Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

2022.05.27.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:06

Bankszámlára katás vállalkozóként is szükséged lesz, csak az a kérdés, milyet válassz és melyik banknál – ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

Bankszámlát katás vállalkozóként köteles vagy használni, és erre a célra bármilyen számlát nyithatsz egy egyszerű lakosságitól kezdve a kifejezetten üzleti célúakig, sőt, ha van saját, lakossági folyószámlád, az is alkalmas erre a célra. Mivel ilyennel már biztosan rendelkezel – hiszen szinte mindenkinek van bankszámlája –, elviekben nem is kell tovább olvasnod ezt a cikket, azonban nem eszik ilyen forrón a kását.

Érdemesebb ugyanis a vállalkozás pénzügyeit egy külön számlán kezelned, hiszen így elkülönítheted a magán- és üzleti pénzügyeidet, de legalább egy alszámlát a folyószámlád mellé, aminek alacsonyabb a költsége, mint egy üzleti számlának, vagy külön folyószámlának.

Mire kell figyelni a bankszámla kiválasztáskor?

Természetesen mindenkinek vannak egyéni igényei, így valószínűleg neked is, ezért a bankszámla katás vállalkozóként történő kiválasztásához csak az általánosan figyelembe veendő tényezőket soroljuk fel.

Az egyik legalapvetőbb tulajdonság egy számla esetében a különféle díjak összehasonlítása; ha a bankszámlát katás vállalkozóként igényled, akkor is ugyanúgy, mintha magánszemélyként. A számlavezetési díj lehet fix, vagy bevételhez kötött is, és persze bankonként eltér, de az utalási díj is fontos, hiszen katás vállalkozóként havonta kell átutalnod az adót, és évente még az iparűzési adóról és a kamarai hozzájárulásról is gondoskodnod kell.

Emellett fontos lehet még a készpénzfelvétel és -befizetés díja, illetve az, hogy ezeket csak bankfiókban tudod elintézni, vagy egy közeli ATM-nél is, de a különféle kiegészítő szolgáltatásokat is érdemes szemrevételezned, mint például, hogy milyen hatékonysággal tudod telefonon elintézni a különféle ügyeidet, valamint, hogy van-e könnyen használható internetes felület, vagy épp mobilapplikáció.

Bizonyos vállalkozástípusok esetében fontos lehet az elektronikus fizetés lehetősége, illetve az, hogy a bank biztosít-e a számla mellé bankkártya-terminált, továbbá az sem hátrány, ha a számlázz.hu fiókodat össze tudod kötni a bankszámláddal; ezekről se feledkezz meg!

Mikor kell mindenképp bankszámla a katás vállalkozóknak?

Fontos tudni, hogy a jogi személyeknek és az áfásként tevékenykedő vállalkozóknak kötelező a vállalkozói bankszámla nyitása, de emellett, ha áfakörbe kerülsz, mert átlépted az alanyi adómentesség határát, kötelező lesz számodra is a vállalkozói – másként pénzforgalmi – számla nyitása, és ezt az áfás tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül kell megtenned. Lényeges még, hogy az áfakörbe tartozó egyéni vállalkozóknak legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával rendelkezniük kell.

A külföldi bankszámla is megfelelő lehet

A katás vállalkozók esetében nincs a bankszámlára vonatkozó jogszabályi előírás, így a külföldi bankszámla is használható a vállalkozás számlájaként. Ennek azonban lehet egy hátránya is: egy adóhatósági ellenőrzéskor a külföldi bankszámlakivonatokat is bekérheti a NAV a bevétel vizsgálatához, és ezeket neked kell beszerezni, ami akár gondot is okozhat, hiszen fel kell keresned a legközelebbi bankfiókot, ami ugyebár külföldön lesz megtalálható.

Mire kell nagyon figyelned, ha a bankszámlát a katás vállalkozáshoz nyitod?

Ha új bankszámlát nyitsz, és a továbbiakban azt használod majd a vállalkozásod pénzügyeinek kezeléséhez, figyelned kell arra, hogy az ezt követően kiállított számláidon már az új számlaszámod szerepeljen, és erről értesítsd az üzleti partnereidet is!

További tudnivalók, amelyeket érdemes észben tartanod

A katás bevételedet megkötés és korlátozás nélkül bármire költheted, hiszen az már adózott jövedelemnek számít az adók elutalása után. Ha viszont a vállalkozásod működtetéséhez vásárolsz valamit, érdemes az adószámodat feltüntetned annak számláján, a számlát pedig megőrizni.

Ugyan az áfát nem igényelheted vissza, viszont egy esetleges NAV ellenőrzés során a katás egyéni vállalkozásod jogszerűségét e számlákkal alá tudod támasztani.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

7 dolog, amit jó, ha tudsz a Revolut kártyáról

7 dolog, amit jó, ha tudsz a Revolut kártyáról

2023.08.22.

A Revolut kártya talán a legismertebb a nemzetközi kártyák közül. Sokan használják második vagy sokadik kártyaként, főként utazások alkalmával. Azonban talán még a használói sincsenek tisztában mindennel, amit a Revolut tud. A Banknavigátor szakértői segítenek abban, hogy mindenre kiterjedő ismeretekkel rendelkezzünk erről a kártyáról.

Tovább olvasom
Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a bankszámla kiválasztása során!

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a bankszámla kiválasztása során!

2021.01.02.

A bankszámla kiválasztása csak elsőre tűnik egyszerűnek, de jobb, ha figyelembe veszed alábbi szempontjainkat, hogy biztosan jól járj.

Tovább olvasom
Bankszámlát nyitnál? Mutatjuk, miért válaszd az MKB Extra Számlacsomagot!

Bankszámlát nyitnál? Mutatjuk, miért válaszd az MKB Extra Számlacsomagot!

2021.04.24.

Bankszámlanyitás előtt alaposan végig kell gondolni, melyik bank szolgáltatása éri meg a legjobban. Eláruljuk, hogy miért érdemes az MKB Extra Számlacsomagot választani.

Tovább olvasom
Több tízezer hiányozhat a bankszámládról, ha nem figyelsz ezekre

Több tízezer hiányozhat a bankszámládról, ha nem figyelsz ezekre

2023.10.26.

Szinte már mindenhol a pénzügyi tudatosság fontosságára hívják fel a magyar lakosság figyelmét, legyen az rádió, televízió vagy a közösségi média. Az alapokat már mindenki tudja: számba vesszük a bevételeket, majd a kiadásokat és megtervezzük a havi költségvetést. De valóban tisztában vagyunk az összes, bankszámlánkat terhelő költséggel? Bizony, a legtöbben megfelejtkezünk egy nagyobb kiadásról: a banki szolgáltatások költségéről.

Tovább olvasom