Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

5 ok, amiért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni

2022.10.14.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 13. 18:15

Ötnél sokkal több érvet is meg tudnák fogalmazni amellett, hogy miért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni, de most legalább öt érvet felsorolunk mellette. Ez az egyszerű lépés meggyorsítja a későbbi hitelfelvételt, és segíthet abban is, hogy olyan lakást vegyünk meg, melyről biztosan tudjuk, hogy pozitív hitelbírálatot kapunk rá és biztosan képesek lesz törleszteni a kölcsönt.

5 ok, amiért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni

Tehát biztonságérzetet ad, időt spórolunk vele, és talán, ami a legfontosabb, ingyenes. Röviden összefoglalva ezért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni, de számos további tényező alátámasztja, hogy miért ajánlott ez a lépés – ezeket gyűjtöttük most össze.

Időt spórolsz!

A megfelelő lakás kiválasztása nem egyszerű dolog, azonban, ha megvan a kiszemelt ingatlan és hitelt igénylünk a megvásárlásához, akkor minden perc sokat számít, hiszen hamar elviheti előlünk egy készpénzes vevő, netán egy befektető, vagy egy olyan vásárló, aki nem volt rest előzetes hitelbírálatot kérni. Ugyanis ennek a folyamatnak az egyik legfőbb előnye, hogy a hitelfelvétel folyamatát lényegesen meggyorsítja. Előzetes hitelbírálatot kérni mindössze néhány napot, maximum két hete vesz igénybe, míg a „normál” hitelfelvétel esetében akár hat hétig is elhúzódhat, amíg a minősítés elkészül. Azonban, ha tudatosan készülünk, és nem felejtünk el előzetes hitelbírálatot kérni, akkor a tényleges igénylésnél sokkal gyorsabban kapunk majd minősítést a pénzintézettől. Ugyanis ekkor már nem kell újra megvizsgálni a jövedelmedet, csak kisebb ellenőrzéseket kell végrehajtani, illetve a lakást leellenőrizni.

Kisebb az esély, hogy más vevők beelőznek

Ugye mindannyian ismerjük a helyzetet, amikor az ingatlanos közli velünk, hogy jó lenne, ha gyorsan eldöntenénk, hogy megvesszük-e a vágyott ingatlant, mert legalább öt készpénzes vevő áll az ajtóban, aki azonnal megvenné ezt a lakást. Nyilván sokan ismerjük ezt a trükköt, azonban, ha csak egyetlen család, vagy befektető megelőz minket az ajánlattétellel, vagy a foglaló kifizetésével és az adásvételi szerződés aláírásával, akkor nekünk már el is úszott a lehetőség. Viszont, ha nem voltál rest előzetes hitelbírálatot kérni, akkor az eladónak, vagy ingatlanosnak már mutathatod is a hitelképességedet igazoló papírt és ő is nyugodtabban várja meg a valós bírálatot, így pedig nehezebben előznek meg más vevők.

Tudod, hogy meddig „nyújtózkodhatsz”

Ha még nincs meg álmaid otthona, de már aktívan keresel, akkor ne legyél rest előzetes hitelbírálatot kérni. Ugyanis, ha a minősítést igazoló papír a kezedben van, te magad is könnyebben találsz lakást, ugyanis konkrétabb információid vannak arról, hogy mekkora vételárig nézegethetsz az ingatlanpiacon.

Nem kell félned a valós hitelbírálattól sem

Amennyiben kértél előzetes hitelbírálatot és tudod, milyen lehetőségeid vannak a hitelfelvételnél, megkaptad a pozitív bírálatot, akkor szinte biztos, hogy a tényleges hitelfelvételnél is úgy határoz a bank, hogy hitelképes vagy. Tehát kisebb eséllyel érhet kellemetlen meglepetés, hogy visszautasítanak a valós lakásvásárlás kapujában. Ha a béred nem csökken, a munkaviszonyod megmarad, akkor az igazi hitelfelvételnél is akkora összeget ítélnek meg neked, amelyet az előzetes hitelbírálatnál.

Nem kell tartanod a kamatemelkedéstől

Előzetes hitelbírálatot kérni már csak azért is érdemes, mert a hitelbírálatban megállapított kamatok megemelésére kisebb az esély. Nem garantált, hogy nem emelkedik a hiteldíj, azonban, ha állják a leírtakat, akkor nem kell aggódnod a kamatemelkedéstől, ha nem spóroltad meg az előzetes hitelbírálatot.

Hogyan működik?

Az előzetes hitelbírálat a bírálatot benyújtó számára egy egyszerű folyamat, szinte pontosan ugyanúgy zajlik, mint a tényleges hitelfelvétel, csak „tét nélkül”. A banki egyeztető során az személyes okmányok mellett ellenőrzik a jövedelemigazolást, a bankszámla kivonatait, valamit a kölcsönigénylő nyomtatványt. Előzetes hitelbírálatot kérni abban különbözik az igazi hitelbírálattól, hogy a megvásárolni kívánt lakást még nem ellenőrzik, mivel valószínűleg ennél a fázisnál még nincs is meg az álomotthon. Ennek a folyamatnak pont az a lényege, hogy megtudd, milyen feltételekkel igényelhetsz hitelt, ez az információ pedig abban is segítségedre lesz, hogy milyen vételárban keress majd később ingatlant.

Még nem tértünk ki rá, pedig lényeges információ annak, aki szeretne előzetes hitelbírálatot kérni, hogy a folyamat teljesen ingyenes. Bármelyik pénzintézet elkészíti néhány napon, maximum 1-2 héten belül.

Ha meggyőztünk, akkor irány előzetes hitelbírálatot kérni, hogy bebiztosítsd magad, pontos információid legyenek a személyre szabott lehetőségeidről és hogy több heti banki ügyintézést megspórolj magadnak arra az időszakra, amikor elérkezik az idő a valós hitelfelvételhez és álmaid otthonának megvásárlásához!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

4 fontos tényező, ami befolyásolja a hitelbírálat idejét

2024.06.10.

Az emberek számára a hitelbírálat egy fontos lépés lehet életükben, legyen szó lakásvásárlásról, autóvásárlásról, vagy más nagyobb beruházásról. Azonban a hitelbírálat folyamata nem mindig gyors és egyszerű. Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem jóváhagyása. Utánajártunk a hitelbírálat idejét meghatározó négy fontos tényezőnek, hogy jobban megérthessük ezt a folyamatot.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

2023.02.03.

Mit figyelnek a bankok egy személyi kölcsön igénylése előtt, a hitelbírálat során, a bankszámlakivonatodon? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

2021.04.07.

Az előzetes hitelbírálat igényléséhez számos dokumentumra lesz szükséged – az alábbiakból megtudhatod, melyekre!

Tovább olvasom
Átlagosan mennyi idő alatt kapjuk meg az igényelt személyi kölcsönt?

Átlagosan mennyi idő alatt kapjuk meg az igényelt személyi kölcsönt?

2021.09.22.

A személyi kölcsön az egyik legnépszerűbb hitelfajta Magyarországon a szabad felhasználhatóságnak és a gyors kiutalásnak köszönhetően. De meddig tart a hitelbírálat? Mennyi idő alatt utal a bank? Mire van hozzá szükség? Megnéztük.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával