Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Könnyűszerkezetes ház bevonása fedezetként jelzáloghitel igénylésekor

2021.08.04.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 23:02

Jelzáloghitel igénylését tervezed, és egy könnyűszerkezetes ház lenne a fedezet? Mutatjuk, hogyan oldhatod meg!

Könnyűszerkezetes ház bevonása fedezetként jelzáloghitel igénylésekor

Jelzáloghitel igénylésekor számos feltételnek kell megfelelned, és nem csak neked, de a fedezetként felajánlott ingatlannak is. A könnyűszerkezetes házak az utóbbi egy-két évtizedben kezdtek el terjedni hazánkban, és egyre népszerűbbek. Ez nem is csoda, hiszen amellett, hogy a mai ingatlanárakhoz képest kifejezetten olcsónak számítanak, az építkezés időtartama is csak a töredéke egy hagyományos házéhoz képest, a lakhatási komfort viszont minimum ugyanolyan, sőt, akár jobb is lehet: még akár passzívház is építhető ezzel a módszerrel. Mivel egyre többen döntenek a könnyűszerkezetes ház építése mellett, itt az ideje, hogy megnézzük, milyen feltételekkel lehet egy ilyen ingatlanra jelzáloghitelt igényelni.

Mi tulajdonképpen a könnyűszerkezetes ház lényege?

Egy könnyűszerkezetes ház alapvetően fa-, vagy acélvázból és burkolatokból, valamint a szigetelésből áll össze. Ránézésre azonban megkülönböztethetetlenek egy hagyományos családi háztól, csupán az lehet árulkodó jel, hogy akár néhány héten belül is elkészülhetnek. A legtöbben az amerikai filmekből és műsorokból ismerhetjük ezt a technológiát, bár már régóta népszerűek Európában, főként annak északi területein is.

Jelzáloghitel igényelhető ilyen épületre?

Természetesen, méghozzá ugyanúgy, ahogy egy hagyományos épületnél is lehet, azonban van egyetlen, ám igen lényeges különbség: kizárólag azokra a könnyűszerkezetes házakra lehet jelzáloghitelt igényelni, amelyek ÉME/ETA tanúsítvánnyal, vagy teljesítménynyilatkozattal rendelkeznek. Ezt leszámítva azonban ugyanúgy át kell esnie az épületnek egy értékbecslésen, és csak ez után indulhat meg a hitelbírálat folyamata. Ha nem lakásvásárlás, hanem egy építkezés finanszírozása a cél, akkor sincs gond; ebben az esetben be kell mutatni az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő ÉME/ETA/NMÉ engedélyt, ami az építési engedélyezési dokumentációhoz tartozik.

Akár CSOK is igényelhető

Állami támogatást is lehet igényelni könnyűszerkezetes házra, mivel a CSOK rendeletben nincs szerkezeti megkötés az ingatlanra.

Ha jelzáloghitelt igényelnél egy könnyűszerkezetes házra, tekintsd meg ajánlatainkat, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával