Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

2022.09.13.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 9. 11:46

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) indexet az idei első negyedévre vonatkozóan. A kötelező biztosítás díja átlagosan 46 ezer forint volt, amely 6 százalékkal magasabb az előző negyedéves értéknél.

Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

Hat százalékkal magasabb, de éves szinten csökkent

Az MNB KGFB-indexe szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átlagos állománydíja 46 ezer forint volt a 2022-es első negyedévben. Ez az érték 6 százalékkal magasabb az előző negyedévben mértnél. A kötelező biztosítás díja éves szinten ugyanakkor csökkent, méghozzá 0,4 százalékkal – derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

Szezonális hatás

A fővárosi átlagdíjak 5 százalékkal csökkentek a kötelező biztosítások terén. A vidéki biztosítási szerződések átlagdíjai ugyanakkor 3 százalékos növekedést mutattak. Ezek körülbelül kiegyensúlyozzák egymást. Az előző negyedévhez képest – mint említettük – plusz 6 százalékos a változás, az MNB jelentése megjegyzi: ez a változás megfelel az elmúlt években tapasztalt szezonális hatásnak.

A járvány is beleszólt

A kárráfordítások továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak. Ha 2021 első negyedévét nézzük, ahhoz képest már 20 százalékos a növekedés. Ebbe a trendbe is beleszólt a koronavírus, amelynek hatása és utóhatása is érzékelhető, hiszen a korlátozások megszűnését követően fokozódott az autóhasználat. Emellett nőttek a szerviz-, és alkatrészdíjak is.

Vegyes a kép

A Magyar Nemzeti Bank jelentése kiemeli, hogy az egyéb járműkategóriák esetében vegyesen mozdult el a kötelező biztosítás díja (az átlagot tekintve). A flották esetében viszont jellemzően növekedés történt. Ami a taxik átlagdíjait illeti, több negyedévnyi csökkenés után éves szinten változatlan az egyéni szerződések tekintetében. Az darabszám-csökkenés viszont megállt, ugyanis a szerződések száma növekedett a negyedév során. A nehéz pótkocsik esetében mind az egyéni, mind a flottás szerződések esetében jelentős visszaesés történt. Az MNB felhívja a figyelmet arra, hogy a bemutatott átlagdíjak változásától akár lényegesen is eltérhetnek az egyes biztosítók ajánlatai. A kötelező biztosítás díja egyénileg nagyon eltérő lehet. A bank javasolja, hogy mindenki tájékozódjon az aktuálisan elérhető árakról az évfordulók közeledtével.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Értékeidet biztonságban tudhatod, ha ingóságbiztosítást kötsz!

Értékeidet biztonságban tudhatod, ha ingóságbiztosítást kötsz!

2021.09.16.

Az ingóságbiztosítás még nem igazán elterjedt hazánkban, épp ezért igyekszünk mindenkit megismertetni a részleteivel alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Miért nem érdemes hanyagolni a lakásbiztosítást?

Miért nem érdemes hanyagolni a lakásbiztosítást?

2020.10.14.

Akivel már történt olyan káresemény, amit nem tudott rendezni a megtakarításaiból, és emiatt komoly veszteségek érték, az tudja, hogy miért nem érdemes elhanyagolni a lakásbiztosítás rendszeres fizetését, vagy azt, hogy miért érdemes egyáltalán megkötni azt. A lakásbiztosítás ugyanis egy komolyabb baleset, vagy katasztrófa esetén a teljes helyreállítási költséget fedezi, ami akár többmilliós tétel is lehet.

Tovább olvasom
Csoportos életbiztosítás – előnyök és hátrányok egy helyen

Csoportos életbiztosítás – előnyök és hátrányok egy helyen

2023.02.10.

A csoportos életbiztosítás egyre gyakoribb, ezért úgy döntöttünk, minden fontos tudnivalót összegyűjtünk egyetlen cikkben.

Tovább olvasom
Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

2023.01.18.

A jövedelempótló biztosítás komoly segítséget nyújthat, ha elveszíted a munkahelyedet, vagy épp más okok miatt nem jutsz rendszeres jövedelemhez!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával