Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Autóbérlés nyaralás alatt: amit tudnod kell a bérautó biztosításokról

2023.06.16.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. június 16. 11:17

Akár belföldön, akár külföldön nyaralunk, bérelhetünk autót ahhoz, hogy bejárjuk a környéket. És szép emlékekkel térjünk haza. De mi van, ha a szép emlékek helyett balesetet szenvedünk? Utánajártunk, hogy mit kell tudni a bérautó biztosításokról.

Autóbérlés nyaralás alatt: amit tudnod kell a bérautó biztosításokról

Kötelező biztosítás – ez biztosan lesz a bérautón

A gépjármű kötelező biztosítás, illetve a casco biztosítás az autósok számára közismert, hiszen az előbbi mindenki, az utóbbi pedig a nagy részük autójára meg lett kötve. Szinte minden biztosító kínálja, bár nem ugyanolyan feltételekkel, ezért gyakori a biztosítóváltás az ügyfelek körében. Kötelező biztosítással már a tulajdonszerzés napján rendelkezni kell, és nem mondható le. A kötelező biztosítás bár kötelező, ahogy látni fogjuk, ez nekünk is jó. És minden bérautón, az eddig írtak miatt, van kötelező biztosítás itthon és külföldön egyaránt. Nekünk csupán annyi a dolgunk ezzel, hogy ezt leellenőrizzük a biztosítási kötvényben.

Biztosítás bérautóra online

A Banknavigátor szakértői szerint két dolog fontos egy autóbérlésnél. Az egyik, hogy a kötelező biztosítás mellett kössünk rá kiegészítő biztosítást is, a másik hogy ezt a biztosítást online kössük meg. A kiegészítő biztosításra ezért lesz szükség, mert az utazási biztosításunk nem biztosítja a bérautónkra. De miért online? Személyesen is köthetünk a bérléssel egy időben kiegészítő biztosítást, de az online kötés mellett több érv is szól. A biztosítások világában is egyre elterjedtebbek az online megoldások. Miért online? Mert egyszerű, gyors és kényelmes. Nincs utazás, nincs sorban állás, nem telik feleslegesen az idő, sőt, gyakran munkaidőn kívül is intézhetőek az ügyek. Ez egy modern világ modern megoldása. Biztosítás online. És nem csak az online biztosítás szerződés megkötésére kell gondolni. Bármilyen ügyet lehet online intézni. A kárt is be lehet online jelenteni. A havidíjat is be lehet fizetni online. És azt se felejtsük el, hogy az online szerződéskötésért kedvezmény járhat, aminek a mértéke akár jelentős is lehet. Az online megoldások népszerűek. A közkedveltség oka az egyszerűség mellett a kedvezmény és a gyorsaság. És persze a kényelem. Ha kiegészítő biztosítást szeretnénk a bérautónkra, azt már online is megköthetjük. A kiválasztástól a szerződéskötésig mindent intézhetünk az interneten. Kényelmesen. És gyorsan. Egy telefonnal. Használjuk az internetet arra, amire való. Arra, hogy megtaláljuk és megkössük a legkedvezőbb biztosítást. Az online biztosításkötés nagy előnye, hogy a biztosító weboldalán minden információ a rendelkezésre áll a megfelelő termék kiválasztásához. Ha pedig kérdés merülne fel, online is lehet kérdezni, de a kevésbé modern megoldásokat kedvelők akár telefonálhatnak is.

Kiegészítő biztosítás bérautóra – mi van, ha nincs?

Ha nem okoz balesetet az, aki kiegészítő biztosítás nélkül használja a bérelt járművét, akkor nem történik semmi. Következménye nem lesz. Más a helyzet azonban akkor, ha baleset történik. Ilyenkor ugyanis az okozott kárt saját zsebből kell kifizetni. Ki kell fizetni az okozott kárt. És az sok millió forint is lehet. Ha valaki úgy gondolja, hogy ilyenkor csak széttárja majd a kezét és azt mondja, hogy nem tud fizetni, az elszámítja magát. Ha ugyanis nem fizeti ki az okozott kárt, akkor Magyarországon a MABISZ kifizeti azt helyette, majd végrehajtást indít a kár okozója ellen. A kár okozója ilyenkor a teljes vagyonával felel a tartozásért, és elveszítheti nem csak a járművét, de akár a házát is, és évekig vagy évtizedekig letilthatják a fizetése egy részét, egészen addig, amíg a tartozást, és annak költségeit teljesen ki nem fizeti. Külföldön még rosszabb lehet a helyzet, hiszen a helyismeret és esetlegesen a nyelvismeret hiánya tovább nehezíti az ügyintézést.

Ahhoz tehát, hogy a bérautós nyaralásról szép emlékekkel térjünk haza, csak egy kis apróság kell. Biztosítást kell kötni a bérelt autóra. Ennyi. Nincs nagy csoda. Tényleg csak ennyi. Kell kötni egy kiegészítő biztosítást a bérautóra. Itthon és külföldön is.

Összefoglalás

Minden bérautón van kötelező biztosítás, azonban szakértők ajánlása szerint érdemes kiegészítő biztosítást is kötni. Ezt egyszerűen és gyorsan online is megtehetünk. Az online szerződéskötésnek számos előnye van, többek között a kényelem, a gyorsaság, és gyakran kedvezmények is járnak vele. Ha nincs kiegészítő biztosításunk, és balesetet okozunk, a kárt saját zsebből kell kifizetnünk, ami akár milliókba is kerülhet. Ha nem fizetjük ki a kárt, Magyarországon a MABISZ helyettünk kifizeti, de végrehajtást indít, és a teljes vagyonunkkal felelünk a tartozásért. A helyzet külföldön még bonyolultabb lehet. Tehát a nyaralásból szép emlékekkel való hazatéréshez fontos, hogy kössünk kiegészítő biztosítást a bérelt autóra.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések