Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2024.05.15.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2024. május 15. 09:49

Jó hír az új építésű ingatlanba költözőknek: 2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa. A kormány ugyanis meghosszabbította a határidőt 2026 december 31-ig. De miért fontos ez? És főleg mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani? Mutatjuk a részleteket.

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

2026-ig marad a kedvezményes 5%-os lakásáfa

A magyar kormány 2024. május 3-án bejelentette, hogy a kedvezményes 5 százalékos áfa kulcs 2026. december 31-ig marad érvényben az új építésű lakásokra (150 nm2-ig) és családi házakra (300 nm2-ig).

Ez azt jelenti, hogy akik ilyen ingatlant vásárolnak a következő két évben, jelentős megtakarítást érhetnek el az áfán.

Sőt, a kedvezmény még hosszabb távra is érvényesülhet.

Azoknál az ingatlanoknál, amelyek építési engedélyét vagy bejelentését 2026 végéig megteszik, akár 2030 végéig is élhet az 5 százalékos áfa.

De miért fontos ez?

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint az 5%-os lakásáfa kedvezmény azért fontos, mert jelentősen csökkenti az új építésű lakás vásárlásának költségeit. De miért?

Nagyobb megtakarítás: Az általános forgalmi adó (ÁFA) Magyarországon 27%, így a lakás árából jelentős összeg kerül levonásra adóként. Az 5 százalékos kulcs alkalmazásával ez az adóterhelés nagymértékben csökken, akár milliós nagyságrendű megtakarítást eredményezve a vásárlónak.

Hozzáférhetőbbé váló ingatlanpiac: A kedvezményes áfa miatt az új építésű ingatlanok ára összességében csökken, így elérhetőbbé válnak a potenciális vásárlók számára. Ez különösen a fiatalok és a közepes jövedelemmel rendelkezők lakáshoz jutását segíti.

Élénkíti a lakáspiacot: A kedvezményes áfa ösztönzőleg hat az építőiparra. A megnövekedett kereslet miatt a beruházók szívesebben vágnak bele új lakóingatlanok építésébe, ami munkahelyteremtéssel és a gazdaság élénkítésével jár.

Az 5 százalékos lakásáfa a lakásvásárlást tervezőknek jelentős pénzügyi segítséget nyújt, a lakóingatlan-piacot élénkíti, és pozitív hatást gyakorol a gazdaságra.

Mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani?

Az 5%-os lakásáfával elérhető megtakarítás mértéke az ingatlan árától függ.

Egy nettó 100 millió forintos lakásnál a vételár 105 millió forint lesz, szemben a 27 százalékos áfával, ahol a vételár 127 millió forint lenne.

Ez a különbség jelentősen befolyásolhatja a lakásvásárlási lehetőségeket, és akár egy kisebb lakás vásárlását is lehetővé teheti.

Lényeges, hogy a megtakarítás mértéke az ingatlan típusától, méretétől és helyétől is függhet.

Például egy budapesti belvárosi lakás esetén a megtakarítás magasabb lehet, mint egy vidéki kisvárosban lévő lakás esetében.

Érdemes tájékozódni a lakásvásárlással kapcsolatos egyéb kedvezményekről és támogatásokról is

A lakásvásárlási támogatások és a Babaváró támogatás mellett számos önkormányzati és állami kedvezmény is elérhető, amelyek tovább csökkenthetik a lakásvásárlás költségeit.

Lakásvásárláshoz kapcsolódó kedvezmények és támogatások sokasága elérhető Magyarországon, melyek az 5 százalékos lakásáfával kombinálva még jelentősebb megtakarítást eredményezhetnek.

Néhány példa a legnépszerűbb támogatásokra:

  • Családi Otthonteremtési Kedvezmény Plusz (CSOK Plusz): Ez a legnépszerűbb lakásvásárlási támogatás, melynek keretében támogatás kapható új lakás vásárlásához, építéséhez, bővítéséhez, vagy meglévő lakás korszerűsítéséhez. A támogatás összege a meglévő és vállalt gyermekek számától függ.

  • Babaváró támogatás: Ez a kamatmentes hitel szabadon felhasználható a gyermekvállalással kapcsolatos kiadásokra, de akár lakásvásárlásra is fordítható. A hitel összege 11 millió forint, melynek egy részét a gyermek születésekor nem kell visszafizetni.

  • Falusi CSOK: Ez a CSOK kiterjesztett változata, mely kedvezőbb feltételekkel igényelhető hátrányos helyzetű településeken. A támogatás összege sok millió forint is lehet, és új lakás vásárlására, építésére, bővítésére, meglévő lakás korszerűsítésére is felhasználható.

  • Otthonteremtési kamattámogatott hitel (CSOK hitel): Ez a kamattámogatott hitel a CSOK mellé igényelhető, és kedvező kamatozású lakáshitelhez jutást biztosít. A futamidő végéig (maximum 25 évig) fix, 3 százalékos kamattal igényelhető a hitel.

  • Áfa-visszatérítés: Bizonyos esetekben az építési beruházások után az ÁFA egy része is visszatéríthető. Ez a kedvezmény elsősorban új építésű ingatlanok esetében vehető igénybe.

Otthonfelújítási támogatás: 2024. júniusától érhető el. Szakértő cikkben írtunk erről a támogatási formáról.

Ezen kívül számos önkormányzat is nyújt lakásvásárlási támogatásokat és kedvezményeket.

A pontos feltételek és információk a helyi önkormányzatoknál érhetők el.

A lakásvásárlás megtervezésekor érdemes alaposan tájékozódni az elérhető kedvezményekről és támogatásokról, és kiválasztani a legmegfelelőbbeket.

Szakértők bevonása is javasolt, akik segíthetnek a feltételeknek való megfelelésben, és a megfelelő támogatások igénylésében.

Összefoglalás

Az új építésű ingatlanok vásárlói számára jó hír, hogy a magyar kormány 2026. december 31-ig meghosszabbította a kedvezményes 5%-os lakásáfát. Ez a döntés jelentős megtakarítást tesz lehetővé a vásárlók számára, hiszen az általános 27%-os áfával szemben az 5%-os kulcs alkalmazása több millió forintos kedvezményt jelenthet az ingatlan árán. A kedvezmény nemcsak az új építésű lakások és családi házak esetében érvényes, hanem azon ingatlanokra is, amelyek építési engedélyét 2026 végéig megkérik, így akár 2030 végéig élvezhetik az alacsonyabb áfakulcs előnyeit. A kedvezmény hosszabb távon is ösztönzőleg hat a lakáspiacra, élénkíti az építőipart, és segíti a fiatalok, valamint a közepes jövedelemmel rendelkező családok lakáshoz jutását.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

2022.11.11.

Jogosult egyedülálló is valamilyen otthonteremtési támogatásra, vagy csupán a szokványos lakáshitelek közül választhat? Az alábbi cikkből kiderül!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával