Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

2022.12.01.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 14:14

A nyugdíj-megtakarítások sokfélék, így pedig nem csak az előnyök lesznek számosak, de a választás is nehéz lehet; ebben segítünk az alábbi cikkünkkel.

Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

A nyugdíj-megtakarítást akár egy kisebb összeggel is el lehet kezdeni, az erre megspórolt pénzt pedig rugalmasan kezelhetjük, ha a megfelelő befektetési formát választjuk. Erre ráadásul igencsak nagy szükség is van, hiszen a nyugdíjrendszer napjainkra már-már tarthatatlan állapotban van, és néhány éven, de maximum egy évtizeden belül végleg össze is omlik.

Erre pedig jobb előre felkészülni, mégpedig minél hamarabb, hiszen minél később indítjuk el a nyugdíj-megtakarítást, annál kevesebb időnk van összegyűjteni a megfelelő összeget, illetve annál nagyobb összegeket kell havi szinten elkülöníteni rá, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben és infláció mellett felér egy érvágással.

Szerencsére nem szükséges nagy összegben gondolkodni még most sem, hiszen többféle lehetőség is a rendelkezésünkre áll, ráadásul ezek egészen alacsony, havonta mindössze párezer forinttal is elindíthatóak.

A nyugdíjbiztosítások esetében a minimális, havi befizetés 10.000 forinttól indul, de ezek a konstrukciók nem a legalacsonyabb költségűek. Az úgynevezett önkéntes nyugdíjpénztár és a Nyugdíj Előtakarékossági Számla – rövidítve NYESZ – kifejezetten alacsony költségű, tehát akár egy kisebb összeggel is be lehet lépni a rendszerbe, és a befizetés bármikor növelhető, illetve adott esetben csökkenthető is.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében általában havi 3-5.000 forint befizetés elegendő ahhoz, hogy a tagság megmaradjon, és általában 0,5-2,5% költséget számolnak fel. Előny, hogy nem kell folyamatosan foglalkozni a befektetéssel, hiszen csak arról kell dönteni, hogy a kiválasztott nyugdíjpénztár által felajánlott portfóliók közül melyikbe fektetnénk.

Emellett az állam is hozzájárul a megtakarításunkhoz: évente a befizetéseink 20%-át, maximum 150.000 forintot jóváírnak a befizetett személyi jövedelemadónkból a nyugdíjpénztári számlánkon, és még akciókat is lehet találni az induláshoz.

A nyugdíjpénztári megtakarítást akkor lehet adómentesen felvenni, ha legalább 10 évnyi nyugdíjpénztári tagságunk van, és nyugdíjba megyünk – mind a 15%-os személyi jövedelemadó, mind a 13%-os szociális hozzájárulási adó alól mentesülünk.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

Nyugdíj-előtakarékossági számlát 8 bankfiókban és 4 brókercégnél lehet nyitni, és hasonló az értékpapírszámlához, de a befizetések és a hozam csak nyugdíjcélra fordítható, viszont állami támogatást és a befektetésre vonatkozó adómentességet nyújt.

Minimum befizetést csak a számla indításakor kérhetnek – ez 5.000 forint körül alakul –, ezek után pedig annyi pénzt fizetünk be, amennyit akarunk, és akár hosszabb idő is eltelhet anélkül, hogy növeljük a megtakarításunkat, de bármikor és akármekkora összeget betehetünk, az évi számlavezetési költség pedig minimális, mindössze 2-3.000 forint. Fontos tudni, hogy az értékpapírok vásárlásakor és eladásakor tranzakciós díjat kell fizetni.

A nyugdíj-előtakarékossági számla bőséges választási lehetőségeket biztosít a kötvények, részvények, befektetési jegyek és egyéb értékpapírok vásárlására. Ezt viszont azt is jelenti, hogy magunknak kell kiválasztanunk a befektetést, és nincs sem tanácsadó, sem olyan személy, aki kezeli helyettünk a pénzünket – nem árt tehát hozzá némi befektetési ismeret sem.

A nyugdíjkorhatár elérésekor – ha a számlánk már legalább 10 éve él – nem kell 15% SZJA-t és 13% szociális hozzájárulási adót, amikor felvesszük a megtakarításunkat. Ezen túl az éves befizetéseink 20%-át, de maximum 100.000 forintot minden évben jóváírhatunk a számlánkon SZJA-kedvezményként.

A kettőt kombinálni is lehet

Ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a megtakarításból, érdemes lehet mindkét nyugdíj-megtakarítási formát elindítani, hiszen így akár 250 ezer forint kedvezményhez is juthatunk évente, és ehhez még a nyugdíjbiztosítási befizetés után járó 20%-os, de maximum 130 ezer forintos adójóváírás is kapcsolódhat, így pedig az államtól akár évi 380 ezer forintot is visszakaphatunk, amit a nyugdíj-megtakarítás gyarapítására fordíthatunk.

Ehhez persze a viszonylag magas SZJA-befizetésre is szükség van, hiszen csak abból kaphatunk kedvezményt, amit befizettünk, ehhez pedig magas jövedelemre is szükség van.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

2021.10.22.

A nyugdíj előtt állók vagy az előre gondolkodók gyakran szembesülnek azzal, hogy az állam a nyugdíjrendszerén keresztül nem fog megfelelően gondoskodni róluk életük utolsó éveiben. Ha a nyugdíjas éveinket utazással, pihenéssel, anyagi biztonságban szeretnénk tölteni, szükségünk lehet öngondoskodásra. Mit tehetünk? Mik a lehetőségeink? Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

2021.10.12.

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós tévét, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénz nem költhetjük el. Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon?

Tovább olvasom
Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

2021.02.22.

A gyermek megtakarítások egyre népszerűbbek, ami az egyre tudatosabb pénzügyi szemléletnek köszönhető. Nézzük meg, milyen típusok választhatóak!

Tovább olvasom
Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

2023.05.03.

Az Erste Bank új szereplőként jelenik meg lakástakarék piacon. A néhány éve már eltemetett lakástakarékpénztár helyébe lépő szolgáltatás népszerű lehet az ingatlan vásárlást tervezők körében. De mit tud az Erste Bank lakástakarék? Jó befektetési forma lehet? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom