Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Itt vannak az otthonfelújítási támogatás részletei

2024.05.02.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2024. május 2. 14:14

A júniusban induló otthonfelújítási program több részlete eddig is ismert volt, most azonban további részletek derültek ki arról, ki és hogyan tud pályázni a támogatásra. Ezek alapján már mindenki eldöntheti, hogy pályázna-e, és azt is megtudhatja, hogy jogosult lehet-e a támogatásra, és ha igen, mennyire. Mutatjuk a fontos részleteket.

Itt vannak az otthonfelújítási támogatás részletei

Újra lesz otthonfelújítási támogatás

A támogatás összege 2,5 és 3,5 millió forint között lesz.

Ennek mértéke attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos átlaghoz.

Ha alacsonyabb a jövedelem, akkor magasabb lesz vissza nem térítendő támogatás.

A támogatás mértéke attól függ, hogy hol élünk, és hogy mekkora a jövedelmünk.

A támogatás egy része kamatmentes kölcsön, a másik része pedig egy vissza nem térítendő állami támogatás lesz.

De mire használhatjuk fel a támogatást?

A támogatást a következő felújításokhoz, vagy ezek tetszőleges kombinációjához kaphatunk:

  • épület hőszigetelése

  • melegvíz-rendszer korszerűsítése

  • nyílászárócsere

  • fűtésrendszer korszerűsítése

6 millió forint is kapható, és önerőre is szükség lesz

A beruházás teljes összege nincs meghatározva, mert magasabb önerő is felhasználható a beruházáshoz.

Ha 1 millió forint az önerő, hatmillió forint a vissza nem terítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből álló támogatás.

A kamatmentes hitel futamideje a rendelkezésre tartási és a türelmi idővel együtt 10 év lehet.

A beruházással legalább 30 százalékos energia hatékonyság javulást kell majd elérni. Ezt egy a felújítás előtt és után elkészítetett energiatanúsítvánnyal lehet majd bizonyítani.

A felújítandó ingatlannak 1990 előtt kellett megépülnie, és nem kell rendelkeznie vezetéses gáz bekötéssel.

1990 előtt épült ingatlanokra

Ennél később épült ingatlanra nem igényelhető az otthonfelújítási támogatás.

Nem csak a gázfűtés korszerűsítését támogatják

A felújítandó ingatlannak 1990 előtt kellett megépülnie, és nem kell rendelkeznie vezetéses gáz bekötéssel.

Ez fontos, mert eredetileg csak a vezetékes gázzal fűtött ingatlanokra szólt a támogatás.

Vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel is lesz

6 millió forint kapható. Ennek egy része kamatmentes kölcsön, a másik része pedig egy vissza nem térítendő állami támogatás lesz. Fontos, hogy önerő is kell.

Önerőre is szükség lesz

14,3 százalékos önerőre lesz szükség a beruházásnál. Ez egy 7 millió beruházás esetén 1 millió forint.

A jövedelemtől függ majd, hogy mennyi támogatást kapunk

A támogatás összege 2,5 és 3,5 millió forint között mozog.

Ennek mértéke attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos átlaghoz.

Ha alacsonyabb a jövedelem, akkor magasabb lesz vissza nem térítendő támogatás. A támogatás mértéke tehát attól függ, hogy hol élünk.

Összességében azonban mindenki 6 millió forintot kaphat. Ennek egy része kamatmentes kölcsön, a másik része pedig egy vissza nem térítendő állami támogatás lesz.

Legalább 30 százalékos energia megtakarítást kell elérni

A beruházással minimum 30 százalékos energia hatékonyság javulást kell majd elérni. Ha ez eléri a 40 százalékot, akkor még jobban jár az igénylő.

Az energia hatékonyság javulás a legfontosabb része a támogatásnak. Miért? Ezt egy a felújítás előtt és után elkészítetett energiatanúsítvánnyal kell bizonyítani. És abban az esetben, ha az energia hatékonyság javulás nem éri el a 30 százalékot, akkor a támogatást vissza kell fizetni.

A szakértők kiemelten fontosnak tartják, hogy csak olyan beruházást kezdjen el a támogatott, ami ezt garantálja. Ellenkező esetben komoly anyagi probléma lehet a támogatásból.

Ezt pedig mindenképpen el kell kerülni. Rendkívül fontos, hogy egy szakember határozza meg a beruházások körét. Egy olyan szakember, aki biztosítja a támogatást igénylőt arról, hogy az energia hatékonyság javulás eléri majd az elvárt mértéket.

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint rendkívül fontos az is, hogy aki támogatást szeretne, az előzetesen érdeklődjön az egyik MFB Pont Pluszon. Ott mindenki részletes, személyre szabott tájékoztatást kaphat a lehetőségeiről.

És ha az érdeklődő megfelel a feltételeknek, akkor indulhat a pályázat, és megvalósítható az energia megtakarítást eredményező beruházás az ingatlanon. Állami támogatással.

Összefoglalás

A júniusban elinduló otthonfelújítási programról további részletek derültek ki, amelyek alapján már könnyebben eldönthető, hogy érdemes-e pályázni a támogatásra. Az otthonfelújítási támogatás összege 2,5 és 3,5 millió forint között lesz, attól függően, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos átlaghoz. Fontos megjegyezni, hogy alacsonyabb jövedelem esetén magasabb vissza nem térítendő támogatásra lehet számítani. A támogatást hőszigetelésre, melegvíz-rendszer korszerűsítésre, nyílászárócserére, valamint fűtésrendszer korszerűsítésre lehet felhasználni. A beruházáshoz 14,3 százalékos önerőre lesz szükség, és legalább 30 százalékos energiahatékonyság javulást kell elérni. A pályázóknak érdemes előzetesen tájékozódniuk az MFB Pont Pluszokon, ahol részletes és személyre szabott információkat kaphatnak a lehetőségeikről.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

2023.05.03.

Az Erste Bank új szereplőként jelenik meg lakástakarék piacon. A néhány éve már eltemetett lakástakarékpénztár helyébe lépő szolgáltatás népszerű lehet az ingatlan vásárlást tervezők körében. De mit tud az Erste Bank lakástakarék? Jó befektetési forma lehet? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Hogyan befolyásolja biztosításunkat a lakásfelújítás?

Hogyan befolyásolja biztosításunkat a lakásfelújítás?

2022.02.04.

A lakásbiztosítás célja, hogy az értékeinkben keletkezett kárt megtérüljön. Az ingatlan mellett az ingóságainkat is biztosíthatjuk, így egy kár esetén azok is védettek lesznek. Amikor átalakítjuk, felújítjuk a lakásunkat, annak megváltozhat az értéke, ami befolyásolja a biztosítás díját. Megnéztük, hogyan befolyásolja a biztosításunkat a lakásfelújítás.

Tovább olvasom
Év végéig marad a falusi CSOK

Év végéig marad a falusi CSOK

2022.07.05.

Meghosszabbították a falusi CSOK igénylési időszakát, a támogatás nem jár le június 30-ával, ez év végéig lehet még igényelni. Marad a falusi CSOK.

Tovább olvasom
Lakáshitelre van szükséged? Mutatjuk, mit kínál az MKB Bank!

Lakáshitelre van szükséged? Mutatjuk, mit kínál az MKB Bank!

2023.03.07.

Az MKB Bank lakáshitele megoldás lehet a problémádra; ha lakást szeretnél vásárolni, és ehhez hitelre lenne szükséged, olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával