Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Most igényelnél városi CSOK-ot? Mutatjuk, meddig használhatod fel a támogatást!

2023.10.04.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. október 4. 11:04

Az egyik legnépszerűbb támogatási forma, a CSOK megszűnik 2023.12.31-én. Van még azonban idő arra, hogy valaki elindítsa az igénylést. Utánajártunk, hogy mit kell tennie annak, aki még idén szeretne ebből a támogatásból. Mutatjuk, mit találtunk.

Most igényelnél városi CSOK-ot? Mutatjuk, meddig használhatod fel a támogatást!

Meddig igényelhető a városi CSOK?

A Banknavigátor szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezménye megszűnik az év végén, és az 5000 főnél nagyobb településeken nem lehet majd igénybe venni a CSOK támogatást.

Addig azonban még a jelenlegi formájában elérhető. A Családok Otthonteremtési Kedvezményének összege függ a vállalt vagy meglévő gyermekek számától. A támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyerekünk van, vagy minél többet tervezünk.

A maximális támogatás új lakás vásárlása esetén már három gyereknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyerek esetén lesz a legoptimálisabb számunkra a támogatás.

Amikor egy gyermek után veszünk fel a támogatást, akkor mindegy, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk, az igényelhető támogatás 600 ezer forint lesz mindegyik esetben.

Feltétel, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezményével vásárolt ingatlan mérete elérje a negyven négyzetmétert, a családi házé pedig a hetven négyzetmétert.

Amikor két gyermek után igénylünk a támogatást, akkor az új ingatlan építésénél vagy új ingatlan vásárláskor 2,6 millió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 1,43 millió forinttal támogat bennünket az állam, ha a lakás mérete eléri ötven négyzetmétert, a családi házé pedig a nyolcvan négyzetmétert.

Három gyerek esetén már megkapjuk a teljes támogatást. Ez új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 2,2 millió forint lesz.

A lakással vagy családi házzal szembeni elvárás itt hatvan és kilencven négyzetméter. Ha háromnál több gyerekünk van, akkor új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál tízmillió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés pedig esetén 2,75 millió forinttal támogatnak bennünket.

Ebben az esetben a használt lakásnál minimum hetven négyzetméteres alapterület az elvárt, új lakásnál pedig hatvan négyzetméter, míg új ház vásárlásakor egy legalább kilencven négyzetmétereset kell választanunk.

Vannak más támogatások is: a falusi CSOK

A falusi CSOK támogatási összege viszont jövőre megnövekszik, az alábbi módon:

Új ingatlan építése vagy vásárlásakor:

  • 1 gyerek esetén a 600 ezer forintról 1 millió forintra nő a támogatás

  • 2 gyerek esetén 2,6 millió forintról 4 millió forintra nő a támogatás

  • 3 gyerek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra nő a támogatás

Meglévő ingatlan korszerűsítése esetén:

  • 1 gyerek esetén a 300 ezer forintról 500 ezer forintra nő a támogatás

  • 2 gyerek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra nő a támogatás

  • 3 gyerek esetén 5 millió forintról 7,5 millió forintra nő a támogatás

Akár 15 millió forint támogatás is kapható lesz falusi CSOK támogatás igénylésekor.

Vannak más támogatások is: a Babaváró hitel

10 millió forintról 11 millió forintra nő a Babaváró hitel igényelhető összege jövőre, és az új szabály szerint feltétele lesz az igénylésnek, hogy a házaspár nő tagja még ne legyen 30 éves.

Ugyanakkor 2025. január 1-ig a 40 év alatti nők még továbbra is igényelhetnek, de igazolniuk kell, hogy gyermeket várnak.

A Babaváró támogatás felvehető összeg 1 millió forinttal magasabb lesz, de csak 30 éves kor alatt lesz elérhető.

A vissza nem térítendő támogatásnál nincs jobb

Az állam valóban segíti az ingatlan vásárlást a különböző lakáscélú állami támogatásokkal, például az év végén megszűnő városi CSOK-kal, a szintén változó falusi CSOK-kal és a Babaváró hitellel.

Ezek a támogatások jelentősen megkönnyíthetik a családok számára az ingatlan vásárlást vagy felújítást, esetleg bővítést, korszerűsítést, hiszen csökkentik a vásárláshoz szükséges önrészt, vagy akár teljes egészében fedezik azt.

A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, amely használt lakás vásárlásához, új lakás építkezéséhez, illetve használt lakás bővítéséhez és korszerűsítéséhez lehet igénybe venni még ebben az évben. A támogatás összege az igénylő által vállalt gyermekek számától függően változik.

A falusi CSOK egy másik vissza nem térítendő támogatás, amely használt lakás vásárlásához, illetve meglévő lakóingatlan korszerűsítéséhez és bővítéséhez lehet igénybe venni. A támogatás összege az igénylő által vállalt gyermekek számától függően változik.

A Babaváró hitel egy kedvezményes kamatozású hitel, amely gyermekvállaláshoz kötött. A hitel összege idén 10 millió forint lehet, és 3 gyermek születése után vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

Bár a városi CSOK megszűnik az év végén, maradnak lehetőségek. És idén még városi CSOK-ot is lehet igényelni. Az átfutási idő miatt november vége lehet az az időpont, amíg még befogadnak támogatási igényt.

Összefoglalás

A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, ami segíti a családokat lakásvásárlás, építkezés vagy bővítés finanszírozásában. A városi CSOK megszűnik az év végén. A támogatás összege a vállalt gyermekek számától és az ingatlan típusától függ. A falusi CSOK jövőre megnövekedett összeggel lesz elérhető, 1 milliótól 15 millió forintig terjed, a vállalt gyerekek számától függően. A Babaváró hitel összege 11 millió forintra nő, korhatárhoz és egyéb feltételekhez kötött. Mindhárom támogatási forma jelentősen segíthet az ingatlanprojektek finanszírozásában, csökkentve a szükséges önrészt vagy akár teljesen fedezve azt. Aki a CSOK támogatást kívánja igényelni, annak célszerű minél előbb cselekednie, figyelembe véve az átfutási időt is.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

2022.09.23.

Sok házaspár, család veszi igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, vagyis a CSOK-ot, mert jelentős segítséget nyújt számukra a közös lakásvásárlásához, a családi fészek kialakításához, meglévő ingatlan kibővítéséhez, felújításához. A támogatás igénylése akár már az első gyermek tervezésekor is benyújtható, de kérhető gyermekes családok esetén is.

Tovább olvasom
CSOK használt lakásra: milyen feltételekre számíthatsz?

CSOK használt lakásra: milyen feltételekre számíthatsz?

2021.04.01.

CSOK használt lakásra? Megoldható, de érdemes tisztában lenned a feltételekkel. Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
5 tévhit a CSOK igénylésével kapcsolatban

5 tévhit a CSOK igénylésével kapcsolatban

2021.09.15.

A CSOK igénylése összetett feladat, így nem csoda, hogy ezzel kapcsolatban sok tévhit kering – ezek közül oszlatjuk most el az öt leggyakoribbat!

Tovább olvasom
CSOK - ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek

CSOK - ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek

2022.01.07.

A CSOK támogatás nagy segítség a gyermeket tervező pároknak. Saját otthont teremthetnek maguknak állami támogatással. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye akár 10 millió forinttal járul hozzá egy ingatlan megvásárlásához. A szerződés feltételeit azonban teljesítenünk kell.

Tovább olvasom