Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

2023.08.25.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. augusztus 25. 10:46

A tranzakciós illeték része a mindennapjainknak. Még ha nem is tudunk róla. Vagy ha már halottunk róla, mégsem tudjuk, hogy mi az pontosan. A Banknavigátor pénzügyi szakértői röviden és érthetően írnak most a tranzakciós illetékről.

Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

A tranzakciós illeték

A tranzakciós illeték egy adó, amit a bankok fizetnek minden egyes tranzakció után, amelyet a pénzügyi rendszeren keresztül bonyolítanak le.

Használják az adóbevételek növelésére, a pénzügyi rendszer hatékonyságának javítására és a fogyasztói védelem biztosítására.

A tranzakciós illetékeket a kereskedelmi bankok, a befektetési bankok és más pénzügyi intézmények fizetik. Az adó mértéke változó. A tranzakciós illetékeket többnyire minden egyes tranzakció után felszámítják, függetlenül attól, hogy a tranzakció milyen nagyságú.

A tranzakciós illetékeket az adóbevételek növelésére használják. Az adóból származó bevételeket a kormány különböző célokra használhatja, például a közlekedés finanszírozására. A pénzügyi rendszer hatékonyságának javítására is használják.

Az adó segít a kormánynak abban, hogy nyomon kövesse a pénzügyi tranzakciókat, és megakadályozza a pénzmosást és más bűncselekményeket.

A tranzakciós illetékeket a fogyasztóvédelem biztosítására is használják. Az adó segít a kormánynak abban, hogy megakadályozza a pénzügyi intézményeket abban, hogy túlságosan magas díjakat számítsanak fel a fogyasztóknak.

A tranzakciós illetékeket egyes szakértők kritikusnak tartják, mivel növelhetik a fogyasztási költségeket. Mások úgy vélik, hogy a tranzakciós illetékeknek az előnyei felülmúlják a hátrányait.

Egy adó a sok közül

A tranzakciós illeték egy adó, amit bizonyos pénzügyi tranzakciók során kell fizetni.

Ez az illeték a tranzakció összegének százaléka vagy egy fix összeg.

A tranzakciós illeték egy olyan adó, amelyet a pénzügyi tranzakciók során számítanak fel. Az ilyen típusú illeték az adott tranzakció értékének, összegének, vagy esetenként az ügylet típusának egy meghatározott százalékában vagy fix összegben kerül kiszabásra.

Az illeték bevezetése lehet az állam gazdaságpolitikájának része, hogy növelje az állami bevételeket, vagy szabályozza a pénzügyi piacokat.

Az illeték alapján lehetnek eltérő típusú tranzakciókra vonatkozó adók, például:

Értékpapír tranzakciós illeték: Ez az adó az értékpapírok (pl. részvények, kötvények) vásárlásakor vagy eladásakor kerül kiszabásra. Célja az értékpapírpiac szabályozása és a spekuláció mérséklése.

Pénzügyi tranzakciós illeték: Ezt a típusú adót pénzügyi tranzakciókra alkalmazzák. Ezt az illetéket használják a pénzpiaci spekulációk csökkentésére, és az állami bevétel növelésére.

Készpénzfelvételi illeték: Az ATM-ből történő készpénzfelvétel után is tranzakciós illetéket kell fizetni. Ez a gyakorlat azért jött létre, hogy ösztönözze az embereket a készpénzmentes fizetési módszerek használatára.

A tranzakciós illetéket Magyarországon a bankoknak kellett befizetniük az adott pénzügyi tranzakciók után.

A tranzakciós illetéket a bankok továbbadták az ügyfeleknek, így az ügyfelek is érzik az illeték hatását a banki tranzakciók során.

Mennyit fizetünk?

A legfontosabb kérdés. Lássuk a számokat!

  • Tranzakciós illeték készpénz felvételekor: 0,6 százalék.

  • Tranzakciós illeték utaláskor: 0,3 százalék, maximum 10 ezer forint.

  • Tranzakciós illeték bankkártyás vásárláskor: 800 forint/év (érintéses fizetésre alkalmas bankkártya esetén 500 forint/év)

Lényeges, hogy a készpénz felvételekor nincs maximális érték.

Kedvezmények is vannak

20 ezer forint alatt átutaláskor nincs illeték.

Ez lehet rendszeres vagy eseti utalás is, mindkettőre vonatkozik a szabály. Abban az esetben, ha 20 ezer forint felett utal valaki, akkor a számítás módja a következő: csak a 20 ezer forint feletti részre kell illetéket fizetni. Például ha 23 ezer forintot utalunk, akkor csak 3 ezer forint kell fizetni.

Ez a kedvezmény csak magánszemélyekre vonatkozik, vállalkozásokra nem.

Amikor egyáltalán nem kell tranzakciós illetéket fizetni

  • nem kell illetéket fizetni állampapír (MÁP) vétele és eladása esetén akkor, ha az Államkincstárnál vezetett számlánk van

  • nem kell illetéket fizetni saját számlák közötti átvezetésnél egy bakon belül

  • Széchenyi Pihenőkártya bankszámlára történő utalásakor nem kell illetéket fizetni 

  • készpénzfelvételkor 150 ezer forintig nem kell illetéket fizetni (ha kértük az ingyenes havi kettő készpénzfelvételi lehetőséget a számlavezető bankunktól)

  • utaláskor 20 ezer forintig nem kell illetéket fizetni 

  • nem kell illetéket fizetni QR kóddal és fizetési kérelemmel történő utaláskor

Az tranzakciós illeték bár bennünket terhel, annak a befizetése a pénzintézetek feladata.

Összefoglalás

A tranzakciós illeték egy adó, amelyet pénzügyi intézmények fizetnek különböző tranzakciók után. Az illetéket használják az állami bevételek növelésére, a pénzügyi rendszer hatékonyságának javítására és a fogyasztói védelem biztosítására. Az illeték mértéke függ a tranzakció típusától és nagyságától. Magyarországon a bankok továbbhárítják ezt az illetéket az ügyfelekre. Vannak azonban kivételek és kedvezmények, például 20 ezer forint alatti utalás esetén nem kell illetéket fizetni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

2023.10.06.

Az online vásárlás rendkívül népszerű, és ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Azonban az online vásárlás több biztonsági kockázatot is magában hordoz. Lényeges, hogy tudatában legyünk ezeknek a kockázatoknak, és meghozzuk a szükséges óvintézkedéseket. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Így válaszd ki a számodra legmegfelelőbb bankkártyát!

Így válaszd ki a számodra legmegfelelőbb bankkártyát!

2021.03.22.

A készpénz visszaszorulásával és a bankkártyás fizetések előretörésével felértékelődött az utóbbiak szerepe. Magyarországon már szinte sehol nem kell készpénzzel fizetnünk, nyugodtan használhatjuk a sokkal kényelmesebb megoldást.

Tovább olvasom
Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

2023.09.20.

Nem mindegy, hogy mennyit fizetünk a bankkártya használatáért. A kártyahasználók többsége még sincs tisztában a költségekkel. Persze ez nem is egyszerű. A bankkártya használatáért felszámolt díjak összetettek, és sokszor nehezen követhetőek. Fontosnak érezzük, hogy mindenki tisztában legyen ezzel, ezért utánajártunk, hogy mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért.

Tovább olvasom
Több tízezer hiányozhat a bankszámládról, ha nem figyelsz ezekre

Több tízezer hiányozhat a bankszámládról, ha nem figyelsz ezekre

2023.10.26.

Szinte már mindenhol a pénzügyi tudatosság fontosságára hívják fel a magyar lakosság figyelmét, legyen az rádió, televízió vagy a közösségi média. Az alapokat már mindenki tudja: számba vesszük a bevételeket, majd a kiadásokat és megtervezzük a havi költségvetést. De valóban tisztában vagyunk az összes, bankszámlánkat terhelő költséggel? Bizony, a legtöbben megfelejtkezünk egy nagyobb kiadásról: a banki szolgáltatások költségéről.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával