Hirdetés

Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

2022.09.13.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 9. 11:46

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) indexet az idei első negyedévre vonatkozóan. A kötelező biztosítás díja átlagosan 46 ezer forint volt, amely 6 százalékkal magasabb az előző negyedéves értéknél.

Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

Hat százalékkal magasabb, de éves szinten csökkent

Az MNB KGFB-indexe szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átlagos állománydíja 46 ezer forint volt a 2022-es első negyedévben. Ez az érték 6 százalékkal magasabb az előző negyedévben mértnél. A kötelező biztosítás díja éves szinten ugyanakkor csökkent, méghozzá 0,4 százalékkal – derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

Szezonális hatás

A fővárosi átlagdíjak 5 százalékkal csökkentek a kötelező biztosítások terén. A vidéki biztosítási szerződések átlagdíjai ugyanakkor 3 százalékos növekedést mutattak. Ezek körülbelül kiegyensúlyozzák egymást. Az előző negyedévhez képest – mint említettük – plusz 6 százalékos a változás, az MNB jelentése megjegyzi: ez a változás megfelel az elmúlt években tapasztalt szezonális hatásnak.

A járvány is beleszólt

A kárráfordítások továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak. Ha 2021 első negyedévét nézzük, ahhoz képest már 20 százalékos a növekedés. Ebbe a trendbe is beleszólt a koronavírus, amelynek hatása és utóhatása is érzékelhető, hiszen a korlátozások megszűnését követően fokozódott az autóhasználat. Emellett nőttek a szerviz-, és alkatrészdíjak is.

Vegyes a kép

A Magyar Nemzeti Bank jelentése kiemeli, hogy az egyéb járműkategóriák esetében vegyesen mozdult el a kötelező biztosítás díja (az átlagot tekintve). A flották esetében viszont jellemzően növekedés történt. Ami a taxik átlagdíjait illeti, több negyedévnyi csökkenés után éves szinten változatlan az egyéni szerződések tekintetében. Az darabszám-csökkenés viszont megállt, ugyanis a szerződések száma növekedett a negyedév során. A nehéz pótkocsik esetében mind az egyéni, mind a flottás szerződések esetében jelentős visszaesés történt. Az MNB felhívja a figyelmet arra, hogy a bemutatott átlagdíjak változásától akár lényegesen is eltérhetnek az egyes biztosítók ajánlatai. A kötelező biztosítás díja egyénileg nagyon eltérő lehet. A bank javasolja, hogy mindenki tájékozódjon az aktuálisan elérhető árakról az évfordulók közeledtével.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Bármikor felmondhatom a jelenlegi biztosításomat?

Bármikor felmondhatom a jelenlegi biztosításomat?

2020.10.22.

A kérdésre csak abban az esetben lehet pontos választ adni, ha tudjuk, hogy milyen biztosításról van szó. Bármikor felmondható például egy életbiztosítás, ám például a kötelező biztosítás már csupán egy bizonyos, előre meghatározott időszakban.

Tovább olvasom
5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

2022.05.06.

A nyugdíjbiztosítások és más nyugdíj-megtakarítási formák szerencsére egyre népszerűbbek, ám érdemes tisztában lenni a részletekkel, hiszen akadnak buktatók is.

Tovább olvasom
Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

2020.06.02.

Ha a fenti kérdést – vagyis hogy mi történik a biztosítással, ha nem fizeted – röviden szeretnénk megválaszolni, akkor gyorsan véget érne a cikk, hiszen csupán annyi a következmény, hogy felmondják, mégpedig a biztosító által megszabott türelmi idő leteltével. Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek meglehetősen változatossá teszik a végkifejletet, kezdve a biztosítás típusával, azaz a felmondás csak az egyik következmény, illetve lehetőség.

Tovább olvasom
Az életbiztosítások technikai kamatlába csökken – mit jelent ez?

Az életbiztosítások technikai kamatlába csökken – mit jelent ez?

2020.09.28.

A Magyar Nemzeti Bank nemrég rendeletet adott ki, ami szerint a 2021. január 1. és az után kötött életbiztosítások technikai kamatlába a jelenlegi 2,3%-ról 1,8%-ra csökken. Sokan, akik rendelkeznek életbiztosítással, nem is tudják, hogy ez mi fán terem, pedig rengeteg pénzük múlhat rajta.

Tovább olvasom