Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

2022.08.12.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 25. 15:03

A KHR-ben szereplő adatok nem ellened irányulnak, még akkor sem, ha negatív előjellel szerepelsz az adóslistán.

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

Azt, hogy milyen adatok szerepelnek a KHR-ben, törvény szabályozza, ahogy a működését is. A KHR a Központi Hitelinformációs Rendszer rövidítése, és a bankok számára nyújt tájékoztatást az adósokról, illetve a hiteleikről. Több szempontból is fontos a megléte, illetve a szerepe, ezért érdemes legalább minimális szinten tisztában lenni a működésével.

Hogy működik a KHR lista?

A KHR-ben szereplő adatok minden adóst tartalmaznak, aki hitelt vett fel, és még meglévő tartozása van. Amikor jóváhagynak egy hitelkérelmet, azonnal továbbítják a szükséges adatokat a Központi Hitelinformációs Rendszer felé, és azokat tárolják is.

A KHR egy magánszemélyek hitelszerződés-adatait tartalmazó adatbázis, amely a hazai pénzintézetek által kötött valamennyi élő, lakossági hitelszerződés adatait tartalmazza. Célja, hogy hitel felvételekor a bank egy megbízható forrásból tudja beszerezni azokat az adatokat, amelyek meghatározzák az adott ügyfél eladósodottsági szintjét, mivel kizárólag így lehetséges a törvényi szabályozásnak megfelelő döntést hozni a hitelbírálat során. Emellett a bank szempontjából is hasznos a KHR, mert csökkenti a hitelezési veszteség kialakulásának kockázatát.

A KHR-ben szereplő adatok folyamatosan frissülnek, így a bank a hitelkérelem benyújtásának pillanatában pontosan fel tudja mérni a az ügyfelek hitelképességét. A fennálló tőketartozás és a rendszeres törlesztés összegére vonatkozó információkat valamennyi bank havi rendszerességgel köteles frissíteni.

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

A KHR-ben többféle adat is szerepel, amelyeket csoportosítanak is. Az elsődleges információk általános jellegűek:

 • a szerződés megkötésének dátuma,
 • a szerződés lejáratának dátuma,
 • a szerződés megszűnésének dátuma, kivéve ha élő szerződésről van szó,
 • a szerződés típusa,
 • a szerződés összege és devizaneme,
 • a fennálló tőketartozás összege és devizaneme,
 • a rendszeres törlesztésre vonatkozó információk, vagyis a törlesztőrészlet összege, módja és gyakorisága,
 • az előtörlesztésre vonatkozó információk, azaz a dátum és összeg, valamint a fennálló tőketartozás összege és devizaneme,
 • különféle egyéb információk, így például, hogy a szerződést jelenleg kezelő bank egy másik banktól vette-e át azt, illetve, hogy a szerződés a megszűnés után további öt évig tárolható-e a KHR-ben.

Ezek mellett további adatok is szerepelnek a KHR-ben, amelyek viszont már a mulasztásról szólnak; ez a negatív előjellel emlegetett KHR-lista. Ezek az adatok akkor jelennek meg a Központi Hitelinformációs Rendszerben, ha az ügyfél nem teljesíti a törlesztéseit, és a lejárt tartozásának összege 90 napon át meghaladja a mindenkori minimálbér összegét. Az adatok jellegüket tekintve a következők:

 • a mulasztás összege és devizaneme, ami alapesetben a hátralékos összeg, de a hitelszerződés felmondása esetén a teljes követelés összegével azonos,
 • a mulasztás bekövetkezésének dátuma,
 • a mulasztás megszűnésének dátuma,
 • a mulasztás megszűnésének módja,
 • a mulasztás rögzítéséhez kapcsolódó megjegyzés, valamint
 • a mulasztás megszűnéséhez kapcsolódó megjegyzés.

Milyen okokból szűnhet meg a mulasztás?

A mulasztás ebben az esetben a hiteltörlesztés elmaradását jelenti, és akkor szűnhet meg, ha az ügyfél vagy más személy rendezte a hátralékot, de akkor is, ha a probléma egy szerződésmódosítással, fedezet igénybevételével, vagy új hitelszerződéssel rendeződött, illetve, ha megegyezéssel megszűnt, vagy veszteségleírás történt.

Ekkor történik az, hogy az addig aktív, negatív státusz passzív, negatív státuszra vált, és az adatok további öt évig szerepelnek a KHR-ben. Ez idő alatt az ügyfél csak korlátozottan juthat hitelhez, nagyobb összeghez pedig sehogy.

Hogy juthatsz hitelhez, ha az adataid szerepelnek a KHR-ben?

Ha nem a negatív adóslistán szerepelsz, hanem csupán egy élő hitelszerződés miatt, akkor a JTM szabályozás keretein belül bármelyik bank folyósít neked kölcsönöket, amennyiben megfelelsz a hitel kritériumainak.

Ha azonban negatív előjellel szerepelnek az adataid a KHR-ben, egyik sem fog; ez alól kivételt jelent, ha passzív státuszban vagy, azaz már rendezted az adósságodat. Az ilyen ügyfeleknek egyetlen hazai pénzintézet folyósít kisebb összegű személyi kölcsönt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

2023.11.24.

A lakáshitel és az autóhitel mindennapi pénzügyeink fontos részét képezi. Néha nagyobb összegre van szükségünk, például ingatlan vásárlása vagy autófinanszírozás során. Azonban nem mindegy, mekkora hitelösszeget vehetünk fel, és milyen nagyságú törlesztőrészlettel kell majd szembenéznünk. A lakáshitel és autóhitel igényléskor meghatározó Hitelfedezeti Mutató (HFM) szerepének jártunk utána. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Így kaphatsz személyi kölcsönt fiatalként

Így kaphatsz személyi kölcsönt fiatalként

2022.04.25.

Személyi kölcsönt a fiatalok is vehetnek fel, ám nem mindegy, hogy mennyire fiatalról beszélünk, illetve az sem, hogy melyik bankhoz fordulunk.

Tovább olvasom
Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

2021.12.20.

Mennyi hitelt kell felvenned egy lakás megvásárlásához? Mennyit vesznek fel mások? Az alábbiakban ezt a kérdéskört boncolgatjuk.

Tovább olvasom
Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

2022.01.14.

A minimálbér emelést még a tavalyi év végén jelentették be, és január 1.-től már érvényessé is vált – lássuk, milyen hatással lesz a hitelezésre!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával