Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Első házasok kedvezményének igénylése – mit kell tudni róla?

2021.08.27.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:36

Az első házasok kedvezménye komoly segítséget jelenthet, ezért, ha most készülsz kimondani az igent a nagy napon, érdemes elolvasnod alábbi cikkünket.

Első házasok kedvezményének igénylése – mit kell tudni róla?

Az első házasok kedvezménye egy állami támogatás, amelynek lényege, hogy csökkenti az összevont adóalapot, így az azt igénylőknek kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetniük. Ehhez persze teljesíteni kell néhány feltételt is, ám egyik sem lehetetlenül nehéz.

Mik az első házasok kedvezményének feltételei?

Az első házasok kedvezményét olyan házaspárok vehetik igénybe, akik 2014. december 31. után házasodtak össze, és legalább egyiküknek félnek ez az első házassága. Kiegészítés, hogy a bejegyzett élettársak szintén jogosultak a támogatásra. Fontos, hogy a házaspár legalább egyik tagjának adófizetőnek kell lennie, hiszen az első házasok kedvezménye a személyi jövedelemadóra vonatkozik. KATA-s vállalkozók és nyugdíjasok kizárólag a párjuk segítségével férhetnek hozzá a kedvezményhez. Azok, akik külföldön házasodtak össze, csak akkor igényelhetik az első házasok kedvezményét, ha a magyar állam is elismerte a házasságukat. Ha a házaspár egyik tagja külföldi állampolgár, akkor csak abban az esetben kérhető a támogatás, ha az adóévben megszerzett jövedelmének 75%-át Magyarországon fizeti be adóként.

Mikortól és meddig vehető igénybe az első házasok kedvezménye?

A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól maximum 24 hónapig jár, de abban az esetben azonnal megszűnik, ha a pár elválik, vagy az egyik fél elhalálozik.

Hogy lehet igényelni az első házasok kedvezményét?

Az igényléshez a NAV formanyomtatványát 3 példányban kell kitölteni. Tartalmaznia kell a házaspár mindkét tagjának adatait, adóazonosító jelét, valamint a házasságkötés időpontját. Ha minden elkészült, a nyomtatvány kitöltését a munkáltató fejezi be.

Más támogatások mellé is lehet igényelni az első házasok kedvezményét?

Az első házasok kedvezménye más támogatásokkal együtt is igényelhető, így például a babaváró hitel is felvehető mellé, sőt, a családi adókedvezmény is, ám ehhez szükséges, hogy ez legyen előbb, majd a házasság következzen, és csak ezek után igényelhető az első házasok kedvezménye.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

2023.07.25.

Az ingatlan eladás nem ér véget akkor, amikor a vevő kifizeti a vételárat. Adót is kell fizetni. A szabályok egyszerűek. Megmutatjuk, hogyan kell kiszámítani az adó mértékét, és azt is, hogyan kell azt bevallani és megfizetni. Ha kell fizetni. Mert nem mindig kell.

Tovább olvasom
Mennyit nyernek a fiatalok az SZJA-mentességen?

Mennyit nyernek a fiatalok az SZJA-mentességen?

2021.05.26.

Az SZJA-mentesség felkapott téma az utóbbi időben, de részletesebben eddig nem lehetett róla tudni semmit – az alábbiakból azonban Te is képet kaphatsz róla!

Tovább olvasom
Az SZJA visszatérítés 2022-ben kedvezhet a gyermeket nevelő szülőknek

Az SZJA visszatérítés 2022-ben kedvezhet a gyermeket nevelő szülőknek

2021.08.19.

Az SZJA visszatérítés 2022-ben a 2021-es személyi jövedelemadódra vonatkozik, de csak akkor, ha teljesíted a feltételeket!

Tovább olvasom