Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

2021.04.07.

Az előzetes hitelbírálat igényléséhez számos dokumentumra lesz szükséged – az alábbiakból megtudhatod, melyekre!

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

Gyakorlatilag minden egyes hitelfelvétel előtt érdemes előzetes hitelbírálatot igényelni, hiszen számos előnye van nem csak az ügyfél, de a bank szempontjából is, ráadásul a legtöbb esetben abszolút ingyenes folyamatról van szó. A bank felméri, hogy mekkora összegű hitelre vagy jogosult nála, és erről egy igazolást is kiállít, amivel ingatlanvásárlás esetén az eladó felé igazolni tudod, hogy hitelképes vagy, ráadásul a későbbi hitelfelvétel folyamata is sokkal gördülékenyebb lesz.

Milyen dokumentumokat kell beszerezni az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

Bankonként eltérő, hogy milyen dokumentumokra van szükség az előzetes hitelbírálat igényléséhez. Magánszemélyek esetében a személyazonosító okmányok mellett jövedelemigazolást is kérnek, amit a bank által biztosított nyomtatvány kitöltésével a munkáltató biztosít. Ha nem a számlavezető banknál történik az előzetes hitelbírálat, akkor kérhetik a legutóbbi hat hónapra vonatkozó bankszámlakivonatokat is. Ha jelzáloghitel a cél, akkor az önerő, illetve az ingatlanfedezet igazolására szolgáló dokumentumokat is kérik.Vállalkozók esetében némileg más a helyzet, mivel az ő esetükben a NAV igazolásokra, vagyis jövedelem- és nullás igazolásra van szükség.

Az előzetes hitelbírálat igényléséhez nem szükséges dokumentumok

Az előzetes hitelbírálat igényléséhez viszont nem feltétlenül (sőt, többnyire nem) kell benyújtani a megvásárolni kívánt ingatlan dokumentumait, hiszen a legtöbb esetben ilyenkor még nem feltétlenül van meg az ingatlan, de ingatlanvásárlás értékéről muszáj beszámolni a banknak – vagy legalábbis arról, hogy milyen összeg a kitűzött cél.

Milyen dokumentumok kellenek az előzetes hitelbírálatot követően?

A hitelkérelem benyújtásakor viszont már szükség lesz az ingatlan papírjaira is, vagyis az adásvételi szerződésre, új ingatlan esetében többek között a tervdokumentációra, az építési engedélyekre és a társasházi alapító okiratra is. Ingatlanfedezet esetén értékbecslő szakvéleményt, alaprajzot, valamint tulajdoni lapot is kér a bank.

Ha ingatlanhitelt tervezel felvenni, tekintsd meg a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylést online!

Provident Provident Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések