Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

2023.02.03.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 18:22

Mit figyelnek a bankok egy személyi kölcsön igénylése előtt, a hitelbírálat során, a bankszámlakivonatodon? Az alábbiakból megtudhatod!

Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

Sokan kérdezik, hogy mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton, miért van rá szükség a személyi kölcsönök igényléséhez, a válasz pedig egyszerű és összetett. Egyrészt a bankszámlakivonaton látható a jövedelem rendszeressége, másrészt annak mértéke is, ez pedig egy alapvetően fedezet nélküli hitel esetében elengedhetetlen.

Márpedig személyi kölcsönből sok fogy; mondhatjuk, hogy ez a legnépszerűbb hiteltípus, hiszen több típusa is létezik, és az élet számos problémájára nyújt gyors megoldást. Azonban a hitelbírálat egyre szigorúbb, és a bankszámlatörténet már eddig is kiemelten fontos volt, most viszont még inkább figyelik a bankok.

Ha a közeljövőben személyi kölcsönt szeretnél igényelni, érdemes megfogadnod az alább felsorolt tanácsainkat, hiszen akár ezen is múlhat, hogy hozzájutsz-e a kért összeghez!

A 3 havi, aktív számlahasználat kötelező

Személyi kölcsön igényléséhez minimum 3 havi számlabizonylatra van szükség, de akadnak pénzintézetek, ahol ennél többet kérnek. Készpénzes jövedelemmel még akkor is nehéz hitelhez jutni, ha az egyébként legális és igazolható, a bankszámlakivonat azonban csak akkor ér valamit, ha arra rendszeres utalás érkezik a munkáltatótól – vállalkozók esetén ügyfelektől –, és az eléri a bank által megszabott limitet.

Figyelj a költéseidre!

Sajnos nem minden költés „mutat jól” egy bankszámlán, és, ha a hitelbírálat során a bank alkalmazottainak szemet szúr egy ilyen, akkor indoklás nélkül elutasíthatják a hiteligénylést. Hiába azonban az indokok hiánya, az ok sok esetben a számlaforgalomban keresendő.

A bankok figyelnek az online szerencsejátékra költött összegekre, az online, erotikus tartalmak fizetésére, de akár egy magánkölcsön is lehet az elutasítás oka. Ez utóbbi olyankor lehet probléma, ha a bank rákérdez a rendszeres utalás okára, hiszen az csökkenti a megélhetésre fordítható összeget, így pedig akár a felvehető hitelösszeg is csökkenhet.

Vannak azonban más tételek is, amiket érdemes lehet inkább egy másik számláról, vagy épp készpénzben rendezni; ilyenek a lakásbérleti díj és a gyerektartás. Nem csoda, ha ezeket inkább átutalással rendeznénk, hiszen egyszerű, gyors és biztonságos. Azonban a bank ezeket kiadásnak tekinti, emiatt pedig az alacsonyabb jövedelműek nem biztos, hogy kapnak hitelt, vagy mégis, csak kisebb összeget.

Ne menjen mínuszba az egyenleged!

A folyószámlahitel napjainkban már általánosnak mondható; szinte mindenki rendelkezik vele, hiszen biztonságot nyújt, könnyen hozzáférhető, ráadásul nem is különösebben drága. Ez teszi például lehetővé azt is, hogy a hónap végén a különböző szolgáltatók felé teljesíthetőek legyenek az állandó átutalási, illetve a csoportos beszedési megbízások, ha a számla egyenlege már nem elegendő rá.

Ha gyakori, hogy a számla ilyenkor negatív egyenlegű, az szintén szemet szúrhat a hitelbírálat során, hiszen ez azt jelzi, hogy az igénylő nehezen jön ki a jövedelméből, így egy törlesztőrészlet még nehezebb helyzetbe hozhatja.

A külföldi jövedelem és bankszámla is problémákat okozhat

Rengeteg magyar dolgozik külföldön – még akkor is, ha ezzel együtt itthon lakik –, és sokszor a fizetésüket is egy, a munkáltató országában működő banknál vezetett bankszámlára kapják. Rengeteg bank elfogadja ezt, ám nem mindegyik, viszont a magyarországi lakcím természetesen mindenhol alapfeltétel.

Fontos viszont, hogy a Revolut és a Wise számlákat több bank is elutasítási indokként kezeli, és bár javult a helyzet, hiszen korábban egyiknél sem volt elfogadható, sok esetben ez még mindig problémákat okoz. Napjainkban már néhány banknál lehet próbálkozni Revolut és Wise számlatörténettel is, de feltétel, hogy az igénylő jövedelme ide érkezzen.

Személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és a fenti tanácsainkat is megfogadtad? Hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot csupán néhány kattintással, online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Célszerű közös bankszámlát nyitni házastársaknak?

Célszerű közös bankszámlát nyitni házastársaknak?

2021.07.19.

Közös bankszámlát nyitni elsőre talán furcsának tűnhet, ám akadnak olyan előnyei, amelyeket érdemes megfontolni – mutatjuk, mit kell tudnod erről a témáról!

Tovább olvasom
Online számlanyitás – lehetséges?

Online számlanyitás – lehetséges?

2020.09.24.

Az interneten keresztül történő ügyintézés – akár hivatalos, akár banki, akár más – az utóbbi években teljesen természetessé vált sokak számára. Mivel oldalunk főleg pénzügyi témákkal foglalkozik, így maradjunk a banki dolgoknál: először csak apróbb lehetőségek voltak, majd megjelentek a kezdetleges, de idővel egyre fejlettebb személyi kölcsön igénylési lehetőségek, és végül, de nem utolsó sorban az online számlanyitás is elérhetővé vált több pénzintézetnél.

Tovább olvasom
Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

2023.09.20.

Nem mindegy, hogy mennyit fizetünk a bankkártya használatáért. A kártyahasználók többsége még sincs tisztában a költségekkel. Persze ez nem is egyszerű. A bankkártya használatáért felszámolt díjak összetettek, és sokszor nehezen követhetőek. Fontosnak érezzük, hogy mindenki tisztában legyen ezzel, ezért utánajártunk, hogy mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk egyszerűsített bankváltás esetén?

Mire figyeljünk egyszerűsített bankváltás esetén?

2021.02.05.

Ha nem vagy elégedett a jelenlegi bankszámláddal, illetve a bankod szolgáltatásaival, akkor érdemes elolvasnod alábbi cikkünket, amelyből mindent megtudhatsz az egyszerűsített bankváltásról.

Tovább olvasom