Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

2022.05.27.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:06

Bankszámlára katás vállalkozóként is szükséged lesz, csak az a kérdés, milyet válassz és melyik banknál – ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

Bankszámlát katás vállalkozóként köteles vagy használni, és erre a célra bármilyen számlát nyithatsz egy egyszerű lakosságitól kezdve a kifejezetten üzleti célúakig, sőt, ha van saját, lakossági folyószámlád, az is alkalmas erre a célra. Mivel ilyennel már biztosan rendelkezel – hiszen szinte mindenkinek van bankszámlája –, elviekben nem is kell tovább olvasnod ezt a cikket, azonban nem eszik ilyen forrón a kását.

Érdemesebb ugyanis a vállalkozás pénzügyeit egy külön számlán kezelned, hiszen így elkülönítheted a magán- és üzleti pénzügyeidet, de legalább egy alszámlát a folyószámlád mellé, aminek alacsonyabb a költsége, mint egy üzleti számlának, vagy külön folyószámlának.

Mire kell figyelni a bankszámla kiválasztáskor?

Természetesen mindenkinek vannak egyéni igényei, így valószínűleg neked is, ezért a bankszámla katás vállalkozóként történő kiválasztásához csak az általánosan figyelembe veendő tényezőket soroljuk fel.

Az egyik legalapvetőbb tulajdonság egy számla esetében a különféle díjak összehasonlítása; ha a bankszámlát katás vállalkozóként igényled, akkor is ugyanúgy, mintha magánszemélyként. A számlavezetési díj lehet fix, vagy bevételhez kötött is, és persze bankonként eltér, de az utalási díj is fontos, hiszen katás vállalkozóként havonta kell átutalnod az adót, és évente még az iparűzési adóról és a kamarai hozzájárulásról is gondoskodnod kell.

Emellett fontos lehet még a készpénzfelvétel és -befizetés díja, illetve az, hogy ezeket csak bankfiókban tudod elintézni, vagy egy közeli ATM-nél is, de a különféle kiegészítő szolgáltatásokat is érdemes szemrevételezned, mint például, hogy milyen hatékonysággal tudod telefonon elintézni a különféle ügyeidet, valamint, hogy van-e könnyen használható internetes felület, vagy épp mobilapplikáció.

Bizonyos vállalkozástípusok esetében fontos lehet az elektronikus fizetés lehetősége, illetve az, hogy a bank biztosít-e a számla mellé bankkártya-terminált, továbbá az sem hátrány, ha a számlázz.hu fiókodat össze tudod kötni a bankszámláddal; ezekről se feledkezz meg!

Mikor kell mindenképp bankszámla a katás vállalkozóknak?

Fontos tudni, hogy a jogi személyeknek és az áfásként tevékenykedő vállalkozóknak kötelező a vállalkozói bankszámla nyitása, de emellett, ha áfakörbe kerülsz, mert átlépted az alanyi adómentesség határát, kötelező lesz számodra is a vállalkozói – másként pénzforgalmi – számla nyitása, és ezt az áfás tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül kell megtenned. Lényeges még, hogy az áfakörbe tartozó egyéni vállalkozóknak legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával rendelkezniük kell.

A külföldi bankszámla is megfelelő lehet

A katás vállalkozók esetében nincs a bankszámlára vonatkozó jogszabályi előírás, így a külföldi bankszámla is használható a vállalkozás számlájaként. Ennek azonban lehet egy hátránya is: egy adóhatósági ellenőrzéskor a külföldi bankszámlakivonatokat is bekérheti a NAV a bevétel vizsgálatához, és ezeket neked kell beszerezni, ami akár gondot is okozhat, hiszen fel kell keresned a legközelebbi bankfiókot, ami ugyebár külföldön lesz megtalálható.

Mire kell nagyon figyelned, ha a bankszámlát a katás vállalkozáshoz nyitod?

Ha új bankszámlát nyitsz, és a továbbiakban azt használod majd a vállalkozásod pénzügyeinek kezeléséhez, figyelned kell arra, hogy az ezt követően kiállított számláidon már az új számlaszámod szerepeljen, és erről értesítsd az üzleti partnereidet is!

További tudnivalók, amelyeket érdemes észben tartanod

A katás bevételedet megkötés és korlátozás nélkül bármire költheted, hiszen az már adózott jövedelemnek számít az adók elutalása után. Ha viszont a vállalkozásod működtetéséhez vásárolsz valamit, érdemes az adószámodat feltüntetned annak számláján, a számlát pedig megőrizni.

Ugyan az áfát nem igényelheted vissza, viszont egy esetleges NAV ellenőrzés során a katás egyéni vállalkozásod jogszerűségét e számlákkal alá tudod támasztani.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ismerd meg az UniCredit netbankban rejlő lehetőségeket!

Ismerd meg az UniCredit netbankban rejlő lehetőségeket!

2023.08.04.

Az UniCredit netbank használata segíti a mindennapi pénzügyek intézését. Nincs sorban állás. Nincs személyes ügyintézés. Nincs parkolóhely keresés a bankfiók előtt. Minden elektronikusan, online történik. Egy huszonegyedik századi megoldás egy modern banktól.

Tovább olvasom
Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a bankszámla kiválasztása során!

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a bankszámla kiválasztása során!

2021.01.02.

A bankszámla kiválasztása csak elsőre tűnik egyszerűnek, de jobb, ha figyelembe veszed alábbi szempontjainkat, hogy biztosan jól járj.

Tovább olvasom
Célszerű közös bankszámlát nyitni házastársaknak?

Célszerű közös bankszámlát nyitni házastársaknak?

2021.07.19.

Közös bankszámlát nyitni elsőre talán furcsának tűnhet, ám akadnak olyan előnyei, amelyeket érdemes megfontolni – mutatjuk, mit kell tudnod erről a témáról!

Tovább olvasom
Mire figyeljünk egyszerűsített bankváltás esetén?

Mire figyeljünk egyszerűsített bankváltás esetén?

2021.02.05.

Ha nem vagy elégedett a jelenlegi bankszámláddal, illetve a bankod szolgáltatásaival, akkor érdemes elolvasnod alábbi cikkünket, amelyből mindent megtudhatsz az egyszerűsített bankváltásról.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával