Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A kamatstop árnyoldala

2022.12.19.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. december 19. 11:06

A kamatstop árnyoldallal is rendelkezik, és érdemes ezzel is tisztában lenned a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

A kamatstop árnyoldala

A kamatstop árnyoldala eddig is tudható volt, ám nem nagyon foglalkozott vele senki, csupán az előnyökkel. Megjelent azonban nemrég a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Jelentése, amiben a hátrányokra is vetül némi fény, épp ezért úgy döntöttünk, röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Jelenleg az emelkedő infláció, az energiaválság és a geopolitikai feszültségek határozzák meg a nemzetközi gazdaság folyamatait, és ezt már hazánkban is érezzük, méghozzá a saját bőrünkön, de máshol is megmutatkozik.

A lakossági hitelpiacon például erőteljes visszaesést tapasztalhattunk a harmadik negyedévben; érdekes módon ezzel szemben a vállalati hitelezés továbbra is erős. A Magyar Nemzeti Bank több területen is a gazdaság lassulására számít, a kamatstop árnyoldala pedig egyre többször bukkan elő.

A lakossági hitelpiac állapota

Az első két negyedévben még emelkedést tapasztalhattunk, ami főként a Zöld hitelnek volt betudható, a harmadikban viszont megjelent a fordulat: egyre kevesebb lakáshitel-szerződést írnak alá.

A hitelállomány bővülése is lelassult, ami az egyre alacsonyabb moratóriumi részvételnek és a visszaeső új kibocsátásnak köszönhető, de a változó kamatozású, jelzálog alapú, lakáscélú hiteleknél tapasztalható előtörlesztések számának növekedése is hatást gyakorol a hitelek állományának kvázi stagnálására.

Ami az egy évvel ezelőtti eredményeket illeti, a jelenlegiek összehasonlításával különösen tragikus az eredmény: az új hitelkihelyezés a lakáshiteleknél 30%-kal, a Babaváró hitelnél 27%-kal, a fogyasztási és egyéb hiteleknél pedig 17%-kal csökkent a kihelyezett hitelek aránya, de az infláció és a lakásárak emelkedése miatt reálértéken a lakossági hitelkibocsátás visszaesése még jelentősebb.

Az emelkedő hitelkamatok hatása

A kereslet visszaesésére természetesen a hitelkamatok fokozatos emelkedése is hatással van. A bankok jelentős része ráadásul már szigorított a hiteligénylés feltételein is, különösen a fogyasztási hitelek esetében.

Ezzel szemben a vállalati hitelállomány éves növekedési üteme a harmadik negyedévben 15% volt, de a KKV-szektor csak 10%. Jelentősen növekedett a devizahitelek kibocsátása, azonban a devizahiteleket igénylők többsége devizabevétellel is rendelkezik. Az MNB arra számít, hogy a magasabb kamat- és működésiköltség-szint, valamint a bizonytalanság visszafogja majd a keresletet, a forgóeszközhitelek iránt azonban nőhet az érdeklődés.

Fontos viszont, hogy a jegybank szerint a hazai vállalati hitelállomány sérülékeny; az elemzésük szerint a teljes hazai vállalati hitelállomány 18%-át azok a vállalatok igényelték, amelyeknél az energiaköltségek meghaladják az átlagos árbevétel 3%-át, a költségsokk miatt pedig az MNB szerint a vállalati hitelállomány több, mint 22%-a lehet sérülékeny.

A kamatstop árnyoldala

A kormányzati intézkedések 2022-ben 500 milliárd forintos plusz terhet jelentenek a bankszektor számára, és ennek nagy részét az extraprofitadó és a kamatstop adják.

A kamatstop árnyoldala a veszteséghatás, ez ugyanis egyre szembetűnőbb; a változó kamatozású hiteleknél a januártól júniusig tartó időszakban 19,1 milliárd forint, június és december között 52,3 milliárd forint, a következő év első félévében pedig 80,5 milliárd forint veszteséget okoz majd.

Itt azonban még nincs vége: a hosszabb, legfeljebb 5 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél bevezetett kamatstop miatt 4,5 milliárd forint veszteséggel számol a jegybank, a KKV-s kamatstop pedig 54,3 – 58,3 milliárd forint közötti összegű veszteséget jelenthet.

A kamatstop további káros hatása, hogy gyengíti a monetáris transzmissziót, közvetlen veszteséget jelent a bankok számára, emellett negatívan hat a pénzügyi kultúrára, és növeli az erkölcsi kockázatot is.

Érdemes továbbá azt is tudni, hogy jelenleg körülbelül hétezer olyan hitelszerződés létezik, amelyeknek 5 évnél hosszabb a kamatperiódusa, a kamatfordulója a kamatstop idejére esik, és mégsem érvényes rájuk a kedvezmény – ennek okaira azonban a Magyar Nemzeti Bank jelentése nem tért ki.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hitel munkáltatói igazolás nélkül? Íme, a lehetőségek!

Hitel munkáltatói igazolás nélkül? Íme, a lehetőségek!

2023.08.01.

Amikor valaki alkalmazottként hitelt szeretne felvenni, de nem tud munkáltatói igazolást bemutatni, nagyon ritka esetben jut hitelhez. De a bankok alkalmaznak olyan speciális szabályokat is, amik lehetővé tehetik a munkáltatói igazolás nélküli igénylés befogadását. Utánajártunk, hogy mi kell ahhoz, hogy így is hitelhez jussunk. Íme, a lehetőségek!

Tovább olvasom
Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

2023.11.24.

A lakáshitel és az autóhitel mindennapi pénzügyeink fontos részét képezi. Néha nagyobb összegre van szükségünk, például ingatlan vásárlása vagy autófinanszírozás során. Azonban nem mindegy, mekkora hitelösszeget vehetünk fel, és milyen nagyságú törlesztőrészlettel kell majd szembenéznünk. A lakáshitel és autóhitel igényléskor meghatározó Hitelfedezeti Mutató (HFM) szerepének jártunk utána. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
A szabad felhasználású jelzáloghitelek költsége magasabb lett!

A szabad felhasználású jelzáloghitelek költsége magasabb lett!

2020.09.23.

Ha figyelted az elmúlt időszakban a hitelpiac alakulását, akkor feltűnhetett, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek költsége január óta magasabb lett. Nem feltétlenül jelent ez mindenki számára problémát, hiszen a személyi kölcsönök jelenleg sokkal népszerűbbek, mint a szabad felhasználású jelzáloghitelek, ám természetesen akadnak olyanok, akiknek éppen egy ilyen konstrukció lenne a legmegfelelőbb, és ez nem véletlen.

Tovább olvasom
5 eset, amikor érdemes jelzáloghitelt felvenni

5 eset, amikor érdemes jelzáloghitelt felvenni

2021.03.02.

Sokszor érdemes jelzáloghitelt felvenni, ám az alábbiakban bemutatjuk azokat az eseteket, amikor nem csak érdemes, de szinte már kötelező is!

Tovább olvasom