Tippek a pénzügyi tervezéshez vállalkozóknak

2021.01.18.

A pénzügyi tervezés a mindennapi életben is alapvető fontosságú, egy vállalkozás sikerességéhez azonban egyenesen elengedhetetlen!

Tippek a pénzügyi tervezéshez vállalkozóknak

Egy cég működésének egyik nélkülözhetetlen eleme a pontos és alapos pénzügyi terv. Sajnos a legtöbb új vállalkozásnál erre kevés figyelmet fordítanak, ami néha akár csődhöz is vezethet, de legalábbis rendkívül nehézzé teszi a sikeres működést. Ahhoz, hogy a nehézségek elkerülhetőek legyenek, a pénzügyi kockázat pedig csökkenjen, szükség van némi tapasztalatra is, ám a lényege a pénzügyi tervezés hatékonysága, amihez akár segítséget is lehet kérni.

A pénzügyi tervezés célja

A cél a cég kiadásainak és azok ütemezésének átláthatóvá tétele az által, hogy a pénzügyi terv elemzi a vállalkozás pénzügyi helyzetét, és előrejelzi, hogy a kiadások mellett milyen mértékű bevételre van szükség a nyereséges és stabil működéshez. Egy nem várt kiadás ugyanis nehéz helyzetbe hozhatja a céget, amiből – ha nem sikerül megoldani – hatalmassá duzzadó probléma is lehet.

Mikor kell pénzügyi tervet készíteni?

pénzügyi tervezés új cég elindításakor, hitelfelvételkor, pályázatok beadásakor, befektető keresésekor, új termék, illetve szolgáltatás piacra dobásakor, új tulajdonos, illetve jelentős bevétel-növekedés esetén.

A pénzügyi terv készítésének lépései

Először is fontos, hogy a pénzügyi tervezés során megmaradj a realitás talaján, és teljesen őszintén számold ki a lehetséges bevételt, valamint a kiadásokat is, ez után pedig meg kell határoznod a céljaidat. A bevétel tekintetében érdemes a normális esetben várható bevétel mellett egy alacsony és egy magas összeget is megadnod, a kiadásokat azonban nem csak megbecsülni lehet, de nagyjából pontosan is ki lehet számolni, az ugyanis nem a vásárlási szokásoktól függ. Határozd meg a fix (bér, rezsi, stb.) költségeket és a változó, azaz csak bizonyos időközönként szükséges (pl. javítások, extra beszerzések) összegeit is. 

Válaszd a biztonságot!

Ha mindezekkel megvagy, akkor már láthatod, hogy nyereséges, vagy veszteséges lesz-e az üzleted. Érdemes pénzügyi tanácsadó segítségét is kérned, ha bizonytalan vagy a pénzügyi tervezésben, amennyiben pedig halad a vállalkozásod, de plusz tőkére lenne szükséged, tekintsd meg vállalkozóknak szóló hitelajánlatainkat!

Takarékbank személyi kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 8.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

THM

13,36 - 22,32%

Futamidő

36 - 84 hónap

Hitelösszeg

500.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Új cégek igényelhetnek hitelt?

Új cégek igényelhetnek hitelt?

2020.07.31.

Ha az új cégek szeretnének hitelt felvenni, nem lesz könnyű dolguk, mert a legtöbb vállalati konstrukció már régebb óta működő vállalkozások számára lett kifejlesztve. A legalább egy, de egyes hiteltípusok esetében kettő, vagy még több lezárt üzleti évet új céged még biztosan nem tudja felmutatni, így viszont elesel rengeteg lehetőségtől. Akad azonban olyan konstrukció, amit épp neked találtak ki!

Tovább olvasom
A sikeres vállalkozók 7 tulajdonsága

A sikeres vállalkozók 7 tulajdonsága

2021.01.19.

Sikeres vállalkozó szeretnél lenni? Olvasd el alábbi cikkünket, amiből megtudhatod, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkezned!

Tovább olvasom
Mely vállalkozások nem kaphatnak vállalkozói hitelt?

Mely vállalkozások nem kaphatnak vállalkozói hitelt?

2020.10.29.

A jelenlegi, gazdaságilag nem épp felemelő helyzetben sok vállalkozás igyekszik valamilyen hitelfelvételi lehetőséget találni, hogy átvészelhesse ezt az időszakot, vagy éppen fejleszteni tudja az üzleti modelljét, hogy ezzel segítse elő az alkalmazkodást. Annak érdekében, hogy mindenki könnyen megtalálhassa a számára leginkább megfelelő vállalkozói hitelt, az alábbiakban összefoglaljuk a legfőbb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Hitelre van szükséged a vállalkozásod elindításához? Mutatjuk, milyen lehetőségek közül választhatsz!

Hitelre van szükséged a vállalkozásod elindításához? Mutatjuk, milyen lehetőségek közül választhatsz!

2021.03.19.

Egy új vállalkozást elindítani soha nem egyszerű feladat. Elengedhetetlen, azonban nem elegendő az induláshoz szükséges ötlet. Emellett rendelkeznünk kell egy jó megvalósítási tervvel, valamint elő kell teremteni az induláshoz feltétlenül szükséges anyagi forrásokat is.

Tovább olvasom