Hirdetés

Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

2021.11.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 25. 13:18

A lakáshitelünk kiválasztásánál körültekintően kell eljárnunk. Hosszú időre kötelezzük el magunkat, ezért nem lesz mindegy, hogy mennyi a kamat, mekkora futamidőt választunk, és a kamatozás típusát is meg kell határoznunk. Utánajártunk mindennek, amit a kamatperiódusról érdemes tudni.

Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

A kamatozás típusai

Változó kamatozásnál a kamat mértékét időnként a referenciakamathoz kell igazítani, ami így hatással lesz a törlesztő-részlet nagyságára. Futamidő végéig rögzített kamatozásnál a kamat mértéke a futamidő alatt nem fog változni, végéig kiszámítható marad. Ez az úgynevezett fix kamatozás. Kamatperiódusokban rögzített kamatozásnál a kamatperiódus időszaka alatt a kamat nem változik, így a törlesztő-részlet is hosszú távon, akár 5, 10, 15 vagy 20 évig tervezhető kiadás marad. Egy kamatperióduson belül tulajdonképpen fix kamatozásról beszélünk.

Legyen vagy ne legyen kamatperiódus?

Amikor a kamatozás típusáról döntünk, pontosan tudnunk kell, hogy mi a fontos a számunkra. Lehet, hogy gyorsan vissza akarjuk fizetni a hitelt, vagy nagyon fontos a kiszámíthatóság, esetleg a legkevesebbet akarjuk fizetni a hitelért. Az is lehet, hogy a legalacsonyabb törlesztő-részletet tartjuk igazán fontosnak. A kamatperióduson belül fix a kamatozás, ezért az kiszámítható és biztonságos a számunkra. A kamatperiódus végén azonban a kamatokat a referenciakamathoz igazítják. Annak fényében, hogy a jegybank az elmúlt öt hónapban ötször emelte meg az alapkamatot, elgondolkodtató, hogy vállaljuk-e azt a nagyon valószínű kockázatot, hogy emelkedni fog a hitelünk kamata, és vele együtt a törlesztő-részletünk is.

Nem egyszerű a döntés

A fentiek alapján jól látható, hogy egyáltalán nem egyszerű annak az eldöntése, hogy hitelfelvételkor milyen kamatperiódust válasszunk. Minden esetben a saját lehetőségeinket, körülményeinket és főleg a céljainkat vegyük figyelembe. Mindenki számára jó megoldás nem létezik. Nincs recept, amit követni lehetne. Döntésünk során mindenképpen gondoljunk arra, hogy a kamatperiódust később nem tudjuk megváltoztatni.

A kamatperiódus áldás lehet számunkra, ha jól döntünk. Bölcs előrelátással és a céljaink szem előtt tartásával olyan hitelt vehetünk fel, ami a legjobb számunkra és a szeretteink számára.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Prémium250 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 6.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön autóvásárlásra

THM

8,5% - 14,2%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

2021.10.06.

A Falusi CSOK-ot csak a támogatott településeken lehet ingatlanvásárlásra és korszerűsítésre fordítani. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a családok számára nyújthat segítséget ingatlanvásárláshoz. Vissza nem térítendő támogatásként akár tíz millió forintot is kaphatunk, és a vissza nem térítendő támogatás mellé tizenöt millió forint kamattámogatott kölcsön is igényelhető. A CSOK és a falusi CSOK némileg eltér egymástól. Megnéztük, miben.

Tovább olvasom
Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

2021.11.22.

Jövő év elejétől megváltoznak a JTM szabályai, így könnyebben juthatunk majd hitelhez. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató bennünket véd, és bár enyhítettek a szigoron, a gyeplőt nem engedték el teljesen. Mutatjuk, hogy milyen esetekben kaphatunk könnyebben hitelt januártól.

Tovább olvasom
Mitől függ a hitel kamata?

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Tovább olvasom
Határozott idejű munkaszerződéssel kaphatunk hitelt?

Határozott idejű munkaszerződéssel kaphatunk hitelt?

2021.10.21.

Hitelfelvételnél meg kell felelnünk a bank által támasztott követelményeknek, ha hozzá akarunk jutni az áhított hitelösszeghez. A bankok eltérő módon kezelik a hiteleket, így van, ahol egy év folyamatos munkaviszonyt kérnek, van azonban ahol elég három hónap is. Van, ahol a nettó elvárt jövedelem magasabb, mint egy másik pénzintézetnél. Ez a különbség azonban nemcsak a bankoktól, hanem a hitel fajtájától is függ.

Tovább olvasom