Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

2021.12.14.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. december 14. 10:36

Bankszámlát hosszú időre választunk. Nemritkán évtizedekre elkötelezzük magunkat egy bank és egy bankszámla mellett. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem csak a bankszámla kiválasztásánál érdemes körültekintően eljárnunk, hanem időnként érdemes felülvizsgálni a választásunkat, és pénzügyi szokásainknak megfelelőre váltani. Megnéztük ugyanis, és azt tapasztaltuk, hogy meglepő eltérések lehetnek a bankszámlák között árazásban.

Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

Jelentős eltérések a bankszámlák árazásában

A Magyar Nemzeti Bank szerint a pénzforgalmi számlák árazása nem elfogadható. Az MNB a csomagáras szolgáltatások elterjedését látná szívesen. A jegybank azt várja, hogy rövid időn belül minden pénzintézet kínálatában legyen egy olcsó, mindenki számára elérhető számlacsomag, ami külön díjak felszámítása nélkül teszi lehetővé az azonnali fizetéseket. Felhívták ugyanakkor a figyelmet annak a fontosságára, hogy az ügyfelek körültekintően válasszanak bankszámlacsomagot, hiszen van, aki ugyanazért a szolgáltatásért tizenhatszor annyit fizet, mint amennyit egy másik csomagban vagy pénzintézetnél kellene fizetnie.

A megfelelő bankszámla kiválasztása – nem mindegy mennyit fizetünk

Ha számlát akarunk nyitni, az első lépés a számunkra legmegfelelőbb számla kiválasztása lesz. Nem csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik pénzintézetnél nyitjuk meg a számlát, hiszen egy pénzintézetnél több számlacsomag közül is választhatunk. A pénzintézet kiválasztása után tehát meg kell néznünk, hogy melyik bankszámla lesz a legmegfelelőbb. A döntésnél nem elsősorban az árazást kell figyelembe vennünk. Nem kell feltétlenül a legolcsóbb számlát kiválasztanunk. Arra azonban mindenképpen törekednünk kell, hogy az azonos szolgáltatásokat nyújtó számlák közül azt válasszuk ki, amelyiknek legkedvezőbb a díjazása. Ahogy fent említettük, tizenhatszoros eltérés is lehet árban az azonos szolgáltatásokkal bíró bankszámlák között.

A bankszámla kiválasztásánál fontosak lesznek a pénzügyi szokásaink. Ha csak egyszer veszünk ki pénzt a bankszámlánkról a fizetésünk után, akkor más számlát kell választanunk, mint amikor minden tranzakciónk elektronikusan zajlik. Az is lehet, hogy a telefonunkkal akarunk majd fizetni, vagy az okosóránkkal. Ehhez megfelelő számlára lesz szükség, nem nyújtja ugyanis minden számlacsomag ezeket a szolgáltatásokat. És ezekért a szolgáltatásokért persze fizetnünk is kell.

A bankszámlának lesz díja. Havidíjat kell majd fizetnünk és az utalások sincsenek ingyen. Általában. A bankkártyának is lesz éves díja, és a kártyás költéseknek is. Alap számlacsomagot akkor érdemes kérnünk, ha csak ritkán használjuk a bankkártyánkat, és főleg pénzt veszünk fel vele. Ha a közüzemi számláinkat is a számláról akarjuk fizetni, vagy rendszeresen használjuk bankkártyánkat, akkor egy ehhez igazodó bankszámla a jó választás. Fontos, hogy ne fizessünk olyan szolgáltatásért, amit nem használunk. Éves szinten sokezer forintot fizethetünk ki feleslegesen. Kerüljük ezt el.

A pénzintézet weboldalán részletes leírást találunk a számlatípusokról. Bár a bankban is segítenek majd a választásban, jobb, ha előre tudjuk, milyen számlák közül választhatunk. A bankszámla mellett a kiegészítő szolgáltatásokkal is számoljunk. A bankkártya, az internetbank, a telefonos fizetés és az SMS értesítés – ezek mind kiegészítő szolgáltatások. Ezekért bizonyos esetekben külön díjat számol fel a pénzintézet. Ha számlacsomag díja tartalmaz ezek közül néhányat, máris kevesebbet kell fizetnünk összességében.

Bankkártya a bankszámlához – újabb költségek

Bankkártyát is igényelhetünk a bankszámlához. Ez ma már szinte automatikus, de éves díjat kell fizetnünk érte. Egyes számláknál lehetőség van a bankkártya okosórával vagy telefonnal történő használatára. Ha ez fontos nekünk, akkor egy erre megfelelő számlát válasszunk. Nem minden számla nyújtja ugyanis ez a szolgáltatás. És persze, ami fontos. Ennek is lehetnek költségei.

A kártyánkkal vásárolhatunk, és készpénzt is vehetünk fel róla. A törvény szerint havonta kétszer egy számláról maximum 150 ezer forintot díjmentesen felvehetünk. Ezt a bankfiókban kell kérnünk a számlanyitással egyidőben, és bár ezt később is kérhetjük, célszerű ezt azonnal beállítatni.

Mivel a pénzfelvétel az egyik legdrágább banki tranzakció, ezért ha több kártyánk van, kezeljük ezt tudatosan. Több bankkártya esetén, arról a számláról vegyük fel a pénzt, ahol a két díjmentes pénzfelvételre leszünk jogosultak, és arra is figyeljünk, hogy a harmadik pénzfelvétel már pénzbe kerül. Az is fontos, hogy általában a saját bankunk ATM-éből történő készpénzfelvétel jelentősen olcsóbb, mintha idegen automatából vesszük fel ugyanazt az összeget.

Hogy találhatjuk meg a legolcsóbb bankszámlát?

Erre a legkönnyebb válaszolni. A Magyar Nemzeti Bank a tájékoztatójában azt ajánlja, hogy legalább négy ajánlatot hasonlítsunk össze, mielőtt megkötjük a szerződésünket egy bankszámlára. Ez ma már nagyon egyszerű, nem kell végiglátogatnunk a bankokat, elég egy szakértő weboldalon megnéznünk az ajánlatokat. Ott a pénzügyi aktualitásokkal foglalkozó cikkek mellett találunk egy kalkulátort, ami nem csak négy, de szinte minden elérhető bankszámlacsomagot összehasonlíthatóvá tesz, ezzel könnyítve meg számunkra a döntést, hogy melyik bankszámlát válasszuk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

2021.12.23.

Összeolvad az MKB Bank a Budapest Bankkal, méghozzá jó okkal, és a későbbiekben további fejlemények is várhatóak.

Tovább olvasom
Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

2022.11.22.

Lefaragni a bankszámlaköltségekből napjainkban egyre fontosabb, hiszen az emelkedő árak miatt mindenki ott spórol, ahol csak tud.

Tovább olvasom
Nyiss bankszámlát online! Íme, a legjobb számlacsomag ajánlatok!

Nyiss bankszámlát online! Íme, a legjobb számlacsomag ajánlatok!

2023.12.08.

Az online bankszámlanyitás egyszerű. És miért ne nyitnánk meg a bankszámlánkat otthonról? Miért ne nyitnánk meg a bankszámlánkat kedvezménnyel? Miért ne nyitnánk meg a bankszámlánkat kedvezménnyel otthonról? Számos bank kínál lehetőséget erre. Mutatjuk, melyikek.

Tovább olvasom
Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

2023.09.20.

Nem mindegy, hogy mennyit fizetünk a bankkártya használatáért. A kártyahasználók többsége még sincs tisztában a költségekkel. Persze ez nem is egyszerű. A bankkártya használatáért felszámolt díjak összetettek, és sokszor nehezen követhetőek. Fontosnak érezzük, hogy mindenki tisztában legyen ezzel, ezért utánajártunk, hogy mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával