Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Könnyűszerkezetes ház bevonása fedezetként jelzáloghitel igénylésekor

2021.08.04.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 23:02

Jelzáloghitel igénylését tervezed, és egy könnyűszerkezetes ház lenne a fedezet? Mutatjuk, hogyan oldhatod meg!

Könnyűszerkezetes ház bevonása fedezetként jelzáloghitel igénylésekor

Jelzáloghitel igénylésekor számos feltételnek kell megfelelned, és nem csak neked, de a fedezetként felajánlott ingatlannak is. A könnyűszerkezetes házak az utóbbi egy-két évtizedben kezdtek el terjedni hazánkban, és egyre népszerűbbek. Ez nem is csoda, hiszen amellett, hogy a mai ingatlanárakhoz képest kifejezetten olcsónak számítanak, az építkezés időtartama is csak a töredéke egy hagyományos házéhoz képest, a lakhatási komfort viszont minimum ugyanolyan, sőt, akár jobb is lehet: még akár passzívház is építhető ezzel a módszerrel. Mivel egyre többen döntenek a könnyűszerkezetes ház építése mellett, itt az ideje, hogy megnézzük, milyen feltételekkel lehet egy ilyen ingatlanra jelzáloghitelt igényelni.

Mi tulajdonképpen a könnyűszerkezetes ház lényege?

Egy könnyűszerkezetes ház alapvetően fa-, vagy acélvázból és burkolatokból, valamint a szigetelésből áll össze. Ránézésre azonban megkülönböztethetetlenek egy hagyományos családi háztól, csupán az lehet árulkodó jel, hogy akár néhány héten belül is elkészülhetnek. A legtöbben az amerikai filmekből és műsorokból ismerhetjük ezt a technológiát, bár már régóta népszerűek Európában, főként annak északi területein is.

Jelzáloghitel igényelhető ilyen épületre?

Természetesen, méghozzá ugyanúgy, ahogy egy hagyományos épületnél is lehet, azonban van egyetlen, ám igen lényeges különbség: kizárólag azokra a könnyűszerkezetes házakra lehet jelzáloghitelt igényelni, amelyek ÉME/ETA tanúsítvánnyal, vagy teljesítménynyilatkozattal rendelkeznek. Ezt leszámítva azonban ugyanúgy át kell esnie az épületnek egy értékbecslésen, és csak ez után indulhat meg a hitelbírálat folyamata. Ha nem lakásvásárlás, hanem egy építkezés finanszírozása a cél, akkor sincs gond; ebben az esetben be kell mutatni az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő ÉME/ETA/NMÉ engedélyt, ami az építési engedélyezési dokumentációhoz tartozik.

Akár CSOK is igényelhető

Állami támogatást is lehet igényelni könnyűszerkezetes házra, mivel a CSOK rendeletben nincs szerkezeti megkötés az ingatlanra.

Ha jelzáloghitelt igényelnél egy könnyűszerkezetes házra, tekintsd meg ajánlatainkat, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések