fbpx
Hirdetés

Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

2022.11.18.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. november 18. 13:16

A nem hiteles tulajdoni lap lekérési lehetősége hamarosan megszűnik, de szerencsére akad ezzel kapcsolatban jó hír is.

Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

A nem hiteles tulajdoni lapra olyankor van szükség, amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, és szeretnénk minden információhoz hozzájutni, ami a megvásárolni kívánt ingatlannal kapcsolatos; ilyenek lehetnek például a tulajdoni viszonyok és az esetleges terhek. Ezek alapvetően fontos tényezők lehetnek, hiszen akár plusz költséget is okozhat, ha csak az adásvétel lebonyolítása után szerzünk tudomást arról, hogy valamelyik közműszolgáltató felé tartozást halmozott fel az eladó, és azt ki kell fizetnünk.

A nem hiteles tulajdoni lap lekérésével meg lehet bizonyosodni arról, hogy az adásvétel “biztonságos”, de ugyanígy el is tántoríthat egy ingatlan megvásárlásától, ha az terhelt, vagy nem rendezett jogi viszonyokkal rendelkezik. Épp ezért kifejezetten hasznos, ám most megszűnik; hogy miért, az alábbiakból kiderül.

A megszűnés egyelőre csak terv

A nem hiteles tulajdoni lapot jelenleg még le lehet kérni a földhivatali rendszerből, ám ennek lehetősége hamarosan megszűnik, és csak a hiteles változat lesz lekérhető, ám olcsóbban, mint eddig, ráadásul magánszemélyek számára évi kettő ebből is ingyen lekérdezhető lesz, de csak online.

Ez persze jelenleg csak egy törvényjavaslat, ám ismerve a kormány eddigi munkáját, biztosra vehetjük, hogy meg is valósul. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, és a célja, hogy átalakítsa az ingatlanvásárlásokhoz és -eladásokhoz nélkülözhetetlen tulajdonilap-másolatok lekérdhetőségét és díjazását.

“A területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló javaslat jó és rossz hír is egyben az ingatlant eladni vagy vásárolni szándékozóknak, illetve az ezzel foglalkozó cégeknek és az adásvételben közreműködő ügyvédeknek.

Mennyi lesz a költsége?

A nem hiteles tulajdoni lap ára jelenleg 1.000 forint, míg a hitelesé 3.600 forint, emellett a hatályos törvény azt is kimondja, hogy “természetes személy számára évente két alkalommal díjmentes az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezése”.

Jelenleg azonban még a hiteles és a nem hiteles tulajdonilap-másolatot is le lehet kérni a földhivatali rendszerből, de a parlament előtt lévő módosító javaslat elfogadása esetén megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap lekérésének lehetősége, ennek időpontja azonban jelenleg még nem ismert. Papír alapon a nem hiteles tulajdonilap-másolatot már 2010. január 1. óta nem lehetett igényelni, de eddig online még le lehetett kérni, és ez olcsóbb is volt a hitelesnél.

A módosítás gyakorlatilag meg fogja szüntetni az elektronikusan elérhető nem hiteles tulajdonilap-másolatot is, ami tartalmát tekintve – a hitelesítési záradék kivételével – teljes egészében megegyezik a hiteles változattal, a felhasználhatósága viszont a hitelesítési záradék hiánya miatt jóval korlátozottabb.

Az törvényjavaslat elfogadását követően tehát már csak a drágább hiteles másolatot lehet kérni; ez alól csak a Magyar Állam, a költségvetési szervek és az egyházi szervezetek mentesülnek, nekik ugyanis ingyenes lesz, ahogy eddig a nem hiteles tulajdoni lap lekérése is az volt.

A törvényjavaslat ugyan a hiteles tulajdonilap-másolat árát 3.600 forintról 3.000 forintra csökkenti, de az ingatlanok jogi helyzetéről való tájékozódás drágább lesz, hiszen ezekhez eddig elég volt az 1.000 forintos, nem hiteles tulajdonilap-másolat is. A tényleges ingatlanvásárlásokhoz, az erről szóló szerződések megkötéséhez és a lakáscélú kölcsönök folyósításához azonban eddig is le kellett kérni a hiteles változatot, tehát előnyösnek mondható, hogy ezután ez valamivel olcsóbb lesz.

Magánszemélyek évente kétszer ingyen kérhetnek hiteles másolatot

A magánszemélyek számára könnyebbséget jelent, hogy évi két tulajdoni lap másolat továbbra is ingyen lekérhető lesz a hiteles tulajdonilap-másolatból, akinek tehát nem üzletszerű tevékenységhez van szüksége ilyen másolatra – vagyis az ingatlanközvetítők és az ügyvédek –, hanem például egy ingatlanvásárlás előtt akar tájékozódni a kiszemelt ingatlan tulajdoni viszonyairól és esetleges terheiről, a változást követően is ingyen teheti meg online lekérdezéssel, évente kétszer.

Ha viszont egy éven belül kettőnél több alkalommal lesz szüksége a hiteles tulajdonilap-másolatra, ki kell fizetnie érte a 3.000 forintot.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

2021.10.25.

Hitelfelvételkor tehetik fel nekünk a kérdést, hogy milyen hosszúságú kamatperiódust szeretnénk. Vannak a futamidő végéig fix kamatozású hitelek, ilyenkor nem kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Ha az általunk választott hitelnél kamatperiódusok vannak, akkor viszont igen. De mi a jó nekünk? Rövidebb vagy hosszabb kamatperiódus? Melyik kockázatosabb? És melyik kiszámíthatóbb? Lássunk néhány gondolatot arról, hogyan válasszuk ki a számunkra legoptimálisabb kamatperiódust.

Tovább olvasom
Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

2022.11.08.

A lakáshitel felvétele többnyire sürgős, ám – szintén többnyire – 4-6 hétig is elhúzódhat, de szerencsére akadnak kivételek is.

Tovább olvasom
Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

2022.07.29.

Felkerülni a KHR-listára könnyű, lekerülni már sokkal nehezebb; az alábbi cikkben ennek részleteiről lesz szó.

Tovább olvasom
Miből áll egy hitel kamata?

Miből áll egy hitel kamata?

2022.04.11.

A hitel kamata alapvetően a banktól kölcsön kapott pénz használati díja, ami két részből, a referenciakamatból és a kamatfelárból áll.

Tovább olvasom