Banknavigator
podcast

Iratkozz fel YouTube csatornánkra, hogy ne maradj le a legfrissebb videókról!

Hogyan költsünk kevesebbet az egészséges étkezésre? – Praktikus tippek a mindennapokra

2025.10.15. Szerző: Ujvári Krisztina Utoljára módosítva: 2025. október 14. 23:16

Lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan lehet valóban egészségesen enni úgy, hogy közben csökken a havi kiadás: fordított menütervezés, okos bevásárlás, egységár-figyelés, nagyobb adagok előre főzése, maradékmentés, és pénzügyi összevetés más „spórolós” megoldásokkal.

Sokan érzik úgy, hogy az „egészséges” egyenlő a „drága” jelzővel. Valójában a legnagyobb különbséget nem a „csodatermékek”, hanem a módszeres tervezés, a jó alapanyagválasztás és a konyhai fegyelem hozza. Az alábbi útmutató részletes, azonnal alkalmazható lépésekkel segít úgy csökkenteni a havi élelmiszer-kiadást, hogy közben a tápláló, változatos étrend megmarad – sőt, javul.

Miért csúszik ki a kézből a konyhapénz? A fő költségtényezők

  1. Ad hoc vásárlás: lista nélkül könnyű felesleges tételeket a kosárba tenni.

  2. Kis kiszerelések, készételek: kényelmesek, de egységárban rendszerint jóval drágábbak.

  3. Rossz készletgazdálkodás: a hűtő hátsó sarkában megromló élelmiszer valójában kidobott pénz.

  4. Félreértelmezett „egészséges”: feláras „mindenmentes” vagy divatos termékek akkor is a kosárba kerülnek, ha nincs rájuk szükség.

  5. Energiapazarló főzés: a rezsi is ételköltség – a hosszú sütés, felesleges előmelegítés mind hozzáad.

Kulcsüzenet: a költség nagy része viselkedésből ered, ezért jó szokásokkal lehet a legtöbbet nyerni.

Kiindulópont: tápanyag és költség kéz a kézben

A cél nem a koplalás, hanem a kiegyensúlyozott, jóllakató étrend olcsóbban. Gondolkodj három pillérben minden főételnél:

  • Fehérje: tojás, csirkecomb, pulykaaprólék, túró, kefir, száraz hüvelyesek (lencse, bab, csicseriborsó), halkonzerv saját levében.

  • Köret/alap: rizs (barna vagy félbarna), tarhonya, árpagyöngy (gersli), zab, krumpli.

  • Zöldség/gyümölcs: szezonális friss vagy fagyasztott zöldség; savanyúság; alma, körte, idénybogyós.

1) Fordított menütervezés: a polc kínálatához igazodva

A hagyományos menütervezésben kitalálod a fogásokat, majd megveszed hozzá az alapanyagokat. Ez drága. A fordított menütervezés ezzel szemben:

  1. Felméred a készletet (kamra, hűtő, fagyasztó).

  2. Megnézed, mi olcsó/szezonális, és ezek köré építed a heti menüt.

  3. Csak a hiányzó elemeket veszed meg, szigorú listával.

Gyakorlati példa:
Ha a csirkecomb és a lencse épp kedvező árú, állítsd ezekre a hetet: lencseleves + zöldséges csirkecomb rizzsel; másnap a maradék csirke tépett húsként mehet zöldséges tésztába vagy gerslibe.

Tipp: A hétvége 15 perce elég a menühöz: készletfotó a hűtőről, gyors lista, három fő étel-alap (például „tojás + krumpli + szezonális zöldség”, „lencse + rizs”, „csirkecomb + gersli”), ezek variálása.

2) Okos bevásárlás: egységár, kettős lista, „háromszintű” készlet

  • Egységár figyelése: mindig a kilogramm/liter szerinti árat nézd. A kisebb csomag gyakran drágább egységárban.

  • Kettős bevásárlólista:

    • „Alap” lista (olaj, rizs, száraz hüvelyes, tojás, fűszerek, hagyma, fokhagyma, liszt, zab).

    • „Heti” lista (ami a menühöz kell).

  • Háromszintű készlet:

    1. Alap: lassan fogyó, tartós.

    2. Változó: hetente pörgő tételek.

    3. Gyorsan romló: a hűtő felső polcán, szemmagasságban, hogy semmi ne felejtődjön ott.

Gyakorlati példa – köztes csere
Ha a csirkemell drága, válts csirkecombra (ízletesebb, olcsóbb), a darált marhát pedig cseréld lencsére vagy vörös vesebabra a fogás felében: fele hús + fele hüvelyes, az íz és a fehérje megmarad, a költség csökken.

3) Előre főzés, adagonként fagyasztás, rezsikímélő konyha

  • Nagyobb adag főzés: ha már megy a tűzhely, érdemes két-három napra készíteni, az egy rész mehet azonnal dobozba a mélyhűtőbe.

  • Adagonként fagyasztás: levesek, főzelékek, pörköltek, darált húsos alapok kiválóan viselik.

  • Rezsikímélő technikák:

    • Fedő mindig az edényen;

    • Kukta a hosszú főzésű ételeknél;

    • A sütőben egyszerre több tepsi;

    • Forrólevegős sütő kis adagokhoz – gyors, kevesebb energia.

  • Nyersanyag-előkészítés egyszerre: egy „zöldségóra” a héten: megmosod, felvágod, dobozolod a répát, hagymát, káposztát – ez felgyorsítja a főzést, kevesebb lesz a rendelés-kísértés.

4) Maradékmentés: pénz a hűtődben

  • „Első be, első ki”: a régebbi kerül előre a polcon.

  • Másnapi átalakítás: sült csirke → tépett hús salátában/lepényben; főtt krumpli → tócsni; rizs → zöldséges „rizseshús” vagy tojásos rizs.

  • Zöldségszárak, héjak: alaplé, krémleves sűrítés, zöldfűszeres „szóró” (aszalt, morzsolt leveles részek).

Fontos: A maradékmentés nem „kényszer”, hanem költségcsökkentő alkotás – minden megmentett doboz egy újabb „nem rendeltem” nap.

5) Helyettesítési mátrix: drága helyett tápláló és olcsóbb

Drágább megszokott

Helyettesítő

Miért jó?

Csirkemell

Csirkecomb, egész csirke

Ízesebb, olcsóbb, csontból alaplé

Darált marha

Lencse/bab + kevés darált hús

Hasonló telítettség, rost, árbarát

Friss lazac

Halkonzerv saját lében

Jó fehérje, jó ár/érték

Különleges köret

Rizs, gersli, krumpli

Laktató, változatosan fűszerezhető

„Mindenmentes” édesség

Zabkása gyümölccsel

Jobb összetétel, olcsóbb

Előre csomagolt saláta

Egész fejes saláta + reszelt répa

Több adag, jobb egységár

Drága öntet

Natúr joghurt + fűszerek

Könnyebb, olcsóbb, ízes

Tipp: „Egységár-jegyzet” a telefonon. Írd fel 10–12 gyakori termék legjobb egységárait (például rizs, tojás, olaj, lencse, túró). A boltban gyorsan látod, érdemes-e betárazni.

6) Egységár és ár-összevetés: így döntesz biztos kézzel

  • Egységár = összeg / mennyiség (Ft/kg, Ft/l). Ne a címke elején virító árat nézd, hanem a kis betűs egységárat.

  • Fagyasztott zöldség gyakran jobb egységárú és tápértékben versenyképes, ráadásul nincs tisztítási veszteség.

  • Saját márkás termékek sokszor egy soron készülnek a „neves” változattal – próbáld ki, íz alapján dönts.

7) Pénztárcabarát, mégis tápláló fogásötletek (gyors leírással)

  1. Lencseleves zöldségekkel: hagyma–répa–zeller alap, fűszerek, lencse; végén citromlé. Tálalás 1 szelet teljes kiőrlésű pirítóssal.

  2. Csirkecomb zöldségágyon: tepsibe répa, hagyma, krumpli; csirkecomb fűszerezve rá, egyszerre sül meg minden.

  3. Tojásos-zöldséges rizs: előző napi rizs, zöldborsó, répa, 2 tojás; serpenyőben 10 perc.

  4. Túrós tészta zöldsalátával: túró + joghurt + pirított hagyma; mellé fejes saláta, ecetes öntet.

  5. Zöldség krémleves pirított maggal: fagyasztott zöldségből villámgyors; a tetején pirított mag ad ropogósságot.

  6. Gerslis „rizottó”: hagyma, gersli, sok zöldség, kis reszelt sajt a végén.

Mindegyik jól dobozolható, fagyasztható, rugalmasan fűszerezhető.

8) Egyhetes, moduláris minta (3 fő, hétköznapi beosztás)

  • Hétfő-kedd: Lencseleves + tepsis csirkecomb zöldséggel (két napra elég).

  • Szerda: Tojásos rizs vegyes zöldséggel (maradék rizs felhasználás).

  • Csütörtök: Zöldség krémleves + túrós tészta salátával.

  • Péntek: Halkonzerves, joghurtos hideg tál (uborka, kukorica, főtt krumpli kocka, zöldfűszerek).

Kisétkezések: alma, körte, répakarika, natúr joghurt zabpehellyel, pirítós túrókrémmel.

9) Összehasonlítás más, látszólag „pénzbarát” megoldásokkal

Készételek vs. saját főzés:

  • Előny a készételnél: időnyereség.

  • Hátrány: magas egységár, sokszor gyengébb összetétel, sok csomagolás.

  • Következtetés: tarts pár „vésztartalékot”, de a fő vonal legyen az előre főzés.

Ételházhoz-szállítás, előfizetéses dobozok vs. bolt/piac:

  • Előny: kényelem, változatosság.

  • Hátrány: fix mennyiségek, kevés beleszólás az alapanyagba, egységárban drágább.

  • Következtetés: alkalmi kényelemnek jó, de tartós spórolást az önálló tervezés ad.

Hűségprogramok, kuponok vs. egységár-figyelés:

  • Előny: tényleges megtakarítás, ha amúgy is azt vennéd.

  • Hátrány: sokszor a drágább termékekre vonatkozik, könnyű túlvásárolni.

  • Következtetés: használd, de a döntést mindig az egységár és a menü határozza meg.

Vitamin-kiegészítők vs. teljes értékű alapanyagok:

  • Előny a tablettánál: célzott pótlás speciális helyzetben.

  • Hátrány: drága lehet, és nem helyettesíti az étkezést.

  • Következtetés: az alap legyen a változatos étrend; kiegészítő csak indokolt esetben.

Bankkártyás visszatérítés vs. főzési stratégia:

  • Előny: pici plusz megtakarítás.

  • Hátrány: százalékokban mérhető, ritkán nagy tétel.

  • Következtetés: jó kísérő, de a nagyot az alapanyag- és menüterv hozza.

10) Gyakorlati számolás: így készül a „nulla pazarlás” lista

  1. Heti keret felosztása: például 40% fő fehérjeforrás, 30% zöldség-gyümölcs, 20% köret-alap, 10% fűszer, olaj, „extra”.

  2. Blokkos vásárlás: fehérje 2 tételből (tojás + csirkecomb vagy hüvelyes), zöldség 3–4 féle (kettő friss, kettő fagyasztott), kétféle alap (rizs + gersli/zab).

  3. Adagolás előre: amit hazaviszel, aznap feldolgozod: a hús fele fűszerezve fagyasztóba megy, a zöldség egy részét felvágod, rizsből főzöl kétszeres adagot.

Gyakorlati példa – két napos „konyhaóra”:

  • Vasárnap 60 perc: tepsis csirke + főtt rizs + zöldség krémleves alap;

  • Kedd 30 perc: tojásos rizs a maradékból + gyors saláta;

Így hét közben minimális idő és rezsi mellett van főtt étel.

11) Hibák, amelyek sokba kerülnek

  • „Éhezős spórolás”: másnap túlevéshez vezet, végeredményben drágább és egészségtelenebb.

  • „Mindenmentes” feleslegesen: ha nincs valós ok, a felár pénzkidobás.

  • Apró csomagok halmozása: kényelmes, de az egységár megugrik.

  • Szomjúság „megédesítése”: cukros ital rendszeres vétele észrevétlen kiadás. Víz, citromkarika, cukormentes tea bőven elég.

  • Rendelés, mert nincs alap: ha nincs otthon 5–6 „mentő” alapanyag (tojás, rizs, hüvelyes, hagyma, savanyúság, halkonzerv), a telefonhoz nyúlsz – és már drága lett a nap.

12) Konyhai eszközök, amelyek gyorsan megtérülnek

  • Kukta: a hosszú főzésű ételeket harmad idő alatt készíti el.

  • Forrólevegős sütő: kis adagokhoz gyors és takarékos.

  • Jó kés + vágódeszka: a gyors előkészítés csökkenti a „ma inkább rendelek” pillanatokat.

  • Több doboz fedővel: a porciózás kulcsa (fagyasztó- és mikróálló).

Ezek ára rövid hónapok alatt visszajön az el nem költött rendelésből és a kevesebb villanyból/gázból.

13) Gyakorlati példák – gyors „mintamenük” hétköznapokra

  • „10 perces” vacsora: tojásos lepény (tojás, hagyma, zöldségmaradék) + joghurtos saláta.

  • „Két edény, három nap”: alaplén főtt gersli zöldséggel, mellé tepsis csirke; a maradék gersli holnap tejszínes-zöldfűszeres egytál lesz.

  • „Hűtőürítő péntek”: minden maradék zöldség serpenyőbe, kevés rizs, tojás; a tetejére savanyúság.

14) Gyakori kérdések és válaszok

1) A fagyasztott zöldség tényleg „egészséges”?
Igen. Szüret után gyorsan kerül fagyasztásra, így jól őrzi az értékeit. Előnye még a nulla tisztítási veszteség és a pontos adagolhatóság.

2) Megéri „bio”-t venni?
Attól függ az árkülönbségtől és a terméktől. Ha a keret szűk, nagyobb hasznot hoz a szélesebb zöldségválaszték és a rendszeres fogyasztás, mint a címkén szereplő minősítés.

3) Hogyan pótoljam olcsón a fehérjét?
Tojás, túró, kefir, száraz hüvelyesek és halkonzerv saját levében. Ezek jól elérhetőek, rugalmasan variálhatók.

4) A kenyér hova fér bele?
Jól illeszthető, ha mértékkel fogyasztod, és mellé elég zöldséget eszel. A teljes kiőrlésű változat laktatóbb, így kevesebb is elég.

5) Nincs időm főzni – mit csináljak?
Válts az előre főzésre: hetente egyszer-kétszer nagyobb adagot készítesz, porciózod, fagyasztod. Így hét közben csak melegíteni kell.

6) Drága a hús – maradjak nélküle?
Nem kell teljesen elhagyni. Hasznos trükk a „felezés”: a darált hús felét lencsével/babbal váltod ki, az íz marad, az ár csökken, a rost nő.

7) Mi legyen a „mentő” kamrakészlet?
Rizs, gersli, száraz lencse/bab, tojás, hagyma, fokhagyma, paradicsomsűrítmény, halkonzerv, savanyúság, zabpehely, liszt, olaj, fűszerek.

8) Hogyan számolom az egységárat, ha különböző a kiszerelés?
Mindig azonos mértékegységre hozd (kg vagy liter). Összeg ÷ mennyiség. A kisebb csomag sokszor jóval drágább.

9) Mit adjak tízóraira, hogy olcsó és jó legyen?
Alma vagy körte, répa- vagy uborkarúd, natúr joghurt kevés zabbal, házi túrókrém teljes kiőrlésű kenyéren.

10) Mitől lesz olcsóbb a főzés rezsioldalon?
Fedőhasználat, kukta, egyszerre több tepsi, előkészített alapanyagok, a sütő felesleges előmelegítésének elhagyása, kisebb adagokhoz forrólevegős sütő.

15) Összefoglaló, gyakorlati lépések – egy hétre szóló teendőlista

  1. Készletfelmérés fotóval, rövid nyilvántartással.

  2. Háromfogásos alapmenü kiválasztása a kedvező árú tételekből.

  3. Kettős bevásárlólista (alap + heti).

  4. Nagy adag főzés vasárnap (2–3 fogás), porciózás.

  5. Egységár-ellenőrzés a boltban, csak a listáról vásárolsz.

  6. Maradékmentés: másnapi átalakítás, fagyasztás.

  7. Költségnapló: pár perc hetente – mi vált be, min kell javítani.

Fontos: Ha hetenként csak két rendelést váltasz ki dobozolt, előre főzött étellel, már jelentős összeget takarítasz meg. Ezt a megtakarítást fordíthatod minőségibb alapanyagra (például több zöldségre) – így egyszerre leszel takarékos és egészségesen étkező.

