Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

2022.12.01.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 14:14

A nyugdíj-megtakarítások sokfélék, így pedig nem csak az előnyök lesznek számosak, de a választás is nehéz lehet; ebben segítünk az alábbi cikkünkkel.

Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

A nyugdíj-megtakarítást akár egy kisebb összeggel is el lehet kezdeni, az erre megspórolt pénzt pedig rugalmasan kezelhetjük, ha a megfelelő befektetési formát választjuk. Erre ráadásul igencsak nagy szükség is van, hiszen a nyugdíjrendszer napjainkra már-már tarthatatlan állapotban van, és néhány éven, de maximum egy évtizeden belül végleg össze is omlik.

Erre pedig jobb előre felkészülni, mégpedig minél hamarabb, hiszen minél később indítjuk el a nyugdíj-megtakarítást, annál kevesebb időnk van összegyűjteni a megfelelő összeget, illetve annál nagyobb összegeket kell havi szinten elkülöníteni rá, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben és infláció mellett felér egy érvágással.

Szerencsére nem szükséges nagy összegben gondolkodni még most sem, hiszen többféle lehetőség is a rendelkezésünkre áll, ráadásul ezek egészen alacsony, havonta mindössze párezer forinttal is elindíthatóak.

A nyugdíjbiztosítások esetében a minimális, havi befizetés 10.000 forinttól indul, de ezek a konstrukciók nem a legalacsonyabb költségűek. Az úgynevezett önkéntes nyugdíjpénztár és a Nyugdíj Előtakarékossági Számla – rövidítve NYESZ – kifejezetten alacsony költségű, tehát akár egy kisebb összeggel is be lehet lépni a rendszerbe, és a befizetés bármikor növelhető, illetve adott esetben csökkenthető is.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében általában havi 3-5.000 forint befizetés elegendő ahhoz, hogy a tagság megmaradjon, és általában 0,5-2,5% költséget számolnak fel. Előny, hogy nem kell folyamatosan foglalkozni a befektetéssel, hiszen csak arról kell dönteni, hogy a kiválasztott nyugdíjpénztár által felajánlott portfóliók közül melyikbe fektetnénk.

Emellett az állam is hozzájárul a megtakarításunkhoz: évente a befizetéseink 20%-át, maximum 150.000 forintot jóváírnak a befizetett személyi jövedelemadónkból a nyugdíjpénztári számlánkon, és még akciókat is lehet találni az induláshoz.

A nyugdíjpénztári megtakarítást akkor lehet adómentesen felvenni, ha legalább 10 évnyi nyugdíjpénztári tagságunk van, és nyugdíjba megyünk – mind a 15%-os személyi jövedelemadó, mind a 13%-os szociális hozzájárulási adó alól mentesülünk.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

Nyugdíj-előtakarékossági számlát 8 bankfiókban és 4 brókercégnél lehet nyitni, és hasonló az értékpapírszámlához, de a befizetések és a hozam csak nyugdíjcélra fordítható, viszont állami támogatást és a befektetésre vonatkozó adómentességet nyújt.

Minimum befizetést csak a számla indításakor kérhetnek – ez 5.000 forint körül alakul –, ezek után pedig annyi pénzt fizetünk be, amennyit akarunk, és akár hosszabb idő is eltelhet anélkül, hogy növeljük a megtakarításunkat, de bármikor és akármekkora összeget betehetünk, az évi számlavezetési költség pedig minimális, mindössze 2-3.000 forint. Fontos tudni, hogy az értékpapírok vásárlásakor és eladásakor tranzakciós díjat kell fizetni.

A nyugdíj-előtakarékossági számla bőséges választási lehetőségeket biztosít a kötvények, részvények, befektetési jegyek és egyéb értékpapírok vásárlására. Ezt viszont azt is jelenti, hogy magunknak kell kiválasztanunk a befektetést, és nincs sem tanácsadó, sem olyan személy, aki kezeli helyettünk a pénzünket – nem árt tehát hozzá némi befektetési ismeret sem.

A nyugdíjkorhatár elérésekor – ha a számlánk már legalább 10 éve él – nem kell 15% SZJA-t és 13% szociális hozzájárulási adót, amikor felvesszük a megtakarításunkat. Ezen túl az éves befizetéseink 20%-át, de maximum 100.000 forintot minden évben jóváírhatunk a számlánkon SZJA-kedvezményként.

A kettőt kombinálni is lehet

Ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a megtakarításból, érdemes lehet mindkét nyugdíj-megtakarítási formát elindítani, hiszen így akár 250 ezer forint kedvezményhez is juthatunk évente, és ehhez még a nyugdíjbiztosítási befizetés után járó 20%-os, de maximum 130 ezer forintos adójóváírás is kapcsolódhat, így pedig az államtól akár évi 380 ezer forintot is visszakaphatunk, amit a nyugdíj-megtakarítás gyarapítására fordíthatunk.

Ehhez persze a viszonylag magas SZJA-befizetésre is szükség van, hiszen csak abból kaphatunk kedvezményt, amit befizettünk, ehhez pedig magas jövedelemre is szükség van.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

2021.10.22.

A nyugdíj előtt állók vagy az előre gondolkodók gyakran szembesülnek azzal, hogy az állam a nyugdíjrendszerén keresztül nem fog megfelelően gondoskodni róluk életük utolsó éveiben. Ha a nyugdíjas éveinket utazással, pihenéssel, anyagi biztonságban szeretnénk tölteni, szükségünk lehet öngondoskodásra. Mit tehetünk? Mik a lehetőségeink? Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

2024.05.21.

A pénzügyi stabilitás és függetlenség elérése mindannyiunk számára fontos cél, azonban sokan elkövetnek olyan hibákat, amelyek akadályozzák ezt az utat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni, hogy megalapozottabb és biztosabb pénzügyi jövőt építhessünk.

Tovább olvasom
Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

2021.02.22.

A gyermek megtakarítások egyre népszerűbbek, ami az egyre tudatosabb pénzügyi szemléletnek köszönhető. Nézzük meg, milyen típusok választhatóak!

Tovább olvasom
Diverzifikáció: így csökkentheted a befektetések kockázatát!

Diverzifikáció: így csökkentheted a befektetések kockázatát!

2024.01.09.

A diverzifikáció segíthet csökkenteni a befektetés kockázatát. De mi az a diverzifikáció? Hogyan működik? És miért fontos? És persze hogyan segíthet csökkenteni egy befektetés kockázatát? Szakértőink minden kérdésre választ adnak.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával