fbpx
Hirdetés

5 hasznos tanács hitelfelvétel előtt, amit érdemes megfogadni

2022.06.10.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. június 10. 12:51

Hitelfelvétel előtt számos tényezőt kell figyelembe venned, és persze a hosszadalmas ügyintézésre is fel kell készülnöd – ezekhez adunk most öt tanácsot, amelyeket érdemes megfogadnod.

5 hasznos tanács hitelfelvétel előtt, amit érdemes megfogadni

Hitelfelvétel előtt sokan nem a hitel kondícióival foglalkoznak, hanem a megvásárolni kívánt termékkel, holott érdemes lenne átgondoltabban cselekedni. A hitelfelvétel ugyanis minden esetben valamekkora kockázattal is jár, amit minden esetben érdemes mérlegelni, illetve, ha lehet, akkor elkerülni, és csak annyit bevállalni, amennyi nem jár hatalmas veszteséggel, ha balul sülnek el a dolgok.

A személyi kölcsönök ugyanakkor kifejezetten alacsony kockázati rátával rendelkeznek, ezzel kapcsolatos lesz alábbi öt tanácsunk is.

1. Ne téveszd szem elől a kockázatot!

A személyi kölcsönök esetében ugyan a kamat megváltozása nem fenyeget, hiszen a bankok jellemzően fix kamatozással kínálják őket. Fontos viszont tudni, hogy a futamidejük maximum 96 hónap lehet, azaz 8 évre adják, és a hitelösszeg sem olyan mértékű, mint egy jelzáloghitel esetében. Cserébe viszont az ügyintézés gyors és egyszerű, ráadásul fedezetet sem kell hozzá biztosítani.

Mindenképpen mérlegeld, hogy mekkora törlesztőrészlet fér bele a havi költségvetésedbe anélkül, hogy problémát okozna a fizetése. A maximális törlesztőrészlet eltérő, az igazolt jövedelemhez mérten állapítják meg, de a választott futamidő is befolyásolja, vagyis, ha hosszabb futamidőt választasz, akkor alacsonyabb lesz a havi törlesztésed, míg magasabb törlesztőrészlettel hamarabb letudhatod az adósságodat.

2. Gondold meg, hogy mire költesz!

Bármikor is jut eszedbe, hogy beadnál egy igénylést, alaposan gondold át, hogy mire költesz! Érdemes ugyanis olyasmire költened a hitelösszeget, ami megtérülhet, vagy megtakarítást jelenthet, és egy új tévé például pont nem ilyesmi.

Ha például autót kellene venned, mert szükséges a munkádhoz, az viszont már egész más helyzet, hiszen a jövedelmi helyzetedet segíted vele, de egy tanfolyam költségeit is finanszírozhatod hitelből, vagy épp az otthonod fűtésének és szigetelésének korszerűsítése is megtérülő befektetésnek számít.

3. A legjobb indok a hitelfelvételre: hitelkiváltás

Ha már van hiteled, akkor csak egyetlen egy indok létezik, ami miatt mindenképp érdemes egy újat igényelned: a hitelkiváltás. Ha a meglévő hiteled magasabb kamatú, mint a napjainkban hozzáférhető hiteleké, akkor a hitelkiváltás által csökkennek a törlesztőrészleteid, de a visszafizetendő összeg is. A változó kamatozású hiteleket is érdemes kiváltani, hiszen ezeknél kockázatos a törlesztés stabilitása az ingadozó referenciakamatok miatt.

A hitelkártyát, illetve a folyószámlahitelt is érdemes kiváltani, hiszen magas kamatozásúak, és súlyos költségekkel számolhatsz, ha megtartod őket.

4. Legyen biztonsági tartalékod!

A biztonság az élet minden területén lényeges, de kiemelt fontosságú a pénzügyek terén. A hitelfelvétel felelősséggel jár, és csak abban az esetben szabad megtenni, ha minimum 3-6 hónapra elegendő tartalékkal rendelkezel, ami baj esetén nem csak a mindennapi költségeidet képes fedezni, de a hitel törlesztőrészletét is. Muszáj felkészülni arra, hogy a bevételeid váratlanul csökkennek; erre a problémára nyújt megoldást a biztonsági tartalék.

5. Köss hitelfedezeti biztosítást!

A tartalék mellett a hitelfedezeti biztosítás megkötése a másik segítség, amit érdemes igénybe venned. A hitel igénylésekor kell kérned – de akár utólag is megkötheted –, és havi néhány ezer forintért cserébe még teljes keresőképtelenség esetén is biztosítva lesz a hiteled rendszeres törlesztése.

Plusz egy tanácsként még annyit tennénk hozzá, hogy ha mindenképp hitelfelvételre adod a fejed, előtte mindenképp hasonlítsd össze a bankok ajánlatait, mert hatalmas különbségek lehetnek az egyes konstrukciók között! Oldalunkon ezt egyszerűen megteheted, és, ha megvan, amit kerestél, indítsd el az igénylést online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel?

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel?

2022.05.13.

Átlagkeresettel viszonylag nagy összeghez is hozzájuthatsz, a kérdés csupán az, mit tekintünk valójában átlagkeresetnek.

Tovább olvasom
Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

2022.04.06.

A Cofidis Megújuló Hitele gyakorlatilag személyi kölcsön egy apró, ám jelentőségteljes csavarral – érdemes megismerkedned vele, ha hitelt igényelnél!

Tovább olvasom
Mitől függ a hitel kamata?

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Tovább olvasom
Átlagosan mennyi idő alatt kapjuk meg az igényelt személyi kölcsönt?

Átlagosan mennyi idő alatt kapjuk meg az igényelt személyi kölcsönt?

2021.09.22.

A személyi kölcsön az egyik legnépszerűbb hitelfajta Magyarországon a szabad felhasználhatóságnak és a gyors kiutalásnak köszönhetően. De meddig tart a hitelbírálat? Mennyi idő alatt utal a bank? Mire van hozzá szükség? Megnéztük.

Tovább olvasom