fbpx
Hirdetés

Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

2022.09.13.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 9. 11:46

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) indexet az idei első negyedévre vonatkozóan. A kötelező biztosítás díja átlagosan 46 ezer forint volt, amely 6 százalékkal magasabb az előző negyedéves értéknél.

Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

Hat százalékkal magasabb, de éves szinten csökkent

Az MNB KGFB-indexe szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átlagos állománydíja 46 ezer forint volt a 2022-es első negyedévben. Ez az érték 6 százalékkal magasabb az előző negyedévben mértnél. A kötelező biztosítás díja éves szinten ugyanakkor csökkent, méghozzá 0,4 százalékkal – derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

Szezonális hatás

A fővárosi átlagdíjak 5 százalékkal csökkentek a kötelező biztosítások terén. A vidéki biztosítási szerződések átlagdíjai ugyanakkor 3 százalékos növekedést mutattak. Ezek körülbelül kiegyensúlyozzák egymást. Az előző negyedévhez képest – mint említettük – plusz 6 százalékos a változás, az MNB jelentése megjegyzi: ez a változás megfelel az elmúlt években tapasztalt szezonális hatásnak.

A járvány is beleszólt

A kárráfordítások továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak. Ha 2021 első negyedévét nézzük, ahhoz képest már 20 százalékos a növekedés. Ebbe a trendbe is beleszólt a koronavírus, amelynek hatása és utóhatása is érzékelhető, hiszen a korlátozások megszűnését követően fokozódott az autóhasználat. Emellett nőttek a szerviz-, és alkatrészdíjak is.

Vegyes a kép

A Magyar Nemzeti Bank jelentése kiemeli, hogy az egyéb járműkategóriák esetében vegyesen mozdult el a kötelező biztosítás díja (az átlagot tekintve). A flották esetében viszont jellemzően növekedés történt. Ami a taxik átlagdíjait illeti, több negyedévnyi csökkenés után éves szinten változatlan az egyéni szerződések tekintetében. Az darabszám-csökkenés viszont megállt, ugyanis a szerződések száma növekedett a negyedév során. A nehéz pótkocsik esetében mind az egyéni, mind a flottás szerződések esetében jelentős visszaesés történt. Az MNB felhívja a figyelmet arra, hogy a bemutatott átlagdíjak változásától akár lényegesen is eltérhetnek az egyes biztosítók ajánlatai. A kötelező biztosítás díja egyénileg nagyon eltérő lehet. A bank javasolja, hogy mindenki tájékozódjon az aktuálisan elérhető árakról az évfordulók közeledtével.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mi a különbség az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között?

Mi a különbség az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között?

2021.07.06.

Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között számtalan a különbség, mégis sokan összekeverik őket; az alábbiakban ezt tesszük rendbe.

Tovább olvasom
Sokat utazol? Köss bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítást!

Sokat utazol? Köss bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítást!

2022.07.20.

A bankkártyához tartozó utasbiztosítás a legszélesebb körben elterjedt biztosítási forma, de nem csak automatikusan köthető meg.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

2020.12.31.

Így napjainkban is nagy port kavart a kötelező biztosítást érintő változások kérdésköre, amik 2021-től léphetnek életbe.

Tovább olvasom
OBA – Országos Betétbiztosítási Alap

OBA – Országos Betétbiztosítási Alap

2022.03.05.

A magyar Sberbank végelszámolásával a figyelem középpontjába került az Országos Betétbiztosítási Alap, az OBA. Biztosítva van a pénzünk? Visszakaphatjuk? Számtalan kérdés merülhetett fel, főként az érintettekben. A cikkünkben közérthetően írunk arról, hogy mi is az az OBA, és milyen szabályok szerint kártalanít.

Tovább olvasom