fbpx
Hirdetés

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

2022.05.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 6. 10:24

A nyugdíjbiztosítások és más nyugdíj-megtakarítási formák szerencsére egyre népszerűbbek, ám érdemes tisztában lenni a részletekkel, hiszen akadnak buktatók is.

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

Nyugdíjbiztosítást kötni kifejezetten jó ötletnek tűnik, látva, hogy merrefelé tart a magyar nyugdíjrendszer, és ezt egyre többen ismerik fel. A nyugdíj-megtakarítások száma évről évre növekszik, ám sajnos úgy, hogy a szerződő ügyfelek egy része nincs tisztában minden részlettel, így pedig csúf meglepetésekben lehet részük a későbbiekben.

Annak érdekében, hogy Te ne járj így, összeszedtünk öt tudnivalót, amire oda kell figyelned a szerződés megkötése előtt.

1. Figyelj a lejárati időpontra a nyugdíjbiztosításoknál!

Sajnos akadnak olyan nyugdíjmegtakarítás-típusok, amelyeknek nem fix a lejárati dátumuk, tehát egyáltalán nem biztos, hogy hozzáférsz a pénzedhez, amikor eléred a nyugdíjkorhatárt: ilyen a nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztár is.

Az előbbi a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez köti a hozzáférést, az utóbbinál pedig ugyanez a helyzet azzal a különbséggel, hogy 10 év eltelte után a hozamok 3 évente 1 alkalommal adómentesen felvehetőek, a 21. évtől kezdődően pedig kisebb adagokban a tőkét is kiveheted.

A kockázat ebben az, hogy ugyan a nyugdíjkorhatár jelenleg 65 év, ám ezt bármikor megemelhetik, és, ha mégis hozzá szeretnél férni a pénzedhez 65 évesen, akkor adóznod kell, méghozzá nem is keveset.

A nyugdíjbiztosításnál viszont fix a korhatár, tehát érdemes inkább ezt előnyben részesítened, ha nyugdíj-megtakarítást szeretnél indítani.

2. Öröklés esetén adófizetési kötelezettség keletkezhet

Ha az önkéntes nyugdíjpénztár, vagy a nyugdíjbiztosítás mellett döntesz, lehetőséged van haláleseti kedvezményezetteket megjelölni, akik a hagyatéki eljáráson kívül, adó- és illetékmentesen férhetnek hozzá a felhalmozott összeghez, ha a futamidő alatt esetleg elhunynál; a nyugdíj-előtakarékossági számla esetében nincs ilyen lehetőség, tehát itt a megtakarítás a hagyaték részét képezi, és az örökösöknek illetéket kell fizetniük.

3. Válaszd ki előre, hogy hogyan akarod felhasználni a megtakarításodat!

A nyugdíj-megtakarításokat többféle módon is fel lehet venni: egy összegben, illetve járadék formájában, valamint e kettőt kombinálva is. Azonban nem mindig döntheted el Te, hogy hogyan is szeretnéd!

A nyugdíj-előtakarékossági számla esetében például kizárólag az egyösszegű kifizetés oldható meg, a nyugdíjbiztosításoknál ezzel szemben egyösszegű kifizetésre és járadékra egyaránt van lehetőség, de figyelni kell az apró betűs részekre, mert sajnos bizonyos esetekben ezt korlátozhatják.

A legtöbb lehetőséget az önkéntes nyugdíjpénztárak nyújtják, mivel itt igényelhető az egyösszegű kifizetés, a fix összegű, vagy fix időtartamú járadék, valamint az életjáradék is, bár ez utóbbihoz biztosító bevonása is szükséges, és nem minden pénztár vállalja.

4. Ne halogasd!

55 éves kor felett drasztikusan leszűkülnek a lehetőségeid, mivel számos szolgáltatás a 10 éves futamidő eléréséhez van kötve. Mind a nyugdíj-előtakarékossági számla, mind az önkéntes nyugdíjpénztár, mind a nyugdíjbiztosítás esetében csak a számlanyitás után 10 évvel lehet adómentes nyugdíjszolgáltatást igényelni, ráadásul a nyugdíjbiztosítások esetében többnyire 55 év a belépési korhatár.

5. Számolj minden költséggel!

A nyugdíj-megtakarítás egyfajta befektetés, és mint olyan, költségei is vannak, amelyek befolyásolják, hogy mennyire lesz a befektetésed jövedelmező.

A TKM, azaz a teljes költség-mutató alapján tudod összehasonlítani a különböző ajánlatokat, mivel ez megmutatja, hogy költségek miatt mekkora hozamveszteség ér, ha az adott nyugdíj-megtakarítást választod. A magas TKM kedvezőtlen, az alacsony pedig kedvező, mivel, ha a befektetési költség magas, az csökkenti a nyugdíj-megtakarításod értékét.

Ha még nem rendelkezel nyugdíjcélú megtakarítással, fontos, hogy minél hamarabb elindíts egyet, mivel az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé tűnik biztos lábakon álló jövedelemforrásnak. Ha elhatározásra jutottál, tekintsd meg nyugdíjbiztosítás-ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni?

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni?

2020.10.18.

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni? A kérdés több szempontból is érdekes, lássuk, miért fontos, hogy embernek legyen biztosítása lakóingatlanjára?

Tovább olvasom
Értékeidet biztonságban tudhatod, ha ingóságbiztosítást kötsz!

Értékeidet biztonságban tudhatod, ha ingóságbiztosítást kötsz!

2021.09.16.

Az ingóságbiztosítás még nem igazán elterjedt hazánkban, épp ezért igyekszünk mindenkit megismertetni a részleteivel alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Mire jó az utasbiztosítás?

Mire jó az utasbiztosítás?

2021.10.18.

Az utasbiztosítás akkor a legjobb, ha úgy jövünk haza a nyaralásból, hogy nem volt rá szükség. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem voltunk betegek, és nem ért bennünket baleset sem. A biztosítás megkötése mindig az előrelátás egyik módja, hiszen így felkészülhetünk egy nem várt esemény negatív anyagi vonzataira.

Tovább olvasom
Bármikor felmondhatom a jelenlegi biztosításomat?

Bármikor felmondhatom a jelenlegi biztosításomat?

2020.10.22.

A kérdésre csak abban az esetben lehet pontos választ adni, ha tudjuk, hogy milyen biztosításról van szó. Bármikor felmondható például egy életbiztosítás, ám például a kötelező biztosítás már csupán egy bizonyos, előre meghatározott időszakban.

Tovább olvasom