fbpx
Hirdetés

Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

2021.12.14.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. december 14. 10:36

Bankszámlát hosszú időre választunk. Nemritkán évtizedekre elkötelezzük magunkat egy bank és egy bankszámla mellett. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem csak a bankszámla kiválasztásánál érdemes körültekintően eljárnunk, hanem időnként érdemes felülvizsgálni a választásunkat, és pénzügyi szokásainknak megfelelőre váltani. Megnéztük ugyanis, és azt tapasztaltuk, hogy meglepő eltérések lehetnek a bankszámlák között árazásban.

Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

Jelentős eltérések a bankszámlák árazásában

A Magyar Nemzeti Bank szerint a pénzforgalmi számlák árazása nem elfogadható. Az MNB a csomagáras szolgáltatások elterjedését látná szívesen. A jegybank azt várja, hogy rövid időn belül minden pénzintézet kínálatában legyen egy olcsó, mindenki számára elérhető számlacsomag, ami külön díjak felszámítása nélkül teszi lehetővé az azonnali fizetéseket. Felhívták ugyanakkor a figyelmet annak a fontosságára, hogy az ügyfelek körültekintően válasszanak bankszámlacsomagot, hiszen van, aki ugyanazért a szolgáltatásért tizenhatszor annyit fizet, mint amennyit egy másik csomagban vagy pénzintézetnél kellene fizetnie.

A megfelelő bankszámla kiválasztása – nem mindegy mennyit fizetünk

Ha számlát akarunk nyitni, az első lépés a számunkra legmegfelelőbb számla kiválasztása lesz. Nem csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik pénzintézetnél nyitjuk meg a számlát, hiszen egy pénzintézetnél több számlacsomag közül is választhatunk. A pénzintézet kiválasztása után tehát meg kell néznünk, hogy melyik bankszámla lesz a legmegfelelőbb. A döntésnél nem elsősorban az árazást kell figyelembe vennünk. Nem kell feltétlenül a legolcsóbb számlát kiválasztanunk. Arra azonban mindenképpen törekednünk kell, hogy az azonos szolgáltatásokat nyújtó számlák közül azt válasszuk ki, amelyiknek legkedvezőbb a díjazása. Ahogy fent említettük, tizenhatszoros eltérés is lehet árban az azonos szolgáltatásokkal bíró bankszámlák között.

A bankszámla kiválasztásánál fontosak lesznek a pénzügyi szokásaink. Ha csak egyszer veszünk ki pénzt a bankszámlánkról a fizetésünk után, akkor más számlát kell választanunk, mint amikor minden tranzakciónk elektronikusan zajlik. Az is lehet, hogy a telefonunkkal akarunk majd fizetni, vagy az okosóránkkal. Ehhez megfelelő számlára lesz szükség, nem nyújtja ugyanis minden számlacsomag ezeket a szolgáltatásokat. És ezekért a szolgáltatásokért persze fizetnünk is kell.

A bankszámlának lesz díja. Havidíjat kell majd fizetnünk és az utalások sincsenek ingyen. Általában. A bankkártyának is lesz éves díja, és a kártyás költéseknek is. Alap számlacsomagot akkor érdemes kérnünk, ha csak ritkán használjuk a bankkártyánkat, és főleg pénzt veszünk fel vele. Ha a közüzemi számláinkat is a számláról akarjuk fizetni, vagy rendszeresen használjuk bankkártyánkat, akkor egy ehhez igazodó bankszámla a jó választás. Fontos, hogy ne fizessünk olyan szolgáltatásért, amit nem használunk. Éves szinten sokezer forintot fizethetünk ki feleslegesen. Kerüljük ezt el.

A pénzintézet weboldalán részletes leírást találunk a számlatípusokról. Bár a bankban is segítenek majd a választásban, jobb, ha előre tudjuk, milyen számlák közül választhatunk. A bankszámla mellett a kiegészítő szolgáltatásokkal is számoljunk. A bankkártya, az internetbank, a telefonos fizetés és az SMS értesítés – ezek mind kiegészítő szolgáltatások. Ezekért bizonyos esetekben külön díjat számol fel a pénzintézet. Ha számlacsomag díja tartalmaz ezek közül néhányat, máris kevesebbet kell fizetnünk összességében.

Bankkártya a bankszámlához – újabb költségek

Bankkártyát is igényelhetünk a bankszámlához. Ez ma már szinte automatikus, de éves díjat kell fizetnünk érte. Egyes számláknál lehetőség van a bankkártya okosórával vagy telefonnal történő használatára. Ha ez fontos nekünk, akkor egy erre megfelelő számlát válasszunk. Nem minden számla nyújtja ugyanis ez a szolgáltatás. És persze, ami fontos. Ennek is lehetnek költségei.

A kártyánkkal vásárolhatunk, és készpénzt is vehetünk fel róla. A törvény szerint havonta kétszer egy számláról maximum 150 ezer forintot díjmentesen felvehetünk. Ezt a bankfiókban kell kérnünk a számlanyitással egyidőben, és bár ezt később is kérhetjük, célszerű ezt azonnal beállítatni.

Mivel a pénzfelvétel az egyik legdrágább banki tranzakció, ezért ha több kártyánk van, kezeljük ezt tudatosan. Több bankkártya esetén, arról a számláról vegyük fel a pénzt, ahol a két díjmentes pénzfelvételre leszünk jogosultak, és arra is figyeljünk, hogy a harmadik pénzfelvétel már pénzbe kerül. Az is fontos, hogy általában a saját bankunk ATM-éből történő készpénzfelvétel jelentősen olcsóbb, mintha idegen automatából vesszük fel ugyanazt az összeget.

Hogy találhatjuk meg a legolcsóbb bankszámlát?

Erre a legkönnyebb válaszolni. A Magyar Nemzeti Bank a tájékoztatójában azt ajánlja, hogy legalább négy ajánlatot hasonlítsunk össze, mielőtt megkötjük a szerződésünket egy bankszámlára. Ez ma már nagyon egyszerű, nem kell végiglátogatnunk a bankokat, elég egy szakértő weboldalon megnéznünk az ajánlatokat. Ott a pénzügyi aktualitásokkal foglalkozó cikkek mellett találunk egy kalkulátort, ami nem csak négy, de szinte minden elérhető bankszámlacsomagot összehasonlíthatóvá tesz, ezzel könnyítve meg számunkra a döntést, hogy melyik bankszámlát válasszuk.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Takarék Lakossági Bankszámla+ – mit kell tudni róla?

Takarék Lakossági Bankszámla+ – mit kell tudni róla?

2021.03.31.

A Takarék Lakossági Bankszámla+ a Takarékbank egyik legújabb számlacsomagja, mely érdemes lehet a figyelmedre!

Tovább olvasom
Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

2022.05.27.

Bankszámlára katás vállalkozóként is szükséged lesz, csak az a kérdés, milyet válassz és melyik banknál – ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
Bankszámlát nyitnál? Mutatjuk, miért válaszd az MKB Extra Számlacsomagot!

Bankszámlát nyitnál? Mutatjuk, miért válaszd az MKB Extra Számlacsomagot!

2021.04.24.

Bankszámlanyitás előtt alaposan végig kell gondolni, melyik bank szolgáltatása éri meg a legjobban. Eláruljuk, hogy miért érdemes az MKB Extra Számlacsomagot választani.

Tovább olvasom
Már a banki számlacsomag választásával is spórolhatunk

Már a banki számlacsomag választásával is spórolhatunk

2021.09.09.

Banki számlacsomagot keresel, amelynek költségei alacsonyabbak a jelenleginél? Megoldható!

Tovább olvasom