Hirdetés

Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

2023.02.03.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. február 3. 13:56

Mit figyelnek a bankok egy személyi kölcsön igénylése előtt, a hitelbírálat során, a bankszámlakivonatodon? Az alábbiakból megtudhatod!

Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

Sokan kérdezik, hogy mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton, miért van rá szükség a személyi kölcsönök igényléséhez, a válasz pedig egyszerű és összetett. Egyrészt a bankszámlakivonaton látható a jövedelem rendszeressége, másrészt annak mértéke is, ez pedig egy alapvetően fedezet nélküli hitel esetében elengedhetetlen.

Márpedig személyi kölcsönből sok fogy; mondhatjuk, hogy ez a legnépszerűbb hiteltípus, hiszen több típusa is létezik, és az élet számos problémájára nyújt gyors megoldást. Azonban a hitelbírálat egyre szigorúbb, és a bankszámlatörténet már eddig is kiemelten fontos volt, most viszont még inkább figyelik a bankok.

Ha a közeljövőben személyi kölcsönt szeretnél igényelni, érdemes megfogadnod az alább felsorolt tanácsainkat, hiszen akár ezen is múlhat, hogy hozzájutsz-e a kért összeghez!

A 3 havi, aktív számlahasználat kötelező

Személyi kölcsön igényléséhez minimum 3 havi számlabizonylatra van szükség, de akadnak pénzintézetek, ahol ennél többet kérnek. Készpénzes jövedelemmel még akkor is nehéz hitelhez jutni, ha az egyébként legális és igazolható, a bankszámlakivonat azonban csak akkor ér valamit, ha arra rendszeres utalás érkezik a munkáltatótól – vállalkozók esetén ügyfelektől –, és az eléri a bank által megszabott limitet.

Figyelj a költéseidre!

Sajnos nem minden költés “mutat jól” egy bankszámlán, és, ha a hitelbírálat során a bank alkalmazottainak szemet szúr egy ilyen, akkor indoklás nélkül elutasíthatják a hiteligénylést. Hiába azonban az indokok hiánya, az ok sok esetben a számlaforgalomban keresendő.

A bankok figyelnek az online szerencsejátékra költött összegekre, az online, erotikus tartalmak fizetésére, de akár egy magánkölcsön is lehet az elutasítás oka. Ez utóbbi olyankor lehet probléma, ha a bank rákérdez a rendszeres utalás okára, hiszen az csökkenti a megélhetésre fordítható összeget, így pedig akár a felvehető hitelösszeg is csökkenhet.

Vannak azonban más tételek is, amiket érdemes lehet inkább egy másik számláról, vagy épp készpénzben rendezni; ilyenek a lakásbérleti díj és a gyerektartás. Nem csoda, ha ezeket inkább átutalással rendeznénk, hiszen egyszerű, gyors és biztonságos. Azonban a bank ezeket kiadásnak tekinti, emiatt pedig az alacsonyabb jövedelműek nem biztos, hogy kapnak hitelt, vagy mégis, csak kisebb összeget.

Ne menjen mínuszba az egyenleged!

A folyószámlahitel napjainkban már általánosnak mondható; szinte mindenki rendelkezik vele, hiszen biztonságot nyújt, könnyen hozzáférhető, ráadásul nem is különösebben drága. Ez teszi például lehetővé azt is, hogy a hónap végén a különböző szolgáltatók felé teljesíthetőek legyenek az állandó átutalási, illetve a csoportos beszedési megbízások, ha a számla egyenlege már nem elegendő rá.

Ha gyakori, hogy a számla ilyenkor negatív egyenlegű, az szintén szemet szúrhat a hitelbírálat során, hiszen ez azt jelzi, hogy az igénylő nehezen jön ki a jövedelméből, így egy törlesztőrészlet még nehezebb helyzetbe hozhatja.

A külföldi jövedelem és bankszámla is problémákat okozhat

Rengeteg magyar dolgozik külföldön – még akkor is, ha ezzel együtt itthon lakik –, és sokszor a fizetésüket is egy, a munkáltató országában működő banknál vezetett bankszámlára kapják. Rengeteg bank elfogadja ezt, ám nem mindegyik, viszont a magyarországi lakcím természetesen mindenhol alapfeltétel.

Fontos viszont, hogy a Revolut és a Wise számlákat több bank is elutasítási indokként kezeli, és bár javult a helyzet, hiszen korábban egyiknél sem volt elfogadható, sok esetben ez még mindig problémákat okoz. Napjainkban már néhány banknál lehet próbálkozni Revolut és Wise számlatörténettel is, de feltétel, hogy az igénylő jövedelme ide érkezzen.

Személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és a fenti tanácsainkat is megfogadtad? Hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot csupán néhány kattintással, online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Online számlanyitás – lehetséges?

Online számlanyitás – lehetséges?

2020.09.24.

Az interneten keresztül történő ügyintézés – akár hivatalos, akár banki, akár más – az utóbbi években teljesen természetessé vált sokak számára. Mivel oldalunk főleg pénzügyi témákkal foglalkozik, így maradjunk a banki dolgoknál: először csak apróbb lehetőségek voltak, majd megjelentek a kezdetleges, de idővel egyre fejlettebb személyi kölcsön igénylési lehetőségek, és végül, de nem utolsó sorban az online számlanyitás is elérhetővé vált több pénzintézetnél.

Tovább olvasom
Megjelent a tervezet: jelentősen olcsóbbak lehetnek az alapszámlák

Megjelent a tervezet: jelentősen olcsóbbak lehetnek az alapszámlák

2023.02.15.

Olcsóbbak lehetnek az alapszámlák a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezete alapján – lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

2022.05.27.

Bankszámlára katás vállalkozóként is szükséged lesz, csak az a kérdés, milyet válassz és melyik banknál – ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
Mire kell figyelni a bankszámla szolgáltatás kiválasztásakor?

Mire kell figyelni a bankszámla szolgáltatás kiválasztásakor?

2020.06.10.

Elsősorban a költségekre, de nemcsak az indulóra, hanem arra is, hogyan alakul az általunk választott banki termék sorsa. Lehet, hogy a kiválasztott bankszámla szolgáltatás néhány év múlva elavult, kedvezőtlen lesz.

Tovább olvasom