Rövid összefoglaló tanács

A nagy megtakarítást nem a különleges termékek, hanem a jó szokások hozzák: fordított menütervezés, egységár-figyelés, nagyobb adagok előre főzése, következetes maradékmentés. Így az egészséges étkezés nem lesz luxus – csak terv kérdése.

Kövess & hallgass – maradj képben a pénzügyekkel

Podcast-csatornáink és közösségi felületeink egy helyen.

Hallgasd itt

Tipp: iratkozz fel, hogy ne maradj le az új epizódokról.

Kövess minket

Rövid, hasznos tippek és friss pénzügyi hírek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Raiffeisen BannerRaiffeisen BannerHirdetés

Ajánlott hitelek

Super Plus Személyi Kölcsön

THM: 10,6%

Futamidő: 12 - 84 hó

Hitelösszeg: 7.000.000 - 12.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM: 11,4% - 13,0%

Futamidő: 24 - 96 hó

Hitelösszeg: 3.000.000 Ft - 15.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM: 10,68% - 11,29%

Futamidő: 12 - 96 hó

Hitelösszeg: 300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Pénzügyi újdonságok

Cikkek, amiket neked is érdemes elolvasni.

2025-10-15

Pénzügyi döntések pszichológiája: miért költünk többet, mint kellene?

Gyakorlati, számokkal alátámasztott útmutató arról, hogyan vezetnek a döntési csapdák túlköltekezéshez, és miként lehet ezeket egyszerű eszközökkel – előre beállított...

Tovább olvasom
2025-10-15

Hogyan állapítja meg a bank, hogy kaphatsz-e kölcsönt?

Lépésről lépésre bemutatjuk, mit néz a bank a hitelbírálat során: KHR-ellenőrzés, jövedelem vizsgálata, JTM-szabályok, fedezet és HFM, munkaviszony, bankszámla-forgalom, adóstárs,...

Tovább olvasom
2025-10-15

Hogyan költsünk kevesebbet az egészséges étkezésre? – Praktikus tippek a mindennapokra

Lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan lehet valóban egészségesen enni úgy, hogy közben csökken a havi kiadás: fordított menütervezés, okos bevásárlás, egységár-figyelés,...

Tovább olvasom
2025-10-14

Otthon Start 3%: érdemes egyszerre több banknál beadni a hitelkérelmet? – Időnyerés, jobb feltételek, kisebb kockázat

A Spirit FM Több–Kevesebb című műsorában Rónai Egon beszélget Zámbori Bíró Tamással a Banknavigator.hu kommunikációs-pénzügyi szakértőjével az Otthon Start 3%-os...

Tovább olvasom
2025-10-14

A legjobb személyi kölcsönök 2025-ben: Melyik bank kínálja a legkedvezőbb feltételeket?

2025 őszén a személyi kölcsönök átlagos teljes hiteldíja tovább mérséklődött, és már több banknál érhető el 10% körüli THM. Összegyűjtöttük,...

Tovább olvasom
2025-10-14

Munkahelyváltás pénzügyi szemmel – mikor érdemes lépni?

A munkahelyváltás pénzügyi döntés: nemcsak a bruttó bér számít, hanem a bónuszok realitása, a juttatások piaci értéke, a rejtett költségek...

Tovább olvasom
2025-10-13

Hogyan válassz jogi formát (egyéni vállalkozás, kft, bt)?

Egy vállalkozás jogi formája nem „névtábla-kérdés”: meghatározza a tulajdonosi felelősséget, az adózást, a finanszírozhatóságot, a napi adminisztrációt és még a...

Tovább olvasom
2025-10-13

Testvérrel is mehet a 3%-os hitel: így nyit nagyobb ajtót az Otthon Start új szabálya — számokkal, példákkal

A kormány bejelentette: a 3%-os Otthon Start lakáshitelnél testvér is beléphet adóstársnak, és könnyebb lehet önkormányzati bérlakást megvenni. Megnéztük, mit...

Tovább olvasom
Provident ujProvident ujHirdetés

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával