fbpx
Hirdetés

CSOK-hitel: minden tudnivaló egy helyen

2022.05.03.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2022. május 3. 10:39

A CSOK-hitel sokat változott a megjelenése óta – többek között a kedvezményezetti köre is bővült –, ezért ideje újra átnézni, mit kell tudni róla.

CSOK-hitel: minden tudnivaló egy helyen

A CSOK-hitel egy kedvezményes jelzálogkölcsön, ami lakásvásárlásra, illetve a Falusi CSOK mellé igényelve akár felújításra is költhető. A kamata alacsony és fix, viszont maximum 15 millió forint igényelhető, ami napjainkban már nem számít kiemelkedően soknak.

Ennek ellenére a CSOK-hitel népszerűsége töretlen, ezért az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat azoknak, akik eddig még nem nyújtották be rá az igénylésüket.

A CSOK-hitel jelenleg az egyik legelőnyösebb lehetőség

A kamatemelés napjainkban szinte minden héten borzolja az idegeket, és egyelőre nem látszik, hogy mikor lesz vége. Sajnos a közelmúlt eseményei, illetve az infláció hatására jócskán megemelkedtek a lakáshitelek kamatai, aminek köszönhetően felértékelődtek az olyan lehetőségek, mint amilyen a CSOK-hitel is.

Tavaly októberben lakáshitelek átlagos kamatértéke 4,32% volt, ami februárra 5,73%-ra nőtt. Ez persze csak az átlag, tehát még mindig lehet találni olcsóbb hiteleket, ám a számuk nem magas, és egyre csökken. Éppen ezért nő a jelentősége az államilag támogatott hitelkonstrukcióknak, mint amilyen a Zöld Hitel, vagy épp a cikk témája, a CSOK-hitel is.

E konstrukció ugyanis 3%-os kamattal érhető el, ami jelenleg az egyik legkedvezőbb, és még annak ellenére is népszerű, hogy a szokásos kritériumokon túl még számos extra feltételt is teljesíteni kell a pozitív hitelbírálat érdekében. Ugyanez az összeg ugyanolyan futamidőre igényelve, piaci alapon jelenleg legkevesebb 4,73%-os kamattal érhető el, ami jelentős különbség.

A CSOK-hitel esetében szabályozzák a felvehető hitelösszeget is, ami két gyermeknél maximum 10, háromnál 15 millió forint lehet. A falusi CSOK esetében kitétel, hogy ha nincs ingatlanvásárlás, hanem a család tulajdonában lévő ingatlant újítanák fel a segítségével, akkor a fentebb említett hitelösszegek fele lehet a felső határ, azaz 5, vagy 7,5 millió forint.

A hitelösszegekkel kapcsolatosan jól látható, hogy a CSOK-hitel feltétele legalább két gyermek, egy gyermek esetén az igénylés nem lehetséges. CSOK magában persze kérhető egy gyermekre is, amihez jár a teljes illetékmentesség, ám a hitel nem.

Az elmúlt években a legnagyobb változást a kedvezményezetti kör bővülése jelentette, így napjainkban a CSOK-hitel már nem csak új lakás építésére, vagy vásárlására, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésére, sőt, a Falusi CSOK esetében ingatlan felújítására is fordítható.

A CSOK-hitel feltételei

Mint minden hitelkonstrukciónak, a CSOK-hitelnek is vannak feltételei, hiszen ezt is bankoknál lehet igényelni. Az igénylők lehetnek házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők is. A CSOK-hitelt csak akkor lehet vállalt gyermekre felvenni, ha a házaspár legalább egyik tagja 40 év alatti.

Fontos, hogy gyermeknek minősül:

  • az igénylővel közös háztartásban élő magzat, vagy ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően,
  • a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek, aki a 25. életévét még nem töltötte be,
  • a 25 éven felüli, megváltozott munkaképességűnek minősülő gyermek, ha ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Az igénylés feltételei megegyeznek a CSOK feltételeivel, tehát két gyermeknél az érintett lakásnak legalább 50, három gyermeknél 80 négyzetméteresnek kell lennie, ház esetében a legkisebb alapterület 60, illetve 90 négyzetméter.

Feltétel a büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség, valamint igazolni kell azt is, hogy az igénylőt az elmúlt öt évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybe vett CSOK visszafizetésére. Emellett lakásbiztosítást kell kötni a támogatott ingatlanra.

A CSOK-hitel igényléséhez minimum 180 napos, folyamatos TB-jogviszonyt kell igazolni legfeljebb harminc nap megszakítással. Ez a feltétel új lakás és három, vagy több gyermek esetén annyival szigorúbb, hogy két év TB-jogviszonyt kell igazolni úgy, hogy az igénylést megelőző 180 napban kizárólag keresőtevékenységet, vagyis például munkaviszonyt, vállalkozói, vagy őstermelői jogviszonyt fogadnak el.

A folyamatos biztosítási jogviszony időtartamába bele kell számítani azt az időtartamot is, amíg az igénylő a keresőtevékenysége alapján egy másik EU- vagy EGT-tagállam TB rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

A CSOK-hitel feltételei azonban itt még nem értek véget, hiszen a bank által támasztott követelményeket is teljesíteni kell. Ha azonban ez sikerül, akkor az egyik legkedvezőbb konstrukcióhoz juthatunk hozzá.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

2021.07.09.

Jelenleg abban a mázlis helyzetben vagyunk, hogy soha nem látott mennyiségű állami támogatás áll a rendelkezésünkre, ha lakáscélú beruházásban gondolkodunk. Ugye ezek az otthonteremtési teóriák többnyire gyermekvállalási célokkal is összekapcsolhatók, ezért bizony minden esetben kiemelt éberséget és koncentrációt követelnek a pároktól és az életkezdés előtt álló fiataloktól.

Tovább olvasom
Kamatmentessé válhat a CSOK-hoz kapcsolódó hitel októbertől

Kamatmentessé válhat a CSOK-hoz kapcsolódó hitel októbertől

2021.08.23.

Sajtótájékoztatón jelentette be a kormány, hogy a népszerű Otthonteremtési Támogatás program több új elemmel bővül. Több minden mellett kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank is részt vesz majd októbertől induló zöld hitelével a programban. Bár a részletek még nem tisztázottak, lássuk, mit tudunk eddig.

Tovább olvasom
5 tévhit a CSOK igénylésével kapcsolatban

5 tévhit a CSOK igénylésével kapcsolatban

2021.09.15.

A CSOK igénylése összetett feladat, így nem csoda, hogy ezzel kapcsolatban sok tévhit kering – ezek közül oszlatjuk most el az öt leggyakoribbat!

Tovább olvasom
Milyen könnyítéseket vezettek be a CSOK és a Babaváró esetén?

Milyen könnyítéseket vezettek be a CSOK és a Babaváró esetén?

2021.02.11.

Családi otthonteremtési kedvezmény és Babaváró támogatás. Sok családnak ez az egyetlen lehetősége, hogy ne kelljen élete végéig albérletben élnie, hanem a saját lakásában vagy házában tudja felnevelni a gyermekeit. De ezek igénylése sok esetben határidőhöz kötöttek. Szerencsére kicsit fellélegezhetünk, a kormány most jelezte: könnyítéseket vezettek be.

Tovább olvasom