fbpx
Hirdetés

A kamatstop árnyoldala

2022.12.19.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. december 19. 11:06

A kamatstop árnyoldallal is rendelkezik, és érdemes ezzel is tisztában lenned a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

A kamatstop árnyoldala

A kamatstop árnyoldala eddig is tudható volt, ám nem nagyon foglalkozott vele senki, csupán az előnyökkel. Megjelent azonban nemrég a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Jelentése, amiben a hátrányokra is vetül némi fény, épp ezért úgy döntöttünk, röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Jelenleg az emelkedő infláció, az energiaválság és a geopolitikai feszültségek határozzák meg a nemzetközi gazdaság folyamatait, és ezt már hazánkban is érezzük, méghozzá a saját bőrünkön, de máshol is megmutatkozik.

A lakossági hitelpiacon például erőteljes visszaesést tapasztalhattunk a harmadik negyedévben; érdekes módon ezzel szemben a vállalati hitelezés továbbra is erős. A Magyar Nemzeti Bank több területen is a gazdaság lassulására számít, a kamatstop árnyoldala pedig egyre többször bukkan elő.

A lakossági hitelpiac állapota

Az első két negyedévben még emelkedést tapasztalhattunk, ami főként a Zöld hitelnek volt betudható, a harmadikban viszont megjelent a fordulat: egyre kevesebb lakáshitel-szerződést írnak alá.

A hitelállomány bővülése is lelassult, ami az egyre alacsonyabb moratóriumi részvételnek és a visszaeső új kibocsátásnak köszönhető, de a változó kamatozású, jelzálog alapú, lakáscélú hiteleknél tapasztalható előtörlesztések számának növekedése is hatást gyakorol a hitelek állományának kvázi stagnálására.

Ami az egy évvel ezelőtti eredményeket illeti, a jelenlegiek összehasonlításával különösen tragikus az eredmény: az új hitelkihelyezés a lakáshiteleknél 30%-kal, a Babaváró hitelnél 27%-kal, a fogyasztási és egyéb hiteleknél pedig 17%-kal csökkent a kihelyezett hitelek aránya, de az infláció és a lakásárak emelkedése miatt reálértéken a lakossági hitelkibocsátás visszaesése még jelentősebb.

Az emelkedő hitelkamatok hatása

A kereslet visszaesésére természetesen a hitelkamatok fokozatos emelkedése is hatással van. A bankok jelentős része ráadásul már szigorított a hiteligénylés feltételein is, különösen a fogyasztási hitelek esetében.

Ezzel szemben a vállalati hitelállomány éves növekedési üteme a harmadik negyedévben 15% volt, de a KKV-szektor csak 10%. Jelentősen növekedett a devizahitelek kibocsátása, azonban a devizahiteleket igénylők többsége devizabevétellel is rendelkezik. Az MNB arra számít, hogy a magasabb kamat- és működésiköltség-szint, valamint a bizonytalanság visszafogja majd a keresletet, a forgóeszközhitelek iránt azonban nőhet az érdeklődés.

Fontos viszont, hogy a jegybank szerint a hazai vállalati hitelállomány sérülékeny; az elemzésük szerint a teljes hazai vállalati hitelállomány 18%-át azok a vállalatok igényelték, amelyeknél az energiaköltségek meghaladják az átlagos árbevétel 3%-át, a költségsokk miatt pedig az MNB szerint a vállalati hitelállomány több, mint 22%-a lehet sérülékeny.

A kamatstop árnyoldala

A kormányzati intézkedések 2022-ben 500 milliárd forintos plusz terhet jelentenek a bankszektor számára, és ennek nagy részét az extraprofitadó és a kamatstop adják.

A kamatstop árnyoldala a veszteséghatás, ez ugyanis egyre szembetűnőbb; a változó kamatozású hiteleknél a januártól júniusig tartó időszakban 19,1 milliárd forint, június és december között 52,3 milliárd forint, a következő év első félévében pedig 80,5 milliárd forint veszteséget okoz majd.

Itt azonban még nincs vége: a hosszabb, legfeljebb 5 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél bevezetett kamatstop miatt 4,5 milliárd forint veszteséggel számol a jegybank, a KKV-s kamatstop pedig 54,3 – 58,3 milliárd forint közötti összegű veszteséget jelenthet.

A kamatstop további káros hatása, hogy gyengíti a monetáris transzmissziót, közvetlen veszteséget jelent a bankok számára, emellett negatívan hat a pénzügyi kultúrára, és növeli az erkölcsi kockázatot is.

Érdemes továbbá azt is tudni, hogy jelenleg körülbelül hétezer olyan hitelszerződés létezik, amelyeknek 5 évnél hosszabb a kamatperiódusa, a kamatfordulója a kamatstop idejére esik, és mégsem érvényes rájuk a kedvezmény – ennek okaira azonban a Magyar Nemzeti Bank jelentése nem tért ki.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A Takarék Szabad Felhasználású Jelzáloghitel és kedvezményei

A Takarék Szabad Felhasználású Jelzáloghitel és kedvezményei

2021.06.21.

A Takarék Szabad Felhasználású Jelzáloghitel egy új konstrukció, melyhez számos kedvezményt vehetsz igénybe – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Nézzük át a jelzáloghitel-elengedés feltételeit!

Nézzük át a jelzáloghitel-elengedés feltételeit!

2020.12.24.

A jelzáloghitel-elengedés a Családvédelmi Akcióterv részeként igényelhető, és nagy segítséget jelenthet a családosok számára. Tudj meg mindent cikkünkből!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel terhelt ingatlanra – lehetséges?

Hitelfelvétel terhelt ingatlanra – lehetséges?

2020.12.22.

Terhelt ingatlanra hitelt felvenni természetesen lehetséges, ám kicsit bonyolultabb, mint más esetekben.

Tovább olvasom
Hogyan vehetünk fel jelzáloghitelt házastárs bevonása nélkül?

Hogyan vehetünk fel jelzáloghitelt házastárs bevonása nélkül?

2021.06.30.

Egy lakáskölcsön igénylésekor a bank kritériumok egész sorát állítja elénk, amiknek egytől-egyig meg kell felelnünk ahhoz, hogy a hitelügylet ténylegesen megvalósulhasson. A számos ilyen jogszabályi és banki kikötés egyike, hogy ha élettársi vagy házastársi kapcsolatban élőként folyamodunk jelzáloghitel felvételhez, a párunknak kötelezően adóstársként kell szerepelnie a tranzakcióban.

Tovább olvasom