Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Módosul a CSOK, a falusi CSOK és a Babaváró is. Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány.

2023.06.23.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. június 23. 09:45

Megszűnik a CSOK a nagyvárosokban, a falusi CSOK támogatási összege jelentősen nő, a Babaváró hitelt többet, de csak harminc éves kor alatt lehet majd igényelni. Változik a családtámogatási rendszer, és várhatóan új elemekkel is bővül majd. Mutatjuk a részleteket.

Módosul a CSOK, a falusi CSOK és a Babaváró is. Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány.

Módosul a CSOK

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye megszűnik. Ezzel párhuzamosan egy új támogatási rendszer kidolgozása kezdődött meg. Ennek részletei még nem ismertek.

Az 5000 főnél nagyobb településeken nem lehet majd igénybe venni a CSOK támogatást.

Módosul a falusi CSOK

A falusi CSOK támogatási összege megnövekszik, az alábbi módon:

Új ingatlan építése vagy vásárlásakor:

  • 1 gyerek esetén a 600 ezer forintról 1 millió forintra nő a támogatás

  • 2 gyerek esetén 2,6 millió forintról 4 millió forintra nő a támogatás

  • 3 gyerek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra nő a támogatás

Meglévő ingatlan korszerűsítése esetén:

  • 1 gyerek esetén a 300 ezer forintról 500 ezer forintra nő a támogatás

  • 2 gyerek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra nő a támogatás

  • 3 gyerek esetén 5 millió forintról 7,5 millió forintra nő a támogatás

Akár 15 millió forint támogatás is kapható lesz falusi CSOK támogatás igénylésekor.

Módosul a Babaváró hitel

10 millió forintról 11 millió forintra nő a Babaváró hitel igényelhető összege, és az új szabály szerint feltétele lesz az igénylésnek, hogy a házaspár nő tagja még ne legyen 30 éves. Ugyanakkor 2025. január 1-ig a 40 év alatti nők még továbbra is igényelhetnek, de igazolniuk kell, hogy gyermeket várnak.

A Babaváró támogatás felvehető összeg 1 millió forinttal magasabb lesz (11 millió forint), de csak 30 éves kor alatt lesz elérhető.

Ez van most – CSOK

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének összege függ a vállalt vagy meglévő gyermekek számától. A támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyerekünk van, vagy minél többet tervezünk. A maximális támogatás új lakás vásárlása esetén már három gyereknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyerek esetén lesz a legoptimálisabb számunkra a támogatás. Amikor egy gyermek után veszünk fel a támogatást, akkor mindegy, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk, az igényelhető támogatás 600 ezer forint lesz mindegyik esetben. Feltétel, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezményével vásárolt ingatlan mérete elérje a negyven négyzetmétert, a családi házé pedig a hetven négyzetmétert. Amikor két gyermek után igénylünk a támogatást, akkor az új ingatlan építésénél vagy új ingatlan vásárláskor 2,6 millió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 1,43 millió forinttal támogat bennünket az állam, ha a lakás mérete eléri ötven négyzetmétert, a családi házé pedig a nyolcvan négyzetmétert.

Három gyerek esetén már megkapjuk a teljes támogatást. Ez új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 2,2 millió forint lesz. A lakással vagy családi házzal szembeni elvárás itt hatvan és kilencven négyzetméter. Ha háromnál több gyerekünk van, akkor új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál tízmillió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés pedig esetén 2,75 millió forinttal támogatnak bennünket. Ebben az esetben a használt lakásnál minimum hetven négyzetméteres alapterület az elvárt, új lakásnál pedig hatvan négyzetméter, míg új ház vásárlásakor egy legalább kilencven négyzetmétereset kell választanunk.

Ha a vállalt gyerek nem születik meg a megadott határidőig, az állami támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni. Abban az esetben, ha a kevesebb gyermek születik a vállaltnál, akkor annyit kapunk a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekek után jár. A kamatokkal növelt támogatás összegét 60 napon belül kell visszafizetni, miután a vállalt határidő lejárt.

Ez van most – falusi CSOK

A falusi CSOK támogatást használt lakás vásárlására vagy bővítésére és korszerűsítésére lehet felhasználni. 2630 kistelepülésen érhető el a falusi CSOK. Fontos, hogy ez bővítést és korszerűsítést jelent, nem felújítást. Nem elég kifesteni a nappalit, vagy lecserélni a beépíthető konyhabútort. Bővítéskor a szobák számának növekednie kell. A szobaszám növekedése azt jelenti, hogy a ház legalább egy 12 négyzetméteres szobával bővül. Nem elég, ha átépítjük a lakást, de a szobák száma közben nem növekszik. Korszerűsítéskor pedig a házat tesszük modernebbé. Ha a víz-, elektromos-, csatorna- vagy gázhálózatot kiépítjük, vagy fürdőszobát építhetünk az ingatlanban, ha addig még nem volt. A központi fűtés kiépítése is korszerűsítésnek számít. Ez akár történhet megújuló energiaforrással is. A melléképületeket is felújíthatjuk, azt is elfogadják célnak, és építhetünk új kerítést is. A külső nyílászárók energiatakarékos nyílászárókra való cseréje nem csak a rezsinket csökkenti, de szintén elszámolható ebben a vissza nem térítendő támogatásban. Ha tetőt kell lecserélni, azt is megtehetjük és, még kéményt is építhetünk.

Ez van most – Babaváró hitel

A Babaváró támogatás a családoknak szól. A Babaváró hitel egy állami támogatású hitelfajta, amivel a kormány a családalapítást támogatja, és a gyermekvállalást kívánja elősegíteni. Tízmillió forintot is igényelhetünk, és a Babaváró hitel kamatmentes lesz a futamidő végéig, ha teljesítjük a szerződéses feltételeket. A Babaváró hitel, ahogy a nevében is benne van, gyermeket vállaló családoknak nyújt állami támogatást. A szerződésben vállalnunk kell, hogy gyermekünk születik. Ha az első gyerekünk öt éven belül megszületik, akkor a Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz. Ha megszületik a második gyerekünk is, akkor a hitel harminc százaléka elengedésre kerül, és a harmadik gyerekünk megszületése után már semmit nem kell visszafizetnünk. A Babaváró hitelt akár húsz évre is igényelhetjük, és a szabályok szerint a törlesztőrészletünk nem lesz magasabb havi ötvenezer forintnál. Ezt az állam garantálja.

A Babaváró támogatás, hasonlóan egy személyi kölcsönhöz, szabad felhasználású. A szabad felhasználású hitel a legnépszerűbb termék a pénzpiacon, és nem véletlenül, hiszen számos előnnyel rendelkezik. A szabad felhasználású hitel legnagyobb előnye a nevéből is kikövetkeztethető, vagyis az, hogy bármire elkölthető az összeg. Nem kell hitelcélt igazolni a felvételéhez, vagyis nem annyira kötött, mint egy lakáshitel, és az igénylési folyamat sem annyira nehéz. További előnye a Babaváró támogatásnak, hogy mindössze a rendszeres jövedelmet kell hozzá igazolni munkáltatói igazolással. Ezen felül csupán személyazonosító okmányra és lakcímkártyára van szükség az igényléshez, vagyis mondhatjuk, hogy szükség esetén viszonylag gyorsan hozzá lehet jutni, és utána bármire lehet fordítani.

Milyen hatása lehet a változtatásnak?

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint egyértelműen jó döntés a falusi CSOK támogatási összegének emelése. Az infláció, az ingatlanok és az építőanyagok árának növekedése is indokolttá teszi ezt a változtatást. Az 5000 főnél nagyobb településen élők elesnek egy lehetőségtől, de egy új támogatási rendszerrel még jól is járhatnak, bár erről még semmit nem lehet tudni. Az infláció miatt a Babaváró 10 százalékos emelkedése is jól jön a családoknak, de a 30 éves igénylési korhatár miatt sokan eleshetnek ettől a támogatási formától, hiszen a gyermekvállalási időszak kitolódott. A CSOK megszűnés várhatóan hatni fog az ingatlanpiacra, az új szabályok bevezetése előtt növekedés várható, utána a várakozások szerint csökkeni fog a kereslet.

Összefoglalás

A kormány változtatásokat vezet be a családtámogatási rendszerben, érintve a CSOK-ot, a falusi CSOK-ot és a Babaváró hitelt is. A nagyvárosi CSOK megszűnik, míg a falusi CSOK támogatási összege növekszik: új ingatlan építése vagy vásárlása esetén a támogatás 1-15 millió forintra növekszik a gyerekek számától függően, míg meglévő ingatlan korszerűsítése esetén 500 ezer forinttól 7,5 millió forintig lesz igényelhető. A Babaváró hitel összege 11 millió forintra növekszik, de feltétele lesz az igénylésnek, hogy a feleség nem múlt még 30 éves. 

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babaváró hitel: figyelj az eltérő banki feltételekre is!

Babaváró hitel: figyelj az eltérő banki feltételekre is!

2023.05.09.

A hitel az hitel, gondolhatnánk, mégsem mindegy, melyik banktól igényelünk Babaváró hitelt. Előfordulhat, hogy egy bank feltételeit nem tudjuk teljesíteni, de egy másikét igen. Nem mindegy tehát, hogy hol igényelünk Babaváró hitelt. És akkor a kedvezményekről még nem is beszéltünk. Az eltérő banki feltételek még jól is jöhetnek nekünk. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Mikor ne indítsd el a babaváró kölcsönt!

Mikor ne indítsd el a babaváró kölcsönt!

2020.10.13.

Azt, hogy mikor ne indítsd el a babaváró kölcsönt, számos tényező befolyásolhatja, ám a legfontosabb ez: ha nem tudod fizetni. Hiába kiemelkedően jók kondíciói, attól még ez egy hitel, amit törlesztened kell, hacsak nem három gyermeket szeretnél, és össze is jön, mert ebben az esetben támogatássá válik.

Tovább olvasom
5 ok, ami miatt elbukhatjátok a babaváró hitelt

5 ok, ami miatt elbukhatjátok a babaváró hitelt

2021.02.24.

Nyilvánvaló, hogy elbukhatjátok a babaváró hitelt, ha beadjátok az igénylést, hiszen ezerféle feltételnek kell megfelelnetek. Hogy milyen okokból, az alábbiakból kiderül!

Tovább olvasom
Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

2022.01.25.

Munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókban a babaváró hitel is bővelkedik; az alábbiakból mindent megtudhatsz.

Tovább olvasom