Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Első házasok kedvezményének igénylése – mit kell tudni róla?

2021.08.27.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:36

Az első házasok kedvezménye komoly segítséget jelenthet, ezért, ha most készülsz kimondani az igent a nagy napon, érdemes elolvasnod alábbi cikkünket.

Első házasok kedvezményének igénylése – mit kell tudni róla?

Az első házasok kedvezménye egy állami támogatás, amelynek lényege, hogy csökkenti az összevont adóalapot, így az azt igénylőknek kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetniük. Ehhez persze teljesíteni kell néhány feltételt is, ám egyik sem lehetetlenül nehéz.

Mik az első házasok kedvezményének feltételei?

Az első házasok kedvezményét olyan házaspárok vehetik igénybe, akik 2014. december 31. után házasodtak össze, és legalább egyiküknek félnek ez az első házassága. Kiegészítés, hogy a bejegyzett élettársak szintén jogosultak a támogatásra. Fontos, hogy a házaspár legalább egyik tagjának adófizetőnek kell lennie, hiszen az első házasok kedvezménye a személyi jövedelemadóra vonatkozik. KATA-s vállalkozók és nyugdíjasok kizárólag a párjuk segítségével férhetnek hozzá a kedvezményhez. Azok, akik külföldön házasodtak össze, csak akkor igényelhetik az első házasok kedvezményét, ha a magyar állam is elismerte a házasságukat. Ha a házaspár egyik tagja külföldi állampolgár, akkor csak abban az esetben kérhető a támogatás, ha az adóévben megszerzett jövedelmének 75%-át Magyarországon fizeti be adóként.

Mikortól és meddig vehető igénybe az első házasok kedvezménye?

A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól maximum 24 hónapig jár, de abban az esetben azonnal megszűnik, ha a pár elválik, vagy az egyik fél elhalálozik.

Hogy lehet igényelni az első házasok kedvezményét?

Az igényléshez a NAV formanyomtatványát 3 példányban kell kitölteni. Tartalmaznia kell a házaspár mindkét tagjának adatait, adóazonosító jelét, valamint a házasságkötés időpontját. Ha minden elkészült, a nyomtatvány kitöltését a munkáltató fejezi be.

Más támogatások mellé is lehet igényelni az első házasok kedvezményét?

Az első házasok kedvezménye más támogatásokkal együtt is igényelhető, így például a babaváró hitel is felvehető mellé, sőt, a családi adókedvezmény is, ám ehhez szükséges, hogy ez legyen előbb, majd a házasság következzen, és csak ezek után igényelhető az első házasok kedvezménye.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mennyit nyernek a fiatalok az SZJA-mentességen?

Mennyit nyernek a fiatalok az SZJA-mentességen?

2021.05.26.

Az SZJA-mentesség felkapott téma az utóbbi időben, de részletesebben eddig nem lehetett róla tudni semmit – az alábbiakból azonban Te is képet kaphatsz róla!

Tovább olvasom
Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

2023.07.25.

Az ingatlan eladás nem ér véget akkor, amikor a vevő kifizeti a vételárat. Adót is kell fizetni. A szabályok egyszerűek. Megmutatjuk, hogyan kell kiszámítani az adó mértékét, és azt is, hogyan kell azt bevallani és megfizetni. Ha kell fizetni. Mert nem mindig kell.

Tovább olvasom
Az SZJA visszatérítés 2022-ben kedvezhet a gyermeket nevelő szülőknek

Az SZJA visszatérítés 2022-ben kedvezhet a gyermeket nevelő szülőknek

2021.08.19.

Az SZJA visszatérítés 2022-ben a 2021-es személyi jövedelemadódra vonatkozik, de csak akkor, ha teljesíted a feltételeket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával