Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

2022.09.13.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 9. 11:46

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) indexet az idei első negyedévre vonatkozóan. A kötelező biztosítás díja átlagosan 46 ezer forint volt, amely 6 százalékkal magasabb az előző negyedéves értéknél.

Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

Hat százalékkal magasabb, de éves szinten csökkent

Az MNB KGFB-indexe szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átlagos állománydíja 46 ezer forint volt a 2022-es első negyedévben. Ez az érték 6 százalékkal magasabb az előző negyedévben mértnél. A kötelező biztosítás díja éves szinten ugyanakkor csökkent, méghozzá 0,4 százalékkal – derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

Szezonális hatás

A fővárosi átlagdíjak 5 százalékkal csökkentek a kötelező biztosítások terén. A vidéki biztosítási szerződések átlagdíjai ugyanakkor 3 százalékos növekedést mutattak. Ezek körülbelül kiegyensúlyozzák egymást. Az előző negyedévhez képest – mint említettük – plusz 6 százalékos a változás, az MNB jelentése megjegyzi: ez a változás megfelel az elmúlt években tapasztalt szezonális hatásnak.

A járvány is beleszólt

A kárráfordítások továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak. Ha 2021 első negyedévét nézzük, ahhoz képest már 20 százalékos a növekedés. Ebbe a trendbe is beleszólt a koronavírus, amelynek hatása és utóhatása is érzékelhető, hiszen a korlátozások megszűnését követően fokozódott az autóhasználat. Emellett nőttek a szerviz-, és alkatrészdíjak is.

Vegyes a kép

A Magyar Nemzeti Bank jelentése kiemeli, hogy az egyéb járműkategóriák esetében vegyesen mozdult el a kötelező biztosítás díja (az átlagot tekintve). A flották esetében viszont jellemzően növekedés történt. Ami a taxik átlagdíjait illeti, több negyedévnyi csökkenés után éves szinten változatlan az egyéni szerződések tekintetében. Az darabszám-csökkenés viszont megállt, ugyanis a szerződések száma növekedett a negyedév során. A nehéz pótkocsik esetében mind az egyéni, mind a flottás szerződések esetében jelentős visszaesés történt. Az MNB felhívja a figyelmet arra, hogy a bemutatott átlagdíjak változásától akár lényegesen is eltérhetnek az egyes biztosítók ajánlatai. A kötelező biztosítás díja egyénileg nagyon eltérő lehet. A bank javasolja, hogy mindenki tájékozódjon az aktuálisan elérhető árakról az évfordulók közeledtével.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mire terjed ki a casco biztosítás?

Mire terjed ki a casco biztosítás?

2021.10.05.

A Casco biztosítást az autónkra köthetjük meg. Nem kötelező, mint a KGFB, de bizony, jól jöhet egy általunk okozott balesetnél. Az autónk nagy érték, Casco-val tudjuk megvédeni. A Casco alapértelmezésben egy vagyonbiztosítás, ami az autónkban keletkezett károkat téríti meg.

Tovább olvasom
OBA – Országos Betétbiztosítási Alap

OBA – Országos Betétbiztosítási Alap

2022.03.05.

A magyar Sberbank végelszámolásával a figyelem középpontjába került az Országos Betétbiztosítási Alap, az OBA. Biztosítva van a pénzünk? Visszakaphatjuk? Számtalan kérdés merülhetett fel, főként az érintettekben. A cikkünkben közérthetően írunk arról, hogy mi is az az OBA, és milyen szabályok szerint kártalanít.

Tovább olvasom
Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

2021.05.21.

Hitelfedezeti biztosítást minden egyes hitelhez érdemes kötnöd, hiszen rengeteg helyzet adódhat, amikor csak ez képes hathatós segítséget nyújtani.

Tovább olvasom
Mire jó az utasbiztosítás?

Mire jó az utasbiztosítás?

2021.10.18.

Az utasbiztosítás akkor a legjobb, ha úgy jövünk haza a nyaralásból, hogy nem volt rá szükség. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem voltunk betegek, és nem ért bennünket baleset sem. A biztosítás megkötése mindig az előrelátás egyik módja, hiszen így felkészülhetünk egy nem várt esemény negatív anyagi vonzataira.

Tovább olvasom