, és megtaláljuk a nekünk valóban legmegfelelőbb hitelkártyát.

A legjobb hitelkártya

Mitől legjobb a legjobb hitelkártya? A legjobb hitelkártya a legolcsóbb, vagyis a legalacsonyabb THM-mel érhető el, az első éves díja alacsony, és olyan egyéb szolgáltatásokkal is rendelkezik, amik hasznosak számunkra. Ilyen a hitelkártya visszatérítés is.

Hitelkártya visszatérítés

A hitelkártya visszatérítés egy olyan lehetőség, amivel élhetünk, ha szeretnénk. Hitelkártya visszatérítés esetén vásárlásaink adott százalékát visszakapjuk. Ez lehet egy általános visszatérítés, ami minden vásárlás után visszaad egy meghatározott százalékot. Fontos, hogy a hitelkártya nem ad visszatérítést készpénzfelvétel után. Csak a vásárlások után. A vásárlások után azonban adhat az általános visszatérítésen felül is. Ezek a speciális visszatérítések valamilyen konkrét szolgáltatás vagy áru megvásárlása esetén járnak. A tankolás, vagyis a benzinvásárlás után járó visszatérítés a legismertebb, de visszatérítés járhat más termék vagy szolgáltatás megvásárlásáért is, sőt, akár egy adott üzletben vagy üzlethálózatban történő vásárlás után is.

Pénzvisszatérítés hitelkártyák esetén

A pénzvisszatérítés hitelkártyák esetén a legvonzóbb lehet, ha minden vásárlásunk után visszatérítést kapunk, hiszen az hosszú távon jelentős megtakarítást hozhat. Pénzvisszatérítéssel több tízezer forintot is visszakaphatunk. Ez akár a kártya éves díjánál is magasabb lehet.

A hitelkártya hitelkerete

A hitelkeret nagyságát a pénzintézet hitelbírálattal dönti el. A pénzintézetek jellemzően néhány hónapos kártyahasználat után hitelkeret növelést ajánlanak fel. Ha ez nem történik meg, és nekünk több pénzre van szükségünk, akkor mi is kérhetjük a hitelkeretünk emelését. A bankok a kártya átadásakor tájékoztatnak bennünket a kamatmentes periódus működéséről, és felhívják a figyelmünket arra, hogy a kamatmentesség a készpénzfelvételre nem vonatozik. Általánosan elmondható, hogy hitelkártyával nem célszerű készpénzt felvenni. A hitelkártya kiváltása nem bonyolult, elképzelhető, hogy a saját számlavezető bankunk is megkeres bennünket egy ilyen ajánlattal. Az, hogy hogyan válasszunk hitelkártyát, egyszerű dolog. Szakértő oldalakon hasonlíthatjuk össze az ajánlatokat. Megnézhetjük a THM nagyságát, a maximális hitelkeretet, és hogy jár-e a kártyához pénzvisszatérítés, és ha igen, milyen módon. A hitelkártyánkkal felhasznált összeget mindig érdemes a megadott határidőig visszafizetni, mert így a felvett hitel kamatmentes marad. Előfordulhat persze, hogy nem tudjuk, vagy nem akarjuk visszafizetni az összeget, ilyenkor az kamatozni kezd, de tudnunk kell, hogy bármikor vissza is fizethetjük azt.

Hitelkártyával kiegészíthetjük a meglévő bankkártyáinkat, és szükség esetén bármikor igénybe vehetjük a hitelkeretünket.

Hitelkártya igénylés online

Ma már az online hiteligénylés teljesen elfogadott. Hitelkártyát is igényelhetünk online, bár ezt nem minden pénzintézet teszi lehetővé számunkra. Az igénylés mégis mindenhol egyszerű, hiszen akár elektronikus levélben, akár telefonon kaphatunk felvilágosítást a lehetőségeinkről, a feltételekről, és az igényléshez szükséges dokumentumokról. Így az igénylés folyamat gyorsabbá és egyszerűbbé válik.

Hitelkártya online

A hitelkártya használatát érdemes nyomon követni. Ezt egyszerűen online is megtehetjük. Hitelkártyánkat bárhol, bármikor kezelhetjük. Áttekinthetjük a hitelkártya adatait, folyamatosan tájékozódhatunk a tranzakciókról, az egyenlegről és a felhasználható hitelkeretről. Módosíthatjuk a kártyás műveletkehez kapcsolódó napi vásárlási és készpénzfelvételi limiteket. Megtekinthetjük a hitelkártyánkon fennálló tartozást, és akár egyetlen egyszerű tranzakcióval ki is egyenlíthetjük azt. Arra is van lehetőség, hogy a tranzakciókról azonnal értesítést kapjunk.

Online hitelkártya

Az online hitelkártya kezelés megkönnyíti a tudatos kártyahasználatot. A tudatos használat pedig kiemelten fontos minden hitelterméknél, így a hitelkártyánál is. Az online kezelés lehetővé teszi, hogy bármikor, akár naponta is ellenőrizzük a hitelkeretünk nagyságát, a visszafizetendő összeget, meg a határidőket. Ezt az online kezelés előtt csak a havi egyenlegközlőből tehettük meg. Ma már, szerencsére, jóval egyszerűbben megtehetjük ezt.

Hitelkártya szabad felhasználásra

Amikor a hitelkártyánkat használjuk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy egy hitelt veszünk igénybe. A hitelkártya nem más. mint egy egyszer igényelt, többször felhasználható, szabad felhasználású hitel. De miért jó egy szabad felhasználású hitel, amit bankkártyával költhetünk el? Mik a szabad felhasználás előnyei? Mert bármire felhasználható a hitelösszeg. A szabad felhasználású kölcsönök előnye a hitelcél maghatározásához kötött kölcsönökkel szemben az, hogy nincs szükség sem a hiteligénylés alatt, sem utána, papírmunkára. Nem kell számlákat leadni, nem kell semmilyen módon igazolni a pénz felhasználását. Ez egyszerűvé teszi a felhasználást. Az egyszerűség pedig fontos tényező a kiválasztásnál. Ráadásul a hitelkártyának nem csak a felhasználása, de az igénylése is egyszerű. És nincs olyan dolog, amire ne lehetne elkölteni a hitelösszeget. Ezek szinte minden családban felmerülő események. De a hitelkártyát fel lehet használni másra is. Mivel nincs korlátozva a felhasználása, adott, hogy a felmerülő költségeket finanszírozza belőle az igénylő.

A hitelkártya felhasználása

A felhasználásának többféle területe van. Ez lehet egy nem tervezett esemény is. Egy nem várt esemény átmeneti pénzzavart okozhat. Ez lehet betegség, munkanélküliség, egy elromló használati tárgy. Ilyenkor, ha az igénylő nem rendelkezik megtakarítással, vagy nem elegendő a megtakarítása, esetleg a megtakarítását nem akarja elkölteni, akkor a hitelkártya megoldást nyújthat a kialakult helyzetre. A hitelkártya egy hitel, amit az igénylők többnyire a mindennapjaikhoz használnak fel. Nem csak fogyasztásra lehet azonban felhasználni egy hitelkártyát. Be lehet azt fektetni, vállalkozást lehet indítani belőle. A szabad felhasználás lehetővé teszi, hogy a keretét bármire elköltse az igénylő. Ha van egy jó ötlet egy vállalkozás elindításához, és csak a tőke hiányzik az induláshoz, a hitelkártya megoldás lehet erre is.

Hitelkártya kalkulátor

A Teljes Hiteldíj Mutató szerepe az igénylésekor

A hitelkártya kiválasztásakor a THM a legfontosabb adat. A hatályos jogszabályok értelmében a Teljes Hiteldíj Mutató mértéke a személyi hiteleknél nem haladhatja meg az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. Személyi hitelnek számít a gyorskölcsön, az autóhitel és a személyi kölcsön. Fogyasztási hitelnél magasabb lehet a THM. A hitelkártyák és a folyószámlahitelek Teljes Hiteldíj Mutatója 39 százalékponttal lehet magasabb a jegybanki alapkamatnál. A Teljes Hiteldíj Mutató bevezetése előtt csak a kamat nagysága volt az iránymutató, a kamattal tudtuk összehasonlítani a hiteleket. A kamat azonban nem a teljes költsége a hitelnek, mert egy hitel felvételekor számítanunk kell más kiadásokra is. Az egyéb kiadások is fontosak, még úgy is, hogy tudjuk, a kamat határozza meg leginkább a THM nagyságát. A kamat mellett számolnunk kell a folyósítási díjjal és a hitelbírálati díjjal is. Ezek is bennünket terhelnek, a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt.

Teljes Hiteldíj Mutató – miből áll a THM?

Lehetnek más költségeink is, például szerződésmódosításkor. Ezeket nem tartalmazza a THM, így ezek kimaradnak az összehasonlításból. Mivel vannak olyan költségek, amiket a THM nem tartalmaz, ezért igényléskor ezeket is figyelembe kell vennünk, hogy jó döntést tudjunk hozni. Változó kamatozású hitelnél a THM is változhat a kamatperiódus végén. A hitel kamata a jegybanki alapkamathoz igazodik, így ha az emelkedik, akkor emelkedik a hitel kamata, és vele együtt a THM is. Hosszabb kamatperiódusnál ritkábban változik a kamat, így jóval kisebb a kockázat. A THM állandó, ha fix a kamatozás, mert a hitel kamata a futamidő alatt nem változhat. Ez a legbiztonságosabb megoldás.

A Teljes Hiteldíj Mutató gyakorlati haszna

Ahogy fent olvasható, a Teljes Hiteldíj Mutató által nem tartalmazott díjak között vannak olyanok, amik nem biztos, hogy érintenek majd bennünket. Optimális esetben ilyen a késedelmi kamat is. Ne gondoljunk viszont arra, hogy mivel a THM nem tartalmaz minden költséget, ezért nem is tudja betölteni a szerepét. A THM alkalmas arra, hogy összehasonlíthatóvá tegye a különböző hitelkártyákat.

A Központi Hitelinformációs Rendszer

Aki szerepel a KHR negatív adóslistáján, az nem kaphat hitelkártyát. A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) a hazai pénzintézetek adatbázisa. A hiteligényléskor aláírt hozzájáruló nyilatkozat teszi lehetővé a pénzintézeteknek, hogy fenntartsák ezt az adatbázist. Negatív és pozitív listát is tartalmaz, a hitelek és a hitelfelvevők minden adatával. Egy jó ügyfél számára előnyös, de a rosszul fizetőkről minden pénzintézet tudni fogja, hogy mikor, és mennyit nem fizettek vissza. A negatív adóslista negatív hatással van a lista szereplőire. A rossz adósok igénylése ugyanis később elutasításra kerül. A negatív adóslistán szereplők ellen végrehajtást kezdeményezhetnek, ráadásul többször nem fog kölcsönt kapni. A negatív listán sok évig marad fenn a rossz adós, és hiába évül el ez, a pénzügyi múltja mindig fekete marad. Minden lehetőséget ki kell használni, és el kell kerülni a negatív listára való felkerülést. A hátrányok ugyanis súlyosak. Például nem lehet hitelkártyánk sem.

Fedezet nélkül igényelhető

Nagy előnye, hogy az igényléskor nem kell biztosíték. Bizonyos kölcsönöknél a pénzintézetek kötelezően előírják, hogy biztosítékot kell bevonni. A legtöbbször az ingatlanfedezetet kérnek, de a biztosíték lehet számlapénz, részvény vagy kötvény is. A hitelkártya igénylésékor erre nincs szükség, a bank nem fog fedezetet kérni. Ezért azok, akiknek nincs fedezetük, vagy azt nem akarják felajánlani, azok is igényelhetnek hitelkártyát. Az, hogy ez nem szükséges, azért előny, mert egyszerűbb a folyamat, gyorsabb az elbírálás, és a hitel díjai is alacsonyabbak. A fedezetnek felajánlott ingatlant ugyanis fel kellene értékeltetni. Az ingatlanfedezetre jelzálog bejegyzés kerül, és egy közjegyzőre is szükség lenne a hitelszerződés megkötéséhez. Mindezek egy hitelkártya igénylésénél nem szükségesek. Egyszerűen és gyorsan igényelhető. És ez jó. Szeretjük az egyszerű hiteltermékeket. A hitelkártya is ilyen.

Gyors az elbírálás, gyors a döntés

A hitelkártya másik igazán nagy előnye a gyors elbírálás. Az igénylést akár pár napon belül elbírálnak. Az elbírálási idő nagyon rövid. Ez azt jelenti, hogy ha az igénylő eldönti, hogy hitelkártyát igényel, akkor maximum néhány napot kell arra várni, hogy a hitelkártya felhasználható legyen. Az elbírálási idő ugyanis valóban rövid. Átmeneti pénzavar esetén ez döntő érv lehet, mert azonnal felhasználható lesz a hitelkártya. Nem kell várni hetekig vagy hónapokig arra, hogy a bank elbírálja az igénylést. Ez nem csak egy pénzavarnál lehet fontos, hanem minden igényléskor. Az, hogy a hitelkártya hitelkeretével rendkívül gyorsan az igénylő rendelkezik, az első a döntésnél. A gyorsaság azért is fontos, mert azonnal kiderülhet, hogy az igénylő hitelképes vagy nem. Az előminősítés csak néhány perc. Az előminősítés után pedig a végleges bírálat következik. És ha az pozitív, tehát az igénylőt hitelképesnek találja a pénzintézet, akkor már csak a szerződés aláírása van hátra.

A jövedelem fontosságáról röviden

A jövedelem kiemelten fontos hitelkártya igényléskor. Mivel az igényléshez nem kell ingatlanfedezet, ezért a havi jövedelmünk lesz az, amit a pénzintézet elsősorban vizsgálni fog. Ez lesz a legfontosabb. A jövedelmünkbe ugyanis bele kell férnie a törlesztőrészletnek. Jogszabály írja elő, hogy maximum mennyire terhelhető a jövedelmünk. Ez a szabály bennünket véd a túlzott eladósodástól, attól hogy többet vállaljunk annál, mint amit ki tudunk fizetni. A túlzott eladósodás komoly problémát okozhat nekünk és a szeretteinknek. Ebben a pénzintézetek is partnerek, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy jellemzően a jogszabályi előírásoknál szigorúbb feltételekkel adnak hitelkártyát, vagyis nem mindig engedik meg számunkra, hogy a törvényi maximumig eladósodjunk.

A jövedelem fontossága

Ha van már hitelünk, az a jövedelmünk terhelhetőségét is befolyásolja. Ebben az esetben ugyanis mindkét hitelünk részletét kell fizetnünk. Fontos, hogy ha van másik hitelkártyánk, azt is hitelként veszik figyelembe, még abban az esetben is, ha semmit sem költöttünk el róla. A jövedelmünk terhelhetőségét a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) határozza meg. Ez 600 ezer forint havi nettó jövedelemig a jövedelmünk ötven százalékát engedi beterhelni, 600 ezer forint felett pedig a hatvan százalékát. Ahogy azonban már írtuk, könnyen lehet, hogy a bank alacsonyabb százalékban határozza meg a terhelhetőség mértékét. Ez az arányszám mégis alkalmas arra, hogy nagyjából tisztában legyünk azzal, hogy a bankok mekkora törlesztőrészlethez járulnak hozzá. Azt biztosan tudhatjuk, hogy a jövedelmünk felénél többet nem fizethetünk havonta törlesztésre. Ennél mindenképpen kevesebbel kell számolnunk. A jövedelmünknek rendszeresnek kell lennie, és a munkaviszonyunk hossza is fontos lesz. Többnyire fél év munkaviszony az elvárás, ez azonban bankonként eltérő lehet. A jövedelem többnyire munkaviszonyból származik, de lehetünk nyugdíjasok vagy vállalkozók is. A jövedelmünk igazán fontos lesz az igénylésnél. Viszont ha megfelelő jövedelemmel rendelkezünk, akkor gyorsan és egyszerűen igényelhetjük meg a hitelkártyánkat.

A hitelkártya használat esetleges buktatói

A szakértők gyakran figyelmeztetnek arra, hogy kellő figyelemmel járjunk el, amikor hitelkártyát használunk. Mikor lehet probléma? A hitelkártyán lévő összeg nem a mi pénzünk, erről nem szabad megfeledkeznünk, és arról sem, hogy minden hónapban lesz egy minimálisan elvárt összeg, amit vissza kell fizetnünk. A szakértők arra jutottak az elemzéseik során, hogy a teljesen kimerített hitelkeret, és csak az elvárt minimum visszafizetése hosszú távon nagyon sokba kerülhet. A hitelkártyák kamata ugyanis rendkívül magas. A hiteltermékek közül a kamat mértékében a folyószámlahitel mellett a hitelkártya kamata az, ami kiemelkedik. Ez viszont azzal jár, hogy egy többszázezer forintos teljesen kimerített hitelkeret esetén a minimális visszafizetendő összeg alig csökkenti a tőketartozásunkat. Így az is előfordulhat, hogy hónapokig, sőt, akár évekig is egy hatalmas adósságot görgetünk magunk előtt. Ez nemcsak frusztráló, de rendkívül gazdaságtalan is. Ezt csak úgy tudjuk elkerülni, ha az elvárt minimumnál magasabb összeget fizetünk vissza havonta. A legideálisabb megoldás persze az, ha mindig visszafizetjük a teljes felhasznált hitelkeretet, de kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor erre nincs módunk. Rendkívüli körültekintést és önfegyelmet igényel tehát a hitelkártya használata, ezzel mindenképpen számoljunk, mielőtt igényelünk egyet.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Hitelkártya kalkulátor 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Hitelkártya kalkulátor 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Hitelkártya kalkulátor 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Hitelkártya kalkulátor 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A hitelkártya voltaképpen egy speciális bankkártya egy hozzá tartozó hitelkerettel. Ezt a kártyát a finanszírozó pénzintézet állítja ki, s abban különbözik a bankkártyától, hogy vásárlásaink fedezetét nem egy folyószámla pozitív egyenlege adja, hanem az adott pénzintézet által nyújtott hitelkeret. A hitelkártya biztosította kölcsön szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető.

Elsősorban a már említett szabad felhasználhatóság. Emellett költésünk kamatmentes lehet, igaz, ehhez bizonyos feltételeknek meg kell felelni, először is időben vissza kell fizetni az igénybe vett összeget. A hitelkártya egyik legfontosabb értéke, hogy gyakran jár hozzá valamilyen kedvezmény, pontgyűjtés, a vásárlásaink után pénzt kaphatunk vissza, esetleg ingyen utasbiztosítás is lehet a csomag része. A hitelkártyát mindenhol elfogadják, könnyedén tudunk vele vásárolni, megfelel a modern technikai feltételeknek.

A legfőképpen arra, hogy tudatosan kezeljük és mértékletesen bánjunk bele. A hitelkártya használatának értéke attól függ, tudjuk-e jól használni. Ha nem, valóban csak veszíthetünk vele, az eleinte apróságnak tűnő, felelőtlen pénzszórás könnyedén válik olyan mértékű adóssággá, amelyet már nem vagyunk képesek kezelni. A hitelkártyával ugyan lehet készpénzt is felvenni, de ettől érdemes tartózkodni, mert drága, és a legtöbb esetben elbukjuk vele a kamatmentességet.

Van a költési időszak (általában 30 nap), amikor használhatjuk a bank pénzét a rendelkezésünkre bocsájtott hitelkeret erejéig. Ezt követően jön a türelmi időszak, amely általában 15 nap hosszú. Ez idő (általában 45 nap) alatt vissza kell fizetnünk az adósságunkat, már ha szeretnénk megőrizni a kamatmentességet.

Szinte bárki igényelhet hitelkártyát, nincs sok feltétel. Tizennyolc év felettinek kell lenni, legalább 80 ezer forint havi nettó jövedelemmel kell rendelkezni, minimum három hónapos munkaviszonyt kell igazolni és nem szabad fent lenni a KHR negatív adóslistán.

Amennyiben elcsúszunk a törlesztéssel, nem tudjuk a teljes tartozást kifizetni a türelmi időszak lejártáig, a bank kamatot számol fel. Ez komoly adósságnövekedést jelenthet, a hitelkártya ebben az esetben sokkal költségesebb lehet, mint egy átlagos személyi kölcsön.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai. Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

2024.05.21.

A pénzügyi stabilitás és függetlenség elérése mindannyiunk számára fontos cél, azonban sokan elkövetnek olyan hibákat, amelyek akadályozzák ezt az utat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni, hogy megalapozottabb és biztosabb pénzügyi jövőt építhessünk.

Tovább olvasom
Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

Egyszerűbb falusi CSOK és CSOK Plusz igénylés az OTP Banknál

2024.05.21.

Az OTP Bank egy új megoldást kínál az ügyfeleinek: egyszerre lehet falusi CSOK-ot és CSOK Plusz hitelt igényelni. Ezzel a megoldással pedig hamarabb elkezdődhetnek a munkálatok, és még a hitelösszeg is magasabb lehet. De jó ez az ügyfeleknek? Igen jó. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

Ilyen konstrukciókkal találkozunk ma a piacon, ha személyi kölcsönt keresünk

2024.05.17.

Az emberek életében előfordulhat olyan időszak, amikor sürgősen és egyszerűen szeretnének kölcsönhöz jutni. Bár ma már a banki ügyintézés és a hitelfelvétel is néhány kattintással elintézhető, a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása továbbra is nehéz feladat lehet. Az alábbi cikkben a Banknavigátor szakértői összegyűjtötték, hogy az egyes bankok milyen konstrukciókat és milyen igénylési feltételek mellett kínálnak a piacon.

Tovább olvasom
2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával