Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Igényelhetünk lakáshitelt GYES és GYED alatt?

2023.12.30.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. december 28. 22:24

Egy lakáshitel igénylésekor előfordulhat, hogy az egyik igénylő GYES vagy GYED ellátást kap, és erre a jövedelemre is szükség van a hitelfelvételhez. Utánajártunk, hogy ez milyen nehézséget okozhat az igénylésnél, és annak is, hogy mi lehet erre a megoldás. Szakértőink közérthetően írnak a GYES vagy GYED alatti lakáshitel igénylésről.

Igényelhetünk lakáshitelt GYES és GYED alatt?

Lakáshitel igénylés GYES és GYED alatt

Igényelhetünk lakáshitelt GYES és GYED alatt is. Ez azonban nem lesz egyszerű.

A bankok a hiteligénylésnél az igazolt nettó jövedelmet veszik figyelembe, és a felvehető összeg nagyságát is ez határozza meg.

A GYES és GYED is jövedelemnek számít, így a GYES-en vagy GYED-en lévő szülők is hitelképesek lehetnek, ha a jövedelmük eléri a bankok által elvárt minimumot.

Fontos azonban már az elején tisztázni, hogy a bankok a GYES és a GYED ellátást is másodlagos jövedelemnek tekintik, vagyis önállóan nem fogadják el hiteligényléskor.

A GYES és GYED alacsonyabb összegű jövedelmet jelent, mint egy munkabér, ezért a hitelfelvételt nehezebbé teheti. A bankok a jövedelem 50-60 százalékát engedélyezik hiteltörlesztésre, így a GYES-en vagy GYED-en lévő szülők csak kisebb összegű hitelt tudnak felvenni, mint egy dolgozó. A lakáshitel pedig nem kisebb összegű hitel.

A Banknavigátor szakértői szerint a GYES és GYED alatt történő lakáshitel felvétele esetén a következőket érdemes figyelembe venni:

A hitelbírálatkor a bankok fokozottan vizsgálják a jövedelem tartósságát. A GYES és GYED ugyanis csak meghatározott időtartamra jár, ezért a bankok azt szeretnék biztosítani, hogy az adós a törlesztőrészleteket a GYES vagy GYED után is tudja fizetni.

A hitelfelvétel előtt érdemes alaposan átgondolni a család anyagi helyzetét. A lakáshitel törlesztőrészletei jelentős terhet jelenthetnek a családnak, ezért fontos, hogy biztosak legyünk abban, hogy ki tudjuk fizetni őket.

Ha a GYES vagy GYED alacsony összege miatt nem tudjuk elérni a bankok által elvárt jövedelemminimumot, akkor érdemes bevonni egy adóstársat. Az adóstárs jövedelme növelheti a hitelképességet, és így nagyobb összegű hitelt is felvehetünk.

A GYES és GYED alatt történő lakáshitel felvétel tehát nem lehetetlen, de fokozottan kell figyelni az igénylés során, és alaposan utána kell járni a szabályoknak.

Hogy állnak hozzá a bankok a másodlagos jövedelmekhez?

A GYED-et és a GYES-t kiegészítő jövedelemként fogadják el, ezért szükség van mellé mindig elsődleges jövedelemre is.

A GYED lejárata is lkényeges, mert ha egy évnél kevesebb van hátra a GYED-ből, akkor csak a GYES összegéig fogadják el még kiegészítő jövedelemként is.

A lakáshitel igénylésénél megoldás lehet egy adóstárs bevonása – szakértőink javaslata

Egy lakáshitel igénylésekor az adóstárssal való együttműködés egy gyakran alkalmazott megoldás.

Az adóstárs olyan személy, aki vállalja, hogy együtt felel a hitel visszafizetéséért a hitelfelvevővel. Hozzájárul a hitelképességhez és a hitelbiztonsághoz, mivel a banknak így két vagy több személy felel a hitel visszafizetéséért.

Az adóstárs lehet például a hitelfelvevő családtagja, barátja vagy üzleti partner.

Fontos azonban megérteni, hogy az adóstársnak is meg kell felelnie bizonyos hitelképességi követelményeknek, és felelősséget kell vállalnia a hitel visszafizetéséért, ha a hitelfelvevő nem tudja teljesíteni a kötelezettségeit.

Az adóstárssal való együttműködés segíthet növelni a hitelképességet és javítani a hitel feltételeit.

Azonban mindkét félnek alaposan meg kell fontolnia a döntést, mivel az adóstárs felelősséget vállal a hitel teljes összegéért, és esetlegesen problémák merülhetnek fel, ha valamelyik fél nem tudja teljesíteni a kötelezettségeit.

Ajánlott részletesen megbeszélni az adóstárssal mindent, és konzultálni egy pénzügyi szakértővel, mielőtt elköteleződnek a hitel felvétele mellett.

Ahogy látható, igényelhető GYES és GYED alatt is lakáshitel. A bankok azonban eltérő üzletpolitikát folytatnak, így igénylés előtt rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy elfogadják-e a jövedelmet, és azzal is, hogy milyen feltételekkel.

Ha pedig csak a jövedelem az akadálya az igénylésnek, egy adóstárs bevonása megoldást nyújthat a helyzetre. Ha adóstárs bevonásával akarunk lakáshitelt igényelni, az adóstársat minden részletről tájékoztatni kell, különösképpen az általa vállalt felelősségről.

Összefoglalás

A bankok általában az igazolt nettó jövedelmet veszik alapul a hitelképesség megítélésénél, és a GYES és GYED ellátásokat általában csak másodlagos jövedelemként fogadják el. Ez azt jelenti, hogy önmagukban ezek az ellátások nem elegendőek a hitelfelvételhez, szükség van mellé más, elsődleges jövedelemre is.

Amennyiben a GYES vagy GYED összege alacsony, és nem éri el a bankok által megszabott minimumot, a hitelképesség növelésére egy adóstárs bevonása lehet a megoldás. Az adóstársnak szintén meg kell felelnie bizonyos hitelképességi követelményeknek, és vállalnia kell a felelősséget a hitel visszafizetéséért. Fontos kiemelni, hogy a GYES és GYED ellátások csak meghatározott időre járnak, így a bankok kiemelt figyelmet fordítanak az adós jövedelmi helyzetének tartósságára.

Összességében a GYES és GYED alatt is lehet lakáshitelt igényelni, de a folyamat nem egyszerű és alapos tervezést igényel. A bankok eltérő üzletpolitikájuk miatt különbözőképpen kezelik ezt a helyzetet, így minden esetben ajánlott alaposan tájékozódni és szakértői tanácsot kérni a hiteligénylés előtt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések