fbpx
Hirdetés

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

2022.08.12.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 25. 15:03

A KHR-ben szereplő adatok nem ellened irányulnak, még akkor sem, ha negatív előjellel szerepelsz az adóslistán.

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

Azt, hogy milyen adatok szerepelnek a KHR-ben, törvény szabályozza, ahogy a működését is. A KHR a Központi Hitelinformációs Rendszer rövidítése, és a bankok számára nyújt tájékoztatást az adósokról, illetve a hiteleikről. Több szempontból is fontos a megléte, illetve a szerepe, ezért érdemes legalább minimális szinten tisztában lenni a működésével.

Hogy működik a KHR lista?

A KHR-ben szereplő adatok minden adóst tartalmaznak, aki hitelt vett fel, és még meglévő tartozása van. Amikor jóváhagynak egy hitelkérelmet, azonnal továbbítják a szükséges adatokat a Központi Hitelinformációs Rendszer felé, és azokat tárolják is.

A KHR egy magánszemélyek hitelszerződés-adatait tartalmazó adatbázis, amely a hazai pénzintézetek által kötött valamennyi élő, lakossági hitelszerződés adatait tartalmazza. Célja, hogy hitel felvételekor a bank egy megbízható forrásból tudja beszerezni azokat az adatokat, amelyek meghatározzák az adott ügyfél eladósodottsági szintjét, mivel kizárólag így lehetséges a törvényi szabályozásnak megfelelő döntést hozni a hitelbírálat során. Emellett a bank szempontjából is hasznos a KHR, mert csökkenti a hitelezési veszteség kialakulásának kockázatát.

A KHR-ben szereplő adatok folyamatosan frissülnek, így a bank a hitelkérelem benyújtásának pillanatában pontosan fel tudja mérni a az ügyfelek hitelképességét. A fennálló tőketartozás és a rendszeres törlesztés összegére vonatkozó információkat valamennyi bank havi rendszerességgel köteles frissíteni.

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

A KHR-ben többféle adat is szerepel, amelyeket csoportosítanak is. Az elsődleges információk általános jellegűek:

 • a szerződés megkötésének dátuma,
 • a szerződés lejáratának dátuma,
 • a szerződés megszűnésének dátuma, kivéve ha élő szerződésről van szó,
 • a szerződés típusa,
 • a szerződés összege és devizaneme,
 • a fennálló tőketartozás összege és devizaneme,
 • a rendszeres törlesztésre vonatkozó információk, vagyis a törlesztőrészlet összege, módja és gyakorisága,
 • az előtörlesztésre vonatkozó információk, azaz a dátum és összeg, valamint a fennálló tőketartozás összege és devizaneme,
 • különféle egyéb információk, így például, hogy a szerződést jelenleg kezelő bank egy másik banktól vette-e át azt, illetve, hogy a szerződés a megszűnés után további öt évig tárolható-e a KHR-ben.

Ezek mellett további adatok is szerepelnek a KHR-ben, amelyek viszont már a mulasztásról szólnak; ez a negatív előjellel emlegetett KHR-lista. Ezek az adatok akkor jelennek meg a Központi Hitelinformációs Rendszerben, ha az ügyfél nem teljesíti a törlesztéseit, és a lejárt tartozásának összege 90 napon át meghaladja a mindenkori minimálbér összegét. Az adatok jellegüket tekintve a következők:

 • a mulasztás összege és devizaneme, ami alapesetben a hátralékos összeg, de a hitelszerződés felmondása esetén a teljes követelés összegével azonos,
 • a mulasztás bekövetkezésének dátuma,
 • a mulasztás megszűnésének dátuma,
 • a mulasztás megszűnésének módja,
 • a mulasztás rögzítéséhez kapcsolódó megjegyzés, valamint
 • a mulasztás megszűnéséhez kapcsolódó megjegyzés.

Milyen okokból szűnhet meg a mulasztás?

A mulasztás ebben az esetben a hiteltörlesztés elmaradását jelenti, és akkor szűnhet meg, ha az ügyfél vagy más személy rendezte a hátralékot, de akkor is, ha a probléma egy szerződésmódosítással, fedezet igénybevételével, vagy új hitelszerződéssel rendeződött, illetve, ha megegyezéssel megszűnt, vagy veszteségleírás történt.

Ekkor történik az, hogy az addig aktív, negatív státusz passzív, negatív státuszra vált, és az adatok további öt évig szerepelnek a KHR-ben. Ez idő alatt az ügyfél csak korlátozottan juthat hitelhez, nagyobb összeghez pedig sehogy.

Hogy juthatsz hitelhez, ha az adataid szerepelnek a KHR-ben?

Ha nem a negatív adóslistán szerepelsz, hanem csupán egy élő hitelszerződés miatt, akkor a JTM szabályozás keretein belül bármelyik bank folyósít neked kölcsönöket, amennyiben megfelelsz a hitel kritériumainak.

Ha azonban negatív előjellel szerepelnek az adataid a KHR-ben, egyik sem fog; ez alól kivételt jelent, ha passzív státuszban vagy, azaz már rendezted az adósságodat. Az ilyen ügyfeleknek egyetlen hazai pénzintézet folyósít kisebb összegű személyi kölcsönt.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Megéri hitelből venni állampapírt?

Megéri hitelből venni állampapírt?

2022.12.26.

Hitelből venni állampapírt sokáig “tuti tippnek” számított – de mi a helyzet most, a válság idején? Ennek járunk utána alábbi cikkünkben!

Tovább olvasom
Miből áll egy hitel kamata?

Miből áll egy hitel kamata?

2022.04.11.

A hitel kamata alapvetően a banktól kölcsön kapott pénz használati díja, ami két részből, a referenciakamatból és a kamatfelárból áll.

Tovább olvasom
Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

2022.02.07.

A futamidő másodlagos dolognak tűnhet egy hitelfelvétel során, ám fontos a helyén kezelni – ehhez nyújtunk a következőkben néhány támpontot.

Tovább olvasom
A hitel összegét befolyásoló tényezők

A hitel összegét befolyásoló tényezők

2021.08.25.

A hitel összegét befolyásoló tényezőkről lesz szó alábbi cikkünkben, melyből azt is megtudhatod, mit kell tenned, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az ügyletből.

Tovább olvasom