Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mennyit takaríthatunk meg hitelkiváltással?

2024.03.08.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2024. március 8. 14:28

A hitelkiváltás célja szinte mindig az, hogy pénzt takarítsunk meg. De mennyit takaríthatunk meg hitelkiváltással? Mire figyeljünk? Mikor érdemes kiváltani egy hitelt? Utánajártunk, és minden felmerülő kérdésre válaszolunk.

Mennyit takaríthatunk meg hitelkiváltással?

A hitelkiváltás célja a megtakarítás

A szakértők szerint a hitelkiváltás egy lehetőség, amely komoly megtakarítással járhat a hitelfelvevő számára.

A hitelkiváltás során egy újabb hitel segítségével törlesztjük a már meglévő hitelünket.

A hitelkiváltás során újabb hitelre válthatunk, amely alacsonyabb kamattal rendelkezik, mint a meglévő hitelünk. Ez jelentősen csökkentheti a havi törlesztőrészletet és a teljes visszafizetendő összeget.

A hitelkiváltás során rövidebb futamidejű hitelre is válthatunk, mint a meglévő hitelünk. Ez szintén csökkentheti a teljes visszafizetendő összeget.

A hitelkiváltás során olyan konstrukciókat is választhatunk, amelyek még nem álltak rendelkezésre a meglévő hitelünknél. Ilyen lehet például a fix kamatozású hitel, a havi törlesztőrészlet csökkentése, vagy a hitel futamidejének meghosszabbítása.

A hitelkiváltás azonban nem minden esetben hoz megtakarítást. A hitelkiváltás során újabb hitelt veszünk fel, ami további kötelezettségeket ró ránk.

Ezért fontos, hogy alaposan átgondoljuk a hitelkiváltás lehetőségét, és csak akkor döntsünk mellette, ha biztosak vagyunk benne, hogy az számunkra előnyös lesz.

Mennyit takaríthatunk meg hitelkiváltással?

Hitelkiváltással jelentős összeget takaríthat meg valaki, ha az új hitel kedvezőbb feltételekkel rendelkezik, mint a meglévő hitel.

A pontos megtakarítás mértéke azonban sok tényezőtől függ, például:

Kamatkülönbség: Ha az új hitel alacsonyabb kamatozású, akkor hosszú távon jelentős összegeket lehet megtakarítani a kamatfizetésen.

Futamidő: Ha az új hitel rövidebb futamidejű, akkor összességében kevesebb kamatot kell fizetni.

Díjak és költségek: Fontos figyelembe venni az esetleges hitelkiváltási díjakat és egyéb költségeket, amelyek csökkenthetik a megtakarítást.

Átütemezési lehetőség: Az új hitel lehetőséget adhat az átütemezésre vagy egyéb rugalmasabb törlesztési feltételekre, amelyek segítségével könnyebben kezelhetővé válnak a havi törlesztőrészletek.

Devizahitel esetén a devizaárfolyamok változása: Ha devizahitelt váltunk ki, akkor az árfolyamváltozások jelentősen befolyásolhatják a megtakarítást.

Kölcsönfajta: A kiválasztott hitelfajta is meghatározó lehet. Például, ha a jelenlegi hitel változó kamatozású, és az új hitel fix kamatozású, akkor a kamatváltozások miatt nagyobb biztonságot nyújthat az új hitel, ami hosszú távon kedvezőbb lehet.

Összességében tehát, a hitelkiváltás megtakarítást eredményezhet, de pontos összegét befolyásolják a fent említett tényezők.

Érdemes alaposan átgondolni és összehasonlítani a meglévő és az új hitel feltételeit, valamint számításba venni a költségeket és az egyéb tényezőket a döntés meghozatalakor.

Egy pénzügyi szakember segítséget nyújthat a helyes döntésben, hiszen akár milliókat is megtakaríthatunk.

Mikor váltsunk ki egy hitelt? – az időzítés fontossága

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint a hitel kiváltásának időzítése nagyon fontos szerepet játszik a pénzügyi helyzet, és a hosszú távú pénzügyi tervek szempontjából.

Néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni a hitelkiváltás időzítésével kapcsolatban:

Kamatok és piaci feltételek: A kamatkörnyezet és a piaci feltételek befolyásolhatják a hitelkamatokat. Alacsonyabb kamatkörnyezetben kedvezőbb feltételekkel lehet hitelt felvenni. Érdemes figyelemmel kísérni a kamatmozgásokat, és akkor váltani hitelt, amikor a kamatok kedvezőek.

Személyes pénzügyi helyzet: Fontos mérlegelni az egyéni pénzügyi helyzetet, beleértve a jelenlegi jövedelmet, kiadásokat és megtakarításokat. Hitelfelvétel előtt érdemes alaposan átgondolni, hogy a jelenlegi körülmények között kifizethetőek-e a havi törlesztőrészletek.

Hosszú távú tervek: A hitelfelvétel előtt érdemes átgondolni a hosszú távú pénzügyi terveket. Például, ha nagyobb kiadások várhatóak a közeljövőben, érdemes ezeket is figyelembe venni a hitelfelvétel időzítésekor.

Hiteltermékek és ajánlatok: Érdemes időt szánni a hiteltermékek és ajánlatok alapos összehasonlítására. Különböző pénzintézetek különböző feltételeket és kamatokat kínálhatnak, ezért érdemes lehet várni olyan időpontra, amikor kedvező ajánlatok állnak rendelkezésre.

Egyéb tényezők: Számos egyéb tényező is befolyásolhatja a hitelfelvétel időzítését, például az adózási szabályok, a gazdasági helyzet, vagy akár a személyes élethelyzet változásai.

Összességében, a hitelkiváltás időzítése egy komplex döntés, amelyet alaposan meg kell fontolni, figyelembe véve a piaci környezetet, személyes pénzügyi helyzetet és a hosszú távú terveket.

Érdemes lehet pénzügyi szakértővel konzultálni, hogy segítsen az optimális időpont meghatározásában, és a legjobb döntés meghozatalában.

A magtakarítás mértéke néhány tízezer forinttól akár több millió forintig terjedhet, ezért fontos figyelni minden részletre.

Összefoglalás

A hitelkiváltás sokak számára jelentős megtakarítást jelenthet. Ennek lényege, hogy egy új, kedvezőbb feltételekkel rendelkező hitellel váltjuk ki a már meglévő, magasabb kamatozású kölcsönünket. Ezzel csökkenthető a havi törlesztőrészlet, valamint a teljes visszafizetendő összeg is. Az elérhető megtakarítás mértéke számos tényezőtől függ, mint például a kamatkülönbség, a hitel futamideje, és az új hitellel kapcsolatos díjak. A hitelkiváltás előnyei mellett figyelembe kell venni az esetleges költségeket és a hitelképességünk aktuális állapotát is. Az optimális időpont kiválasztása kulcsfontosságú, figyelembe véve a piaci feltételeket, a személyes pénzügyi helyzetet és a hosszú távú pénzügyi terveket.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5+1 fontos szabály, amit tarts szem előtt a hitelkártya használatakor

5+1 fontos szabály, amit tarts szem előtt a hitelkártya használatakor

2021.07.15.

A hitelkártya használatára számos szabály vonatkozik, de ezek nem mind kötelezőek. Érdemes azonban betartanod őket, mégpedig a saját érdekedben.

Tovább olvasom
5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

2022.11.29.

A hitelkártyák és a betéti kártyák – avagy hétköznapi nevükön a bankkártyák – között számtalan a különbség; ezeket vesszük most górcső alá.

Tovább olvasom
Folyószámlahitel vagy hitelkártya? Segítünk a választásban!

Folyószámlahitel vagy hitelkártya? Segítünk a választásban!

2023.07.07.

Folyószámlahitel vagy hitelkártya? Melyik a jobb választás? Vagy legyen mindkettő? Két hasonló hiteltermékről van szó. Mindkettőt szabadon lehet felhasználni. Mégis különböznek. Mutatjuk a hasonlóságokat, a különbségeket, és azt is elmondjuk, hogy melyiket érdemes választani.

Tovább olvasom
Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

2021.03.17.

Egyre inkább kezd háttérbe szorulni a készpénzzel való fizetés. Webáruházból vásárolunk, vagy a boltban egyre több kedvezményt kínálnak, ha kártyával fizetünk. Nekünk is jó, nem kell figyelnünk, hogy van-e nálunk pénz, nem kell vele összekoszolnunk a kezünket. Hitelkártya és bankkártya segítségével bármekkora összeget ki tudunk fizetni – már persze a meghatározott keretünk erejéig.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával