Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megéri-e személyi kölcsönből autót vásárolni?

2022.04.04.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:03

Személyi kölcsönből autót vásárolni lehetséges, de léteznek más lehetőségek is; az alábbiakban ezeket vesszük górcső alá.

Megéri-e személyi kölcsönből autót vásárolni?

Személyi kölcsönből autót vásárolni ugyanúgy lehet, ahogy a lakásfelújítás, vagy épp egy utazás is megfinanszírozható a segítségével. A kérdés csupán az, hogy megéri-e, és hogy érdemesebb-e a személyi kölcsönt választani a többi, autóvásárlásra felhasználható lehetőség helyett.

Ha mindenképpen szükségünk van egy autóra, de egy összegben nem tudnánk kifizetni az árát, akkor nincs más választásunk, mint hitelből megoldani. Autót vásárolni személyi kölcsönből, kifejezetten autófinanszírozásra fejlesztett hitelből, vagy lízing segítségével lehetséges, ám – véleményünk szerint – leginkább a legelső konstrukció az, ami megéri.

Miért a személyi kölcsön a legmegfelelőbb?

Ahhoz, hogy könnyen érthető legyen, miért éri meg személyi kölcsönből autót vásárolni, a másik két lehetőséggel kell kezdenünk.

Az autóhitel egyfajta jelzáloghitel, ahol a fedezetet nem egy ingatlan, hanem a megvásárolt autó biztosítja; a lakáshitelekhez képest itt az a különbség, hogy a hitel lejártáig az autó a bank tulajdona marad, és csak az utolsó törlesztőrészlet kifizetése után történik meg az átírás. Ebből következik, hogy hiába a miénk az autó, hiszen mi vettük és fizetjük, mégsem csinálhatunk vele azt, amit akarunk, például nem adhatjuk el a bank hozzájárulása nélkül.

Előny azonban, hogy nagyobb összeg is elérhető általa, mint bármelyik személyi kölcsön esetében, és a kamata is alacsonyabb, ám ezt a terméket már csak nagyon kevés pénzintézet kínálja, mivel az eddig is alacsony érdeklődés mostanra szinte nullára csökkent.

Az autólízing némiképp hasonlít az autóhitelhez, hiszen ebben az esetben sem a lízingbevevőé az autó, hanem a lízingcégé. A különbség, hogy a lízingelt autót a futamidő végén az úgynevezett maradványértéken lehet megvásárolni a lízingcégtől; a maradványérték lényege, hogy az autó értékéből levonják azt az összeget, amit a szerződés futamidejének végéig befizettél, és a maradékot kell még hozzátenned azért, hogy ténylegesen tulajdonossá válhass.

Fontos viszont tudni, hogy a lízingelés ma már nem kifejezetten előnyös a magánszemélyek számára, ha viszont vállalkozásunk van, akkor még a személyi kölcsönnél is olcsóbb megoldás, főleg állami támogatású lízing esetén.

Az autóvásárlás személyi kölcsönből ezekkel szemben egyszerű, gyors, az autó egyből a tulajdonos nevére kerül, akinek nem kell senki felé elszámolnia, az autót akár el is adhatja, és előtörlesztheti a kölcsönt, de ezen túl is akadnak előnyök, ami miatt érdemesebb a személyi kölcsönt választani.

A lízing esetében például meghatározzák az autó maximális életkorát, futásteljesítményét, de akár más jellemzőket is, míg a személyi kölcsönből olyan autót vásárolhatunk, amilyet csak szeretnénk. Ugyanez az autóhitel esetében is előfordul, tehát a személyi kölcsön egy újabb pontot szerzett a vetélytársaival szemben.

Egy autó vásárlása azonban nem csak a vételár kifizetését jelenti; ilyenkor számtalan egyéb költség is jelentkezik, amelyeket sem az autóhitelből, sem a lízing által nem lehet kifizetni. Ilyenek például az átírás költségei, vagy épp a szerviz, ami egy használt autó vásárlásakor mondhatni „kötelező”. A személyi kölcsön összegét megválaszthatjuk úgy is, hogy ezek a költségek beleférjenek az autó vételárán felül is.

A személyi kölcsönök maximális összege azonban „mindössze” 10 millió forint lehet, tehát ennél drágább autót nem lehet ezen a módon vásárolni. Fontos még tudni, hogy a maximális futamidő általában 84 hónap, de ez bankonként eltérő. A személyi kölcsön feltétele a rendszeres, igazolt jövedelem, a megfelelő időtartamú – azaz 3 hónapnál régebbi – munkaviszony, valamint az, hogy az igénylő nem szerepel negatív adósként a KHR nyilvántartásban. A szükséges dokumentumok a személyi igazolvány, a lakcímkártya, valamint a jövedelem igazolása a bank által biztosított formanyomtatványon.

Amennyiben személyi kölcsönből vásárolnál autót, oldalunkon megtalálhatod a bankok legjobb ajánlatait, és össze is hasonlíthatod őket, így könnyedén eljuthatsz ahhoz a konstrukcióhoz, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek. Ha megvan, amit kerestél, indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mire terjed ki a casco biztosítás?

Mire terjed ki a casco biztosítás?

2021.10.05.

A Casco biztosítást az autónkra köthetjük meg. Nem kötelező, mint a KGFB, de bizony, jól jöhet egy általunk okozott balesetnél. Az autónk nagy érték, Casco-val tudjuk megvédeni. A Casco alapértelmezésben egy vagyonbiztosítás, ami az autónkban keletkezett károkat téríti meg.

Tovább olvasom
A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

2021.11.23.

A lakástámogatások mellett az egyéb kedvezmények is módosultak nemrég; ha még csak most készülsz az igénylés elindítására, érdemes elolvasnod alábbi bejegyzésünket.

Tovább olvasom
Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

2022.11.02.

A vagyonszerzési illetékről sokan megfeledkeznek, pedig fontos észben tartani, hiszen plusz kiadást jelent, méghozzá nem is kicsit.

Tovább olvasom
Lízing, vagy autóhitel: melyik az előnyösebb?

Lízing, vagy autóhitel: melyik az előnyösebb?

2022.10.18.

Lízingből, vagy autóhitelből vásároljunk inkább autót? Melyik az előnyösebb? Az alábbi cikkből mindent megtudhatsz!

Tovább olvasom