fbpx
Hirdetés

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

2022.08.12.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 25. 15:03

A KHR-ben szereplő adatok nem ellened irányulnak, még akkor sem, ha negatív előjellel szerepelsz az adóslistán.

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

Azt, hogy milyen adatok szerepelnek a KHR-ben, törvény szabályozza, ahogy a működését is. A KHR a Központi Hitelinformációs Rendszer rövidítése, és a bankok számára nyújt tájékoztatást az adósokról, illetve a hiteleikről. Több szempontból is fontos a megléte, illetve a szerepe, ezért érdemes legalább minimális szinten tisztában lenni a működésével.

Hogy működik a KHR lista?

A KHR-ben szereplő adatok minden adóst tartalmaznak, aki hitelt vett fel, és még meglévő tartozása van. Amikor jóváhagynak egy hitelkérelmet, azonnal továbbítják a szükséges adatokat a Központi Hitelinformációs Rendszer felé, és azokat tárolják is.

A KHR egy magánszemélyek hitelszerződés-adatait tartalmazó adatbázis, amely a hazai pénzintézetek által kötött valamennyi élő, lakossági hitelszerződés adatait tartalmazza. Célja, hogy hitel felvételekor a bank egy megbízható forrásból tudja beszerezni azokat az adatokat, amelyek meghatározzák az adott ügyfél eladósodottsági szintjét, mivel kizárólag így lehetséges a törvényi szabályozásnak megfelelő döntést hozni a hitelbírálat során. Emellett a bank szempontjából is hasznos a KHR, mert csökkenti a hitelezési veszteség kialakulásának kockázatát.

A KHR-ben szereplő adatok folyamatosan frissülnek, így a bank a hitelkérelem benyújtásának pillanatában pontosan fel tudja mérni a az ügyfelek hitelképességét. A fennálló tőketartozás és a rendszeres törlesztés összegére vonatkozó információkat valamennyi bank havi rendszerességgel köteles frissíteni.

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

A KHR-ben többféle adat is szerepel, amelyeket csoportosítanak is. Az elsődleges információk általános jellegűek:

 • a szerződés megkötésének dátuma,
 • a szerződés lejáratának dátuma,
 • a szerződés megszűnésének dátuma, kivéve ha élő szerződésről van szó,
 • a szerződés típusa,
 • a szerződés összege és devizaneme,
 • a fennálló tőketartozás összege és devizaneme,
 • a rendszeres törlesztésre vonatkozó információk, vagyis a törlesztőrészlet összege, módja és gyakorisága,
 • az előtörlesztésre vonatkozó információk, azaz a dátum és összeg, valamint a fennálló tőketartozás összege és devizaneme,
 • különféle egyéb információk, így például, hogy a szerződést jelenleg kezelő bank egy másik banktól vette-e át azt, illetve, hogy a szerződés a megszűnés után további öt évig tárolható-e a KHR-ben.

Ezek mellett további adatok is szerepelnek a KHR-ben, amelyek viszont már a mulasztásról szólnak; ez a negatív előjellel emlegetett KHR-lista. Ezek az adatok akkor jelennek meg a Központi Hitelinformációs Rendszerben, ha az ügyfél nem teljesíti a törlesztéseit, és a lejárt tartozásának összege 90 napon át meghaladja a mindenkori minimálbér összegét. Az adatok jellegüket tekintve a következők:

 • a mulasztás összege és devizaneme, ami alapesetben a hátralékos összeg, de a hitelszerződés felmondása esetén a teljes követelés összegével azonos,
 • a mulasztás bekövetkezésének dátuma,
 • a mulasztás megszűnésének dátuma,
 • a mulasztás megszűnésének módja,
 • a mulasztás rögzítéséhez kapcsolódó megjegyzés, valamint
 • a mulasztás megszűnéséhez kapcsolódó megjegyzés.

Milyen okokból szűnhet meg a mulasztás?

A mulasztás ebben az esetben a hiteltörlesztés elmaradását jelenti, és akkor szűnhet meg, ha az ügyfél vagy más személy rendezte a hátralékot, de akkor is, ha a probléma egy szerződésmódosítással, fedezet igénybevételével, vagy új hitelszerződéssel rendeződött, illetve, ha megegyezéssel megszűnt, vagy veszteségleírás történt.

Ekkor történik az, hogy az addig aktív, negatív státusz passzív, negatív státuszra vált, és az adatok további öt évig szerepelnek a KHR-ben. Ez idő alatt az ügyfél csak korlátozottan juthat hitelhez, nagyobb összeghez pedig sehogy.

Hogy juthatsz hitelhez, ha az adataid szerepelnek a KHR-ben?

Ha nem a negatív adóslistán szerepelsz, hanem csupán egy élő hitelszerződés miatt, akkor a JTM szabályozás keretein belül bármelyik bank folyósít neked kölcsönöket, amennyiben megfelelsz a hitel kritériumainak.

Ha azonban negatív előjellel szerepelnek az adataid a KHR-ben, egyik sem fog; ez alól kivételt jelent, ha passzív státuszban vagy, azaz már rendezted az adósságodat. Az ilyen ügyfeleknek egyetlen hazai pénzintézet folyósít kisebb összegű személyi kölcsönt.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Szeptember végéig igényelhető a Diákhitel Plusz

Szeptember végéig igényelhető a Diákhitel Plusz

2022.08.30.

Kinek, hogyan, meddig igényelhető a Diákhitel Plusz? Miért érdemes kérelmezni és mely hallgatók számára nyújt segítséget a Diákhitel Plusz nyújtotta lehetőség? Ezekre válaszolunk az alábbiakban.

Tovább olvasom
Felvehető-e hitel nyugdíjra?

Felvehető-e hitel nyugdíjra?

2021.09.05.

A nyugdíj a pénzintézetek kedvenc jövedelemtípusa. A biztonságos hitelezés egyik alapfelvétele ugyanis a biztos, kiszámítható jövedelem. És a nyugdíjat nem lehet elveszíteni, úgy, mint egy munkát. A nyugdíjasok jó adósok. Szívesen hitelezik őket a bankok. Annak jártunk utána, hogy felvehető-e hitel nyugdíjra, és hogy hitelfelvételkor mire kell figyelnünk. Mutatjuk, mire jutottunk.

Tovább olvasom
Mitől függ a hitel kamata?

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Tovább olvasom
Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

2021.10.11.

Egy új lakás vásárlásának számtalan előnye van. Az ingatlanban nem lakott még előttünk senki, nem kell felújítani belátható időn belül, és az ingatlanban minden modern és korszerű. Új lakást venni legalább olyan jó érzés, mint beleülni egy vadonatúj autóba. Ha az új lakást hitelből is finanszíroznánk, számtalan lehetőség közül választhatunk. Kihasználhatjuk az állami támogatásokat, igénybe vehetjük a kamatkedvezményt, így biztosítva magunknak az alacsonyabb törlesztőrészleteket. De mire figyeljünk új építésű lakás vásárlása előtt? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom