Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

2023.08.25.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. augusztus 25. 10:46

A tranzakciós illeték része a mindennapjainknak. Még ha nem is tudunk róla. Vagy ha már halottunk róla, mégsem tudjuk, hogy mi az pontosan. A Banknavigátor pénzügyi szakértői röviden és érthetően írnak most a tranzakciós illetékről.

Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

A tranzakciós illeték

A tranzakciós illeték egy adó, amit a bankok fizetnek minden egyes tranzakció után, amelyet a pénzügyi rendszeren keresztül bonyolítanak le.

Használják az adóbevételek növelésére, a pénzügyi rendszer hatékonyságának javítására és a fogyasztói védelem biztosítására.

A tranzakciós illetékeket a kereskedelmi bankok, a befektetési bankok és más pénzügyi intézmények fizetik. Az adó mértéke változó. A tranzakciós illetékeket többnyire minden egyes tranzakció után felszámítják, függetlenül attól, hogy a tranzakció milyen nagyságú.

A tranzakciós illetékeket az adóbevételek növelésére használják. Az adóból származó bevételeket a kormány különböző célokra használhatja, például a közlekedés finanszírozására. A pénzügyi rendszer hatékonyságának javítására is használják.

Az adó segít a kormánynak abban, hogy nyomon kövesse a pénzügyi tranzakciókat, és megakadályozza a pénzmosást és más bűncselekményeket.

A tranzakciós illetékeket a fogyasztóvédelem biztosítására is használják. Az adó segít a kormánynak abban, hogy megakadályozza a pénzügyi intézményeket abban, hogy túlságosan magas díjakat számítsanak fel a fogyasztóknak.

A tranzakciós illetékeket egyes szakértők kritikusnak tartják, mivel növelhetik a fogyasztási költségeket. Mások úgy vélik, hogy a tranzakciós illetékeknek az előnyei felülmúlják a hátrányait.

Egy adó a sok közül

A tranzakciós illeték egy adó, amit bizonyos pénzügyi tranzakciók során kell fizetni.

Ez az illeték a tranzakció összegének százaléka vagy egy fix összeg.

A tranzakciós illeték egy olyan adó, amelyet a pénzügyi tranzakciók során számítanak fel. Az ilyen típusú illeték az adott tranzakció értékének, összegének, vagy esetenként az ügylet típusának egy meghatározott százalékában vagy fix összegben kerül kiszabásra.

Az illeték bevezetése lehet az állam gazdaságpolitikájának része, hogy növelje az állami bevételeket, vagy szabályozza a pénzügyi piacokat.

Az illeték alapján lehetnek eltérő típusú tranzakciókra vonatkozó adók, például:

Értékpapír tranzakciós illeték: Ez az adó az értékpapírok (pl. részvények, kötvények) vásárlásakor vagy eladásakor kerül kiszabásra. Célja az értékpapírpiac szabályozása és a spekuláció mérséklése.

Pénzügyi tranzakciós illeték: Ezt a típusú adót pénzügyi tranzakciókra alkalmazzák. Ezt az illetéket használják a pénzpiaci spekulációk csökkentésére, és az állami bevétel növelésére.

Készpénzfelvételi illeték: Az ATM-ből történő készpénzfelvétel után is tranzakciós illetéket kell fizetni. Ez a gyakorlat azért jött létre, hogy ösztönözze az embereket a készpénzmentes fizetési módszerek használatára.

A tranzakciós illetéket Magyarországon a bankoknak kellett befizetniük az adott pénzügyi tranzakciók után.

A tranzakciós illetéket a bankok továbbadták az ügyfeleknek, így az ügyfelek is érzik az illeték hatását a banki tranzakciók során.

Mennyit fizetünk?

A legfontosabb kérdés. Lássuk a számokat!

  • Tranzakciós illeték készpénz felvételekor: 0,6 százalék.

  • Tranzakciós illeték utaláskor: 0,3 százalék, maximum 10 ezer forint.

  • Tranzakciós illeték bankkártyás vásárláskor: 800 forint/év (érintéses fizetésre alkalmas bankkártya esetén 500 forint/év)

Lényeges, hogy a készpénz felvételekor nincs maximális érték.

Kedvezmények is vannak

20 ezer forint alatt átutaláskor nincs illeték.

Ez lehet rendszeres vagy eseti utalás is, mindkettőre vonatkozik a szabály. Abban az esetben, ha 20 ezer forint felett utal valaki, akkor a számítás módja a következő: csak a 20 ezer forint feletti részre kell illetéket fizetni. Például ha 23 ezer forintot utalunk, akkor csak 3 ezer forint kell fizetni.

Ez a kedvezmény csak magánszemélyekre vonatkozik, vállalkozásokra nem.

Amikor egyáltalán nem kell tranzakciós illetéket fizetni

  • nem kell illetéket fizetni állampapír (MÁP) vétele és eladása esetén akkor, ha az Államkincstárnál vezetett számlánk van

  • nem kell illetéket fizetni saját számlák közötti átvezetésnél egy bakon belül

  • Széchenyi Pihenőkártya bankszámlára történő utalásakor nem kell illetéket fizetni 

  • készpénzfelvételkor 150 ezer forintig nem kell illetéket fizetni (ha kértük az ingyenes havi kettő készpénzfelvételi lehetőséget a számlavezető bankunktól)

  • utaláskor 20 ezer forintig nem kell illetéket fizetni 

  • nem kell illetéket fizetni QR kóddal és fizetési kérelemmel történő utaláskor

Az tranzakciós illeték bár bennünket terhel, annak a befizetése a pénzintézetek feladata.

Összefoglalás

A tranzakciós illeték egy adó, amelyet pénzügyi intézmények fizetnek különböző tranzakciók után. Az illetéket használják az állami bevételek növelésére, a pénzügyi rendszer hatékonyságának javítására és a fogyasztói védelem biztosítására. Az illeték mértéke függ a tranzakció típusától és nagyságától. Magyarországon a bankok továbbhárítják ezt az illetéket az ügyfelekre. Vannak azonban kivételek és kedvezmények, például 20 ezer forint alatti utalás esetén nem kell illetéket fizetni.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Bankkártya-használat külföldön: a 8 leggyakrabban felmerülő kérdés

Bankkártya-használat külföldön: a 8 leggyakrabban felmerülő kérdés

2022.08.09.

A bankkártya-használat külföldön általánosnak mondható egy utazás során, ám felvet néhány kérdést; az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

Tovább olvasom
Légy óvatos, ha bankkártyával fizetsz külföldön!

Légy óvatos, ha bankkártyával fizetsz külföldön!

2022.06.17.

Ha bankkártyával fizetsz külföldön, megeshet, hogy átvernek, és ilyenkor futhatsz a pénzed után – tudd meg, hogyan védekezhetsz!

Tovább olvasom
Változás várható a Mastercard bankkártyáknál

Változás várható a Mastercard bankkártyáknál

2021.11.04.

A Mastercard az egyik legnagyobb kártyakibocsátó a világon. Azért, hogy lépést tartsanak a technológiák fejlődésével, a Mastercard bejelentette, hogy 2033-ban végleg megszűnik a kártyájukon a mágnescsík, és mágnescsíkkal indított tranzakciókat sem fogadnak már el. Bár ez a dátum még távolinak tűnik, a változás előbb elkezdődik, és folyamatos lesz.

Tovább olvasom
Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

2021.03.17.

Egyre inkább kezd háttérbe szorulni a készpénzzel való fizetés. Webáruházból vásárolunk, vagy a boltban egyre több kedvezményt kínálnak, ha kártyával fizetünk. Nekünk is jó, nem kell figyelnünk, hogy van-e nálunk pénz, nem kell vele összekoszolnunk a kezünket. Hitelkártya és bankkártya segítségével bármekkora összeget ki tudunk fizetni – már persze a meghatározott keretünk erejéig.

Tovább olvasom